Τετάρτη 15 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διάφορα σενάρια και αναμονή για την πρώτη κίνηση

Κανείς δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη είτε της «αριστερής παρένθεσης» είτε της διάσπασης του κόμματος

Σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη είτε της «αριστερής παρένθεσης» είτε της διάσπασης του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, δεν εκδηλώνονται κινήσεις που φημολογούνται ότι θα υπάρξουν για απομακρύνσεις, διαγραφές, διασπάσεις, αλλά διαρκώς μετατίθενται χρονικά.

Απ' την πλευρά της, η «Αριστερή Πλατφόρμα» - σύσκεψη της οποίας για τον καθορισμό των παραπέρα βημάτων βρισκόταν σε εξέλιξη ως αργά χτες βράδυ - φέρεται να έχει κινήσει ήδη διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος, σε οργανώσεις που ελέγχει, ώστε να εκφραστεί η εναντίωση στη συμφωνία με τους «θεσμούς». Δε λείπουν και ψίθυροι περί συνεδρίου, ώστε να αποτυπωθεί η θέληση των κομματικών μελών, όπως λένε οι υπέρμαχοι αυτής της πρότασης, που εκτιμούν ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους διαφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές. Οι βουλευτές που πρόσκεινται σ' αυτήν, θα επιλέξουν «παρών», αποχή ή ορισμένοι θα καταψηφίσουν σήμερα, όπως έχουν ήδη δηλώσει.

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες αναγνωρίζουν ότι η διατήρηση μιας κατάστασης, όπου ένα μεγάλο μέρος βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα καταψηφίζουν μόνιμα και θα λειτουργούν σαν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, είναι προβληματική και δεν μπορεί να τραβήξει σε μάκρος. Η παραίτηση και παράδοση της έδρας, η διαγραφή και η ανεξαρτητοποίηση ή ακόμα - ακόμα και η συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου είναι πιθανόν να βρουν στέγη για ένα διάστημα κι άλλοι διαφωνούντες που δεν ανήκουν στην «Αριστερή Πλατφόρμα», είναι οι πιθανές καταλήξεις αυτής της κατάστασης.

Ο άτυπος επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, που βρίσκεται εν αναμονή της απομάκρυνσής του απ' το κυβερνητικό σχήμα, με δήλωσή του χτες,είπε:

«Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έστω και στο και πέντε, έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν και να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή. Η συμφωνία που συνομολογήθηκε είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και μία μαχόμενη κυβέρνηση (...) Οι λεγόμενοι "εταίροι" και πρώτα απ' όλα το γερμανικό κατεστημένο συμπεριφέρθηκαν απέναντι στη χώρα μας ως να είναι αποικία τους και ως στυγνοί εκβιαστές (...) Αυτή η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή με τη συνδρομή των ψήφων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Δε θα περάσει, όμως, στο λαό, ο οποίος θα την ακυρώσει στην πράξη, με την ενότητα και τους αγώνες του. Η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία» αναφέρει στη δήλωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ