ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρχισε χτες στη Θεσσαλονίκη η πολύ σημαντική διημερίδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με θέμα: «Βαλκάνια, περιβάλλον, απεμπλουτισμένο ουράνιο και Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σήμερα Σάββατο, το πρόγραμμα της διημερίδας περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους: Κ. Αλυσσανδράκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Η ΕΕ απέναντι στο πρόβλημα του απεμπλουτισμένου ουρανίου». Nadic Darlo, καθηγητή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου (ειδικός για τα ζητήματα περιβάλλοντος). Ζαχαρία Σκούρα, καθηγητή της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Περιβαλλοντικά προβλήματα και γενετικές επιπτώσεις». Rui Namorado Rosa, καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Evora με θέμα: «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια». Pavlovic Snezana, από το Ινστιτούτο Πυρηνικών Επιστημών της Vinca, στο Βελιγράδι, με θέμα: «Ραδιενεργός ρύπανση στη Γιουγκοσλαβία».

Ακόμα θα τοποθετηθούν οι: Ιφιγένεια Δανοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Υγειονομικό οδοιπορικό στη Βοσνία». Matic - Besarabic Snezana, Senior Health spesialist M.D., με θέμα: «Οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών στην υγεία και στο περιβάλλον της Γιουγκοσλαβίας».

Παρεμβάσεις θα γίνουν και από τους Νίκο Ζώκα, γενικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕΘ, Μ. Μοσχονά, δήμαρχο Αγίου Παύλου, Ν. Γιαννόπουλο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Μ. Λιάμο, μέλος του ΔΣ του ΙΝΚΑ, ο οποίος θα μιλήσει για τις περιβαλλοντικές καταστροφές και την τροφική αλυσίδα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Ο πόλεμος στα Βαλκάνια συνεχίζεται

Συνέντευξη Τύπου έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με αφορμή την πραγματοποίηση της διημερίδας που διοργανώνεται από την Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) και την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα «Βαλκάνια, περιβάλλον, απεμπλουτισμένο ουράνιο και Ευρωπαϊκή Ενωση»

Avaton

Στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Νότια Σερβία, που αποκαλύπτουν πως ο πόλεμος στα Βαλκάνια συνεχίζεται, καθώς και τον ενεργητικό ρόλο σ' αυτές τις εξελίξεις της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την πραγματοποίηση της διημερίδας που διοργανώνεται από την Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά και την Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα «Βαλκάνια, περιβάλλον, απεμπλουτισμένο ουράνιο και Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μιλώντας για το μέλλον των Βαλκανίων, όπως διαγράφεται και μετά τις τελευταίες δράσεις του UCK και των τμημάτων του, ο Στρ. Κόρακας σημείωσε: «Αναπτύσσουν μια δραστηριότητα με την ενθάρρυνση των δυνάμεων κατοχής που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) όπου συμμετέχουν και οι Ελληνες. Συνεχίζουν τα εγκλήματα σε βάρος του σερβικού πληθυσμού. Αυτή η δραστηριότητα συνεχίζεται χωρίς να παίρνονται μέτρα για να ανακοπεί. Και αυτό εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται κυρίως με την έμπνευση των Αμερικανών και ΝΑΤΟικών για τη δημιουργία της λεγόμενης μεγάλης Αλβανίας». Και πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες δυνάμεις αρχίζουν να αναπτύσσονται και στην ΠΓΔΜ. Μάλιστα αναφερόμενος και στα διάφορα «οφέλη» των δύο πλευρών από την πολύχρονη αλληλοστήριξή τους, τόνισε πως πάνω από 500.000 κορίτσια βρίσκονται στα πορνεία της Δυτικής Ευρώπης και ένα μεγάλο μέρος τους έχει διοχετευθεί εκεί από τα στρατόπεδα των προσφύγων και μέσω του UCK.

Σχολιάζοντας τη στάση των ελληνικών κομμάτων και ιδιαίτερα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε πως με την υποστήριξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχει η κυβέρνηση και διεκδικεί να παίξει ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο στην περιοχή, υποθάλπουν τη δραστηριότητα του UCK. «Και σήμερα συνεχίζουν να αναφέρονται στα "εγκλήματα" του Μιλόσεβιτς. Προφανώς για να βρουν άλλοθι για τα εγκλήματα που συνεχίζουν να διαπράττουν στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ σημείωσε πως ουσιαστικές διαφορές δεν υπάρχουν. Οι όποιες αντιρρήσεις της ΝΔ στη διάρκεια των βομβαρδισμών, αλλά και στη συνέχεια ήταν πως η Ελλάδα δε διασφάλισε όρους και ανταλλάγματα.

Εσωσαν την τιμή της Ελλάδας

Αποτίοντας φόρο τιμής στους δημοσιογράφους, που στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών εγκληματικών βομβαρδισμών κατά του μαρτυρικού και ηρωικού λαού της Γιουγκοσλαβίας, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν, κατάφεραν να κρατήσουν το ανάστημά τους αντίστοιχα με τις περιστάσεις και να ενημερώσουν το λαό, αλλά και στον αγωνιζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης, που με τις κινητοποιήσεις του εμπόδισε τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις των ορδών του θανάτου, και που -όπως χαρακτηριστικά είπε- «έσωσε την τιμή της Ελλάδας», ξεκίνησε την αναφορά του στους λόγους που πραγματοποιείται αυτή η ημερίδα, τη συγκεκριμένη περίοδο και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη.

Εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους αυτούς, σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πετύχει η προσπάθεια που καταβάλουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, να υποβαθμίσουν αυτό το έγκλημα που διαπράχθηκε, μαζί και με τη χρήση των πυρηνικών όπλων, των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Γιατί και σήμερα συνεχίζεται η χρήση αυτών των όπλων, συνεχίζονται γυμνάσια, όπου χρησιμοποιούνται παρόμοια όπλα. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι στιγμιαίο, περαστικό, δεν αφορά μόνο τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια ευρύτερα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και την ανθρωπότητα. Είναι ένα έγκλημα, οι συνέπειες του οποίου θα γίνονται αισθητές για πολλές δεκαετίες στο μέλλον.

Επιδιώκουμε να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη και να συμβάλλουμε σε μια αναγκαία μεγαλύτερη κινητοποίησή της».

Δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες και της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, αφού όπως ανέφερε, πέρα από το γεγονός ότι υπέγραψαν για να γίνουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί, συνεχίζουν να καλύπτουν αυτό το έγκλημα. «Ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, μας είπε σε πρόσφατη συνεδρίαση πως δεν είναι δυνατό να απαγορεύσουμε τη χρήση τέτοιων όπλων, διότι αν απαγορευτούν πώς θα τιμωρούμε τους κακούς;».

Ο Στρ. Κόρακας υπενθύμισε πως την τροπολογία που κατέθεσε η ευρωομάδα του ΚΚΕ, για να τροποποιηθεί το κοινό ψήφισμα που παρουσίασαν όλες οι ομάδες πλην της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, με την οποία ζητούνταν η άμεση απαγόρευση, μελέτη, παραπέρα έρευνα, χρήση και εμπορία των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, μόνο οι 130 από τους 626 ευρωβουλευτές την υπερψήφισαν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τη στάση που κράτησαν οι Ελληνες ευρωβουλευτές, ανέφερε πως οι 9 του ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν, ενώ υπερψήφισαν 6 της ΝΔ και οι 7 που συμμετέχουν στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (3 ΚΚΕ, 2 ΣΥΝ και 2 ΔΗΚΚΙ).

Οι έλεγχοι

Καταθέτοντας την ευθεία αμφισβήτηση προς τους ελέγχους που διενεργούνται για τον εντοπισμό ραδιενεργών υλικών και επιπτώσεων στη χώρα μας, αλλά και στις περιοχές όπου εδρεύουν Ελληνες στρατιώτες στη Γιουγκοσλαβία, ο Στρ. Κόρακας σημείωσε: «Το ΝΑΤΟ ασκεί καθοριστική επιρροή στα επιτελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δεν μπορώ να περιμένω από το ΝΑΤΟ ότι η ιατρική του επιτροπή θα ενημερώσει αντικειμενικά την κοινή γνώμη για τις συνέπειες ή τις επιπτώσεις της χρήσης αυτών των όπλων. Αυτή τη γνωμοδότηση αμφισβητούμε. Των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ κλπ». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η διακίνηση των οχημάτων από το Κοσσυφοπέδιο προς τη Θεσσαλονίκη γίνεται με διαβεβαίωση της KFOR και πως εδώ και περίπου ένα μήνα μετά το μπλόκο σε ΝΑΤΟική φάλαγγα που κατευθύνονταν προς το στρατόπεδο της Σίνδου, ακόμη δεν έχει γίνει έλεγχος στο στρατόπεδο, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Γ' Σώματος Στρατού το οποίο μάλιστα είχε δεσμευτεί πως θα δημοσιοποιήσει και το πόρισμα των ελέγχων.

Τέλος, ο Στρ. Κόρακας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Αριστερά έχει κερδίσει νέους συμμάχους, μετά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, δήλωσε: «Στόχος του ΚΚΕ είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο των δυνάμεων της ειρήνης, της προόδου ενάντια στη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, την ιμπεριαλιστική δραστηριότητα. Να αντιταχθούμε όσο είναι ακόμη καιρός στην παραπέρα χρησιμοποίηση τέτοιων όπλων και πρακτικών, να αντικρούσουμε, να ματαιώσουμε, να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Με την όσο γίνεται μεγαλύτερη συσπείρωση. Αυτό το προσκλητήριο βρίσκει απήχηση. Προσπαθούμε αυτή η συνείδηση να μετατραπεί σε δράση».

Αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντικές παρεμβάσεις ξεκίνησε χτες η διημερίδα

Ο ευρωβουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ Χέλμουντ Μάρκοφ

Avaton

Ο ευρωβουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ Χέλμουντ Μάρκοφ
Αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων και επιδιώξεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη Βαλκανική, αλλά και των διαθέσεων αντίστασης που εκδηλώνονται από τους λαούς ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», ήταν η χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της διημερίδας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά, με πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

«Κάνουμε αυτή την ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, γιατί θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στις δυνάμεις της ειρήνης και του λαού μας, που όρθωσαν, με κέντρο αυτή την πόλη, το μεγαλειώδες αντιιμπεριαλιστικό ανάστημά τους ενάντια στο ΝΑΤΟικό έγκλημα. Γιατί εδώ είναι η έδρα του κέντρου ανασυγκρότησης που έστησαν οι ιμπεριαλιστές, αλλά εδώ και η έδρα του αντιΝΑΤΟικού κέντρου», είπε ο Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση, στην οποία παραβρίσκονται και οι άλλοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Πατάκης και Κ. Αλυσσανδράκης.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρεια Πράσινη Αριστερά, μίλησε ο Χέλμουτ Μάρκοφ, ευρωβουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας, ο οποίος δήλωσε τη χαρά του «που οι σύντροφοι από την Ελλάδα πήραν αυτή την πρωτοβουλία», και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που σήμερα, 2 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, υπάρχουν πολίτες που συνεχίζουν να λένε ΟΧΙ σε αυτό τον τρόπο άσκησης πολιτικής, που δεν αποκλείει τον πόλεμο, όσο καταστροφικός και αν είναι». Μάλιστα, σχολιάζοντας τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε πως και σήμερα, που οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν το Ιράκ, δε διαμαρτύρεται.

Θα υποστούμε τις συνέπειες για ολόκληρες γενιές

Στην παρέμβασή του ο Σέρβος βουλευτής Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνος για την έκθεση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης σχετικά με τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών, σημείωσε: «Δύο χρόνια μετά, υπάρχει κλιμάκωση των αποσχιστικών τάσεων και ένταση της προσπάθειας επανασχεδιασμού του στρατηγικού χάρτη των Βαλκανίων για δημιουργία ανίσχυρων μικρών κρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Avaton

«360.000 Σέρβοι εκδιώχθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο και οι διώξεις συνεχίζονται. Υπάρχει ένταση των δολοφονικών επιθέσεων. Πλέον είναι ελεύθερη η μετακίνηση του οργανωμένου εγκλήματος». Και σχολιάζοντας την εγκληματική υποκρισία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη νέα ένταση στη Νότια Σερβία είπε: «Τώρα ανακαλύψανε ότι οι τρομοκράτες του UCK δεν έχουν αφοπλιστεί; Είναι ο ίδιος στρατός που ονομάστηκε Σώμα Προστασίας του Κοσσυφοπεδίου και εξοπλίστηκε από το ΝΑΤΟ με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό».

«Θα είμαστε ευκολόπιστοι αν δεχτούμε πως ο Χ. Σολάνα, τότε γγ του ΝΑΤΟ, σήμερα ως εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ και οι άλλοι ηγέτες που διέπραξαν το έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία, θα επιλύσουν σήμερα τα προβλήματα», σημείωσε ο Ζ. Γιοβάνοβιτς και κατήγγειλε πως ακόμη και τώρα, που επικαλούνται λύσεις, «βλέπουμε να ακολουθείται μια τακτική αμνηστίας για τους υπεύθυνους των εγκλημάτων και μια προσπάθεια να μας πείσουν πως τα θύματα (δηλαδή οι Γιουγκοσλάβοι) είναι οι υπεύθυνοι».

Σχολιάζοντας τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στους βομβαρδισμούς, σημείωσε πως αυτό «αντανακλά τον εγκληματικό χαρακτήρα της επέμβασης. Εμείς και οι γειτονικοί λαοί θα υποστούμε τις συνέπειες για ολόκληρες γενιές». Μάλιστα ανέφερε πως από τον Απρίλη του 1999, έναν μήνα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, η γιουγκοσλαβική ηγεσία απευθυνόταν συστηματικά στους διεθνείς οργανισμούς και ζητούσε να σταματήσει η χρήση του. «Κανένας όμως δεν αντέδρασε παρά μόνο όταν ήρθαν στο φως τα κρούσματα θανάτου στρατιωτών του ΝΑΤΟ».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζ. Γιοβάνοβιτς

Avaton

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζ. Γιοβάνοβιτς
Στο τι πρέπει να γίνει τώρα ο Ζ. Γιοβάνοβιτς ανέφερε μεταξύ άλλων πως απαιτείται μέσω των διεθνών οργανισμών και μέσα από την πίεση όλων των χωρών να επιβληθεί η παρακολούθηση όλων των αποθεμάτων απεμπλουτισμένου Ουρανίου, καθώς και η διαδικασία παραγωγής τέτοιων όπλων. Επίσης, κάλεσε να παρθούν μέτρα για την ανάληψη δραστηριοτήτων ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια παρόμοιων εγκληματικών επεμβάσεων. Και να δοθεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατό.

Οι Ελληνες επιστήμονες

Την τραγική διαβεβαίωση πως ήρθε στη χώρα μας ρύπανση τοξικών οργανικών ουσιών έδωσε ο Σπύρος Ραψομανίκης, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μιλώντας στην εκδήλωση. Μάλιστα σημείωσε πως θα περίμενε κανείς από την ελληνική κυβέρνηση μετά την έκθεση της FOCUS, να πάρει μέτρα για τη διενέργεια έρευνας για τις επιπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Ομως αυτό δεν έγινε όπως δεν έγινε ποτέ καμία τοξικολογική, επιδημιολογική έρευνα. Δεν έγινε έρευνα για τις κοινωνικές επιπτώσεις από τον πόλεμο αλλά και για την κοινωνικοοικονομική επιρροή από τη ρύπανση.

«Αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη Βαλκανική Χερσόνησο σαν μια χερσόνησο πυρηνικών αποβλήτων», είπε ο Νίκος Κατσαρός, γενικός γραμματέας των Βαλκανικών Χημικών Εταιριών και διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ. «Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι το πυρηνικό απόβλητο, που εκπέμπει ραδιενέργεια για περισσότερο από 4,5 δισ. χρόνια. Είναι αυτό που πρέπει να αποθηκεύσουμε βαθιά μέσα στη γη σε βαρέλια από μόλυβδο. Και η διαδικασία αυτή κοστίζει εκατομμύρια δολάρια. Αντί αυτού λοιπόν βρήκαν μια εύκολη και προσοδοφόρο χρήση του».

Ν. ΧΡΙΣΤΑΝΗΣ
Η υπόθεση αλλαγής των συνόρων δεν έχει τελειώσει

Το προεδρείο της Διημερίδας

Avaton

Το προεδρείο της Διημερίδας
«Για μας η πάλη για την κατάργηση των πυρηνικών είναι αδιαίρετη με την πάλη ενάντια στον πόλεμο», τόνισε στην ομιλία του ο Ν. Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Οι 78 μέρες βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, πρόσθεσε, η τεράστια μετακίνηση στρατιωτικών υλικών μέσα από την Ελλάδα έφεραν στην επιφάνεια τις καταστροφικές επιπτώσεις από τη χρήση της ραδιενέργειας. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, όσο κι αν είναι τραγική η καταστροφή».

«Εμείς πιστεύουμε ότι η τεράστια στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ με τις ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις που δημιουργούνται, η μόνιμη εγκατάσταση αυτών στα Βαλκάνια εγκυμονούν κινδύνους για νέους πολεμικούς γύρους. Απορρίπτουμε τη λογική περί υγιεινού πολέμου. Ο ιμπεριαλισμός από τη φύση του περιέχει και τον πόλεμο, ο οποίος είναι εγκληματικός με πολλές τραγικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων και η ραδιενεργός μόλυνση. Αυτή μας η εκτίμηση για το ρόλο του ιμπεριαλισμού μας βοήθησε σημαντικά να παρακολουθούμε και να εξηγούμε σωστά τις εξελίξεις στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια και τη στιγμή που ήταν αναγκαίο να μπορέσουμε να πρωτοστατήσουμε στον αντιπολεμικό αγώνα».

Στη συνέχεια ο Ν. Χριστάνης υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Νότια Σερβία αποτελούν ακόμη μια απόδειξη ότι ο πόλεμος στα Βαλκάνια συνεχίζεται με άλλα μέσα. «Είναι αποκαλυπτικό πλέον ότι η KFOR όχι μόνο δεν έπαιξε ρόλο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνόρων, αλλά στην ουσία εξελίχθηκε σε στρατό κατοχής, σημείωσε. Σ' αυτόν το στρατό κατοχής συμμετέχει και η χώρα μας, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Τα Βαλκάνια, λοιπόν, για ακόμη μια φορά μυρίζουν "μπαρούτι", η υπόθεση αλλαγής των συνόρων δεν έχει τελειώσει».

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης και όσων πολιτικών κομμάτων στήριξαν με το ένα ή το άλλο επιχείρημα τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο είναι σημαντικές, συνέχισε. Η ελληνική κυβέρνηση, σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που με διάφορες μορφές αντιτάχθηκε στον πόλεμο και τις συνέπειές του, έπαιξε ρόλο μεσολαβητή των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην προσπάθειά τους να διαλυθεί η πρώην ΟΔΓ, να χαραχτούν νέα σύνορα. Παίζει ενεργητικό ρόλο στην προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια, δηλαδή στην πλήρη καταλήστευση των λαών της περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι ο ιμπεριαλισμός κυριαρχεί παγκόσμια, δεν αισθάνεται σίγουρος. Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, εκτός από ραδιενεργά υλικά, έβγαλε στην επιφάνεια και θετικές διεργασίες που γίνονται στη συνείδηση των λαών. Στη χώρα μας είναι θετικό ότι αυτές οι διεργασίες δε σταμάτησαν όταν σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί, αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Με αφορμή τους κινδύνους από τη ραδιενέργεια αναπτύχθηκαν στη χώρα μας πολύμορφες εκδηλώσεις, ημερίδες, συγκεντρώσεις, πορείες».

Καταλήγοντας ο Ν. Χριστάνης τόνισε και τα παρακάτω:

«Για μας είναι καθαρό. Μόνο η λαϊκή πάλη μπορεί ν' ανακόψει τις επιπτώσεις από τον βρώμικο πόλεμο, απ' τη χρήση των πυρηνικών όπλων. Το Κόμμα μας μαζί με δεκάδες άλλες οργανώσεις και κόμματα των Βαλκανίων ετοιμάζει με τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από τους βομβαρδισμούς πολύμορφες εκδηλώσεις στην πόλη μας. Οπως σήκωσε απ' την πρώτη στιγμή τη σημαία καταδίκης του βρώμικου αυτού πολέμου, έτσι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαλυφθεί το νέο ραδιενεργό έγκλημα του ιμπεριαλισμού.

Ολες μας οι εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις επικεντρώνονται στην ανάγκη:

- Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

- Να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές.

- Να παρθούν όλα τα μέτρα προληπτικού ελέγχου.

- Να μη συμμετέχει η χώρα μας σε νέους πολεμικούς γύρους», κατέληξε ο Ν. Χριστάνης.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν:

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε «αυτή η εκδήλωση να συμβάλει να βρούμε διαδικασίες για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε στα Βαλκάνια ως περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών». Και σημείωσε πως το έγκλημα του πολέμου παίρνει τραγικότερες διαστάσεις «από τη σκληρότητα και την αδιαφορία που δείχνουν αυτοί που επιβάλουν τη δύναμή τους ως πολιτικό επιχείρημα, καταπατώντας το αναφαίρετο δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση».

Ο Γιώργος Κοκκινίδης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, που σημείωσε πως «η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ήταν πράξη παράνομη, παραβίαζε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου χωρίς καμία ηθική βάση».

Ο Γ. Ρόκος, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, τ. βουλευτής που κατήγγειλε πως «οι δυνάμεις της αντίδρασης σήμερα ενάντια στους λαούς και τη θέλησή τους, ενάντια στην ιστορία των λαών και τους πολιτισμούς τους, δε βρίσκονται δυστυχώς μόνο στους γέρακες πέραν του ατλαντικού, των ΗΠΑ. Βρίσκονται στις ηγεσίες των ψευτοσοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, που σήμερα είναι συνυπεύθυνες κυρίως για εξελίξεις στη δική μας περιοχή και όχι μόνο».

Ο κ. Βαλανάς, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, που υπογράμμισε πως «ο αγώνας για την ειρήνη όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί προκειμένου να γίνουν ισχυρότεροι οι λαοί στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από το αγκάλιασμα του θανάτου».

Επίσης, διαβάστηκαν μηνύματα από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο και τον πρόεδρο του ΟΛΘ Απ. Γενίτσαρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ