Για το θέμα της εκδήλωσης, που είναι «Η πάλη του εργατικού κινήματος στις σημερινές συνθήκες», μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Μυτιληνού, η Ελένη Μενεγάκη και ο Στάθης Σταθουλόπουλος, μέλη της ΤΕ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής και συνδικαλιστικά στελέχη στους κλάδους του Μετάλλου, της Κλωστοϋφαντουργίας και του Φαρμάκου, αντίστοιχα.
Η πρωτομαγιάτικη απεργία, το διαχρονικό της μήνυμα για την αξία της ανυποχώρητης εργατικής πάλης δίνουν την ευκαιρία να απαντηθούν τα κυρίαρχα ιδεολογήματα που σπέρνουν στην εργατική τάξη η εργοδοσία και οι θεσμοί της. «Κυρίαρχη αντίληψη είναι το "τι μπορεί να δώσουν ο εργοδότης και οι κυβερνήσεις" - επισημαίνει ο Κ. Μυτιληνού - όμως η αλήθεια είναι ότι και με κρίση και με ανάπτυξη η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί από τους εργαζόμενους να θυσιάζουν τις ανάγκες τους».
Η Ελ. Μενεγάκη συμπληρώνει: «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε πως η εργατική τάξη ό,τι κέρδισε, το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με την αστική τάξη, το κράτος, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της και όχι με διαπραγματεύσεις σε τραπέζια "κοινωνικού διαλόγου". Να αναδειχθεί ότι πρέπει να γίνει βήμα στην οργάνωση και την ενότητα των εργαζομένων, όπως ανάμεσα στους Ελληνες και τους μετανάστες, κόντρα στους ψεύτικους διαχωρισμούς που σπέρνουν οι εργοδότες».
Ειδικά στις σημερινές συνθήκες η πραγματοποίηση της εκδήλωσης, η συζήτηση με τους εργαζόμενους για την Ιστορία του κινήματός τους δίνουν απάντηση στις επιδιώξεις της αστικής τάξης να το βάλει στο χέρι είτε αξιοποιώντας την ανοργανωσιά είτε στρατεύοντας σημαντικό τμήμα του στις δικές της στοχεύσεις, να μοιράζονται οι εκμεταλλευόμενοι τα άγχη των εκμεταλλευτών τους. Ο Σ. Σταθουλόπουλος τονίζει ότι οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι σε μεγάλο βαθμό στήριξαν την κυβερνητική εναλλαγή προσβλέποντας σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών τους σε σχέση με τις αντίστοιχες ξένες. «Ομως, η θέση των εργαζομένων δεν αλλάζει. Είναι εδώ οι μειώσεις προσωπικού, η εντατικοποίηση, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κ.λπ.», σημειώνει το στέλεχος του Κόμματος, ενώ ο Κ. Μυτιληνού συμπληρώνει: «Το εργατικό κίνημα πάντα είχε δυσκολίες στην πάλη του. Αλλά τα παραδείγματα αγώνων, όπως της Πρωτομαγιάς, διδάσκουν ότι οι ταξικές δυνάμεις με την οργανωμένη πάλη τους πάντα μπορούσαν να παραμερίζουν τις δυσκολίες, ειδικά όταν δυνάμωνε η συνολική αντίθεση των εργαζομένων με το κεφάλαιο. Οταν αντιπάλευαν τους "εθνικούς στόχους". Θέλουμε και μέσα από την εκδήλωση να αναδείξουμε ότι δεν υπάρχουν "εθνικοί στόχοι", αλλά μόνο ταξικοί. Τέτοιοι είναι σήμερα για το εργατικό κίνημα οι στόχοι πάλης για ανάκτηση των απωλειών, για να πληρώσουν τα μονοπώλια κόντρα στις προσπάθειες της αστικής τάξης να το σύρουν στη στήριξη των διαπραγματεύσεών της με τους εταίρους της».
Τα στελέχη του Κόμματος επισημαίνουν ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες προωθείται πιο αποτελεσματικά η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Κερδίζει έδαφος στην εργατική συνείδηση η προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού, της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Συνειδητοποιούν οι εργαζόμενοι τη δύναμή τους, ότι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, με τα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιημένα, με τους ίδιους στην εξουσία, με τον πλούτο στα χέρια τους είναι η μόνη ρεαλιστική και φιλολαϊκή προοπτική. Αυτή είναι η πραγματική ρήξη και όχι τα παχιά λόγια της συγκυβέρνησης, που βαφτίζει ρήξη τα παζάρια με τους δανειστές, την ίδια στιγμή που μέσα στα εργοστάσια η εργοδοσία εφαρμόζει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο: Απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, νοικιασμένους εργάτες χωρίς δικαιώματα, μειώσεις μισθών.
Η Πρωτομαγιά του Σικάγου του 1886, της Θεσσαλονίκης του 1936, της Καισαριανής του 1944 διδάσκουν για τις σύγχρονες μάχες. Η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργία Ελλάδος» κατά τη διάρκεια του πολύμηνου ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών το 2012, εξακολουθούν να δείχνουν τη δύναμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η φετινή πρωτομαγιάτικη απεργία, με νέα κυβέρνηση και με το αντιλαϊκό της έργο σε πλήρη εξέλιξη, μπορεί να αποτελέσει βήμα στην προσπάθεια ανασύνταξης του κινήματος και οργάνωσής του κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στην εξουσία και την κυβέρνησή τους, στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Εκδήλωση μνήμης για τη 48η επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος της 21 Απριλίου 1967 διοργανώνει, την Τρίτη 21.4.2015 και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ 1967-1974). Στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 - 1974, Νίκος Τριανταφύλλου, και εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ και θα γίνουν ομιλίες από τους Αναστάση Γκίκα, διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών, Πέτρο Μηλιαράκη, νομικό, και Γιώργο Λουκά, πρόεδρο του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας. Θα υπάρξουν και παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.
Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» διοργανώνει την Τετάρτη 22 Απρίλη στις 6 το απόγευμα επίσκεψη στο χώρο των βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο τωρινό Μουσείο της Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας της Αθήνας (έξοδος Μεγάρου Μουσικής). Η επίσκεψη προγραμματίζεται στο πλαίσιο των ιστορικών ξεναγήσεων του περιοδικού, περιλαμβάνει συζήτηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974 και επικεντρώνεται στο ζήτημα πώς και γιατί φτάσαμε στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 6974374333.
Εκδήλωση για τα 48 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απρίλη του 1967 διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τρίτη 21 Απρίλη, στο παλιό κτίριο της Ασφάλειας στο Βαρδάρη, στον τόπο όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες αντιδικτατορικοί αγωνιστές. Η πορεία προς το χώρο της εκδήλωσης θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από τα γραφεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη (Εγνατία 89).
Η ΤΕ Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει κεντρική συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις όπου θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, την Τετάρτη 22 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.
-- Την Τετάρτη 22/4, στις 7 μ.μ., στον Πειραιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου (Καραΐσκου 104), θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αττικής.
-- Την Τετάρτη 22/4, στις 7.30 μ.μ., στην Αργυρούπολη, στο Α' ΚΑΠΗ, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Σήμερα, Κυριακή, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή, στο 3ο Γυμνάσιο Κοντόπευκου (Δερβενακίων και Σ. Καράγιωργα) θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
-- Σήμερα, Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο κλειστό Γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.
-- Την Τετάρτη 22/4, στις 7 μ.μ., στη Νίκαια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας, θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.
-- Την Τετάρτη 22/4 στις 7 μ.μ., στο Κερατσίνι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ.
-- Την Τετάρτη 22/4, στις 7 μ.μ., στον Κορυδαλλό, στο Πνευματικό Κέντρο, αίθουσα «Πλειάδες», θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.
Εκδήλωση με θέμα τον Κομματικό Επαναστατικό Τύπο διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, σήμερα Κυριακή, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Elpida Resort» (κοιλάδα Σερρών). Θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».
Το Σάββατο 25/4, στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι, στο «Θέατρο Πολιτών» (Τεγέας και Μονής Δαμάστας), η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η αντοχή και η ηρωική στάση των κομμουνιστών στις εξορίες και τις φυλακές». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού του ΚΚΕ και έκθεση βιβλίου.