ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η θέση του ΚΚΕ για «απεγκλωβισμό συνειδήσεων» ήταν η φωνή που διαφοροποιήθηκε χτες στη Βουλή, σε μια συζήτηση για την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, που μιλούσε απλώς για «απεγκλωβισμούς κεφαλαίων», όντας συνολικά όμως «εγκλωβισμένη» στις αυταπάτες περί «καλού» και «κακού» χρηματιστηρίου!

Ως μια από τις πιο «σικέ» συζητήσεις που έχουν γίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την τριήμερη διαδικασία συζήτησης της πρότασης μομφής χτες από το βήμα της Βουλής, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Τόνισε ότι κανένα από τα δυο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν είχαν την πρόθεση αλλά και το πολιτικό κίνητρο για να τοποθετηθούν και να μιλήσουν για την ουσία και τον πυρήνα του προβλήματος αναδεικνύοντας το ποια είναι σήμερα η πραγματική λειτουργία του χρηματιστηρίου. Σημείωσε μάλιστα, ότι ο λαός σήμερα δεν έχει τίποτε να περιμένει από το χρηματιστήριο και τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πάλη του για καλυτέρευση των συνθηκών ζωής του.

Οσα είπε η Αλέκα Παπαρήγα επιβεβαιώθηκαν ουσιαστικά από τις χτεσινές παρεμβάσεις, τόσο του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη όσο και του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ο καθένας από την πλευρά του μίλησαν για την ανάγκη θεσμικής θωράκισης της χρηματαγοράς. Ο πρώτος υπερασπιζόμενος την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του κι ο δεύτερος καταγγέλλοντας χρηματιστηριακά σκάνδαλα και κλοπή των χρημάτων των επενδυτών. Κοινός τόπος αμφοτέρων των τοποθετήσεων, όσο και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, ήταν η ανάγκη για προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή για αποκρατικοποιήσεις και περαιτέρω προσαρμογή των δεδεμένων της αγοράς στα ζητούμενα του μεγάλου κεφαλαίου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να απεγκλωβιστεί ο λαός από τις αυταπάτες

Από τις  πιο «σικέ» συζητήσεις, που έγιναν  ποτέ στη Βουλή,  ήταν η πρόταση μομφής για το Χρηματιστήριο, τόνισε στην  ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

H τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής ήταν από τις πιο «σικέ» που έγιναν ποτέ στη Βουλή, είπε στην αρχή της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Ηταν «σικέ» όχι γιατί υπήρχε προσυνεννόηση ή γιατί δεν υπάρχουν κάποιες διαφορές αλλά, γιατί επιστρατεύτηκαν επιχειρήματα πλαστά και αναδείχτηκαν ακραίες πλευρές του προβλήματος του Χρηματιστηρίου, χωρίς όμως και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να αγγίξουν τον πυρήνα του.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, είπε η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενοι στους «εγκλωβισμένους» του Χρηματιστηρίου, αυτό που επιθυμούν είναι να εγκλωβίσουν το λαό στην πολιτική τους και με αυτό το κριτήριο εμείς καθορίσαμε την τελική μας στάση στην ψηφοφορία.

Από πλευράς επιθυμίας, συνέχισε εμείς θέλαμε να αποδώσουμε μομφή στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για την κατάσταση, εάν πιστεύαμε ότι αυτή θα έδινε έστω και ένα μικρό όφελος στους μικρούς και μεσαίους που είναι χαμένοι από το Χρηματιστήριο.

Με το «παρών» στην ψηφοφορία, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να πούμε στο λαό να απεγκλωβιστεί και από τα δύο κόμματα και δε συμβάλλουμε στον εγκλωβισμό της συνείδησής του.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, είπε έχουν τις σοβαρές ευθύνες από τις οποίες δεν είναι άμοιρος ο ΣΥΝ, ο οποίος καλλιεργεί αυταπάτες.

Εμείς, τόνισε, δε θεωρούμε ότι το Χρηματιστήριο είναι απλώς τζόγος. Αλλο ότι έχει και τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι ΠΡΟΠΟ ή λαχείο, αφού το χρηματιστήριο αυξάνει και εντείνει την κερδοσκοπία.

Οσον αφορά τη φιλολογία για τις μετοχές «φούσκες», η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: Κανένας δεν έχει απαντήσει με ποια κριτήρια κρίνεται μια μετοχή ως τέτοια τη στιγμή που οι χαμένοι στο χρηματιστήριο είναι και αυτοί που επένδυσαν στα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» ενώ 120 δισ. δρχ. έχουν χάσει και τα ασφαλιστικά Ταμεία με το ΙΚΑ να έχει απώλειες 50 δισ. όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η ιστορία, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έχει δείξει ότι η πρώτη εμφάνιση των χρηματιστηρίων συνοδεύτηκε από τις μετοχικές εταιρίες. Τη μετοχή, είπε, την αγοράζει κάποιος με την προσδοκία ότι θα πραγματοποιηθεί κέρδος και για μας αυτό σημαίνει εκμετάλλευση και συγκέντρωση πλούτου. Σημαίνει κέρδη που θα αφαιρεθούν από κάποιους, σημαίνει ότι όποιος μπαίνει σε αυτήν τη λογική των μετοχών συμμετέχει στο σκληρό παιχνίδι του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Η άνοδος ή η πτώση των μετοχών, συνέχισε, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων δηλώσεων της κυβέρνησης ή των άλλων κομμάτων αλλά αντικειμενική κίνηση μέσα στον καπιταλισμό. Για την προσέλκυση των μικρών και των μεσαίων στο χρηματιστήριο, είπε, στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός, προκειμένου ένα τμήμα του πληθυσμού που είχε ένα διαθέσιμο εισόδημα, για να αντιμετωπίζει κάθε ενδεχόμενο, να πειστεί να «μπει» στο Χρηματιστήριο. Βομβάρδισαν, τόνισε, τον κόσμο με λόγια για αναδιανομή του εισοδήματος και για «λαϊκό καπιταλισμό» και καλλιέργησαν έτσι τις αυταπάτες.

Τα μεγαλύτερα «παπαγαλάκια» σε αυτό, είπε η Αλ. Παπαρήγα, ήταν οι τράπεζες, ο ΟΤΕ και οι υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις που μοίραζαν μετοχές στους εργαζόμενους.

Ολα αυτά, συνέχισε, δεν έγιναν μόνο με δηλώσεις, αλλά το ενθάρρυναν. Ολοι αυτοί έλεγαν για ένα υγιές χρηματιστήριο λες και σε ένα «εκσυγχρονισμένο» Χρηματιστήριο δε θα υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Η Αλ. Παπαρήγα, σχολιάζοντας τα όσα κατά κόρον ακούγονται από την κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει η πολιτική έξω από την οικονομία, είπε ότι η οικονομία είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα. Συχνά ακούμε, τόνισε ότι η πολιτική πρέπει να μείνει έξω από πολλά πράγματα όπως η Υγεία, η Παιδεία ή η εξωτερική πολιτική.

«Μα τότε πού θα κάνουμε πολιτική; Στο εάν μας αρέσει το α ή το β ρεύμα ζωγραφικής»; παρατήρησε σκωπτικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εμείς, συνέχισε, προειδοποιήσαμε έγκαιρα το λαό και λέμε και σήμερα ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξέρουν ότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το Χρηματιστήριο, ούτε πρέπει να υποκαταστήσουν με αυτό τον αγώνα τους για την καλυτέρευση της ζωής τους.

Δεν μπορούμε, είπε, να προτείνουμε ρυθμίσεις για το Χρηματιστήριο γιατί κάτι τέτοιο αποτελεί ονειροπόλημα. Ο ΣΥΝ συμβάλλει στην παραπλάνηση όταν κάνει λόγο για θεσμική θωράκιση, ενώ δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από αυτήν του Δ. Αβραμόπουλου, που είπε ότι πρέπει τα κόμματα να μην ασχολούνται με την οικονομία. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα αφήσουμε το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό.

Οσον αφορά τις περίφημες επενδύσεις που θα γίνονταν από τα ποσά που αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι από τη μία επενδύθηκαν λίγα και από την άλλη τέτοιες επενδύσεις γίνονται, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο κέρδος με τη λιγότερη εργατική δύναμη.

Εμείς, κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλούμε το λαό, όπως πολεμάει τους άλλους θεσμούς που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο έτσι να πολεμήσει και το Χρηματιστήριο.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ζήτησε πιο σκληρή φιλελεύθερη κατεύθυνση

Μια πολιτική αποκρατικοποιήσεων σε πιο σκληρή φιλελεύθερη κατεύθυνση, ήταν η απάντηση που παρουσίασε από το βήμα της Βουλής χθες, ως «αντιστάθμισμα» στην πορεία της Σοφοκλέους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, της οποίας όμως το μεγαλύτερο μέρος εστιάστηκε στις κυβερνητικές ευθύνες για τον εγκλωβισμό κεφαλαίων στο χρηματιστήριο. Στίγμα της ήταν οι σκληροί χαρακτηρισμοί εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε «μια νέα δυναμική οικονομική πολιτική, με επίσπευση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών». Παράλληλα, αναπαράγοντας τις αυταπάτες περί «εξυγίανσης» των χρηματιστηριακών λειτουργιών ζήτησε «την προώθηση όλων εκείνων των μέτρων που δε θέλησε ακόμη να πάρει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να υπάρξει μια πραγματικά ανεξάρτητη επιτροπή κεφαλαιαγοράς, να γίνονται σεβαστοί οι κάνονες, να μπει φραγμός στα κυκλώματα των κερδοσκόπων και των αεριτζήδων, να αποκλειστούν με τρόπο αποτελεσματικό οι μεθοδεύσεις που οδηγούν στις φούσκες, την απάτη και το δράμα». Τέλος, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε την «άμεση απομάκρυνση όλων εκείνων που είχαν την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία του χρηματιστηρίου και δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους».

Στην τακτική της κυβέρνησης απέναντι στο χρηματιστήριο τα τελευταία δυο χρόνια, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο αρχηγός της ΝΔ. Ειδικά για την προεκλογική περίοδο σημείωσε ότι «τις τελευταίες 40 ήμερες, η ΔΕΚΑ προβαίνει σε αθρόες αγορές μετοχών του ΟΤΕ, της ΕΤΕ και των ΕΛΠΕ αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό της κατά 54%, 280% και 70% αντίστοιχα. Καταγράφει μάλιστα ρεκόρ αγορών την τελευταία Παρασκευή πριν τις εκλογές», προσθέτοντας ότι αυτά «γίνονταν πάντοτε με έγκριση του αρμόδιου υπουργού». Τέλος, ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «άρνηση τηλεόρασης να μεταδώσει τη συζήτηση» τονίζοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι «αυτά που καταγγέλλονται αυτές τις μέρες ει δυνατόν να μην τα ακούσουν οι πολίτες», μιλώντας για «προσπάθεια απόκρυψης και αποσιώπησης που αποκαλύπτει ενοχές».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Γ. Παπαντωνίου αποκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «τριτοκοσμικό κόμμα που θέλει να κυβερνήσει μια ευρωπαϊκή χώρα», αφού «καταθέτετε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, εξαιτίας μιας κάμψης του χρηματιστηριακού δείκτη».

Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απαντώντας στην κριτική που είχε ασκήσει νωρίτερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σχετικά με ατολμία της κυβέρνησης να ασκήσει μια πολιτική αποκρατικοποιήσεων και περί αποτυχίας των μετοχοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων, λόγω της πορείας του χρηματιστηρίου, διαφήμισε τις ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε «ολοκληρωτική πώληση», ενώ επισήμανε ότι οι μετοχοποιήσεις είναι «το πρώτο βήμα» για τις πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις.

To «παπαγαλάκι» είναι η αντιλαϊκή πολιτική

Παρέμβαση στη συζήτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη

«Ο λαός πρέπει να απευθύνει τη δική του δυσπιστία στη νεοφιλελεύθερη συντηρητική και αντιλαϊκή πολιτική και βέβαια σε εκείνα τα κόμματα, που είναι βασικοί πυλώνες αυτής της πολιτικής, δηλαδή στην κυβέρνηση που έχει την κύρια πολιτική ευθύνη, αλλά και στη ΝΔ που με τη δική της στάση βοηθάει αυτήν την πολιτική».

Με την παραπάνω επισήμανση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, στην παρέμβασή του στη συζήτηση, κατέδειξε τις πραγματικές ευθύνες που υπάρχουν και για το θέμα του Χρηματιστηρίου, τονίζοντας ότι και τα δύο κόμματα «δεν αποκαλύπτουν τον πραγματικό του χαρακτήρα, εξαιτίας του οποίου χάθηκαν πολλά τρισεκατομμύρια, ιδίως από λαϊκά στρώματα, που τα αποκόμισαν οι κεφαλαιοκράτες».

Ο Α. Τζέκης, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται και από τα δύο κόμματα περί αναδιανομής του πλούτου μέσω του Χρηματιστηρίου, υπογράμμισε ότι αυτά είναι υποκρισίες. Υπάρχουν μηχανισμοί, είπε, για την πραγματική αναδιανομή και ενίσχυση του εισοδήματος, όπως η εισοδηματική πολιτική ή η ενίσχυση των κονδυλίων για την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τον πολιτισμό.

Αν ήθελαν, υπογράμμισε, να αναδιανείμουν τον πλούτο προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, θα έπρεπε να καθιερώσουν ένα άλλο φορολογικό δημοκρατικό δίκαιο σύστημα, που θα έπαιρνε από τους λίγους για να δώσει στους πολλούς.

Για τη σημερινή κατάσταση του Χρηματιστηρίου, τόνισε, δεν ευθύνονται, όπως λέγεται, τα «παπαγαλάκια». «Αυτά, είπε, είναι όμορφα πτηνά και ομορφαίνουν το περιβάλλον. Ευθύνονται οι κράχτες εκείνοι, οι οποίοι οδήγησαν τον κόσμο στο Χρηματιστήριο και είναι τα κραχτόπουλα εκείνα, τα διάφορα, σε διάφορα στρώματα, τα οποία έπαιξαν και εκείνα σημαντικό ρόλο. Και, βέβαια, ο πιο μεγάλος κράχτης είναι η ίδια η πολιτική που ακολουθείται».

Στις ίδιες, γνωστές ρότες

Υποστηρικτικός στην πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας ως τακτική κίνηση εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ στήριξαν την κυβερνητική πολιτική στις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εσωτερικών που παρενέβησαν χτες στη συζήτηση, παραδεχόμενοι πάντως ότι υπήρξε επιζήμια η μέχρι τώρα πορεία της Σοφοκλέους.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, για να διατηρήσει το δικαίωμά της να κάνει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής δεν προβλέπεται να γίνονται δυο προτάσεις σε ένα εξάμηνο. Αυτό υποστήριξε χτες, στηρίζοντας την τακτική της Νέας Δημοκρατίας, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το ότι «παρακολούθησε η κυβέρνηση την ξέφρενη πορεία», χωρίς να πάρει κανένα μέτρο και «κερδοσκόπησε πολιτικά» σε βάρος των επενδυτών.

Αναφορικά με την επερχόμενη πορεία της Σοφοκλέους υποστήριξε πως «ελπίδα ανάκαμψης υπάρχει μόνο για τις μετοχές που εκφράζουν υγιείς επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι «όσοι επένδυσαν σε φούσκες, χάνουν οριστικά τα λεφτά τους». Προέβλεψε μάλιστα ότι ως χρηματοδότης των επιχειρήσεων «το χρηματιστήριο θα είναι άχρηστο για αρκετό χρόνο», ενώ αναφορικά με τις δυνατότητες παρέμβασης της δικαιοσύνης στο θέμα είπε ότι «υπάρχουν χτυπητές περιπτώσεις» για την ποινική δικαιοσύνη. Κατέληξε λέγοντας ότι «απομένει μόνο ένας δρόμος, να αποφασίσει η κυβέρνηση ότι τελείωσαν τα ψέματα», ζητώντας γενναία μέτρα αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικές αλλαγές.

Για ευθύνες που μοιράζονται σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση έκανε λόγο στην ομιλία της χτες η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, λέγοντας πως «όλοι μας έχουμε ευθύνη για τον ενθουσιασμό του 1999, για την ατελή θεσμική θωράκιση της αγοράς, για τον εθισμό της ελληνικής κοινωνίας στη λογική του τζόγου». Παράλληλα όμως στήριξε την κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας πως «είμαστε περήφανοι για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική οικονομία χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά και την υπεύθυνη και σωστή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπου καθοριστικό ρόλο είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, έχει πραγματοποιήσει άλματα τα τελευταία χρόνια». Τέλος επιχείρησε να δώσει προοπτική διεξόδου αναφορικά με το χρηματιστήριο, επισημαίνοντας ότι «σε τρεις μήνες περίπου επίκειται η αναβάθμιση της Σοφοκλέους. Αυτό είναι κάτι γνωστό σε όλους. Πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για την ελληνική οικονομία».

Για «συκοφάντηση, ποινικοποίηση και συνεχή πολιτική εμπλοκή» κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι «επιβραδύνουν τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταβολές» που απαιτεί σήμερα η ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι «η καλύτερη προσφορά στις αγορές είναι να αφεθούν να λειτουργήσουν με τους νέους κανόνες».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εθεσε θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Με την προειδοποίηση προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι η ψήφος τους στην πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Παπαντωνίου έχει το νόημα «έχει ή δεν έχει η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη της Βουλής», ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης. Ανέφερε ότι κάθε πρόταση μομφής κατά υπουργού είναι πρόταση κατά της κυβέρνησης και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση μομφής πριν περάσει ένα εξάμηνο.

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ, τη χαρακτήρισε προσχηματική, με στόχο την αποσταθεροποίηση της οικονομίας, λέγοντας ότι δε βοηθάει ούτε την ανάκαμψη της οικονομίας ούτε την αποκατάσταση των ζημιών των μικροεπενδυτών.

Ο Κ. Σημίτης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με το θόρυβο για το Χρηματιστήριο ελπίζει σε συσσώρευση των ζημιών προκειμένου να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά το όλο ζήτημα. Μάλιστα, είπε ότι με την πρόταση χτυπιέται «ό,τι φτιάχτηκε στην οικονομία» και θυσιάζεται η αξιοπιστία των θεσμών.

Επανέλαβε όσα είπαν οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι υπουργοί για ανάλογες πτώσεις των χρηματιστηρίων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, χωρίς όμως να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα, και είπε ότι η συμπεριφορά της ΝΔ δυσφημίζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Ξεχνώντας όσα η κυβερνητική προπαγάνδα έλεγε την περίοδο της ανόδου, όταν υπεύθυνοι υπουργοί προέτρεπαν τον κόσμο να «μπει» στο χρηματιστήριο και να κερδίσει, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει τη νοοτροπία του εύκολου πλουτισμού» και δε θεωρεί το χρηματιστήριο τζόγο αλλά μοχλό επενδύσεων και ανάπτυξης.

Κατά τα άλλα, ανάλωσε την ομιλία του στη διαφήμιση της κυβερνητικής πολιτικής στον οικονομικό τομέα, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα με την ένταξη στην ΟΝΕ ανήκει σε ένα από τα ισχυρότερα «κλαμπ» του κόσμου.

Η ψηφοφορία

Απορρίφθηκε χτες αργά το βράδυ, όπως αναμενόταν, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που είχε καταθέσει η ΝΔ. Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 125 βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΝ. Κατά, ψήφισαν 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσαν 9 βουλευτές, του ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπ. Καρατζαφέρης. Συνολικά συμμετείχαν στην ψηφοφορία 288 βουλευτές, ενώ 12 απουσίαζαν δικαιολογημένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ