ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Το δικό μου μνημόνιο είναι καλύτερο απ' τα προηγούμενα... !

Eurokinissi

Πάνω του πήρε την υπεράσπιση του τρίτου, σκληρού για το λαό μνημονίου ο πρωθυπουργός, που χτες το βράδυ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, πρόβαλλε τα ...θετικά του σημεία, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που, όπως είπε, και η τρόικα να μην τις επέβαλλε, θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις νομοθετήσει μόνη της!

Ο Αλ. Τσίπρας διαμήνυσε στους διαφωνούντες του κόμματός του ότι αν δε στηρίξουν στη Βουλή τη συμφωνία, θα υπηρετούν όσους εξυφαίνουν σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης και την εναλλακτική του ...Σόιμπλε για συναινετική έξοδο απ' το ευρώ.

Παρουσίασε το μνημόνιο σαν αποτέλεσμα πίεσης και επιβολής από πλευράς των «θεσμών» και την κυβέρνηση σαν σκληρά διαπραγματευόμενη, που διεκδίκησε όσα περισσότερα μπορούσε, αλλά ...υπέκυψε στο συσχετισμό των δυνάμεων που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ΕΕ και χάριν της επαναφοράς της σταθερότητας αποδέχτηκε με το μαχαίρι στο λαιμό.

Απευθυνόμενος στην αστική τάξη, απαρίθμησε τα θετικά της συμφωνίας που αφορούν στην εξασφάλιση ρευστού για τη στήριξη της κερδοφορίας της. Οπως είπε, η συμφωνία αυτή προσφέρει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για την επόμενη τριετία, 35 δισ. για επενδύσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Επιπλέον, όπως είπε, με τη συμφωνία, η χώρα ξεφεύγει απ' το grexit και έτσι ανοίγεται η προοπτική για επαναφορά των επενδύσεων και ανάκτηση των αγορών. Παραπέρα, διαφημίζοντας το μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υποστήριξε ότι προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, παρά το ότι συμβαίνει εντελώς το αντίθετο και το μείγμα της δε συγκρίνεται με το υφεσιακό μείγμα των προηγούμενων προγραμμάτων!

Παραδέχτηκε, βεβαίως, ότι η συμφωνία προβλέπει σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές, εντούτοις ισχυρίστηκε ότι δεν πλήττει μισθούς και συντάξεις, παρότι αυτά πλήττονται εμμέσως, μέσω της αύξησης της φορολογίας και των εισφορών. Υπερασπίστηκε, μάλιστα, μέτρα όπως την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, λέγοντας ότι πρόκειται για μέτρα που η κυβέρνηση τα είχε αποδεχτεί, γιατί δε θεωρεί ότι είναι προοδευτικό να βγαίνει κάποιος στη σύνταξη στα ...50, όπως είπε. Προφανώς, για τον πρωθυπουργό προοδευτικό είναι να δουλεύει κανείς ως τον τάφο!

Παίρνοντας πάνω του τις αντιασφαλιστικές ανατροπές, υποστήριξε ακόμα πως το Ασφαλιστικό «είτε είχαμε ξένους να μας επιβάλουν είτε όχι, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε» και πρόσθεσε ότι η εξεύρεση πόρων για τη στήριξή του απαιτεί αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ούτε λόγος για επιστροφή των λεηλατημένων πόρων του ασφαλιστικού συστήματος. Σαν προοδευτικό μέτρο χαρακτήρισε και την αύξηση των εισφορών για τους κλάδους Υγείας, που χτυπάνε τις ήδη γλίσχρες συντάξεις.

Ο Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, υποσχέθηκε ότι το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ότι μελλοντικά η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει τους συνταξιούχους, ενώ αν βρει ισοδύναμα δε θα ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ακόμα παραπέρα, κορόιδεψε το λαό ότι αν ανεχτεί τώρα τη δημοσιονομική προσαρμογή, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία πιο σύντομα να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να αναδιανείμει με δικαιότερο τρόπο! Αλλού βεβαίως είπε για ανάπτυξη μετά από 30 χρόνια!

Πρόκειται για το γνωστό πλην σαθρό και έωλο αφήγημα του οφέλους της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα διαχυθεί σε όλη την κοινωνία, όταν η πραγματικότητα βοά περί του αντιθέτου.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, τέλος, ότι δε θα δραπετεύσει απ' τις ευθύνες του, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί παραίτησής του. Μίλησε για κέντρα εντός και εκτός που απεργάζονται σχέδια εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας με απεύθυνση στους διαφωνούντες του κόμματός του ότι «είναι ευθύνη μας να παραμείνουμε, να μην κάνουμε το χατίρι σε όσους μηχανεύονται σχέδια, ώστε να είναι παρένθεση αυτό το εγχείρημα στην Ελλάδα». Πρόσθεσε πως αν και θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο, εντούτοις ο καθένας έχει την πολιτική ευθύνη να συνειδητοποιήσει ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί: «το σχέδιο της ενότητας και διατήρησης της κυβέρνησης ή το σχέδιο αυτών που θέλουν να τη ρίξουν;» διερωτήθηκε με νόημα προς τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντάς τους το δίλημμα και την ευθύνη για την όποια εξέλιξη.

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει εναλλακτική, καθώς έξω απ' το ευρώ οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι, όπως είπε, και πως όσοι διαφωνούν όχι μόνο δεν έχουν εναλλακτική, αλλά η εναλλακτική τους είναι αυτή που υπερασπίζεται και ο Σόιμπλε για ελεγχόμενη έξοδο απ' το ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, αρκέστηκε να δηλώσει πως ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του για τη στάση του.

Σε ό,τι αφορά σε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» ή «ειδικού σκοπού», διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην παρούσα φάση και πάντως σίγουρα όχι με τον ίδιο πρωθυπουργό.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Εκφοβίζουν το λαό να σκύψει το κεφάλι στο 3ο Μνημόνιο

Διαρκείς διαβουλεύσεις των κυβερνητικών και κομματικών επιτελείων βρίσκονταν σε εξέλιξη χτες ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή των πρώτων προαπαιτούμενων για τη συμφωνία με τους «θεσμούς». Ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι το να καταγραφούν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και να βρεθεί «αναίμακτος» τρόπος απομάκρυνσης υπουργών που διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και της προέδρου της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται και κυβερνητικός ανασχηματισμός, πόσο μάλλον που ήδη έχουν «αδειάσει» οι θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Χουντή στο υπουργείο Εξωτερικών, ενδεχομένως και της Νάντιας Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς χτες φούντωσαν φήμες για παραίτησή της.

Παραμένει πάντως «αγκάθι» για την κυβέρνηση το γεγονός ότι οι βουλευτές που διαφωνούν αρνούνται να παραδώσουν τις έδρες τους, υποστηρίζοντας ότι είναι η κυβέρνηση αυτή που απομακρύνεται απ' το πρόγραμμα του κόμματος το οποίο οι ίδιοι υπηρετούν με τη στάση τους. Το θέμα των πειθαρχικών μέτρων εναντίον τους συζήτησε χτες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε όμως ότι διαφωνεί με τη λήψη τους και προέκρινε την πολιτική καταδίκη.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, υπονόησε παραίτηση, όταν δήλωσε: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων δεν υπερψηφίζουν. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα ηγηθεί στην πορεία είτε προς τη διάσπαση, είτε προς τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος».

Απ' την Πολιτική Γραμματεία έγινε γνωστό ότι οι διάφορες προτάσεις που κατατέθηκαν απ' τα μέλη της στο πλαίσιο της συνεδρίασή της θα μεταφερθούν στον πρωθυπουργό και πως πρυτάνευσε η ανάγκη ενότητας του κόμματος.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Κόκκινο» υποστήριξε ότι όλοι στην Πολιτική Γραμματεία υιοθέτησαν το άλλοθι του εκβιασμού που άσκησαν τάχα οι «εταίροι» στον πρωθυπουργό. «Από όλους τονίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες ήρθε αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό πραξικόπημα ... Υπό αυτήν την έννοια, προσωπικά πιστεύω ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συνθηκολόγησης, υπό καθεστώς εκβιασμών, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι επρόκειτο και για μια εντολή διαπραγμάτευσης μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «από όλα τα μέλη της ΠΓ, και ανεξάρτητα από τις διαφορετικές τοποθετήσεις τους, τονίστηκε η βούληση για τη διασφάλιση της ενότητας και της συνοχής του κόμματος».

«Πραξικοπήματα» και άλλα τέρατα

Τη γραμμή περί «πραξικοπηματικών ενεργειών» ακολούθησε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, σκιαγραφώντας και τα επιχειρήματα με τα οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να την υπερασπιστεί στο λαό, δήλωσε: «Μέσα στη Βουλή θα εκφραστούν όλοι και καθένας με τη στάση του στην ψηφοφορία θα καθορίσει την πορεία της κυβέρνησης και του εαυτού του... Η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους δανειστές είναι δύσκολη αλλά μπορούν να βρεθούν κοινωνικά αντίμετρα... Μπορούν άνετα να υπάρξουν πολιτικές που να αντισταθμίζουν αυτά τα επώδυνα κοινωνικά μέτρα. Εκεί είναι το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί είναι το στοίχημα αυτής της κυβέρνησης και δεν είναι στο να ανατραπεί η κυβέρνηση».

«Δεν θα συμπράξουμε στην ανατροπή της λαϊκής βούλησης του Ιανουαρίου. Θα αντιδράσουμε στο πραξικόπημα εις βάρος της χώρας», δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. «Σήμερα αυτό που προέχει είναι να εκφραστεί από τη Βουλή μία απάντηση για το πραξικόπημα, να διασωθεί η χώρα από την οικονομική χρεοκοπία», υποστήριξε.

Απ' την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, υποστηρίζει ότι «παρότι στη Σύνοδο Κορυφής αποτράπηκε το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, οι ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που το επιχείρησαν δεν το βάζουν κάτω», αναμασά τα περί μάχης που έδωσε ο πρωθυπουργός αποκρούοντας τις προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με νέα του παρέμβαση δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις ενώ για την κυβέρνηση λεει οτι συνομολόγησε και υποχρεώνεται να υλοποιήσει το 3ο Μνημόνιο». Στο ερώτημα «και τώρα τι;» ο Γ. Μηλιός αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αρκούμενος να δηλώσει ότι αυτό το ερώτημα «δεν απαντιέται ατομικά, απαντιέται συλλογικά, και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψω την επόμενη περίοδο μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου. Ενα είναι πάντως σίγουρο: Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ