ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠ
Κινητοποίηση για να μην εφαρμοστεί η απόφαση για τις μετεγγραφές

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης
Σε νέα κινητοποίηση, με αίτημα να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μετεγγραφές των φοιτητών, καλούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η Επιτροπή Πρωτοετών Μετεγγραφέντων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, για αύριο Πέμπτη 16 Απρίλη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι με αυτή την απόφαση, «ανοίγει» ο δρόμος για την ακύρωση όλων των μετεγγραφών φοιτητών των ΑΕΙ που έγιναν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του τότε υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου, όσο και ο σχετικός νόμος (4264/2014) που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών, προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και για το λόγο αυτό πρέπει να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο.

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, από εδώ και πέρα, οι μετεγγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια θα γίνονται με ανώτατο πλαφόν, το οποίο θα καθορίζεται από τις Σχολές και δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Πρόκειται για εξέλιξη που θέτει τον «μπούσουλα» για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα και είναι εναρμονισμένη βέβαια με τις δηλωμένες προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για δραστικό περιορισμό των μετεγγραφών, που διά στόματος του υπουργού εκφράστηκαν με την κυνική ομολογία ότι ο καθένας θα σπουδάζει ανάλογα με την τσέπη του (!), αφού είχε πει ότι «πρέπει ταυτόχρονα οι γονείς (...) να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους (...) Και άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά»...

Η απόφαση δίνει το δικαίωμα και σε όποια άλλη Σχολή ή Τμήμα (πέραν των Αρχιτεκτονικών) να προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους, στερώντας ουσιαστικά από χιλιάδες παιδιά το δικαίωμα να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Συνεχίζεται το ταξίδι των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Ο φετινός Απρίλης είναι ο μήνας των δεκάδων Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα. Πάνω από 70 τέτοια Φεστιβάλ έγιναν το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα σε δήμους της Αττικής και σε πόλεις και κωμοπόλεις όλης της χώρας, μεταφέροντας πλατιά στους μαθητές το σύνθημα «ΕΕ vs νεολαία... Σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος». Με αυτό το περιεχόμενο, αλλά και με γνώμονα τις εμπειρίες τους, το ό,τι ζουν οι μαθητές μέσα στο σχολείο και στη σημερινή κοινωνία, αλλά και το τι σχολείο θέλουν και έχουν ανάγκη και σε ποια κοινωνία, δεκάδες μαθητικά σχήματα παρουσίασαν τη δουλειά τους στα Φεστιβάλ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μαθητικές ομάδες δημιουργήθηκαν με αφορμή τα Φεστιβάλ και την όρεξή τους για δημιουργία. Οι ΚΝίτικες Οργανώσεις έστησαν τα Φεστιβάλ τους με ουσιαστική βοήθεια και συμβολή από τους συμμαθητές τους, μετά από συζήτηση, συμπλήρωση ερωτηματολογίων για την ΕΕ και τις συνέπειες της στρατηγικής της στις ζωές των μαθητών, αλλά και μετά από προπαγανδιστικές δραστηριότητες για τα Φεστιβάλ, όπως ήταν τα αθλητικά τουρνουά που προηγήθηκαν σε πολλές πόλεις και περιοχές.

Συναυλίες, θεατρικά σκετς, αθλητικές και χορευτικές επιδείξεις, ομαδικά παιχνίδια, συζητήσεις, θεματικά project, εικαστικές γωνιές και πολλά άλλα περιλαμβάνουν τα πλούσια προγράμματα των Μαθητικών Φεστιβάλ. Το ταξίδι των Φεστιβάλ συνεχίζεται και τώρα, μετά από το Πάσχα και πιο συγκεκριμένα, είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στις εξής πόλεις:

Αύριο Πέμπτη, στην Πτολεμαΐδα.

Την Παρασκευή, 17 Απρίλη, στα Τρίκαλα.

Το Σάββατο, 18 Απρίλη, στη Σιάτιστα, στην Κάλυμνο, στην Καλαμαριά, στην Πολίχνη, στα Γιαννιτσά, στις Σέρρες, στη Θέρμη και στο Κιλκίς.

Το Σάββατο και την Κυριακή, 18 - 19 Απρίλη, διήμερο στη Νέα Πέραμο.

Την Κυριακή, 19 Απρίλη, στην Καστοριά.

Την Πέμπτη, 23 Απρίλη, στη Φλώρινα.

Την Παρασκευή, 24 Απρίλη, στα Γρεβενά.

Το Σάββατο, 25 Απρίλη, στο Αμύνταιο και στη Λευκάδα.

Την Κυριακή, 26 Απρίλη, στην Καβάλα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Διεκδικούν επίλυση του προβλήματος της στέγασης

Σε κινητοποίηση για τη στέγαση προχώρησαν πριν από μερικές μέρες Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου φοιτούν 6.000 φοιτητές και κανένας από αυτούς δε στεγάζεται δωρεάν. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι φοιτητές να πληρώνουν ακριβά τις σπουδές τους, ενώ όσοι δεν έχουν χρήματα για να νοικιάσουν σπίτι, είτε παρατάνε τις σπουδές τους, είτε πηγαίνουν μόνο στις εξεταστικές, είτε μετακινούνται κάθε βδομάδα από την πόλη που διαμένουν με τους γονείς τους στην πόλη που σπουδάζουν.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) πήραν την πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις, καλώντας σε γενικές συνελεύσεις τους φοιτητικούς συλλόγους σε όλες τις σχολές και τις πόλεις της Πελοποννήσου. Το πλαίσιο διεκδίκησης είναι: Δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές. Αμεση ανέγερση εστιών σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο, Κόρινθο. Επαρκής χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό! Να αξιοποιηθούν τώρα ακίνητα των Ιδρυμάτων για τη δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια. Να δοθεί επίδομα ενοικίου με έκτακτο προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας. Να δοθεί τώρα το επίδομα ενοικίου (1.000 ευρώ) που χρωστάει η κυβέρνηση στους φοιτητές! Να επινοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία και να μοιραστούν άμεσα στους φοιτητές που τα έχουν ανάγκη. Δωρεάν μετακίνηση (προαστιακός και ΚΤΕΛ) για τους φοιτητές που δε μένουν στις πόλεις που σπουδάζουν. Αμεσα μέτρα στήριξης για όσους κινδυνεύουν, κάτω από το βάρος των ενοικίων, να παρατήσουν τις σχολές τους.

Μέχρι τώρα τρεις σύλλογοι (Σύλλογος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης και Κοινωνικής - Εκπαιδευτικής Πολιτικής Κορίνθου) έχουν πάρει απόφαση μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις για συμμετοχή και δράση, καλώντας και τους υπόλοιπους συλλόγους του Ιδρύματος.

Γλέντι της ΚΝΕ στο Περιστέρι

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει μεγάλο λαϊκό γλέντι, την Κυριακή 19 Απρίλη, στη 1 μ.μ., στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (πλησίον του σταθμού «Αγ. Αντώνης»). Θα χαιρετίσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων» διοργανώνει στις 19 Απρίλη εκδήλωση με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιάνοφ 42-46, πλ. Βικτωρίας (στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια). Θα προβληθεί η ταινία «Non Omnis Moriar».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ