Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αυτό τους καίει

Λέει στο ΜΕΓΚΑ ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης: «Διεκδικούμε να πετύχουμε το μέγιστο από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, γι' αυτό αποβλέπουμε σε μια συμφωνία μακροπρόθεσμη κι όχι μόνο για μια δόση. Γι' αυτό, θέλουμε και εργαζόμαστε για μια συμφωνία, που θα απαντά στα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην αναδιάρθρωση του χρέους».

Συμπληρώνει στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου, Ρ. Σβίγκου: «Η συμφωνία θα πρέπει να έχει ενταγμένο στο πλαίσιό της τόσο το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους όσο και την ανάπτυξη... Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε ορίζοντα τετραετίας χρειαζόμαστε μια συμφωνία η οποία θα είναι βιώσιμη και θα βάλει τέλος στη λιτότητα».

Εχει μείνει, άραγε, κανείς που να αμφιβάλλει για το ποιο κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης τούς «τσούζει» να προχωρήσει; Είναι οι δεσμεύσεις που αυτό περιλάμβανε για το μεγάλο κεφάλαιο, «πασπαλισμένες» με ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, που όσο πάει και κουτσουρεύονται και απλώνονται σε βάθος τετραετίας...

Μαγειρέματα

Το κρίσιμο στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της είναι το ίδιο το περιεχόμενο, τα μέτρα, δηλαδή, για τα οποία γίνεται κουβέντα. Γι' αυτά η κυβέρνηση δε δίνει καμία πληροφορία. Διαρρέουν από δω κι από κει διάφορα, αλλά τίποτα πραγματικό. Παράλληλα, πετάει μονίμως την μπάλα στην εξέδρα, δείχνοντας κάθε φορά και κάποιον εχθρό στον οποίο πρέπει να στραφεί η λαϊκή προσοχή. Προχτές, ο πρωθυπουργός μίλησε για φωνές σε διάφορες κυβερνήσεις που εμποδίζουν τη συμφωνία. Πάλι δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Οχι γιατί δεν έχει να πει, αλλά γιατί το περιεχόμενό της είναι αυτό που επιμελώς κρύβει. Κι αυτό είναι το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, είναι, επίσης, τα αναγκαστικά για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέτρα, που μαζί με τους εταίρους της η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να σερβίρει σαν φιλολαϊκά.

Οι πλουσιότεροι των πλουσίων

Πρώτοι μεταξύ των ομοίων τους είναι οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι, σύμφωνα με έρευνα, στη διεξαγωγή της οποίας συμμετείχε η ελβετική τράπεζα UBS. Οπως ανέφερε χτες, στην ιστοσελίδα της, η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», η μέση περιουσία των Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων είναι 5,7 δισ. δολάρια, έναντι 4,7 δισ. που είναι των Αμερικανών και 3,2 των Ασιατών.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι όλες αυτές οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ αποδίδουν όντως καρπούς. Το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που χτίστηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ με ή χωρίς μνημόνιο τα προηγούμενα χρόνια (και το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει άθικτο στην Ελλάδα) θωρακίζει τα ευρωενωσιακά μονοπώλια απέναντι στους ανταγωνιστές τους και αναβαθμίζει τη θέση από την οποία κοντράρονται για την κυριαρχία σε περιφερειακές αγορές αλλά και διεθνώς. Για τους εργαζόμενους λαούς, βέβαια, αυτή η πρωτιά μεταφράζεται σε διαρκή επιδείνωση της ζωής τους, αύξηση της σχετικής και απόλυτης φτώχειας, ένταση της εκμετάλλευσης στους τόπους δουλειάς.

Θανατηφόρο... κυνήγι κέρδους

Για μια ακόμη φορά τα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων ποδοσφαιριστών, και μάλιστα σε νεαρή ηλικία, προκάλεσαν σοκ, αφού σχεδόν μέσα σε ένα μήνα τρεις παίκτες, δύο στο Βέλγιο και ένας στην Αργεντινή, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αγώνα των ομάδων τους. Και στις τρεις περιπτώσεις ως αιτία φέρονται καρδιολογικά προβλήματα. Ωστόσο, παρά το όποιο τυχαίο των περιπτώσεων, η συνεχής αύξηση τα τελευταία χρόνια τέτοιων περιστατικών μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Ούτε φυσικά μπορούν να αγνοηθούν κάποιες πιθανές αιτίες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις λογικές που επικρατούν στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Λογικές όπως το ανελέητο κυνήγι κέρδους απ' όσους κινούν τα νήματα στο χώρο (πολυεθνικές, χορηγοί, μάνατζερς) ή η δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας για έναν ...υποσχόμενο παράδεισο δόξας, χρήματος, κοινωνικής αποδοχής προς τους ίδιους τους παίκτες, προκειμένου να μετατραπούν σε «χρυσοφόρες μαριονέτες», ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή τους.

Είναι αυτές οι λογικές που οδηγούν (όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα) είτε σε πλημμελείς ιατρικούς ελέγχους ή ακόμα και σε απόκρυψη σοβαρών προβλημάτων υγείας κάποιου παίκτη προκειμένου να μη χαθούν τα οφέλη μιας ενδεχόμενης ακριβής μεταγραφής. `Η, σε μια άλλη περίπτωση, ουσιαστικά... επιβάλλουν ακόμα και τη «θολή πορεία» στον επικίνδυνο δρόμο της χρήσης αναβολικών, προκειμένου να δημιουργηθεί ο «υπεραθλητής», που θα καταστήσει σίγουρη την επιτυχία και τα όσα αυτή συνεπάγεται.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org