Τετάρτη 15 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Συνέχεια των ρεπορτάζ από το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ: Διαβάστε αναλυτικά για το άνοιγμα των εκδηλώσεων, τις εκθέσεις που λειτούργησαν στην κατασκήνωση και την Ακροναυπλία, το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για την Ακροναυπλία που ετοίμασαν οι Οργανώσεις Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας κ.ά.

-- Παρουσίαση του μνημείου για τους εκτελεσμένους με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης της περιόδου 1947 - 1949, που τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Τρίπολη, την Κυριακή.

-- Πολιτιστικές προτάσεις.

24ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία είναι στον αγώνα για άλλη εξουσία»

Γνώση της ηρωικής ιστορίας του λαού, εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του και αποφασιστικότητα για τους αγώνες τού «σήμερα». Με όλα τα παραπάνω εφοδιάστηκαν οι χιλιάδες νέοι και νέες που πήραν μέρος στο 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Σημεία αναφοράς στις φετινές εκδηλώσεις, δύο μέρη - σύμβολα των αγώνων και των θυσιών των κομμουνιστών: Η Ακροναυπλία, που λειτούργησε ως στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων από το 1937, με την αστική τάξη να φυλακίζει εκεί τα πιο διαλεχτά στελέχη του ΚΚΕ, επιδιώκοντας το τσάκισμά του. Το Εκτακτο Στρατοδικείο - «θανατοδικείο» της Τρίπολης, που στα χρόνια της λειτουργίας του (1947 - 1949) εξέδωσε 370 θανατικές καταδίκες και «μοίρασε» ποινές φυλάκισης ίσες με έξι χιλιετίες, σε στελέχη και μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, σε αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού, ακόμα και σε ανθρώπους που τους πρόσφεραν τη βοήθειά τους.

«Οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία είναι στον αγώνα για άλλη εξουσία». Το σύνθημα που φώναξαν χιλιάδες νέοι στην κορύφωση του Διημέρου, στην εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στην Τρίπολη, δείχνει πόσο στέρεη είναι η γέφυρα που ενώνει το χτες με το σήμερα και το αύριο. Οι αμέτρητες θυσίες που καταβλήθηκαν για το δίκιο του λαού είναι λίπασμα που δυναμώνει τους σημερινούς αγώνες, είναι μοχλός κινητήριος που ωθεί τη νεολαία να πάρει τη σκυτάλη, να λάβει τη θέση της στο μέτωπο των δυνάμεων που θα παλέψουν για την ανατροπή, κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας και της υποταγής στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Με τα ίδια «υλικά» σε πιο σύνθετες συνθήκες


Καλωσορίζοντας τους χιλιάδες νέους στην κατασκήνωση του 24ου Διημέρου το βράδυ της Παρασκευής, ο Τάσος Αντωνίου, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στη συγκυρία μέσα στην οποία οργανώθηκε το φετινό Διήμερο, καθώς συνέπεσε με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των «θεσμών» σε συμφωνία - σφαγή για το λαό. Ετσι, το Διήμερο φτιάχτηκε και φέτος με τα ίδια «υλικά» της εθελοντικής προσφοράς και της συλλογικής δουλειάς, μέσα όμως σε πιο σύνθετες συνθήκες, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, της αδιάκοπης συμβολής των μελών και των φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στις μάχες στο πλευρό του Κόμματος.

«Αλλο ένα διήμερο ίδιο με τα άλλα, φτιαγμένο με την εθελοντική δουλειά και το μεράκι των συντρόφων και φίλων της ΚΝΕ. Αλλο ένα διήμερο που όμως φέτος, πέρα από το σημαντικό ιστορικό του περιεχόμενο, τη γνώση της Ιστορίας των αλύγιστων, των πρωτοπόρων της ταξικής πάλης, έχει μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη σημασία, μιας και γίνεται μέσα σε έντονες συνθήκες, πραγματικά "πυκνές" που λένε και οι δημοσιογράφοι τους», ανέφερε ο Τάσος Αντωνίου. Στη συνέχεια, κάλεσε το λαό να μη μείνει στη γωνία, τη νεολαία να μη γίνει κομπάρσος, αλλά να βάλουν με τους αγώνες τους την υπογραφή τους στις εξελίξεις: «Καλούμε σε ετοιμότητα. Οι αντιθέσεις τους είναι μεγάλες, είτε τα βρουν, είτε υπάρξει εμπλοκή και Grexit θα την πληρώσει ο λαός μας, εμείς, οι νέοι πρώτα πρώτα. Τώρα είναι η ώρα να πει ο λαός μας ένα μεγάλο "όχι" σε νέο βάρβαρο μνημόνιο - "όχι" στη χρεοκοπία του λαού».


Ακριβώς στο πνεύμα αυτό, η ΚΝΕ έστειλε μήνυμα αντίστασης από το βράχο της Ακροναυπλίας με το πανό που κρέμασε την επόμενη μέρα. «Οχι στη νέα σφαγή. Ξεσηκωμός», διαμήνυσε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή που έδωσε το «πράσινο φως» για τη νέα βάρβαρη επίθεση στη ζωή του λαού και της νεολαίας.

«Το ίδιο το Διήμερό μας είναι μια μεγάλη, μαχητική, νεολαιίστικη απάντηση στα σχέδιά τους», εξήγησε ο Τ. Αντωνίου και συνέχισε: «Εμείς που είμαστε σήμερα εδώ αλλά και όσοι δεν είναι γιατί διαδήλωσαν σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) και για λογαριασμό μας σε όλη την Ελλάδα, στέλνουμε μήνυμα ότι δε θα λυγίσουμε, δε θα συνηθίσουμε ούτε να μας τρομοκρατούν, ούτε να μας τάζουν έναν όμορφο και ανθρώπινο καπιταλισμό. Δεν θα συνηθίσουμε σε μια μίζερη ζωή, έχουμε όνειρα να πραγματοποιήσουμε, έχουμε μυαλό και χέρια για να τους τσακίσουμε.

Δεν τους χαρίζουμε τη ζωή μας

Στέλνουμε μήνυμα: Η γενιά μας, αυτή η γενιά που σήμερα μπορεί να φοβάται, καμιά φορά να απογοητεύεται και να κλείνεται σπίτι, αυτή η γενιά θα βάλει στη φωτιά το κεφάλι της. Σε κάθε χώρο δουλειάς, κατάρτισης και εκπαίδευσης θα στήσει μαχητικό πυρήνα που θα σαρώσει συμφωνίες, μνημόνια και αφεντικά. Δεν θα λογαριάσει τίποτα! Ναι, αυτή η γενιά θα σαρώσει όσους της ετοιμάζουν μια ζωή μαρτύριο με την ορμή και τη θέλησή της θα πάρει και θα σηκώσει όσους της τσακίζουν τα όνειρα, με την ανεργία, την εκμετάλλευση, τη μισοδουλειά.

Αυτή η γενιά θα μάθει την πραγματική Ιστορία αυτού του τόπου, την Ιστορία των πολλών κόντρα στους λίγους, τους εκμεταλλευτές που πάντα υπογράφουν συμφωνίες για να εξασφαλίσουν την εξουσία και τα κέρδη τους.

Κοιτάμε πίσω, στην Ιστορία του Κόμματός μας και παίρνουμε δύναμη. Ποτάμια αίμα, άνθρωποι θρύλοι που η Ιστορία του καθενός θα μπορούσε να γίνει βιβλίο με χίλιες σελίδες. Τέτοιοι θέλουμε να γίνουμε, εκεί να φτάσουμε, εκεί που το εμείς μπαίνει πάνω από το εγώ και η ζωή μπαίνει στην υπηρεσία της Ιστορίας.

Σύντροφοι και φίλοι και πάλι σας καλωσορίζουμε. Ολες οι επόμενες μέρες θα είναι γεμάτες εξελίξεις. Να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, οργάνωση - αντίσταση - αλληλεγγύη, δεν τους χαρίζουμε τη ζωή μας».

Πολύμορφες δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ

Δημιουργώντας...
Δημιουργώντας...
Στο χώρο της κατασκήνωσης στην όμορφη παραλία της Καραθώνας, αυτές τις δύο μέρες ξεδιπλώθηκε παράλληλα ένα πρόγραμμα πλούσιων, πολύμορφων και φροντισμένων δραστηριοτήτων κι επισκέψεων για μικρότερα παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών, τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, που καλλιεργούσε αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ομαδικότητα, η συντροφικότητα, η γνώση, η διεκδίκηση και ο αγώνας, αλλά και για να περάσουν δυο μέρες γεμάτες διασκέδαση και φυσικά με πολλά παιχνίδια μέσα κι έξω από τη θάλασσα.

Μέσα από ιστορικό και φωτογραφικό υλικό, ξεναγήσεις, μέσα από την ποίηση και τη λογοτεχνία, γνώρισαν και βάδισαν στα χνάρια των ηρώων του λαού μας, μαθαίνοντας ότι τίποτα δε χαρίζεται, αλλά τα πάντα κατακτώνται με αγώνα. Προετοίμασαν και παρουσίασαν συλλογική έκθεση με θέμα: «Αγώνες και θυσίες του λαού μας: Ανθρωποι αυτοί οι γίγαντες». Παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», βασισμένη στο βιβλίο του Μενέλαου Λουντέμη, από την ομάδα παιδικού θεάτρου της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ κι επιφύλαξαν ένα θερμό χειροκρότημα σε όλους τους συντελεστές, το περισσότερο για τον Μέλιο, το παιδί που κατόρθωσε να μετρήσει όλα τ' άστρα και να τα βρει και σωστά, που όλοι ήθελαν να τον γνωρίσουν από κοντά...

Από την ξενάγηση στην Ακροναυπλία
Από την ξενάγηση στην Ακροναυπλία
«Πού θα γίνει το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο;» «Ραντεβού του χρόνου!» Αυτά τα λόγια κυριαρχούσαν την τελευταία μέρα του Διημέρου, όταν αποχαιρετιόντουσαν οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ και ο καθένας πήγαινε στην περιοχή του... Αναμνηστικές φωτογραφίες και για τελευταία φορά τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι της κατασκήνωσης, που το έφτιαξαν μόνοι τους την Παρασκευή. Οι φωνές τους δυναμώνουν, όταν τραγουδούν: «Παίζουμε, γελάμε, τραγουδάμε όλοι μαζί με κέφι και χαρά».

«Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος... »

Η μουσικό-αφηγηματική εκδήλωση που παρουσιάστηκε στο Διήμερο

Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε μουσικο-αφηγηματική εκδήλωση για τις φυλακές της Ακροναυπλίας, εκεί που η αστική τάξη επιδίωξε να τσακίσει το ΚΚΕ, βασανίζοντας τα πιο διαλεχτά στελέχη του. Οι κομμουνιστές στάθηκαν αλύγιστοι.

Την πολύ φροντισμένη εκδήλωση επιμελήθηκε η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ και σκόρπισε σε όλους όσοι την παρακολούθησαν βαθιά συγκίνηση, περηφάνια για το Κόμμα, αλλά και βαθιά πεποίθηση για το σίγουρο της τελικής νίκης. Μέσα από τις αφηγήσεις, τα τραγούδια, τα ποιήματα, τις φωτογραφίες που έπεφταν, πέρασε από μπροστά μας η ιστορία της Ακροναυπλίας.

Μαθητές από τη Μεσσηνία ανεβαίνουν στη σκηνή, ψιθυρίζουν ονόματα, βιογραφικά... Οι φωνές τους δυναμώνουν. Νίκος Μπελογιάννης, Μήτσος Παπαρήγας, Γιάννης Ζευγός, Κώστας Γαμβέτας, Κώστας Λαζαρίδης, Χρήστος Κάλφας, Νίκος Ζαγουρτζής, Ακίνδυνος Αλβανός, Βαγγέλης Ρογκάκος... Κοινό χαρακτηριστικό όλων ήταν ότι βρέθηκαν έγκλειστοι στην Ακροναυπλία.

Το αντάρτικο «Ανεμοι θύελλες γύρω μας πνέουν» λειτουργεί ως εισαγωγή, για να ξεκινήσει η αφήγηση: Επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά, ο νόμος «περί μέτρων καταπολέμησης του κομμουνισμού και των συνεπειών του» και η επιλογή της Ακροναυπλίας για τη φυλάκιση ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ.

Ακούγεται το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Οχτώβρης», που το έγραψε όντας εξόριστος στον Αη Στράτη. «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία/η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία».

Το Φλεβάρη του 1937, φτάνουν οι πρώτοι κρατούμενοι στην Ακροναυπλία. Το καλοκαίρι του 1937, από τα ξερονήσια Ανάφη, Φολέγανδρος, Αη Στράτης, μεταφέρονται οι «πιο επικίνδυνοι» εξόριστοι, ανάμεσά τους ένα μεγάλο μέρος της καθοδήγησης του ΚΚΕ.

Ο κόσμος που παρακολουθεί, μαζί με το Συγκρότημα της Οργάνωσης Πάτρας της ΚΝΕ, που έχει αναλάβει το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης, τραγουδά το «Θάλασσες μας ζώνουν»... «Στων φρουρών το πείσμα/θα σταθούμε ορθοί/στις καρδιές ατσάλι/φλόγα στην ψυχή».

Η εκδήλωση συνεχίζει με το γράμμα που είχε στείλει ο Δημήτρης Γληνός στους μαθητές του, ενώ ήταν έγκλειστος στην Ακροναυπλία. «Θέλω να ζήσω μόνο μέσα στην αλήθεια ή να ζήσω και να πεθάνω δεσμώτης. Γιατί η εδώ ζωή μου είναι αληθινή. Δεν έχει κανένα ψέμα. Το ψέμα δεν μπορεί ν' ανέβει τα τρακόσια σκαλοπάτια της Ακροναυπλίας...».

Ακούγεται το τραγούδι «Αυτοί που περιμένουν», με την ατράνταχτη υπενθύμιση: «Τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα, δεν είναι μονάχα στα μητρώα των φυλακών, φυλάγονται στα αρχεία της Ιστορίας...».

Η εκδήλωση στη συνέχεια στέκεται στην παράνομη σύσταση της Ομάδας Συμβίωσης Κρατουμένων Ακροναυπλίας (αποτελούμενη από έμπειρα στελέχη του ΚΚΕ), που οργανώνει την οικονομική και πολιτιστική ζωή των κρατουμένων. Οι κομμουνιστές μέσα στους κρατούμενους ήταν η ραχοκοκαλιά τους, ο οργανωτικός νους, η καθοδηγητική δύναμη. Τα επιμορφωτικά μαθήματα, η εξασφάλιση του συσσιτίου και η ψυχαγωγία είναι οι πρώτες προτεραιότητες. Τα μέλη του ΚΚΕ είναι οργανωμένα σε κομματικές ομάδες. Στην κορυφή τους βρίσκεται η Κομματική Επιτροπή.

Η δικτατορία προσπαθεί να χωρίσει τους κρατούμενους, να τους φοβίσει, να τους εξοντώσει. Προσπαθούν να χωρίσουν τους διανοούμενους από τους υπόλοιπους. Ρίχνουν πάνω από 400 πυροβολισμούς. Σχεδιάζουν μια μεγάλη προβοκάτσια, τον εμπρησμό του κτιρίου, δήθεν από τα καμινέτα, για να καούν ζωντανοί οι αγωνιστές. Καταγγέλλεται η προβοκάτσια και σταματά το προετοιμαζόμενο έγκλημα.

Το 1938, θεσπίζονται αυστηρότερες διατάξεις. Πρώτο μέτρο οι «δηλώσεις μετανοίας». Το 1939, απαγορεύεται η αγορά και η ανάγνωση οποιασδήποτε πολιτικής εφημερίδας και όλων των βιβλίων. Μεταφέρουν τον Γληνό στη Σαντορίνη και κλείνουν στην απομόνωση 34 κρατούμενους. Οι κρατούμενοι αντέχουν.

Κηρύσσεται ο ιταλοελληνικός πόλεμος. Οι κρατούμενοι ζητούν να σταλούν στο μέτωπο. Στις 28/4/1941, οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ναύπλιο. Οι λιγοστοί χωροφύλακες που παραμένουν στη θέση τους, παραδίδουν τους κρατούμενους στους Γερμανούς. Οι κρατούμενοι μεταφέρονται. Απ' αυτούς, οι περισσότεροι εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς στο Κούρνοβο, στο Χαϊδάρι, στη Θεσσαλονίκη και 160 στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του '44.

Μετά από τραγούδια, ακούγονται ονόματα Ακροναυπλιωτών και τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ χειροκροτούν. Ξαναβγαίνουν οι μαθητές στη σκηνή, που βροντοφωνάζουν:

«Μη χάσεις το θάρρος σου.

Εμείς πάντα το ξέραμε, πως δε χωράει μέσα σε τέσσερις τοίχους το μεγάλο μας όνειρο.

Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες.

Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές.

Κι όλοι μαζί τραγουδούν: «Κανονικός σφυγμός. Σίγουρο χέρι. Κανονικός σφυγμός. Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...».

Μνημείο που αποπνέει την αισιοδοξία και την ομορφιά του αγώνα του ΔΣΕ

Μιλά στο «Ριζοσπάστη» η αρχιτέκτονας Κέλλυ Παπαϊωάννου, που σχεδίασε το μνημείο στην Τρίπολη

«Εδώ στον τόπο που τον ποτίζετε με το αίμα μου, αύριο, θα έρχονται τα παιδιά σας, να τον ραίνουν με λουλούδια. ΖΗΤΩ το ΚΚΕ», τα τελευταία λόγια της Αθηνάς Μπενέκου
«Εδώ στον τόπο που τον ποτίζετε με το αίμα μου, αύριο, θα έρχονται τα παιδιά σας, να τον ραίνουν με λουλούδια. ΖΗΤΩ το ΚΚΕ», τα τελευταία λόγια της Αθηνάς Μπενέκου
Το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ κορυφώθηκε στην Τρίπολη, στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης της περιόδου 1947 - 1949. Η εκδήλωση έγινε στον Αη Θανάση δίπλα στο νεκροταφείο, το χώρο όπου γίνονταν οι εκτελέσεις με αποφάσεις του Στρατοδικείου. Εκεί φτιάχτηκε το εξαιρετικό μνημείο προς τιμήν των εκτελεσμένων, που συγκέντρωσε το θαυμασμό όλων όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, που το πλησίαζαν, έψαχαν ονόματα συγγενών τους, άφηναν λουλούδια ή ύψωναν με αποφασιστικότητα τη γροθιά τους, δηλώνοντας πως συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο.

Για την κατασκευή του μνημείου και τα στοιχεία που περιλαμβάνει, μίλησε στο «Ριζοσπάστη» η αρχιτέκτονας που το σχεδίασε Κέλλυ Παπαϊωάννου. Συγκεκριμένα σημειώνει:

«Το βάρος της τίμησης των αλύγιστων της ταξικής πάλης, όπως το βάζει το Κόμμα μας στην πορεία εορτασμού των 100 χρόνων ηρωικής ζωής του, είναι μεγάλο και, οπωσδήποτε, γέμισε άγχος και ευθύνη όλους τους συντρόφους που ασχοληθήκαμε με την κατασκευή του μνημείου της Τρίπολης. Το μνημείο έγινε για να τιμήσει τους εκτελεσμένους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ με αποφάσεις του έκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης (1947-'49). Οι σύντροφοι που ασχοληθήκαμε, είτε σχεδιάζοντας είτε κατασκευάζοντας το μνημείο, συζητήσαμε και καταλήξαμε κατ' αρχήν, ότι η ίδια η μορφή του έπρεπε να αποπνέει την αισιοδοξία και την ομορφιά του ηρωικού αγώνα των μαχητών του ΔΣΕ, να μην είναι δηλαδή απλά μια επιτύμβια στήλη που θα μνημόνευε νεκρούς. Η τελική του εικόνα προέκυψε από μια συλλογική δουλειά πάνω από δυο μήνες, που περιλάμβανε ταυτόχρονα τη συλλογή όλων των ονομάτων και στοιχείων των μαχητών, η οποία είχε ξεκινήσει με τη συμβολή της τοπικής Οργάνωσης, φίλων και οπαδών του Κόμματος, πολύ νωρίτερα.


Ολα τα στοιχεία που απαρτίζουν το μνημείο, από την πέτρινη μάντρα μέχρι το βράχο με τα λόγια της ηρωικής δασκάλας Αθηνάς Μπενέκου, έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους στο μνημείο. Η μάντρα είναι η συνέχεια του τοίχου των εκτελέσεων των μαχητών, στην "πλάτη" του νεκροταφείου της Τρίπολης. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι που, πέρα από την αισθητική και ιστορική του αξία, ως γνώριμο στοιχείο της παράδοσής μας, θυμίζει ότι ο τοίχος του νεκροταφείου δεν είναι απλά ένα λειτουργικό όριο, αλλά μνήμη ζωντανή, ποτισμένη με το αίμα των εκτελεσμένων. Οι δύο μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των εκτελεσμένων, τοποθετημένες σε σχήμα πυραμίδας με κλίση από το έδαφος προς τα πάνω, επιχειρούν να αναδείξουν το στοιχείο της θυσίας που, παρά το σοκαριστικό μέγεθός της, δεν πήγε χαμένη. Αποτίουμε έτσι φόρο τιμής στους ηρωικούς μαχητές, χωρίς να μένουμε στο θρήνο της απώλειας, αλλά κυρίως δείχνοντας τη συνέχεια, την ελπίδα, τη βεβαιότητα ότι η νίκη θα έρθει. Κάποια πέτρινα "βήματα" οδηγούν από τις πλάκες με τα ονόματα των εκτελεσμένων στο βράχο με την εγχάρακτη μορφή μαχήτριας του ΔΣΕ. Τα τελευταία λόγια της Αθηνάς Μπενέκου μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα υπογραμμίζουν το χρέος της μνήμης και της συνέχειας. Η επιλογή της πιο ακατέργαστης μορφής του βράχου με τη μορφή της μαχήτριας, δίπλα στο λευκό μάρμαρο του υπόλοιπου μνημείου, θέλει να υποδηλώσει τη σχέση που είχαν οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ με τα βουνά και τα δύσβατα μέρη που κρύβονταν και πολεμούσαν. Είναι βράχος φερμένος από τα "σπλάχνα" του Πάρνωνα, που, όπως τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, στέγασε την εποποιία του ΔΣΕ, αυτήν την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης.


Φυσικά, όπως κάθε υλικό στοιχείο της μνήμης, έτσι και το μνημείο της Τρίπολης ολοκληρώνεται μόνο με τη ζωντανή παρέμβαση των επισκεπτών στην εκδήλωση της Κυριακής, των χιλιάδων νέων αλλά και μεγαλύτερων ανθρώπων, που άφησαν ένα γαρίφαλο πάνω στα ονόματα των εκτελεσμένων. Ετσι παίρνει την τελική του μορφή, ζωντανεύει, γίνεται φορέας της υπόσχεσης ότι συνεχίζουμε στα χνάρια τους, τιμούμε την 100χρονη πορεία του Κόμματός μας και τους χιλιάδες νεκρούς του».

Το «θανατοδικείο» στα ταμπλό της έκθεσης

Με ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες, γράμματα και σημειώματα καταδικασμένων, ιστορίες εκτελεσμένων, φτιάχτηκε η έκθεση για το Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης, στο χώρο της κατασκήνωσης του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Στα ταμπλό της έκθεσης παρουσιάστηκε ένα μέρος από το φωτογραφικό και ιστορικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από την Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ στην έκδοσή της «Οι αλύγιστοι του Μωριά». Με πραγματικό δέος στάθηκαν μπροστά στο υλικό αυτό, εκατοντάδες νέοι και νέες που επισκέφτηκαν την έκθεση, είτε ατομικά, είτε ομαδικά μέσα από τις ξεναγήσεις των Οργανώσεων.

Τα αριθμητικά στοιχεία έδειχναν γιατί το στρατοδικείο της Τρίπολης ονομάστηκε «θανατοδικείο»: Από τον Αύγουστο του 1947 έως το 1950, παραπέμφθηκαν για να δικαστούν σε αυτό 2.995 άντρες και γυναίκες. Για 1.087 από αυτούς, δηλαδή για το 37,5%, εκδόθηκαν καταδικαστικές αποφάσεις. Σε θάνατο καταδικάστηκαν 370, ενώ οι ποινές φυλάκισης, αν αθροιστούν, φτάνουν τις έξι χιλιάδες χρόνια!

Από τη μέρα της έκδοσης της θανατικής καταδίκης μέχρι τη μέρα εκτέλεσης, συνήθως μεσολαβούσε μικρό χρονικό διάστημα, από τρεις μέρες μέχρι μια βδομάδα. Οι εκτελέσεις γίνονταν τα χαράματα, δίπλα στο νεκροταφείο, στο ίδιο σημείο που χρησιμοποιούσαν και οι Γερμανοί ναζί. Στην αρχή τα πτώματα των εκτελεσμένων θάβονταν στο νεκροταφείο, σύντομα όμως κι αυτό αποδείχτηκε μικρό. Ετσι, ο τόπος εκτέλεσης έγινε και το μέρος της ταφής. Οι ίδιες οι εκτελέσεις αξιοποιήθηκαν ως μέσο πίεσης στους υπόλοιπους κρατούμενους. Γίνονταν σε σημείο τέτοιο, ώστε από τα κελιά τους στη φυλακή να έχουν οπτική επαφή, να τις παρακολουθούν, να ξέρουν πως θα γίνουν οι επόμενοι, αν δε «μετανοήσουν»...

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το πρόγραμμα για το μήνα Ιούλη

Ο επίμονος κηπουρός
Ο επίμονος κηπουρός
Παρουσιάζουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, των μαθημάτων και των προβών του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ για το μήνα Ιούλη.

Εκδηλώσεις

Παρασκευή 17/07, 19.00: Βιβλιοπαρουσίαση για μαθητές της έκδοσης με κείμενα του Β. Ι. Λένιν «Σοσιαλισμός και θρησκεία». Η γνωριμία με τα κείμενα αυτά του Λένιν είναι αναγκαία για την κατανόηση της στάσης αρχών του κομμουνιστικού κινήματος απέναντι στη θρησκεία και την εκκλησία. Η έκδοση δίνει ερεθίσματα για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση, αλλά και για την κατανόηση στις σημερινές συνθήκες της ανάγκης έμπρακτης στάσης απέναντι σε έντονες επιβιώσεις της θρησκείας στην κοινωνική ζωή και αντιμετώπισής τους. Αναδεικνύει τη σημασία του «μαχόμενου υλισμού», ως στοιχείου της σύγχρονης ταξικής συνειδητοποίησης.

Παρασκευή 24/07, προβολή της ταινίας «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» (2006) του Κεν Λόουτς, που αναφέρεται στους αγώνες του ιρλανδέζικου λαού για πραγματική εθνική ανεξαρτησία. Στην Ιρλανδία του 1920, ο Ντάμιεν εγκαταλείπει την ιατρική του καριέρα και γίνεται παρτιζάνος στον αγώνα κατά των Βρετανών. Διαφωνώντας αργότερα με την απόφαση της μερικής ανεξαρτησίας, αρνείται να παραδώσει τα όπλα και παίρνει μέρος σε μια εμφύλια σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον αδελφό του...

Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι
Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι
Παρασκευή 31/07, προβολή της ταινίας «Ο επίμονος κηπουρός» (2005) του Φερνάντο Μεϊρέγιες. Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται στην Κένυα, όπου η βρετανική κοινότητα αναστατώνεται από ένα τραγικό συμβάν: Την αποτρόπαια δολοφονία της νεαρής ακτιβίστριας Τέσα Κουέιλ. Ολα τα αποδεικτικά στοιχεία οδηγούν στον Αρνολντ Μπλαμ, έγχρωμο γιατρό, συνάδελφο και ...εραστή της Τέσα. Τα μέλη της βρετανικής ύπατης αρμοστείας στο Ναϊρόμπι υποθέτουν πως ο Τζάστιν Κουέιλ, σύζυγος της Τέσα, θα αφήσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης στα χέρια τους. Διότι όλοι γνωρίζουν τον Τζάστιν. Ενας μετριοπαθής διπλωμάτης, παθιασμένος με την κηπουρική, πάντα αναποφάσιστος και ίσως υπερβολικά πράος. Παρ' όλα αυτά, οι συνάδελφοί του δε θ' αργήσουν να βρεθούν προ εκπλήξεως...

Μαθήματα και πρόβες

Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα μπουζουκιού.

Κάθε Τρίτη, 17.00 - 19.00: Μάθημα κιθάρας, μέχρι 21 Ιούλη.

Κάθε Τρίτη, 19.00 - 21.30: Συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 17.00 - 19.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 18.00 - 21.00: Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη, 17.00 - 19.00: Ροκ συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη, 19.00 - 21.00: Ομάδα σύγχρονου χορού.

Κάθε Σάββατο, 12.00 - 15.00: Σχήμα Παραδοσιακής Μουσικής

Κάθε Πέμπτη 19.00 - 21.00, Σάββατο 9.00 - 12.00 και 18.00 - 21.00 και κάθε Κυριακή 18.00 - 21.00, το Στέκι θα είναι ανοιχτό για πρόβες καλλιτεχνικών ομάδων. Για τις ομάδες συλλογικής εργασίας και έρευνας, θα παραμένει ανοιχτό όλες τις μέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα του Στεκιού.

Για πληροφορίες, συμμετοχές και διευκρινίσεις, τα στοιχεία επικοινωνίας είναι:

e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).

Από την έκθεση βιβλίου που λειτουργεί στο Στέκι
Από την έκθεση βιβλίου που λειτουργεί στο Στέκι
Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, μπορούν είτε να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail και στο τηλέφωνο του Στεκιού, είτε να προσέλθουν στις πρόβες των ομάδων, τις αντίστοιχες μέρες και ώρες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις δραστηριότητες.

Ο Δον Κιχώτης των φαναριών...

Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος Παντείου Πανεπιστημίου παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «O Δον Κιχώτης των φαναριών: Μεταμορφώσεις του περιπλανώμενου από τον Θερβάντες στον Γκεβάρα», την Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Ιούλη, στις 21.00, στο κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ, (Κοδριγκτώνος 21 - Πατησίων 101 - πλησίον ΗΣΑΠ «Βικτώρια»).

Οπως λέει το Κέντρο, μεταξύ άλλων για την παράσταση: «Ανάμεσα στα τόσα εκατομμύρια των θαυμαστών του "Δον Κιχώτη", της συγκλονιστικής δημιουργίας του Θερβάντες, που τα τετρακόσια χρόνια από το θάνατό του τιμούμε το 2016, συγκαταλέγεται και ο μεγαλύτερος επαναστάτης του 20ού αιώνα: Ο Τσε Γκεβάρα που είχε πάντα ένα αντίτυπο του έργου στο πολεμικό σακίδιό του και ταυτιζόταν με τον "Ιππότη της ελεεινής μορφής" στα προσωπικά και τα πολιτικά κείμενά του. Η συνάντηση αυτή ανάμεσα στον ιππότη και τον γκουεριγιέρο έχει από καιρό καταστεί ένα παγκόσμιο σύμβολο που μαγνητίζει τους πιο σημαντικούς δημιουργούς και ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου παρουσιάζει, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες, σε μια πρωτότυπη παράσταση τη θεατρική εκδοχή αυτής της παγκοσμίως αναγνωρισμένης σχέσης, μέσα από το κείμενο του Κιχώτη, τα ημερολόγια και τις βιογραφίες του Τσε, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, που δένονται με τον χορό και την κιθάρα του ισπανικού φλαμένκο, καθώς και με την ελληνική τέχνη του θεάτρου σκιών

Συντελεστές: Κείμενο - σκηνοθεσία: Γιάγκος Ανδρεάδης. Διδασκαλία φλαμένκο, χορογραφία: Νατάσα Ντέκα. Κιθάρα, μουσική επιμέλεια: Σπύρος Καρβέλας. Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Μητράκας. Φωτογραφίες: Αντρέας Σιμόπουλος.

Παίζουν: Ευτυχία Βαϊμάκη, Μίμης Καπέρδος, Τζωρτζίνα Κώνστα, Αργυρώ Λογαρά, Εβίτα Λύκου, Κώστας Μητράκας, Διονύσης Χριστόπουλος.

Είσοδος: 7 ευρώ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ