Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Η νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παλαιστινιακή οικονομία διαπιστώνει σημαντική επιδείνωση της κατάστασής της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναφέροντας ως παράγοντες τη μείωση της βοήθειας διεθνών δωρητών, πολιτική αστάθεια και τους «περιορισμούς» των Ισραηλινών (σ.σ. δηλαδή το πολυετές φονικό ισραηλινό οικονομικό εμπάργκο). Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι στοιχεία όπως η ανεργία των νέων, που έχει εκτοξευτεί στο 60% και ο εγκλωβισμός τού 25% του παλαιστινιακού λαού σε μη ανεκτή φτώχεια, δημιουργεί «εκρηκτική πραγματικότητα αυξάνει την αγωνία και την αβεβαιότητα για το μέλλον».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της «Φολκσβάγκεν» Ματίας Μίλερ δήλωσε χτες πως η εταιρεία έχει εκπονήσει ένα «ολοκληρωμένο» σχέδιο μετατροπής που θα υποβληθεί στις ρυθμιστικές αρχές, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα του ομίλου (υπολογίζονται στα 11 εκατομμύρια) θα τηρούν τα ενδεδειγμένα πρότυπα εκπομπής ρύπων.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επίθεση αυτοκτονίας σε φυλάκιο ελέγχου βορείως της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 16.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Η μαροκινή κυβέρνηση ανέστειλε χτες λίγα λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου υποκαταστήματος της αλυσίδας λιανικής ειδών σπιτιού, ΙΚΕΑ, που επρόκειτο να ανοίξει στην Καζαμπλάνκα επικαλούμενη «έλλειψη απαραίτητων πιστοποιητικών». Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση ήταν αντίποινα στην υποστήριξη της Σουηδίας σε κίνημα ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρα. Τα πολυκαταστήματα ΙΚΕΑ ιδρύθηκαν στη Σουηδία, αλλά τώρα έχουν την έδρα τους στην Ολλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ