ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Την αλλαγή συνθηκών της ΕΕ με στόχο τη βελτίωση της θέσης της Βρετανίας εντός της Ενωσης, ώστε να παραμείνει σε αυτήν, αξίωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. Ασκώντας πιέσεις για ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Χάμοντ προειδοποίησε μάλιστα πως «εάν οι εταίροι δεν συμφωνούν μαζί μας, δεν συνεργαστούν προς ένα πακέτο λύσεων, τότε δεν αποκλείουμε τίποτε».
Ανάμεσα σε άλλα, η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον επιδιώκει αλλαγή στο καθεστώς που ορίζει την πρόσβαση στο βρετανικό κράτος Πρόνοιας όσων διαμένουν στη χώρα και έχουν υπηκοότητα άλλων χωρών της ΕΕ, όπου αντιδρούν ιδιαίτερα ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες - μέλη. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι προωθούν επίσης αλλαγή και στο πλαίσιο που ορίζει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων στην ΕΕ, μολονότι πολλοί ευρω-ενωσιακοί αξιωματούχοι με πρώτον τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχουν επανειλημμένως αντιταχθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θεωρούν πως «τραυματίζει» την «καρδιά» του συστήματος της ΕΕ.
Με δεδομένους τους παραπάνω στόχους ο Κάμερον, που υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας σε μία «αναμορφωμένη» ΕΕ, ξεκίνησε χτες έναν μαραθώνιο συναντήσεων ώστε να βολιδοσκοπήσει προθέσεις έχοντας προγραμματίσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Αρχικώς είχε προγραμματίσει συνάντηση χτες το μεσημέρι και με την ομόλογό του από τη Δανία, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, που ματαιώθηκε λόγω της προκήρυξης πρόωρων γενικών εκλογών στις 18 Ιούνη. Σήμερα, ο Κάμερον έχει προγραμματίσει ανάλογες επισκέψεις και συναντήσεις με τους ηγέτες Πολωνίας και Γερμανίας. Τέλος, ο Κάμερον θα συναντηθεί με το σύνολο των 27 Ευρωπαίων εταίρων του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Τέλος, χτες, αποκαλύφθηκε και το ερώτημα που θα υποβληθεί στους Βρετανούς ψηφοφόρους στο επικείμενο δημοψήφισμα που έχει αναγγελθεί πως θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2017. Το ερώτημα, όπως παρουσιάστηκε χτες σε σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται άμεσα για ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, είναι: «Πρέπει η Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ;»
Ξεκινά σήμερα η 14η Σύνοδος Κορυφής της Ασίας για την Ασφάλεια
ΠΕΚΙΝΟ.--
Στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών παραμένει η Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ). Δεν είναι τυχαία τα διαρκή δημοσιεύματα που συντηρεί το αμερικανικό πρακτορείο Ρόιτερς, «αξιοποιώντας» διαρκώς τα δορυφορικά πλάνα που οι ΗΠΑ «διανέμουν» (ειδικά σε συμμάχους τους στην περιοχή) από τις επιχωματώσεις με τις οποίες η Κίνα επιχειρεί να «εδραιώσει» την παρουσία της σε διαφιλονικούμενες ζώνες της περιοχής.
Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον προχωρά σε περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη ΝΚΘ, ενώ σχεδιάζει και ενίσχυση της παρουσίας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, με στόχο -σύμφωνα με το Ρόιτερς- ως το 2020, το 60% του στόλου του να είναι προσανατολισμένο στην περιοχή, επικεντρωμένο πλέον σε ζητήματα «θαλάσσιας ασφάλειας» και όχι «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».
Χτες, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ δήλωσε ότι «η Κίνα έχει τη δική της κρίση και κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να της πει πώς θα πράξει». Πρόσθεσε -σύμφωνα με το «Associated Press»- ότι η Κίνα δρα ως μια «μεγάλη δύναμη» και ότι η κατάσταση στη ΝΚΘ είναι γενικά σταθερή, «αλλά μερικές χώρες συνεχίζουν τις προκλήσεις με βάση τις εγωιστικές επιδιώξεις τους, προκαλώντας ηθελημένα την εδαφική ακεραιότητα και τα θαλάσσια δικαιώματα της Κίνας». Μια μέρα πριν, ο υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, είχε ζητήσει να σταματήσει «άμεσα και δια παντός» κάθε εγγειοβελτιωτικό έργο από κάθε χώρα του Ειρηνικού, ενώ αντιδρώντας στην κινεζική ενόχληση για τις αμερικανικές περιπολίες στην περιοχή, είπε ότι οι ΗΠΑ θα «πετούν, πλέουν και επιχειρούν, όπου επιτρέπουν οι διεθνείς νόμοι».
Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά στη Σιγκαπούρη η 14η Σύνοδος Κορυφής της Ασίας για την Ασφάλεια, γνωστή και ως «Διάλογος Σάνγκρι-λα». Αυτές οι συναντήσεις ξεκίνησαν το 2002 και γίνονται με τη συμμετοχή χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, Κίνα κτλ).
ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Ανοικτός και στη διέλευση από τη Σερβία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ με αζέρικο φυσικό αέριο, που προωθούν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, εμφανίστηκε, το βράδυ της Πέμπτης, στα Τίρανα, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάνοντας κάποιους πολιτικούς σχολιαστές να εκτιμήσουν ότι οι δηλώσεις του συνιστούν «σημαντική στροφή» στην έως τώρα ενεργειακή πολιτική της χώρας του. Κάτι που, στην προκειμένη περίπτωση, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκε, δε φαίνεται να ισχύει, καθώς δε φάνηκε να απορρίπτει παράλληλα και το πέρασμα του νέου ρωσικού λεγόμενου «τουρκικού αγωγού» από τη χώρα του.
Μιλώντας στο πρακτορείο «Associated Press», ο Σέρβος πρωθυπουργός σημείωσε: «Σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια, είμαστε έτοιμοι να διαφοροποιήσουμε τις πηγές φυσικού αερίου για τη Σερβία, πράγμα πολύ σημαντικό και για τους Αμερικανούς φίλους μας επίσης... Δεν είναι θέμα ισορροπίας, ο στρατηγικός μας στόχος είναι το μονοπάτι προς την ΕΕ και είμαστε σταθεροί σε αυτό το μονοπάτι. Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να διατηρήσουμε καλή σχέση με τη Ρωσία. Τι το κακό έχει αυτό; Δεν το καταλαβαίνω. Δε μιλάμε για το εάν επιλέγουμε πλευρές εδώ, γιατί η δική μας πλευρά είναι αυτή της ΕΕ, η δική μας πλευρά είναι το συμφέρον της Σερβίας».
Από την άλλη, δεν αποκλείεται αυτή η δήλωση του Βούτσιτς να αποσκοπεί στη βελτίωση του κλίματος των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να μεταβεί στις αρχές Ιούνη, για επίσημη επίσκεψη και συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τους 1.400 έχουν ξεπεράσει οι νεκροί από τον καύσωνα στην Ινδία, όπου τα εργατικά - λαϊκά στρώματα είναι εντελώς ανυπεράσπιστα. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις εργαζομένων σε πρακτορεία που λένε ότι, παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είναι υποχρεωμένοι να πάνε κανονικά στη δουλειά αλλιώς θα είναι σα να καταδικάζουν τις οικογένειές τους στην πείνα. Κι αυτό, όταν τα μεροκάματα κυμαίνονται στα 3 δολ. τη μέρα...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με 30 ψήφους υπέρ, έναντι 19 το πολιτειακό κοινοβούλιο της Νεμπράσκα, αγνόησε τις έντονες αντιδράσεις και το βέτο του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Πίτερ Ρίκετς και κατάργησε τη θανατική ποινή, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων 18 αμερικανικών πολιτειών.
ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες και καταιγίδες στο Τέξας και την Οκλαχόμα, όπου πλέον οι νεκροί ανήλθαν χτες σε τουλάχιστον 21 και οι αγνοούμενοι σε τουλάχιστον 12. Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταστροφικές βροχοπτώσεις, εμποδίζοντας χιλιάδες πλημμυροπαθείς να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να αποκαταστήσουν τις ζημιές που ξεπερνούν ήδη πολλά εκατομμύρια δολάρια.
ΓΕΝΕΥΗ.-- Η λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων αμέσως μόλις διαγνωστεί ότι κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως και την πρόκληση επιπλοκών, δείχνουν τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που έγινε σε διεθνές επίπεδο και σε πολύ μεγάλο εύρος. Η έρευνα, που ονομάστηκε Start (Strategic Timing of Antiretroviral Treatment, Στρατηγικός Συγχρονισμός της Αντιρετροϊκής Θεραπείας), σταμάτησε έναν χρόνο νωρίτερα από αυτό που προβλεπόταν, καθώς ήδη από τα πρώτα αποτελέσματά της φάνηκε ότι αυτοί που λαμβάνουν θεραπεία χωρίς να περιμένουν, διατρέχουν κατά 53% λιγότερο κίνδυνο να πεθάνουν ή να εμφανίσουν ασθένειες που συνδέονται με τον ιό.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Την «κατά λάθος» αποστολή βακίλων άνθρακα από εργαστήριο του αμερικανικού στρατού στη Γιούτα σε 10 βιολογικά εργαστήρια διαφόρων πολιτειών και στην αμερικανική αεροπορική βάση Οσάν της Νότιας Κορέας στις 22 Μάη παραδέχθηκε, χτες, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος» για τη δημόσια ασφάλεια.
Ωστόσο, το Πεντάγωνο παραδέχθηκε πως τουλάχιστον 26 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη βάση Οσάν της Ν. Κορέας, αναγκάστηκαν να πάρουν, για προληπτικούς λόγους, ειδική φαρμακευτική αγωγή καθώς ήρθαν σε επαφή στη διάρκεια άσκησης με τα επικίνδυνα δείγματα των παθογόνων μικροοργανισμών, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία βιολογικών όπλων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα δείγματα βακίλων άνθρακα στάλθηκαν κατά λάθος επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε η συνήθης διαδικασία αλλά ιδιωτική ταχυδρομική εταιρεία, που κατά πάσα πιθανότητα παρέκαμψε το πρωτόκολλο ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, ανακοινώθηκε η διενέργεια έρευνας από ειδικό κλιμάκιο των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.
Το 2014 αμερικανικό βιολογικό εργαστήριο, που λειτουργούσε για λογαριασμό του CDC, είχε επίσης «κατά λάθος» κάνει πειράματα πάνω σε ιδιαίτερα παθογόνα στελέχη άνθρακα, που υποτίθεται πως ήταν εξασθενημένα, και από τύχη δεν μολύνθηκαν και δεν ασθένησαν επιστήμονες.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ._
Την έντονη αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς προκάλεσε η προχτεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «σύντομα» η κοσσοβάρικη κυβέρνηση θα κινηθεί νομικά εναντίον της Σερβίας για «γενοκτονία» στο προτεκτοράτο. Ο Θάτσι, θυμίζουμε, ήταν εκ των ηγετών του ΟΥΤΣΕΚΑ, του εγκληματικού στρατού που στηρίχτηκε από τους ιμπεριαλιστές για την επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Θάτσι «ακατανόητες» και τις απέδωσε σε άγνοια, σημειώνοντας ότι «ο κύριος Θάτσι δεν είναι ακριβώς νομικός και δεν καταλαβαίνει τι είναι γενοκτονία». Σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Θάτσι «είναι ένας τρόπος να στραφεί αλλού η προσοχή από την ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα» στο Κόσσοβο και κατέληξε ότι σε κάθε περίπτωση την παίρνει «σοβαρά υπόψη».
Η αναφορά του Θάτσι σε νομική προσφυγή κατά της Σερβίας για «γενοκτονία» προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στην Πρίστινα, όπου το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Πρωτοβουλία για το Κόσσοβο» του Ρ. Λιμάι υπογράμμισε ότι ο Θάτσι «αστειεύεται και χλευάζει τα θύματα» με τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι «κανένα έγκλημα και καμία σφαγή που διέπραξε η Σερβία στο Κόσσοβο δεν θα διερευνηθούν ούτε θα εκδικαστούν σε διεθνές δικαστήριο, επειδή το θέμα αυτό για το σερβικό κράτος έχει κλείσει με τη λήξη της θητείας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY)».