Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Περιοδεία Κάμερον με στόχο τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την αλλαγή συνθηκών της ΕΕ με στόχο τη βελτίωση της θέσης της Βρετανίας εντός της Ενωσης, ώστε να παραμείνει σε αυτήν, αξίωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. Ασκώντας πιέσεις για ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Χάμοντ προειδοποίησε μάλιστα πως «εάν οι εταίροι δεν συμφωνούν μαζί μας, δεν συνεργαστούν προς ένα πακέτο λύσεων, τότε δεν αποκλείουμε τίποτε».

Ανάμεσα σε άλλα, η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον επιδιώκει αλλαγή στο καθεστώς που ορίζει την πρόσβαση στο βρετανικό κράτος Πρόνοιας όσων διαμένουν στη χώρα και έχουν υπηκοότητα άλλων χωρών της ΕΕ, όπου αντιδρούν ιδιαίτερα ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες - μέλη. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι προωθούν επίσης αλλαγή και στο πλαίσιο που ορίζει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων στην ΕΕ, μολονότι πολλοί ευρω-ενωσιακοί αξιωματούχοι με πρώτον τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχουν επανειλημμένως αντιταχθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θεωρούν πως «τραυματίζει» την «καρδιά» του συστήματος της ΕΕ.

Με δεδομένους τους παραπάνω στόχους ο Κάμερον, που υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας σε μία «αναμορφωμένη» ΕΕ, ξεκίνησε χτες έναν μαραθώνιο συναντήσεων ώστε να βολιδοσκοπήσει προθέσεις έχοντας προγραμματίσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Αρχικώς είχε προγραμματίσει συνάντηση χτες το μεσημέρι και με την ομόλογό του από τη Δανία, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, που ματαιώθηκε λόγω της προκήρυξης πρόωρων γενικών εκλογών στις 18 Ιούνη. Σήμερα, ο Κάμερον έχει προγραμματίσει ανάλογες επισκέψεις και συναντήσεις με τους ηγέτες Πολωνίας και Γερμανίας. Τέλος, ο Κάμερον θα συναντηθεί με το σύνολο των 27 Ευρωπαίων εταίρων του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Τέλος, χτες, αποκαλύφθηκε και το ερώτημα που θα υποβληθεί στους Βρετανούς ψηφοφόρους στο επικείμενο δημοψήφισμα που έχει αναγγελθεί πως θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2017. Το ερώτημα, όπως παρουσιάστηκε χτες σε σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται άμεσα για ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, είναι: «Πρέπει η Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ;»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ