Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο προσκήνιο η ενεργειακή αγορά

Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ επαναβεβαίωσε χτες η «Socar», όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ με εκπροσώπους του αζέρικου μονοπωλίου, η οποία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αφορά στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% από το ΤΑΙΠΕΔ και 35% από το μετοχικό πακέτο που κατέχουν τα ΕΛΠΕ).

Να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση συζητά να πουλήσει το 49% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη «Socar», έναντι του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά. Είναι φανερή η πρόθεση για το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς και σε άλλους «παίκτες», στο πλαίσιο μοιράσματος της πίτας. Παράλληλα, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την Ενέργεια, σε εξέλιξη βρίσκεται η «έρευνα σε βάθος» που διενεργεί η Κομισιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο η προτεινόμενη εξαγορά είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί συγχωνεύσεων. Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ δε θα αποβεί σε βάρος του ανταγωνισμού και δε θα οδηγήσει σε αυξημένες τιμές φυσικού αερίου, ζήτημα που ενδιαφέρει τις λεγόμενες ενεργοβόρες βιομηχανίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ