Τετάρτη 15 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στο Κόσσοβο σαν πλασιέ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Το πρώτο επίσημο ταξίδι υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Κόσσοβο πραγματοποίησε εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο Ν. Κοτζιάς, τάζοντας στον Κοσσοβάρο πρωθυπουργό, Ισα Μουσταφά, και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Χασίμ Θάτσι ...βοήθεια και τεχνογνωσία, ώστε να μπουν ταχύτερα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Κοτζιάς δήλωσε ότι «το Κόσσοβο (σ.σ. το οποίο δημιουργήθηκε ως κράτος προτεκτοράτο μετά την επίθεση ΝΑΤΟ και ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας) και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν όλες τις μορφές συνεργασίας, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Πρόσθεσε ότι με την κοσσοβάρικη ηγεσία συζήτησε «και για τα μεγάλα δίκτυα που θα αναπτύξουμε τα επόμενα δέκα χρόνια σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων», στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά καθιστώντας τη χώρα ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. «Η πολιτική της Ελλάδας είναι μια πολιτική που ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσόβου, σε αυτό το μελλοντικό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο έργο που θα υλοποιηθεί από κοινού σε αυτή την περιοχή», συμπλήρωσε.

Σε αυτήν τη βάση προσκάλεσε τον ομόλογό του Θάτσι στην Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση γραφείου του Κοσσόβου στην Αθήνα.

Παραπέρα, ως πλασιέ των ΝΑΤΟ και ΕΕ, είπε ότι ως ελληνική κυβέρνηση «στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς. Ημασταν η πρώτη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια της ΕΕ. Ως εκ τούτου έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας όποτε αυτό μας ζητηθεί».

Σήμερα, ο Ν. Κοτζιάς συναντάται στα Τίρανα με την αλβανική ηγεσία. Είναι ένα ερώτημα τι κλίμα θα επικρατήσει στις επαφές αυτές, εφόσον τελευταία η αλβανική αστική τάξη οξύνει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις, θέτοντας ζητήματα σχετικά με τις ΑΟΖ στο βόρειο Ιόνιο και τα θαλάσσια «οικόπεδα» όπου έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες η ελληνική αστική τάξη για φυσικό αέριο. Θέτει, επίσης, και ζήτημα «τσάμηδων» και περιουσιών τους στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ