Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠ
Κινητοποίηση για να μην εφαρμοστεί η απόφαση για τις μετεγγραφές

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης
Σε νέα κινητοποίηση, με αίτημα να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μετεγγραφές των φοιτητών, καλούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η Επιτροπή Πρωτοετών Μετεγγραφέντων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, για αύριο Πέμπτη 16 Απρίλη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι με αυτή την απόφαση, «ανοίγει» ο δρόμος για την ακύρωση όλων των μετεγγραφών φοιτητών των ΑΕΙ που έγιναν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του τότε υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου, όσο και ο σχετικός νόμος (4264/2014) που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών, προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και για το λόγο αυτό πρέπει να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο.

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, από εδώ και πέρα, οι μετεγγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια θα γίνονται με ανώτατο πλαφόν, το οποίο θα καθορίζεται από τις Σχολές και δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Πρόκειται για εξέλιξη που θέτει τον «μπούσουλα» για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα και είναι εναρμονισμένη βέβαια με τις δηλωμένες προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για δραστικό περιορισμό των μετεγγραφών, που διά στόματος του υπουργού εκφράστηκαν με την κυνική ομολογία ότι ο καθένας θα σπουδάζει ανάλογα με την τσέπη του (!), αφού είχε πει ότι «πρέπει ταυτόχρονα οι γονείς (...) να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους (...) Και άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά»...


Η απόφαση δίνει το δικαίωμα και σε όποια άλλη Σχολή ή Τμήμα (πέραν των Αρχιτεκτονικών) να προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους, στερώντας ουσιαστικά από χιλιάδες παιδιά το δικαίωμα να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ