ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πιέσεις και κινήσεις στη ενεργειακή, γεωπολιτική σκακιέρα

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Το έντονο ενδιαφέρον και η κινητικότητα υψηλόβαθμων δυτικών αξιωματούχων (Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και Γερμανός επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν) στα Δυτικά Βαλκάνια συνεχίστηκαν και μέσα στο περασμένο 24ωρο, με κεντρικά ζητήματα όχι μόνο τις ζυμώσεις για διεύρυνση ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα που αφορούν κυρίως την «απεξάρτηση» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες...

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, για παράδειγμα, που τη Δευτέρα ξεκίνησε περιοδεία στα Βαλκάνια με αφετηρία την Αλβανία, είπε προχτές βράδυ στην αλβανική Βουλή ότι «η Ευρώπη χρειάζεται στενότερη συνεργασία, ιδιαίτερα στην Ενέργεια, για να αποφύγουμε την εξάρτηση από συγκεκριμένες χώρες». Κάλεσε έτσι τις βαλκανικές χώρες να συνεργαστούν «στο μονοπάτι ένταξής τους προς την ΕΕ», προφανώς για χάρη των ενεργειακών (και όχι μόνο) μονοπωλίων.

Ο Σουλτς χτες βρέθηκε στο Βελιγράδι, για διήμερη επίσκεψη, ξεκινώντας επαφές με τη σερβική ηγεσία, μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς και τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, επαινώντας τις προσπάθειες των σερβικών αρχών, ενόψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης των πρώτων κεφαλαίων για την ένταξή της στην ΕΕ, που πιθανολογείται πως θα αρχίσει το προσεχές φθινόπωρο. Επαφές με ανάλογο «περιεχόμενο» αναμένεται να έχει σήμερα και σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη...

Και οι ΗΠΑ

Στο Βελιγράδι βρέθηκε χτες και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών με χαρτοφυλάκιο την Ευρώπη και τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ. Η Νούλαντ σημείωσε πως οι ΗΠΑ «στηρίζουν τη Σερβία στο μονοπάτι της ευρωενωσιακής ολοκλήρωσης και είναι έτοιμες να τη βοηθήσουν», προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «ενισχύει τις κοινές προσπάθειες, αφού η Αμερική ενδιαφέρεται πολύ να δει τη Σερβία στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Χαιρέτισε την πρόοδο που έχουν κάνει οι σερβικές αρχές, «ιδιαίτερα πάνω σε μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Σερβίας». Ο Σέρβος Πρόεδρος, Τ. Νίκολιτς, από την πλευρά του, συναντώντας την Νούλαντ, σημείωσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη «σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», τονίζοντας ότι «δε θέλουν όλοι στην περιοχή να μοιραστούν το βάρος της δουλειάς για σταθερότητα» και υποστηρίζοντας ότι η «Σερβία ενεργεί υπεύθυνα απέναντι στο μέλλον της περιοχής».

Στα Σκόπια, το ίδιο 24ωρο, εμφανίστηκε ο Γερμανός επίτροπος για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών με τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, με τον οποίον και επέλεξε να συναντηθεί πρώτα απ' όλους.

Ο Χαν άσκησε ξανά έντονες πιέσεις για ξεπέρασμα της ενδοαστικής πολύμηνης κρίσης που μαστίζει τα Σκόπια, καλώντας όλα τα κόμματα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που θεμελίωσαν στις 2 Ιούνη, με στόχο τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών έως τις 30 Απρίλη 2015. «Είμαι εδώ», είπε φτάνοντας στα Σκόπια, «για να διευκολύνω μία συμφωνία που θα βοηθήσει τη χώρα να διατηρήσει ζωντανή την ευρωατλαντική της προοπτική... Εδώ δεν πρόκειται για προσωπικά συμφέροντα». Ανάλογες πιέσεις άσκησε προχτές και η Β. Νούλαντ, που από το Σάββατο έχει ξεκινήσει περιοδεία σε Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, ενώ σήμερα ξεκινά διήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία.

Ολες οι παρεμβάσεις με στόχο τη βαθιά ευρωατλαντική ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων εκφράζουν, μαζί βεβαίως με τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ, την προσπάθεια παρεμπόδισης αυτών των κρατών για ανάπτυξη σχέσεων - ή υπονόμευσή τους - με τη Ρωσία, αποκαλύπτοντας ότι η περιοχή είναι πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ - Γερμανίας, αλλά και των δύο με τη Ρωσία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στο Κόσσοβο σαν πλασιέ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Το πρώτο επίσημο ταξίδι υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Κόσσοβο πραγματοποίησε εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο Ν. Κοτζιάς, τάζοντας στον Κοσσοβάρο πρωθυπουργό, Ισα Μουσταφά, και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Χασίμ Θάτσι ...βοήθεια και τεχνογνωσία, ώστε να μπουν ταχύτερα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Κοτζιάς δήλωσε ότι «το Κόσσοβο (σ.σ. το οποίο δημιουργήθηκε ως κράτος προτεκτοράτο μετά την επίθεση ΝΑΤΟ και ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας) και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν όλες τις μορφές συνεργασίας, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Πρόσθεσε ότι με την κοσσοβάρικη ηγεσία συζήτησε «και για τα μεγάλα δίκτυα που θα αναπτύξουμε τα επόμενα δέκα χρόνια σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων», στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά καθιστώντας τη χώρα ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. «Η πολιτική της Ελλάδας είναι μια πολιτική που ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσόβου, σε αυτό το μελλοντικό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο έργο που θα υλοποιηθεί από κοινού σε αυτή την περιοχή», συμπλήρωσε.

Σε αυτήν τη βάση προσκάλεσε τον ομόλογό του Θάτσι στην Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση γραφείου του Κοσσόβου στην Αθήνα.

Παραπέρα, ως πλασιέ των ΝΑΤΟ και ΕΕ, είπε ότι ως ελληνική κυβέρνηση «στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς. Ημασταν η πρώτη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια της ΕΕ. Ως εκ τούτου έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας όποτε αυτό μας ζητηθεί».

Σήμερα, ο Ν. Κοτζιάς συναντάται στα Τίρανα με την αλβανική ηγεσία. Είναι ένα ερώτημα τι κλίμα θα επικρατήσει στις επαφές αυτές, εφόσον τελευταία η αλβανική αστική τάξη οξύνει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις, θέτοντας ζητήματα σχετικά με τις ΑΟΖ στο βόρειο Ιόνιο και τα θαλάσσια «οικόπεδα» όπου έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες η ελληνική αστική τάξη για φυσικό αέριο. Θέτει, επίσης, και ζήτημα «τσάμηδων» και περιουσιών τους στην Ελλάδα.

ΑΝΕΛ
Ναι μεν, αλλά στηρίζουν...

Να στηρίξει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, παρά τους ...χρησμούς Καμμένου. Την απόφαση αυτή περιέβαλε με κάμποσες κορόνες περί πραξικοπημάτων, υποστηρίζοντας στις δηλώσεις του αμέσως μετά ότι «προχθές το βράδυ έγινε ένα πραξικόπημα στην καρδιά της Ευρώπης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός εκβιάστηκε να έρθει σε συμφωνία σε ένα κείμενο, το οποίο ήταν εντελώς διαφορετικό από το κείμενο το οποίο συζητήθηκε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο ενεκρίθη από τη Βουλή των Ελλήνων και με τη δική μας ομόφωνη συμμετοχή».

Μάλιστα, κατά τον Π. Καμμένο «το πραξικόπημα αυτό συνεχίζεται στην Ελλάδα», αφού κάποιοι «επιθυμούν διακαώς να πέσει η Κυβέρνηση και να την αντικαταστήσουν με Κυβέρνηση την οποία δεν έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός», για να αναφωνήσει «Δεν θα επιτρέψουμε, λοιπόν, να γίνει πραξικόπημα».

Οπως εξήγησε οι ΑΝΕΛ «στηρίζουμε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Δεσμευόμαστε και θα ψηφίσουμε αυτά για τα οποία συμφωνήσαμε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και μόνο και όχι άλλα μέτρα τα οποία επιβάλλονται κατά παράβαση της συμφωνίας που είχαμε κάνει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να ψηφιστούν τα μέτρα της Παρασκευής ... Θα προχωρήσουμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και μαζί με το σύνολο του ελληνικού λαού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικού σκοπού, ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι «είναι αυτό το οποίο επιδιώκουν αυτοί που κάνουν το πραξικόπημα».

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διευκρίνισε προς άρση παρεξηγήσεων: «Για την Τετάρτη δεν υπάρχει κανένα θέμα», ότι δηλαδή θα ψηφίσει ό,τι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Διάφορα σενάρια και αναμονή για την πρώτη κίνηση

Κανείς δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη είτε της «αριστερής παρένθεσης» είτε της διάσπασης του κόμματος

Σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη είτε της «αριστερής παρένθεσης» είτε της διάσπασης του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, δεν εκδηλώνονται κινήσεις που φημολογούνται ότι θα υπάρξουν για απομακρύνσεις, διαγραφές, διασπάσεις, αλλά διαρκώς μετατίθενται χρονικά.

Απ' την πλευρά της, η «Αριστερή Πλατφόρμα» - σύσκεψη της οποίας για τον καθορισμό των παραπέρα βημάτων βρισκόταν σε εξέλιξη ως αργά χτες βράδυ - φέρεται να έχει κινήσει ήδη διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος, σε οργανώσεις που ελέγχει, ώστε να εκφραστεί η εναντίωση στη συμφωνία με τους «θεσμούς». Δε λείπουν και ψίθυροι περί συνεδρίου, ώστε να αποτυπωθεί η θέληση των κομματικών μελών, όπως λένε οι υπέρμαχοι αυτής της πρότασης, που εκτιμούν ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους διαφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές. Οι βουλευτές που πρόσκεινται σ' αυτήν, θα επιλέξουν «παρών», αποχή ή ορισμένοι θα καταψηφίσουν σήμερα, όπως έχουν ήδη δηλώσει.

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες αναγνωρίζουν ότι η διατήρηση μιας κατάστασης, όπου ένα μεγάλο μέρος βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα καταψηφίζουν μόνιμα και θα λειτουργούν σαν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, είναι προβληματική και δεν μπορεί να τραβήξει σε μάκρος. Η παραίτηση και παράδοση της έδρας, η διαγραφή και η ανεξαρτητοποίηση ή ακόμα - ακόμα και η συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου είναι πιθανόν να βρουν στέγη για ένα διάστημα κι άλλοι διαφωνούντες που δεν ανήκουν στην «Αριστερή Πλατφόρμα», είναι οι πιθανές καταλήξεις αυτής της κατάστασης.

Ο άτυπος επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, που βρίσκεται εν αναμονή της απομάκρυνσής του απ' το κυβερνητικό σχήμα, με δήλωσή του χτες,είπε:

«Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έστω και στο και πέντε, έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν και να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή. Η συμφωνία που συνομολογήθηκε είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και μία μαχόμενη κυβέρνηση (...) Οι λεγόμενοι "εταίροι" και πρώτα απ' όλα το γερμανικό κατεστημένο συμπεριφέρθηκαν απέναντι στη χώρα μας ως να είναι αποικία τους και ως στυγνοί εκβιαστές (...) Αυτή η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή με τη συνδρομή των ψήφων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Δε θα περάσει, όμως, στο λαό, ο οποίος θα την ακυρώσει στην πράξη, με την ενότητα και τους αγώνες του. Η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία» αναφέρει στη δήλωσή του.

Εμπλοκή στο Αιγαίο με τουρκικά μαχητικά

Εμπλοκή σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο, με τουρκικά μαχητικά που, συνεχίζοντας τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, προχώρησαν σε νέες παραβιάσεις εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συνολικά δέκα τουρκικά αεροσκάφη, τα δύο οπλισμένα, προχώρησαν σε έξι παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και επτά παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώθηκε σε όλο τον άξονα από το Βορειοανατολικό έως το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ