ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κατάσταση στην Υγεία δεν κρύβεται με «φιέστες»

Ανακοίνωση για την περιοδεία του υπουργού και του υφυπουργού Υγείας στην Κρήτη

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Eurokinissi

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
Σε νοσοκομεία της Κρήτης περιόδευσαν την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής και Α. Ξανθός, για να «διαφημίσουν» τις 4.500 προσλήψεις που εξήγγειλε στις 2/4 ο πρωθυπουργός. Σχολιάζοντας την επίσκεψη των δυο υπουργών, το Γραφείου Τύπου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επίσκεψη του υπουργού και του υφυπουργού Υγείας στο Ηράκλειο σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οσο και αν προσπάθησαν να περιγράψουν την τραγική κατάσταση στις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας και στο Ηράκλειο, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη συμφωνία τους με τη στρατηγική της ΕΕ και στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας, που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση.

Επέλεξαν μάλιστα να μην επισκεφτούν τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, αλλά να διοργανώσουν μια σύσκεψη - κυβερνητική "φιέστα", με ελεγχόμενο ακροατήριο και "ευήκοα ώτα". Θέλουν να αποφύγουν να εκτεθούν στην ουσιαστική συζήτηση και την αντιπαράθεση, αφού από τις δεσμεύσεις τους απουσιάζει η δημόσια και δωρεάν Υγεία, που έστω και στα λόγια διακήρυτταν προεκλογικά.

Ακόμα και η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ είναι "σταγόνα στον ωκεανό", αφού οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν σειρά εξετάσεων που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ και οι ανασφάλιστοι θα συνεχίσουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οσον αφορά τις εξαγγελίες για μαζικές προσλήψεις, αποδείχθηκαν "άνθρακες ο θησαυρός". Οι 4.500 προσλήψεις (που είχαν διακηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση) σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες του λαού για αναβαθμισμένο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας (μόνο στο ΠΑΓΝΗ τα κενά είναι 650), αλλά παραπέμπονται στο μέλλον, χωρίς να διευκρινίζεται από την ηγεσία του υπουργείου πότε και σε ποια νοσοκομεία θα γίνουν.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι υγειονομικοί, συνολικά ο λαός που πλήττεται από αυτήν την πολιτική, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να μη δείξουν καμία ανοχή στη στάση της κυβέρνησης, να οργανώσουν την πάλη τους για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, με κατάργηση όλων των πληρωμών για εξετάσεις και φάρμακα, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων και των ασθενών».

Επείγοντα προβλήματα στο Νοσοκομείο Καβάλας

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» και «κάντε υπομονή», λένε οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Από παλιότερη περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο Καβάλας, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη
Από παλιότερη περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο Καβάλας, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη
Στοιχεία που δείχνουν ότι οι κρατικές δομές Υγείας και στην Καβάλα βρίσκονται σε οριακό σημείο, παρουσίασε το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της πόλης, σε σύσκεψη που οργάνωσε με κόμματα και φορείς. Σύμφωνα με το Σωματείο, το «πάγωμα» των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια και οι συνεχιζόμενες περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων έχουν οδηγήσει όλες τις δομές να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν στα όριά τους.

Ακόμα και με αυτούς τους υποτιμημένους οργανισμούς, η στελέχωση του δεύτερου μεγαλύτερου δευτεροβάθμιου νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα καλύπτει το 57% των αναγκών σε ιατρικό, το 73% σε νοσηλευτικό, το 63% σε διοικητικό και 64% σε εργαστηριακό και λοιπό προσωπικό. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από 22 εκ. ευρώ το 2013 κατρακύλησε στα 18 εκ. ευρώ για το 2014 και στα 15 εκ. ευρώ για το 2015!

Επίσης, οι περικοπές των προηγούμενων χρόνων οδήγησαν σε μείωση παραγγελιών των απαραίτητων υλικών, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, «πολλές φορές οι νοσηλεύτριες αντί να επιτελούν αποκλειστικά και μόνο τα καθήκοντά τους, αναγκάζονται να προβαίνουν σε "έρευνα αγοράς", ώστε οι κλινικές να προμηθευτούν τα αναγκαία υγειονομικά υλικά, ενδεικτικό και αυτό της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Εκτός των άλλων, στο προσωπικό οφείλονται δεδουλευμένα από εφημερίες του 2014 και παρότι υπογράφηκε πρόσφατα ΚΥΑ για την άμεση καταβολή τους, οι ίδιοι ενημερώθηκαν ότι τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές του Πάσχα δεν επρόκειτο να πληρωθούν.

Εκτός από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν στη σύσκεψη, οι λαϊκές οικογένειες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με τη συνολική υποβάθμιση των δομών Υγείας στην περιοχή. Πρόσφατα, μάλιστα, ανέκυψε ζήτημα αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στο «Πουλίδειο Γηροκομείο», όπου φιλοξενούνται 54 ασθενείς, εξαιτίας της μη καταβολής των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ, ενώ στον αέρα βρίσκονται οι συμβάσεις που έληξαν στις 31/3/2015.

«Ο λαός της Καβάλας πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και από τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε», καταγγέλλει η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ και εξηγεί: «Τι διαφορετικό από τα γνωστά επιχειρήματα περί "δημοσιονομικής ασφυξίας" της προηγούμενης συγκυβέρνησης περικλείει η τοποθέτηση του κυβερνητικού βουλευτή Δ. Εμμανουηλίδη "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"; Κατά τα άλλα "το μνημόνιο το σκίσαμε...".

'Η η τοποθέτηση περί "ορθολογικής λειτουργίας των νοσοκομείων και καταπολέμησης των παθογενειών", πόσο διαφορετική είναι από τα περί "σπάταλου κράτους που πρέπει να εξορθολογίσει τις δαπάνες..." που μας έλεγαν οι προηγούμενοι. Παράλληλα, ακούσαμε από τη βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Αλ. Τσανάκα το "κάντε υπομονή"! Και γιατί να κάνει ο λαός μας και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας υπομονή και όχι οι δανειστές και οι επιχειρηματικοί όμιλοι;».

Συλλαλητήριο για την Υγεία στην Αττική στις 14 Μάη

Στο επίκεντρο της δράσης συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών και μαζικών φορέων της Αττικής συνεχίζουν να βρίσκονται τα οξυμένα προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας. Οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται με συλλαλητήριο την Πέμπτη 14 Μάη, στις 7 μ.μ., έξω από το υπουργείο Υγείας.

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει φορείς από τη Δυτική Αθήνα, το Μενίδι και τη Φυλή, που το προηγούμενο διάστημα σχεδίασαν και υλοποίησαν πρόγραμμα δράσης, διεκδικώντας άμεσες λύσεις για τα προβλήματα στις δομές Υγείας της περιοχής. Σε ανακοίνωσή τους, οι φορείς σημειώνουν: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είναι προτεραιότητα η υπεράσπιση της Υγείας του λαού. Διεκδικούμε πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό».

Στάση εργασίας στην κλινική «Τίμιος Σταυρός»

Σε τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή, από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., προχωρούν οι εργαζόμενοι στην κλινική «Τίμιος Σταυρός», διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων. Τη στάση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά. Την ίδια ώρα, θα γίνει συγκέντρωση έξω από το χώρο της κλινικής. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των εργαζομένων και του Συνδικάτου να αποσπάσουν δέσμευση για την καταβολή των μισθών, η εργοδοσία κατέβαλε μόνο το δώρο του Πάσχα και το μισθό που αντιστοιχεί στο Σεπτέμβρη του 2014. Σήμερα, συνεχίζει να οφείλει πέντε μισθούς και να μη δεσμεύεται για περαιτέρω καταβολές. Το Συνδικάτο καλεί τους ασθενείς και τους συνοδούς «να στηρίξουν τον αγώνα μας, καθώς τόσο αυτό το πρόβλημα όσο και το πρόβλημα της σύνθεσης του προσωπικού, που είναι το ελάχιστο, έχει αντίκτυπο και στους ίδιους». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Ανάκληση των απολύσεων - Διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στα επίπεδα του 2009 και ανάκληση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

Εκδήλωση για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία

Εκδήλωση με θέμα «Η προστασία υγείας και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς - Τα καθήκοντα των σωματείων» θα πραγματοποιήσουν σωματεία και συνδικάτα, την Τρίτη 21 Απρίλη στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος - 2ος όροφος). Στην εκδήλωση, θα υπάρξει παρουσίαση με slides από τον καθηγητή των ΤΕΦΑΑ, Κώστα Μπουντόλο, ομιλία από τον ειδικό γιατρό Εργασίας Σπύρο Δρίβα και παρέμβαση από τη μηχανικό Ασφαλείας Εύη Γεωργιάδου. Το κάλεσμα συνυπογράφουν: Ενωση επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού, Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Νetmed», Σωματείο Εργαζομένων «360 connect».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ