ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

«Τα συμφωνηθέντα είναι συμφωνηθέντα και θα εφαρμοστούν» επανέλαβε χτες ο υπουργός Οικονομίας...

Eurokinissi

«Τα συμφωνηθέντα είναι συμφωνηθέντα και θα εφαρμοστούν» επανέλαβε χτες ο υπουργός Οικονομίας...
Νέες διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ, όπως προβλέπονται και στο τρίτο μνημόνιο, έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελούν μέρος της συμφωνίας» και ακόμη ότι «τα συμφωνηθέντα είναι συμφωνηθέντα και θα εφαρμοστούν»...

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προεκλογικής επιχειρηματολογίας που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια για προώθηση «αντισταθμιστικών μέτρων», ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της «1ης εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, που βέβαια οδηγεί σε συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και της μάζας των κερδών σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Στο πλαίσιο συνέντευξης με αφορμή τον απολογισμό έργου στο υπουργείο του, τόνισε πως για ορισμένα θέματα, όπως το πλήρες άνοιγμα των φαρμακείων, εκκρεμεί η έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων, ενώ υπάρχει περιθώριο μέχρι τον Οκτώβρη για την εφαρμογή της «εργαλειοθήκης», όπως άλλωστε προβλέπεται και στις προαπαιτούμενες δράσεις του μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, προβλέπονται παρεμβάσεις που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, στο γάλα, στα φαρμακεία, στα αρτοποιεία κ.ά, που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από τα κόμματα που θα πάρουν το «τιμόνι» της κυβερνητικής διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια γύρω από τους τρόπους διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου οι τράπεζες να απαλλαγούν από τα «βαρίδια», σε συνδυασμό με την απελευθέρωση κεφαλαίων, προκειμένου αυτά να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση «βιώσιμων» επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, πρόκειται για ζητήματα που θα τεθούν στο «νέο γύρο διαπραγμάτευσης» από τον Οκτώβρη, δηλαδή στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετές προτάσεις για την αναδιάρθρωσή τους, οι οποίες αποτελούν «μέρος των συζητήσεων».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2016. Σχετικά με τις πληροφορίες για τα προβλήματα που, όπως υποστηρίζεται, ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει η κοινοπραξία του γερμανικού μονοπωλίου «Fraport» στην αναζήτηση χρηματοδότησης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημη κοινοποίηση.

«Ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση...»

«Τα αναγκαία και φιλόδοξα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπονται από το μνημόνιο, ενώ κάθε βήμα θα παρακολουθείται από τους "θεσμούς" και οι καταβολές των χρημάτων θα εξαρτώνται από το αν πράγματι θα υπάρχει πρόοδος» τόνισε στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», σχετικά με τον «κίνδυνο καθυστερήσεων» λόγω των επερχόμενων εκλογών, σημείωσε ότι πρόκειται για συμφωνία των πιστωτών με το ελληνικό κράτος και αυτό ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση. Το «κλειδί», ανέφερε, είναι να τεθούν σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, δεδομένου, όπως είπε, ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης τις υπερψήφισαν.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Διευρύνονται οι «αποκλίσεις», στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Σε ρότα διευρυνόμενων αποκλίσεων έναντι των στόχων που έχουν τεθεί συνεχίζει η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε μια εξέλιξη που φέρνει «προ των πυλών» την εφαρμογή και νέων συνοδευτικών αντιλαϊκών μέτρων, ενόψει και της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

Κεντρικό γνώρισμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι το παραπέρα τσεκούρωμα των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με την εσωτερική στάση πληρωμών, αλλά και τις τεράστιες «αποκλίσεις» σε σχέση με τους αντιλαϊκούς στόχους για τα φορολογικά έσοδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης 2015):

-- Το σύνολο των καθαρών εσόδων (τακτικός προϋπολογισμός) καταγράφεται στα 24,8 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 28,9 δισ.). Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 22,3 δισ. ευρώ (3,5 δισ. χαμηλότερα από το στόχο).

-- Οι συνολικές δαπάνες ήταν λιγότερες κατά 4,5 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφτεί, γεγονός στο οποίο οφείλεται και το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα». Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν σε 27,7 δισ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 32,2 δισ.), με ρυθμό βύθισης 11,4% σε σχέση με πέρσι.

-- Το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών, πλην τόκων) εμφανίζεται στο αστρονομικό ύψος των 3,7 δισ. ευρώ.

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Στο μεταξύ, στα μέτρα του τρίτου μνημονίου προβλέπεται η πλήρης ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου περιουσιολογίου, με «ορόσημο» το Νοέμβρη του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει τα στοιχεία από τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και της ακίνητης περιουσίας των περασμένων ετών. Να σημειωθεί ότι στο λεγόμενο περιουσιολόγιο θα «φακελώνονται» και οι δαπάνες της λαϊκής οικογένειας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση κ.ο.κ.) προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τεκμήριο εισοδήματος, με αντίστοιχες προσαυξήσεις στους φόρους που καταβάλλονται από κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, δρομολογούνται και νέες «παρεμβάσεις» στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας. Οι «αλλαγές» στα τεκμήρια θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβρη, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «θα επανεξετάσει τη λειτουργία της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας», όπως βαφτίζουν τα γνωστά «αντικειμενικά κριτήρια», τα οποία όχι μόνο διατηρούνται, αλλά και θα αυξηθούν, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών...

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο προσκήνιο η ενεργειακή αγορά

Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ επαναβεβαίωσε χτες η «Socar», όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ με εκπροσώπους του αζέρικου μονοπωλίου, η οποία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αφορά στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% από το ΤΑΙΠΕΔ και 35% από το μετοχικό πακέτο που κατέχουν τα ΕΛΠΕ).

Να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση συζητά να πουλήσει το 49% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη «Socar», έναντι του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά. Είναι φανερή η πρόθεση για το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς και σε άλλους «παίκτες», στο πλαίσιο μοιράσματος της πίτας. Παράλληλα, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την Ενέργεια, σε εξέλιξη βρίσκεται η «έρευνα σε βάθος» που διενεργεί η Κομισιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο η προτεινόμενη εξαγορά είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί συγχωνεύσεων. Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ δε θα αποβεί σε βάρος του ανταγωνισμού και δε θα οδηγήσει σε αυξημένες τιμές φυσικού αερίου, ζήτημα που ενδιαφέρει τις λεγόμενες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

ΠΑΣΟΚ
Βλέπει «ευκαιρία» για «δικαίωση» της αντιλαϊκής πολιτικής

«Ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αδικηθεί, έχει αρχίσει και καταλαβαίνει ότι η ελπίδα του κ. Τσίπρα συνετρίβη στο τρίτο μνημόνιο, έχει αρχίσει και καταλαβαίνει τη δημαγωγία της ΝΔ, έχει αρχίσει και καταλαβαίνει ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ και επιχειρώντας, μέσα από το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δικαιώσει την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι βιάζεται να πάει στις εκλογές για να «μην έρθει ο λογαριασμός και συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός τι έχει υπογράψει», αποσιωπώντας βέβαια ότι όλα τα παραπάνω το ΠΑΣΟΚ... τα ψήφισε με χέρια και με πόδια.

Παραπέρα, διαφημίζοντας την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και του νέου μνημονίου, σημείωσε για μετά τις εκλογές: «Ζητάμε προγραμματική συμφωνία και μετά τις εκλογές δεσμευτική προγραμματική συμφωνία. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις, στόχους, χρονοδιαγράμματα», για την εφαρμογή βέβαια των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων.

Παράλληλα, καθώς «τρέχουν» οι διεργασίες αναμόρφωσης και σε αυτό το κομμάτι του αστικού πολιτικού συστήματος, αναφέρθηκε στο «εγχείρημα», όπως είπε, των εκλογικών συνεργασιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως αυτές με τη ΔΗΜΑΡ (ή τουλάχιστον με ένα τμήμα της) και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το τελικό σχήμα που μπορεί να δοθεί σε μια τέτοια συνεργασία, θα συζητηθεί μετά τις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ