ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύσκεψη και δράσεις για μέτρα προστασίας των ανέργων

Σήμερα, στις 6 μ.μ., συνδικάτα της Αθήνας συζητάνε για την οργάνωση της πάλης

Από παλιότερη κινητοποίηση με αίτημα την προστασία των ανέργων

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση με αίτημα την προστασία των ανέργων
Σε κοινή σύσκεψη, με θέμα το συντονισμό του αγώνα για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) σωματεία από κλάδους που χτυπιούνται από την ανεργία. Στη σύσκεψη συμμετέχουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

«Η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες και τις αναφορές της για την αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης" δεν έχει πάρει απολύτως κανένα μέτρο όπως η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, η καθολική επέκταση σε όλους τους ανέργους, η χρονική του επέκταση. Αντίθετα, αφήνει τους ανέργους στη μοίρα τους, ώστε να συνεχίζεται το μοίρασμα της φτώχειας μέσω των προγραμμάτων μισοαπασχόλησης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους των κλάδων να οργανώσουν με μπροστάρη τα Συνδικάτα τους τον αγώνα για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους», αναφέρουν τα σωματεία που οργανώνουν τη σύσκεψη.

Με αίτημα να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικών εργαζομένων του κλάδου, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στο Ηράκλειο, έκανε παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Στη συνάντηση με τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα εκφράστηκε η αντίθεση των εργαζομένων σε όλες τις αλλαγές που επήλθαν σχετικά με το επίδομα ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι τρεις μήνες της επιδότησης να βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωση των εποχικών συναδέλφων, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Αγώνα απαίτησε την άμεση επαναφορά στο καθεστώς της επιδότησης που υπήρχε πριν το Ν. 3986/2011, επαναφορά που πρέπει να υλοποιηθεί με νόμο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και αναδρομικά από 1/2/2015, ως ένα πρώτο μέτρο που θα οδηγήσει στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος να χορηγείται το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους - εποχικούς εργαζόμενους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Ανάλογη κινητοποίηση οργάνωσε και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ζακύνθου, στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.

Επίσης, κινητοποίηση για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 12 Μάρτη στις 10.30 το πρωί, στον ΟΑΕΔ της Δωδεκανήσου. Καλεί ακόμα τους εργαζόμενους στις κατασκευές να πάρουν μαζικά μέρος και στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου που θα γίνει την Κυριακή 22 Μάρτη στις 10 π.μ., στην αίθουσα του 1ου ορόφου του ΕΚΘ.

Τέλος, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης που κατέληξε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, θα γίνει κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ για την ανεργία στα τέλη Μάρτη, αφού προηγηθεί δουλειά από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές. Μπροστά στο Πάσχα, το ταξικό κίνημα της περιοχής διεκδικεί, μεταξύ άλλων, έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους.

ΔΕΗ
Η Συλλογική Σύμβαση παγιώνει τις τεράστιες απώλειες

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ παρουσιάζει σαν αυξήσεις τα κουπόνια σίτισης!

Στους «μνημονιακούς» νόμους στηρίζεται και η νέα Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε την περασμένη βδομάδα η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και αφορά τους εργαζόμενους στη μητρική ΔΕΗ και όχι στις εταιρείες μεταφοράς και διανομής. Ουσιαστικά, πρόκειται για αναπαραγωγή της ΣΣΕ που είχε υπογραφεί το 2012.

Παρά το κλίμα που επιχειρούν να καλλιεργήσουν, η σύμβαση δεν προβλέπει καμιά ανάκτηση των τεράστιων μισθολογικών απωλειών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, όπως και το σύνολο των εργαζομένων. Απώλειες που ξεκινάνε από 35%, για να φθάσουν μέχρι και το 60% (αφορά σε μισθολογικές αποδοχές στις οποίες συνυπολογίζονται υπερωρίες, βάρδιες κ.ά. σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και αλλού).

Οσο για τις δήθεν αυξήσεις ή τα «εξωφρενικά προνόμια» που δόθηκαν, σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, μόνο τέτοια δεν είναι. Συγκεκριμένα, η νέα Σύμβαση προβλέπει τη χορήγηση κουπονιών σίτισης (!) για κάθε μέρα πραγματικής εργασίας, αξίας μέχρι έξι ευρώ τη μέρα! Με άλλα λόγια, τους πετάνε κυριολεκτικά ψίχουλα, τα οποία δεν θεωρούνται καν μέρος του μισθού, καθώς η χορήγησή τους σταματά με τη λήξη της σύμβασης.

Από την άλλη μεριά, τους αφαιρούν από το μισθό υποχρεωτικά δύο ευρώ το μήνα με τη μορφή παρακράτησης για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ με προφανή στόχο την αποπληρωμή του δανείου που έχει πάρει η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ... Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η «Αγωνιστική Συνεργασία» ήταν αντίθετες στη λήψη του δανείου.

Ενα ακόμα στοιχείο είναι το γεγονός ότι και σ' αυτήν τη Σύμβαση προβλέπεται πως το μισθολογικό κόστος δεν μπορεί να ξεπεράσει το 65% αυτού που είχε διαμορφωθεί το Δεκέμβρη του 2009. Αν το ξεπεράσει, τότε θα γίνουν μειώσεις στους μισθούς. Ακόμα παραπλανούν τον κόσμο όταν ισχυρίζονται ότι μπαίνει «πάγος» στις απολύσεις, καθώς διατηρούνται σε ισχύ οι «μνημονιακοί» νόμοι που έχουν καταργήσει το πλαίσιο που υπήρχε σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και προστάτευε τους εργαζόμενους από τις απολύσεις.

Για την ιστορία, τη νέα ΣΣΕ ψήφισαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ η ΠΑΣΚ, η ΔΑΚΕ και ένα από τα τρία στελέχη του ΜΕΤΑ. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» ψήφισε κατά, όπως και ένα στέλεχος του ΜΕΤΑ, ενώ οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχώρησαν. Το τρίτο στέλεχος του ΜΕΤΑ ψήφισε λευκό!

Απεργούν για ΣΣΕ στις Τηλεπικοινωνίες

Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στη «Wind», διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αύριο απεργούν ακόμα οι εργαζόμενοι στη «Forthnet», που εκτός από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, διεκδικούν κατάργηση του καθεστώτος «ενοικιαζόμενης» εργασίας και ανάκληση των απολύσεων. Χτες απεργία έγινε και στη «Vodafone».

Υπενθυμίζεται ότι το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής σήμερα και αύριο οργανώνει διήμερο αγωνιστικής δράσης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων και προβάλλοντας τα αιτήματα υπεράσπισης των Συλλογικών Συμβάσεων, υπογραφής επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων όπου δεν υπάρχουν και υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Forthnet» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει ρεπό και άδειες για την αυριανή μέρα της απεργίας, με στόχο «να μας απομακρύνει από τη συλλογική δράση και το Σωματείο, μακριά από τους συναδέλφους μας, να μας απομονώσει, να μας αφαιρέσει τη δυνατότητα να δώσουμε την απάντηση που φοβάται περισσότερο, την Απεργία, απάντηση στην επίθεση που εξαπολύει, που καταστρέφει συνολικά τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν καμία αλλαγή προγράμματος, άδεια ή ρεπό, «κάθε έκτακτη μετακίνηση σε άλλο κτίριο της Forthnet... της Icap ή άλλου συνεργάτη της». Ακόμα, καλεί στην απεργιακή περιφρούρηση, στο κτίριο Ταύρου, στις 7 π.μ. και στη Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα, στο κτίριο Ταύρου, στις 3 μ.μ. Επίσης, η εργοδοσία της «Vodafone» προσέφυγε στα δικαστήρια, τα οποία έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη χτεσινή απεργία παράνομη. Τελικά, η απεργία έγινε, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Συντονίζονται στη Ναυπηγική Βιομηχανία

Σε σύσκεψη για να αποφασιστούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στον κλάδο καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Η σύσκεψη θα γίνει την Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19). Τα προβλήματα στον κλάδο της Ναυπηγικής Βιομηχανίας παραμένουν τεράστια: Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ζουν στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια για τις πληρωμές και το μέλλον τους, καθώς η εταιρεία τούς οφείλει από 6 έως 8 μήνες δεδουλευμένα. Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έχοντας υποστεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς και μένοντας απλήρωτοι για το διάστημα πριν την ανάληψη των Ναυπηγείων από το ΠΝ, βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο, αφού το πρόγραμμα των υποβρυχίων τελειώνει. Τέλος, η ανεργία στη Ν/Ε ΖΩΝΗ παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ και η απουσία Τοπικής ΣΣΕ διαμορφώνει περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας.

Στοιχεία για την αδήλωτη εργασία

Στοιχεία για την αδήλωτη εργασία έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο, μέσα από το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ». Σύμφωνα με αυτά τα (υποτιμημένα) στοιχεία, το διάστημα από 15/9 έως 31/12/2014 έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε 34.150 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 4.404 βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 12,90%). Σε σύνολο 175.178 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 7.083 αδήλωτοι (ποσοστό 4,04%). Τα επαγγέλματα που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας είναι: Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια βενζίνης, Συνεργεία αυτοκινήτων, Μεταφορικές επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις φασόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ