ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή στα φάρμακα

Στο β' εξάμηνο του 2015 παραπέμπεται τώρα η κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή

Η κυβέρνηση σκοπεύει να «αναδιανείμει» τις φαρμακερές συμμετοχές ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα

Eurokinissi

Η κυβέρνηση σκοπεύει να «αναδιανείμει» τις φαρμακερές συμμετοχές ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα
Την κερκόπορτα της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις, με βάση τα εισοδηματικά και φορολογικά κριτήρια ετοιμάζεται να ανοίξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή σε τηλεοπτικό σταθμό («Αντέννα»).

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξουν αλλαγές στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα και αν αυτές θα γίνουν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Βεβαίως θα κάνουμε με εισοδηματικά κριτήρια τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα». Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων, όταν, αργότερα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους άλλων Μέσων.

Αντί να καταργηθεί κάθε συμμετοχή στα φάρμακα, η κυβέρνηση «διαβαθμίζει» το χαράτσι που πληρώνουν οι ασθενείς, στο όνομα τάχα της ελάφρυνσης των πιο αδύναμων, χωρίς όμως να θιγούν στο ελάχιστο τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας. Δηλαδή, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη θα παραμείνει σε δυσθεώρητα ύψη και θα ανακυκλωθεί ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα.

Πρόταση με παρελθόν

Στην πραγματικότητα, ο νυν υπουργός Υγείας έρχεται να υιοθετήσει την πρόταση 17 υγειονομικών φορέων, που διατυπώθηκε με πρωτοβουλία του ΙΣΑ στις 13.9.2012, για «συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις - φάρμακα βάσει εισοδηματικών - φορολογικών κριτηρίων και κριτηρίων επιβίωσης». Στις 19.9.2012, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης προχώρησε και στη διατίμηση αυτής της προσέγγισης, προτείνοντας «να θεσπιστεί μηδενική συμμετοχή για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ».

Μαζί με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας, ο ΙΣΑ παρέδωσε την πρόταση εκείνη στον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος τη βρήκε άκρως εποικοδομητική.

Στην πράξη, οι προτάσεις για τα εισοδηματικά κριτήρια στη συμμετοχή των φαρμάκων και των υπόλοιπων εξετάσεων δεν κάνουν τίποτε άλλο απ' το να διευρύνουν την ισχύουσα απ' το 2006 (ΦΕΚ Β' 1747) κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για τον «καθορισμό των προϋποθέσεων για δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους».

Με την παραπάνω απόφαση δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι «ανασφάλιστοι και οι οικονομικά αδύναμοι» που έχουν εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ το χρόνο, τα οποία δεν «προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης». Το ποσό των 6.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 20% για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί και κατά 50% σε ανάπηρο με αναπηρία από 67% και πάνω.

Παράταση στο 1 ευρώ ανά συνταγή

Μ' άλλα λόγια, η «ριζοσπαστική» - όπως θέλει να την εμφανίσει ο υπουργός Υγείας - απόφαση, κινείται στα επίπεδα της εξαθλίωσης, που μερικώς καλύπτεται απ' τις ισχύουσες διατάξεις. Ηδη, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχές 0%, 10% και 25%, που κλιμακώνονται σε ψηλότερα ποσοστά αν ο ασθενής δεν προμηθευτεί το φάρμακο με τη δραστική ουσία και προτιμήσει άλλο με ψηλότερη τιμή. Επίσης, πληρώνουν 1 ευρώ για την εκτέλεση κάθε συνταγής.

Οι συμμετοχές αυτές αντιστοιχούν σε 750 εκ. μόνο για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για το 2014. Διότι, αν συμπεριληφθούν και τα φάρμακα της αρνητικής λίστας ή τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, τότε η ιδιωτική δαπάνη έφτασε σε 1,6 δισ. ευρώ για το 2014 και θα εκτιναχτεί σε 1,7 δισ. ευρώ για το 2015.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας αν θα καταργήσει το 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή (επιβαρύνει με 60 - 70 εκ. ευρώ τους αρρώστους το χρόνο) παρέπεμψε και αυτήν την απόφαση στο δεύτερο εξάμηνο του 2015! Για την κατάργηση των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων - κοστίζει 17 εκ. ευρώ το χρόνο στους αρρώστους - είπε ότι θα εκδοθεί η σχετική απόφαση τις επόμενες μέρες.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι Παιδιατρικές Κλινικές

Με Ερώτησή του στη Βουλή, το ΚΚΕ απαιτεί να στελεχωθούν με τον αναγκαίο αριθμό παιδιάτρων με μόνιμη και σταθερή εργασία

Τεράστιο πρόβλημα για χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά στη Θεσσαλία δημιουργεί το κλείσιμο των Παιδιατρικών Κλινικών των Νοσοκομείων Καρδίτσας και Τρικάλων, σε συνδυασμό και με τα πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι Παιδιατρικές Κλινικές των άλλων Νοσοκομείων της περιοχής (Βόλου, Λάρισας, Πανεπιστημιακό). Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην έλλειψη παιδιάτρων, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων.

Το ξεκίνημα έγινε από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας, αφού έμεινε μόνο μία γιατρός, η διευθύντρια. Από τότε όλα τα παιδιατρικά περιστατικά στο νομό Καρδίτσας μεταφέρονταν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τρεις ειδικευμένοι παιδίατροι που υπήρχαν εκεί να δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς, καθημερινά και για όλο το 24ωρο. Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν άντεξαν - οι δύο αρρώστησαν - μέσα στην αργία της Αποκριάς η Κλινική έκλεισε και τα 12 παιδιά που νοσηλεύονταν σ' αυτήν μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στην παιδιατρική κλινική του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Να σημειώσουμε ότι η εκρηκτική κατάσταση με τις τεράστιες ελλείψεις παιδιάτρων στις δημόσιες δομές Υγείας του Νομού Τρικάλων, ήταν γνωστή ήδη από τα τέλη του 2013, αφού με την προγραμματισμένη συνταξιοδότηση Παιδιάτρων μέσα στο α' εξάμηνο του 2014, θα εκδηλωνόταν αναπόφευκτα πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών της παιδιατρικής κλινικής, του τακτικού και έκτακτου ιατρείου. Επανειλημμένως οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, αλλά και φορείς της περιοχής έχουν αναδείξει το ζήτημα, ζητώντας προσλήψεις όχι μόνο παιδιάτρων, αλλά και άλλων ειδικοτήτων.

Για το πολύ σοβαρό ζήτημα της έλλειψης παιδιάτρων στις δημόσιες δομές των νοσοκομείων της Θεσσαλίας έχει παρέμβει πολλές φορές το ΚΚΕ. Με αφορμή το κλείσιμο και της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων, οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Σάκης Βαρδαλής και Χρήστος Κατσώτης, κατάθεσαν Ερώτηση - η τρίτη μέσα σε έναν περίπου χρόνο - με την οποία ζητούν άμεσα να στελεχωθούν οι παιδιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων Τρικάλων και Καρδίτσας με τον αναγκαίο αριθμό σε παιδιάτρους μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Διαμαρτυρία στο Κιλκίς

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου Κιλκίς, διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς, στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΓΕ για την Υγεία. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, η διοίκηση του νοσοκομείου αρχικά κάλεσε την αστυνομία για να απομακρύνει τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του.

Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς ανέδειξε τα προβλήματα του νοσοκομείου, όπως οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό (διαθέτει 45 γιατρούς όταν το οργανόγραμμα προβλέπει 88), νοσηλευτικό προσωπικό, υλικά, υποδομές. Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, ουσιαστικά υπολειτουργούν πολλές κλινικές του νοσοκομείου, όπως η μαιευτική, η παιδιατρική, η παθολογική, η ουρολογική, η γναθοχειρουργική και η ΩΡΛ, η ψυχιατρική, αλλά και εξοπλισμός του νοσοκομείου όπως ο μαστογράφος.

Οριστικά αποτελέσματα στην ΠΟΕΔΗΝ

Οριστικοποιήθηκαν μετά την εκδίκαση των ενστάσεων τα αποτελέσματα του 14ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που έγινε στις 9-10-11 Φλεβάρη 2015 στην Αθήνα. Τα αποτελέσματα για το 33μελές Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ είναι τα εξής: «Δημοκρατική Συνεργασία» (διάδοχος της ΠΑΣΚΕ) 232 ψήφοι (30,4%) και 11 έδρες. ΔΑΚΕ 144 (18,8%) και 7. «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (στηρίζεται απ' το ΠΑΜΕ) 141 (18,4%) και 6. ΜΕΤΑ (στηρίζεται απ' το ΣΥΡΙΖΑ) 140 (18,3%) και 6. «Αγώνας, Αντίσταση, Ανατροπή» (προέρχεται απ' την παλιά ΠΑΣΚΕ) 66 (8,6%) και 3. «Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» (στηρίζεται απ' την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 21 (2,7%) και 0. «Ταξική Πορεία» 10 (1,3%) και 0. «Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοσηλευτές» 2 (0,2%) και 0. Από το 33μελές ΓΣ εκλέχτηκε η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε ομόφωνα σε σώμα με αντιπροσωπευτικό - αναλογικό προεδρείο. Τα αποτελέσματα για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ έχουν ως εξής: «Δημοκρατική Συνεργασία» 223 ψήφοι και 20 αντιπρόσωποι. ΔΑΚΕ 145 και 19. «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» 148 και 20. ΜΕΤΑ 147 και 20. «Αγώνας, Αντίσταση, Ανατροπή» 56 και 7. «Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» 25 και 3. «Ταξική Πορεία» 11 και 1. «Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοσηλευτές» 2 (0,2%) και 0.

Απολύεται ειδικευόμενη στο «Σισμανόγλειο»

Μια γιατρός ειδικευόμενη στην ακτινολογία, στο «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο, απολύεται, καθώς χτες ολοκλήρωσε το χρόνο ειδίκευσης, αλλά η διοικήτρια του νοσοκομείου αρνείται να δώσει εξάμηνη παράταση, όπως δικαιούται. Η αιτιολογία της άρνησης είναι ότι η γιατρός προέρχεται απ' το 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ που συγχωνεύτηκε στο «Σισμανόγλειο» και ως εκ τούτου η θέση είναι προσωποπαγής. Ωστόσο, όμως σε ανάλογες περιπτώσεις γιατρών που -στα πλαίσια των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων- μετακινήθηκαν απ' το 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», δόθηκε η εξάμηνη παράταση. Μάλιστα, η άρνηση της ανανέωσης της θητείας της ειδικευόμενης έρχεται τη στιγμή που υπάρχουν πέντε κενές θέσεις ειδικευόμενων στην ακτινολογία και στη λίστα αναμονής δεν υπάρχει κανείς ειδικευόμενος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ