ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Colpo grosso…

«

Σήμερα, σχεδόν όλος ο κόσμος της Αριστεράς, των φίλων του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένων, βλέπει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση! Η συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων, πρώτα απ' όλα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει καταστεί, σχεδόν, όρος επιβίωσης του ελληνικού λαού και ύπαρξης προοπτικής για τη χώρα!».

Το παραπάνω απόσπασμα το αλιεύσαμε από συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στην «Αυγή» στις 27/11/2014.

Ηταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ άπλωνε τα δίχτυα του για να ξεγελάσει έναν κόσμο που απεγκλωβιζόταν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που έβγαινε στο δρόμο, που αναζητούσε κάπου να ακουμπήσει.

Ηταν τότε που στηνόταν η μεγάλη παγίδα για χιλιάδες αριστερούς και ριζοσπάστες ανθρώπους, για να μπουν στη στρούγκα των ψεύτικων και ακίνδυνων ελπίδων.

Ηταν τότε που η ανάγκη του συστήματος για ανακαινισμένους μηχανισμούς εξαπάτησης, πιο ικανούς «να καθίσουν» τον κόσμο που ψαχνόταν «στον καναπέ του», έχρηζε άμεσης ικανοποίησης.

Πυρήνας της απάτης; Η κάλπικη παραδοχή ότι μια κυβέρνηση στο έδαφος των σημερινών σχέσεων παραγωγής, με τα μονοπώλια να κάνουν κουμάντο στην οικονομία, μπορεί να ασκεί φιλολαϊκή πολιτική.

Από τους βασικούς πρωταγωνιστές του μεγάλου κόλπου; Οι της «Αριστερής Πλατφόρμας», που σήμερα, μετά την πλήρη αποκάλυψη της κοροϊδίας, το παίζουν «απατημένες σύζυγοι» και συγκρότησαν νέο πολιτικό φορέα, τη «Λαϊκή Ενότητα».

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ορισμένες στιγμές από τα έργα και τις ημέρες τους κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Για τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη: Οχι μόνο αποδέχτηκαν τη συμφωνία - προοίμιο του νέου μνημονίου, αλλά απέφευγαν «σαν ο διάολος το λιβάνι» να την φέρουν στη Βουλή για να μην εκτεθούν, καθώς τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να την υπερψηφίσουν.

«Η συμφωνία με τους πιστωτές δεν είναι απαραίτητο, ούτε υποχρεωτικό να έρθει στη Βουλή» (Π. Λαφαζάνης - συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά» στις 28/02/2015).

« (...) Απορώ με τη βιασύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί μέσα στο μυαλό τους έχουν ότι αυτό είναι ένα μνημόνιο όπως αυτά που υπέγραφαν αυτοί και βιάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα έρθει, για να το ψηφίσουν ως μνημόνιο. Εμείς τους λέμε ότι δεν είναι μνημόνιο και γι' αυτό δε χρειάζεται να έρθει και να ψηφιστεί από τη Βουλή (...) Δε θα κάνουμε τη χάρη στο ΚΚΕ, που λέει να έρθει η συμφωνία στη Βουλή για να την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να εκτεθεί» (Δ. Στρατούλης - συνέντευξη στον ΑΝΤ1 στις 28/02/2015).

Για την 47σέλιδη πρόταση της «κυβερνώσας Αριστεράς», που ελάχιστα διέφερε από την πρόταση Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ, η οποία τέθηκε στο δημοψήφισμα:

Αλλος έλεγε ότι αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης: «Πρόκειται για ένα κείμενο που αποτελεί απόρροια συμβιβασμών, που έχει συντελεστεί κατόπιν πολύμηνων συζητήσεων με τους λεγόμενους "θεσμούς". Και αυτό είναι μια πρόταση της κυβέρνησης κατ' ελάχιστον, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία η οποία θα είναι θετική για την ελληνική πλευρά. Περί αυτού πρόκειται (...) Περιέχει αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθούν συναινετικές λύσεις» (Π. Λαφαζάνης - Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, 05/06/2015).

Αλλος έλεγε ότι δεν αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης: «Οι 47 σελίδες δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης... Η πρόταση της κυβέρνησης είναι οι προγραμματικές της δεσμεύσεις (...)» (Στ. Λεουτσάκος - συνέντευξη στον ΑΝΤ1, 08/06/2015).

Αλλος έλεγε ότι είναι «το όριο (...) ένας βαρύς συμβιβασμός που δεν μπορεί να γίνει βαρύτερος (...)» (Θ. Πετράκος - συνέντευξη στο ΣΚΑΪ, 12/06/2015).

Πολυγλωσσία και πλήρης υποταγή στη σκοπιμότητα της στιγμής, που δεν ήταν άλλη από την προετοιμασία του κλίματος αποδοχής του νέου μνημονίου.

Οσο για την πρόταση νόμου για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που κατέθεσε το ΚΚΕ στις 25/02/2015; Εκεί, οι της «Αριστερής Πλατφόρμας» έδωσαν ρεσιτάλ αφωνίας.

Εύλογο το ερώτημα στις σημερινές συνθήκες: Γιατί οι της «Λαϊκής Ενότητας» όχι μόνο δε λένε ν' απαρνηθούν το ρόλο τους μετά τα αποκαλυπτήρια, αλλά τον ανανεώνουν ζητώντας τη λαϊκή ψήφο;

Μήπως τον έμαθαν τόσο καλά που δεν μπορούν να τον αποχωριστούν;

Το κάνουν από αφέλεια; Από κεκτημένη ταχύτητα;

`Η μήπως συνειδητά επιλέγουν να συνεχίσουν το ίδιο τροπάρι, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητά τους για το σύστημα;

Μάλλον το τελευταίο...

Διαχρονικό κίνητρό τους; Να κρατηθεί ζωντανή η πολύ χρήσιμη για το σύστημα αυταπάτη ότι μπορεί τάχα να υπάρξει στο έδαφος του καπιταλισμού ξέφωτο για το λαό με μια διαφορετική διαχείριση.

Γι' αυτό το δίλημμα «μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί» που χρεοκόπησε, το ξανασερβίρουν ρετουσαρισμένο με λίγη προσθήκη «εθνικού νομίσματος».

Γι' αυτό συγχρονίζονται και με τους υπόλοιπους «σπεσιαλίστες» των «μεταβατικών» προγραμμάτων (βλ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αλαβάνο, αλλά και ορισμένους άσπονδους «φίλους» του ΚΚΕ), που «τη δουλεύουν καλά την παραμύθα».

Γι' αυτό και τα αστικά ΜΜΕ, που δήθεν τους πολεμούν, προβάλλουν τα «κατορθώματά» τους με τόση λεπτομέρεια, την ώρα που έχουν στην πραγματικότητα θάψει την πλούσια πολιτική δραστηριότητα και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Ας σκεφτεί όλα τα παραπάνω κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος που πλήττεται από την αντιλαϊκή λαίλαπα...

Ιδιαίτερα αξίζει να τα σκεφτεί ένας ριζοσπαστικός κόσμος που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ...

Πρέπει να υπάρξει προβληματισμός... Πείρα μαζεύτηκε αρκετή.

Ηρθε η ώρα να βγουν συμπεράσματα...


Μ. Σ.

Κατεδάφιση ναού από τις αλβανικές αρχές

Στην ολοκλήρωση της κατεδάφισης του ναού Αγίου Αθανασίου στην περιοχή Δρυμάδες Χιμάρας προχώρησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης οι πολεοδομικές αρχές της Αλβανίας, υποστηρίζοντας επισήμως ότι ο εν λόγω ναός που χτίστηκε το 1994, αποτελούσε αυθαίρετο χτίσμα.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Ε. Ράμα, ο οποίος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ενάντια στις εργασίες κατεδάφισης που είχαν ξεκινήσει την Τρίτη 25/8, ανέφερε ότι «είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας» (σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλβανικές αρχές προτίθενται να κατασκευάσουν εκεί μνημείο προς τιμή ενός καθολικού ιεραποστόλου που έδρασε στην περιοχή τον 17ο αιώνα).

Αντιδρώντας στην ολοκλήρωση της κατεδάφισης, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε: «Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία. Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος». Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω κινήσεων προς την Αλβανία και τη «διεθνή κοινότητα», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά.

Από την πλευρά τους, ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, έσπευσαν να θέσουν θέμα σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Το θέμα «δεν είναι διμερές ελληνοαλβανικό. Είναι πολύ ευρύτερο. Αφορά στις σχέσεις Αλβανίας - Ευρώπης. Ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας» ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι όλα τα παραπάνω σημειώνονται στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και των ανταγωνισμών των κρατών της περιοχής...

Πέθανε ο Στ. Μανίκας

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 63 ετών, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Μανίκας, που τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με τη ΔΗΜΑΡ. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσθέντες ΕΑΜίτες

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το ματωμένο Αύγουστο του 1944, οπότε έγιναν το Μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα στα Παλαιά Σφαγεία, διοργανώνουν η ΚΟΒ Πετραλώνων του ΚΚΕ και η ΟΒ Πετραλώνων της ΚΝΕ, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελπίδας στα Ανω Πετράλωνα.

Στις 28 Αυγούστου του 1944, ναζί και ταγματασφαλίτες, πριν χαράξει, περικύκλωσαν τις περιοχές Πετραλώνων, Παλαιών Σφαγείων και Καλλιθέας, έως τη Συγγρού, έστησαν μπλόκα, οργάνωσαν πλιάτσικο, πυρπόλησαν, βασάνισαν και εκτέλεσαν 16 αγωνιστές, ΕΑΜίτες, από 14 έως 25 χρόνων.

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Τιμά τους εκτελεσμένους πατριώτες

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία του νησιού στην πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους πατριώτες της Δυτικής Σάμου από τους φασίστες, με συγκέντρωση στην πλατεία της Καστανιάς, το Σάββατο 29/8, στις 5 μ.μ. και προσκλητήριο νεκρών στο χώρο της θυσίας τους.

Θα ακολουθήσει ο δρόμος θυσίας, που θα καταλήξει σε συγκέντρωση στο Καρλόβασι, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Για τους δολοφονηθέντες στο μπλόκο της Καλαμαριάς

Αντιφασιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους δολοφονηθέντες του μπλόκου της Καλαμαριάς στις 13 Αυγούστου του 1944 οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη το Παράρτημα Καλαμαριάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΤΟ Καλαμαριάς της ΚΝΕ.

Στις 7 μ.μ., θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων του μπλόκου, στο πάρκο Κερασούντος, και στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (δημαρχείο Καλαμαριάς).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org