ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Η εφαρμογή του μνημονίου θα σημάνει τον αφανισμό μας

Σε συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών στην Τσαριτσάνη μίλησε, χτες βράδυ, το στέλεχος της ΠΑΣΥ

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Τσαριτσάνης
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Τσαριτσάνης
Να βγουν στους δρόμους του αγώνα για ν' αποκρούσουν τη νέα, σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους της Τσαριτσάνης Λάρισας ο Ρίζος Μαρούδας, στέλεχος της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μιλώντας χτες βράδυ, σε συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού.

«Αν δεν αντιδράσουμε αμέσως κι αν δεν αγωνιστούμε, θα μας αφανίσουν», είπε, και σημείωσε: «Το λένε φανερά και κυνικά: Τα μέτρα για τους αγρότες που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο στοχεύουν στη "μεγαλύτερη συγκέντρωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων". Αυτό σημαίνει ξεπάστρεμα των μικρών και μεσαίων παραγωγών και πέρασμα της παραγωγής στα χέρια λίγων επιχειρηματιών - καπιταλιστών. Σ' αυτό συμβάλλει κι ο διαχωρισμός των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα", ή μη.

Αν τους αφήσουμε να εφαρμόσουν αυτό το μνημόνιο, μέσα σε λίγο καιρό θ' αναγκαστούμε να πουλήσουμε για ένα κομμάτι ψωμί τα χωράφια και τα ζώα μας. Θα μείνουμε χωρίς δουλειά, δίχως εισόδημα και θα τριγυρνάμε σαν άδικες κατάρες, πάμφτωχοι και πεινασμένοι».

Κοροϊδία τα «αντισταθμιστικά»

Σε άλλο σημείο επισήμανε: «Αυτά που λέμε δεν είναι υπερβολές κι ας μην επιχειρούν να μας κοροϊδέψουν με ψεύτικες υποσχέσεις πως θα υπάρξουν "αντισταθμιστικά μέτρα" που, τάχα, θα καλύπτουν τις μεγάλες απώλειες. Ποιος μικρομεσαίος αγρότης μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί τη γη, ή να ασχολείται με την κτηνοτροφία, όταν με το 3ο μνημόνιο:

  • Το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται στα ύψη με την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια, την αύξηση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου κατά 40% και του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Την ίδια ώρα οι τιμές παραγωγού των προϊόντων είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα και οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται.
  • Το ισχνό αγροτικό εισόδημα δέχεται άγριο πλήγμα με την επιβολή βαριάς και άδικης φορολογίας. Ο φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος αυξάνεται από 13% σε 26% και με τον ίδιο συντελεστή θα φορολογείται και το σύνολο των επιδοτήσεων, ενώ η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, από 55% που θα είναι, τελικά, φέτος, θα φτάσει στο 100% του χρόνου. Μαζί με αυτά καλούμαστε να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και άλλα πολλά χαράτσια, όπως ασφαλιστική εισφορά στον ΟΓΑ που τριπλασιάζεται, για δηλώσεις ΟΣΔΕ, τη λειτουργία αγροτικών αρδεύσεων και σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.».
Ετοιμαζόμαστε για σκληρή μάχη

Καταλήγοντας ο Ρ. Μαρούδας τόνισε: «Το συνεπές αγροτικό κίνημα προετοιμάζεται για να δώσει σκληρή μάχη ενάντια στο 3ο μνημόνιο. Μαζί μας οι αγρότες θα έχουμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, όλους όσοι πλήττονται από τα μνημονιακά μέτρα.

Τους αντιπάλους τους ξέρουμε. Είναι η ΕΕ που με την ΚΑΠ μάς ξεκληρίζει. Είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που, ακολουθώντας τα βήματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εφαρμόζει αυτή την αντιαγροτική πολιτική.

Είναι κι εκείνοι που, αντί να καταδικάσουν απερίφραστα την ΕΕ, μας καλούν να πάρουμε θέση στο ψευτοδίλημμα "ευρώ ή δραχμή", λες και έχει σημασία με ποιο νόμισμα θα καταγραφεί η χρεοκοπία μας. Αντίπαλοί μας είναι και οι εκπρόσωποι του συνδικαλισμού των μεγαλοαγροτών, που υπονομεύουν τους αγώνες μας. Οπως, π.χ. η αυτοαποκαλούμενη "Εθνική Επιτροπή Αγροτών", που συγκροτήθηκε πρόσφατα από γνωστούς από το παρελθόν συνδικαλιστές και συνεταιριστές της ΝΔ.

Εμείς, ως ΠΑΣΥ, σας καλούμε να γυρίστε την πλάτη σ' αυτά τα σχήματα και, συσπειρωμένοι γύρω από την Πανελλαδική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων, να δώσουμε τον αγώνα».

ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις ζημιές σε καλλιέργειες από την κακοκαιρία

Πλήγηκαν κυρίως αμπέλια, οπωροκηπευτικά και ελαιόδεντρα

Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών (χαλαζόπτωση κ.ά.) στο νομό Ηρακλείου Κρήτης, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις τη χαριστική βολή στο ήδη τσακισμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ιδιαίτερα πλήγηκαν οι καλλιέργειες με ανεπτυγμένη καρποφορία, όπως τα αμπέλια και τα οπωροκηπευτικά, καθώς επίσης τα ελαιόδεντρα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής, με το πενιχρό τους εισόδημα, δε θα μπορούν να καλύψουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ούτε το κόστος της παραγωγής, την ίδια ώρα μάλιστα που τους περιμένει στη γωνία η φοροαφαίμαξη του 3ου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και τα άλλα μέτρα που θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον οπλοστάσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, με τη νέα ΚΑΠ.

Με αφορμή τις καταστροφές στις καλλιέργειες, η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες «να οργανώσουν την πάλη τους, με κάθε μέσο, με τη συμμετοχή τους στους ζωντανούς συλλόγους του νομού μας, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό. Σε συμπόρευση με την ΠΑΣΥ, να διεκδικήσουν:

  • Αμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσουν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ όλων των πληγεισών αγροτικών περιοχών, με σκοπό τη σωστή και ακριβή εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες.
  • Την πλήρη, άμεση αποζημίωση, χωρίς προαπαιτούμενα και περιορισμούς, για το 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Αμεσα να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα δακοκτονίας, σε όλο το νομό, αφού το φαινόμενο του δάκου βρίσκεται σε έξαρση και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μεγάλη καταστροφή της φετινής παραγωγής».

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ σημειώνει: «Ταυτόχρονα, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη αντίστασης απέναντι στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που επιφέρει τόσο το 3ο μνημόνιο, που υπερψήφισαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, όσο και συνολικά ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός που επιταχύνεται με τη νέα ΚΑΠ, τη φοροληστεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία κ.λπ.

Είναι μονόδρομος η μικρομεσαία αγροτιά, συσπειρωμένη στην ΠΑΣΥ, σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, να διεκδικήσει:

-- Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που τα συνοδεύουν.

-- Αφορολόγητο το εισόδημα που είναι αναγκαίο για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών.

-- Αναλογική φορολόγηση των επιπλέον εισοδημάτων και γενναία φορολόγηση των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και δωρεάν παροχή υπηρεσιών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

-- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Ασφάλιση και Πρόνοια.

-- Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η κοινωνική - λαϊκή συμμαχία και η ρήξη με την ΕΕ των μονοπωλίων, την εξουσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου είναι η λύση. Είναι ο δρόμος για αγροτική ανάπτυξη με κοινωνικοποίηση της γης και όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με εξουσία της εργατικής τάξης που οργανώνει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ

Από την προχτεσινή κινητοποίηση
Από την προχτεσινή κινητοποίηση
Τις μηχανές των τρακτέρ ζεσταίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες του Αιγίου, οι οποίοι το απόγευμα της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν στα παλιά διόδια της Εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου (γέφυρα Σελινούντα), ύστερα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας», για να διαδηλώσουν ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και τα εξοντωτικά μέτρα που προβλέπει. Οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα το δρόμο και μοίρασαν την ανακοίνωση με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς. Τις επόμενες μέρες, θα γίνουν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά της περιοχής, με στόχο την ενημέρωση των αγροτών και το στήσιμο Επιτροπών Αγώνα. Στόχος είναι να υπάρξει κλιμάκωση από το Σεπτέμβρη, σε συντονισμό με αγροτικούς συλλόγους σε άλλες περιοχές της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ