ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιπαράθεση συμφερόντων την τροφοδοτεί

Από τα γυμνάσια του ουκρανικού στρατού που εκπαιδεύεται με αμερικανικές «πλάτες»
Από τα γυμνάσια του ουκρανικού στρατού που εκπαιδεύεται με αμερικανικές «πλάτες»
Ενώ συνεχίζεται η απομάκρυνση των βαρέων όπλων στην Ανατολική Ουκρανία, όπως προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας - συμβιβασμός του Μίνσκ ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τα διπλωματικά τραπέζια έχουν «πάρει φωτιά». Σε τρία επίπεδα: Στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χτες στη Ρίγα της Λετονίας που εξετάζουν την ανάγκη ή όχι επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ταυτόχρονα την ενίσχυση της αποστολής του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια της Ευρώπης (ΟΑΣΕ) που επιτηρεί την εκεχειρία, στο Βερολίνο όπου συναντιόνταν, επίσης, χτες εκπρόσωποι των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας και στη Νέα Υόρκη όπου θα γίνονταν ενημέρωση από στελέχη του ΟΗΕ για την εξέλιξη της εκεχειρίας και τη συνολική κατάσταση στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ υπήρχε επιφυλακτικότητα, ανάλογα με τη διασύνδεση συμφερόντων με ρωσικές επιχειρήσεις, για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. «Είναι προφανές ότι ισχύουν. Δε θα αρθούν αν δε συμβεί κάτι πραγματικά καλό στο πεδίο. Από την άλλη πλευρά, είμαστε πάντα έτοιμοι να αυξήσουμε την πίεση, αν κριθεί απαραίτητο», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν βγει στοιχεία από τις συναντήσεις στο Βερολίνο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, η μεγάλη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, τα «εκπαιδευτικά» γυμνάσια στη Δυτική Ουκρανία από 300 Αμερικανούς στρατιωτικούς της 173η Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με έδρα την Ιταλία και η απάντηση της Ρωσίας με γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή, δείχνουν ότι η όλη κατάσταση, παρά την εκεχειρία και τα διπλωματικά τραπέζια, «μυρίζει μπαρούτι». Και αυτό γιατί τα αντιτιθέμενα συμφέροντα τμημάτων της αστικής τάξης στην Ουκρανία και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συγκρούονται για τη γεωστρατηγική θέση και τον πλούτο της χώρας εξακολουθούν να υπάρχουν. Και αυτός είναι, επίσης, ο λόγος που στο έδαφος του καπιταλισμού αιματοκυλιέται ο ουκρανικός λαός.

Χτες, εξάλλου, και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να «προσφέρει» στο στρατό της Ουκρανίας ένα πακέτο μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 850.000 λιρών (1,103 εκατ. ευρώ), όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Τζιχαντιστές καταστρέφουν και άλλα μνημεία...

...ρίχνοντας «νερό στο μύλο» και σε νέα ιμπεριαλιστικά προσχήματα

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ως νέο έγκλημα πολέμου κατήγγειλε χτες η Ιρίνα Μπόκοβα, διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, του οργανισμού παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του ΟΗΕ, την καταστροφή της ασσυριακής αρχαίας πόλης Νιμρούντ στο βόρειο Ιράκ από μπουλντόζες των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, οι μπουλντόζες του «Ισλαμικού Κράτους» άρχισαν να καταστρέφουν τις αρχαιότητες στο Νιμρούντ όταν η ιστορική τοποθεσία κατελήφθη «εξ εφόδου».

Οι αρχαιότητες στην πόλη Νιμρούντ (ιστορίας 3.300 χρόνων), που έχουν χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 20ού αιώνα, φαίνεται πως καταστρέφονται εδώ και ένα 48ωρο από τις μπουλντόζες του «Ισλαμικού Κράτους». Φυσικά αυτές οι ενέργειες αξιοποιούνται και από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που άνδρωσαν αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις, ως πρόσχημα για το προχώρημα των ευρύτερων σχεδίων τους στην περιοχή.

Φήμες για το θάνατο διοικητή του «Μετώπου Αλ Νούσρα»

Νωρίτερα, Σύροι αξιωματούχοι που επικαλέστηκε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ ανακοίνωσαν πως το βράδυ της Πέμπτης στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στην επαρχία Ιντλίμπ σκοτώθηκε ο στρατιωτικός διοικητής των τζιχαντιστών του «Μετώπου Αλ Νούσρα», Αμπού Χαμάμ αλ Σάμι, γνωστού και ως αλ Φάρουκ αλ Σούρι. Στις ίδιες επιδρομές φέρεται πως σκοτώθηκαν πολλοί άλλοι υπαρχηγοί της οργάνωσης.

Ο θάνατος του αλ Σάμι φέρεται πως επιβεβαιώθηκε και από τους τζιχαντιστές. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε πως αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βομβάρδισαν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως πολλά από τα όπλα και τα πυρομαχικά που προορίζουν για τους ενόπλους της λεγόμενης «συριακής μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης καταλήγουν στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Αλ Νούσρα». Ανέφερε ως χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα την περίπτωση εξαπόλυσης μεγάλης επίθεσης από το «Μέτωπο Αλ Νούσρα» κατά του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Χατζμ» στη Συρία, στη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν και κατέληξαν στα χέρια τζιχαντιστών τεράστιες ποσότητες αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών...

Τέλος, χτες, αξιωματούχοι της ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις και σε άλλους Σύρους αξιωματούχους με πρόσχημα τη «συνέχιση της επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα». Οι ταυτότητες των επτά αξιωματούχων και των έξι νομικών προσώπων τα οποία προστέθηκαν στον υφιστάμενο κατάλογο των 211 αξιωματούχων και των 63 νομικών οντοτήτων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα με νομική ειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια

Προκλητική χαρακτηρίζει τη στάση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και «στάχτη στα μάτια» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για την Ουκρανία, στην οποία σημειώνει:

«Τις τελευταίες μέρες, και παρά τη συμφωνία του Μινσκ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν την εμπλοκή τους στην κρίση της Ουκρανίας, απειλώντας με γενικότερη ανάφλεξη κι αιματοχυσία τους λαούς της περιοχής. Συγκεκριμένα:

  • 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί κατέφτασαν στην περιοχή του Λβοφ (Ουκρανία) και ξεκίνησαν την εκπαίδευση των ντόπιων στρατευμάτων. Ετσι οι ΗΠΑ κάνουν πιο αισθητή τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ουκρανία, για την οποία έχουν ήδη εγκρίνει να διαθέσουν 19 εκατομμύρια δολάρια.
  • Μεγάλη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη συγκεντρώνεται στη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία συμμετέχουν αμερικανικά, καναδικά, γερμανικά, ιταλικά, τουρκικά, βουλγαρικά και ρουμανικά πλοία. Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική και προκλητική κίνηση.
  • Διεξάγεται επιτελική ΝΑΤΟική πολυεπίπεδη άσκηση «διαχείρισης κρίσεων», το σενάριο της οποίας «φωτογραφίζει» τις αντιθέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας ή Ρωσίας - Γεωργίας, με τη «θαλάσσια διάστασή» τους να απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα. Να σημειωθεί πως η άσκηση αυτή στα κέντρα λήψης αποφάσεων γίνεται ενώ προχωρούν επί του πεδίου οι διαδικασίες παραπέρα ενίσχυσης της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force), ώστε από τις 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τις 30.000.

Την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ κάνει ακόμη πιο έντονη και προκλητική τη στάση του στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει και να παραπλανήσει τους εργαζόμενους με διακηρύξεις περί "πολυδιάστατης πολιτικής", όταν (την ίδια ώρα) συμμετέχει ενεργά στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και δηλώνει πίστη στην ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις.

Κανένας εφησυχασμός! Καμία αυταπάτη!

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Ρήξη κι αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες!»

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Σταματούν τη συνεργασία ασφαλείας με το Ισραήλ

ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η οικονομική ασφυξία που προκαλούν στην Παλαιστινιακή Αρχή οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις με την, εδώ και τρεις μήνες, παρακράτηση φόρων που συλλέγουν εκ μέρους των Παλαιστινίων, προκάλεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης την απόφαση των παλαιστινιακών αρχών να διακόψουν κάθε είδους συντονισμό και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ.

Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε άδεια από το Ισραήλ για την ανάπτυξη περιπόλων σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Οχθης προκειμένου «να εγγυηθούν το νόμο και την τάξη».

Ωρες μετά, το «θερμόμετρο» της έντασης ανέβηκε εκ νέου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όταν Παλαιστίνιος 22χρονος οδηγός ενός ΙΧ αυτοκινήτου έπεσε με ορμή σε Ισραηλινούς αξιωματούχους στη συνοικία Σέικχ Τζαράχ της πόλης, τραυματίζοντας τέσσερις συνοριοφύλακες και ένα διερχόμενο πολίτη. Το συμβάν έληξε με την καταδίωξη του Παλαιστινίου από τις ισραηλινές αρχές, τον τραυματισμό και τη σύλληψή του. Νωρίτερα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο ανατολικά της περιοχής Κχαν Γιουνίς στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, ανοίγοντας εν ψυχρώ «προειδοποιητικά πυρά» κατά Παλαιστινίων αγροτών που φρόντιζαν τα χωράφια τους. Από τους πυροβολισμούς δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

ΣΟΥΔΑΝ
Κατ' αρχήν συμφωνία με Αίγυπτο και Αιθιοπία για τα νερά του Νείλου

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών Σουδάν, Αιγύπτου και Αιθιοπίας ανακοίνωσαν χτες το πρωί πως κατέληξαν στη βάση συμφωνίας για το από κοινού αναλογικό μοίρασμα των πολύτιμων νερών του ποταμού Νείλου με αφορμή τα σχέδια της αιθιοπικής κυβέρνησης για την κατασκευή του φιλόδοξου «Μεγάλου Φράγματος Αιθιοπικής Αναγέννησης», που είχε προκαλέσει τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις χωρών της περιοχής καθώς μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να τους στερήσει τεράστιες ποσότητες νερού με αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους.

Σε πλήρη συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν μέσω διαπραγματεύσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα μεταξύ αξιωματούχων των παραπάνω τριών χωρών με βάση, όπως ανακοινώθηκε χτες στο Χαρτούμ του Σουδάν από τον Σουδανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Κάρτι, «τις αρχές της χρήσης των υδάτων της λεκάνης του Ανατολικού Νείλου και του "Φράγματος Αιθιοπικής Αναγέννησης"».

Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων Σουδάν, Αιγύπτιου και Αιθιοπίας ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη στο Χαρτούμ και εστιάστηκαν στο μοίρασμα των υδάτων μεταξύ των τριών χωρών και στην επίλυση των μεταξύ τους διαφορών για το τεράστιο υδροηλεκτρικό σταθμό Ενέργειας που κατασκευάζουν οι αιθιοπικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ