ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Την Κυριακή 8 Μάρτη η κεντρική εκδήλωση της ΟΓΕ, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στο ΣΕΦ

Την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), θα γίνει η κεντρική εκδήλωση της ΟΓΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση θα έχει πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, με ομιλία από την πρόεδρο της ΟΓΕ, μουσικό πρόγραμμα και θεατρικό δρώμενο.

Στο μεταξύ, κοινές περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ, με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας. Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω παρεμβάσεις:

Σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ. στο «Σκλαβενίτη» ΙΖΟΛΑ, στις 12 το μεσημέρι στη φαρμακοβιομηχανία «Boehringer», στις 12 το μεσημέρι στο εργοστάσιο «Φειδάς» και στη 1.30 μ.μ. στο «Hilton». Την Πέμπτη, στις 9.30 π.μ. στο εργοστάσιο «Πεταλούδα». Την Παρασκευή, στις 10 π.μ. στην «Tasty», στη 1 μ.μ. στην «ΕΒΓΑ» και στις 5.30 μ.μ. στο πολυκατάστημα «Αttica». Το Σάββατο, στις 7 μ.μ., σύσκεψη οργανώνεται από την Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Εξορμήσεις, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις με αφορμή την 8η Μάρτη, έχουν σχεδιάσει σωματεία και Εργατικά Κέντρα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα:

Σήμερα, Τετάρτη:

  • Ο Σύλλογος Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης και η Ομάδα Γυναικών 6ου Διαμερίσματος Αθήνας καλούν σε εκδήλωση στις 6.30 μ.μ., στο «Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου).

Αύριο, Πέμπτη:

  • Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συζήτηση με θέμα τις εργαζόμενες γυναίκες, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και τη θέση του ταξικού κινήματος, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα των ΚΕΠ στη Νέα Ιωνία (απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό).
  • Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ οργανώνει εκδήλωση στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συλλόγου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος) με θέμα «Τιμάμε την 8η Μάρτη - Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Την Παρασκευή:

  • Στάση εργασίας μιας ώρας την Παρασκευή 6 Μάρτη, προκειμένου να διοργανωθούν από τα σωματεία εκδηλώσεις στους τόπους δουλειάς, για την Παγκόσμια Μέρα αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, κήρυξε ομόφωνα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Η ακριβής ώρα της στάσης εργασίας θα ορισθεί σε συνεννόηση με τα σωματεία που θα οργανώσουν σχετικές εκδηλώσεις.
  • Tο Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Αχαΐας προχωρά σε εκδήλωση, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα συσκέψεων του δημαρχείου Πατρών (Μαιζώνος 108, 1ος όροφος).
  • Στο Ηράκλειο, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, στις 6.30 μ.μ., διοργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.

Το Σάββατο:

  • Ο Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου «Στοργή του Παιδιού» καλεί σε εκδήλωση στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» (Μ. Ασίας και Παπαναστασίου). Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα γίνει ομιλία και θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση από τη νεοσύστατη θεατρική ομάδα του Συλλόγου.
  • Εκδήλωση στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Λαμία, οργανώνουν από κοινού οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ στην περιοχή.

Την Κυριακή:

  • Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει από κοινού με τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου (μέλος της ΟΓΕ) εκδήλωση στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43).
  • Η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας οργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου (ΔΕΠΑΧ, Αβάντων 50), με ομιλία και πολιτιστικό περιεχόμενο.
  • Η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών καλεί σε εκδήλωση στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Υπολογιστών του Πνευματικού Κέντρου.
  • Ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων πραγματοποιεί εκδήλωση, στη 1 μ.μ., στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106, στάση μετρό «Ανθούπολη»), αφιερωμένη στον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας με αναπηρία καθώς και της μητέρας με ανάπηρο παιδί. Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τη Δευτέρα:

  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ., στα γραφεία του. Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση απευθύνει η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας.
Εκθεση εντύπων στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το Επιμορφωτικό Κέντρο (Βιβλιοθήκη - Αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ) «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ) διοργανώνει έκθεση με πρωτοσέλιδα εντύπων που αφορούν στους διαχρονικούς αγώνες για την ισοτιμία της γυναίκας. Στις προθήκες του ΕΚΧΦ παρουσιάζονται πρωτοσέλιδα εφημερίδων και εξώφυλλα από μπροσούρες και βιβλία αφιερωμένα στους αγώνες για την ισοτιμία της γυναίκας, ακόμα και σε πολύ δύσκολες αλλά κορυφαίες περιόδους της ελληνικής ιστορίας (μεταξική δικτατορία, φασιστική Κατοχή, εμφύλιος, κ.λπ.). Τα εν λόγω έντυπα και πληθώρα άλλων παρόμοιων βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή στο Αρχείο του ΕΚΧΦ και είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 6 έως τις 13 Μάρτη, τις μέρες και ώρες λειτουργίας του ΕΚΧΦ (Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. έως 5 μ.μ.). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν νωρίτερα με το Κέντρο στο τηλέφωνο 210.6851.129. (Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekxf.gr).

Σε επιφυλακή για το Ασφαλιστικό

Πολλά γράφονται και λέγονται αυτές τις μέρες για το Ασφαλιστικό, για το τι σκοπεύει να κάνει ή να μην κάνει η νέα συγκυβέρνηση. Σε γενικές γραμμές, αξιοποιώντας διαρροές και δηλώσεις του αρμόδιου υπουργείου, διαμορφώνεται η εικόνα ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι συντάξεις δεν πρόκειται να πάνε πιο κάτω και ότι το επόμενο διάστημα, μάλιστα, θα ξεκινήσει και μια πορεία ανάκτησης ορισμένων από τις απώλειες που είχαν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Βέβαια, όταν ο αρμόδιος υπουργός ρωτήθηκε τις προάλλες ακόμα και για την επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ, απάντησε ότι μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση έχει πολύ χρόνο να νομοθετήσει... Δηλαδή, έχει ο θεός και ανάλογα με τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού για το Ασφαλιστικό, το οποίο απ' όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ ιεραρχείται ψηλά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων και συνδέεται άμεσα με τα δημοσιονομικά. Οταν μάλιστα κάποιοι δημοσιογράφοι επισημαίνουν στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι αυτά που υπόσχεται προσκρούουν στις συμφωνίες με τους εταίρους, αλλά και σε όσα γίνονται στα άλλα κράτη - μέλη, αυτός πετάει την μπάλα στην εξέδρα και λέει ότι δεν είναι δική του δουλειά να διαπραγματεύεται με τους εταίρους, αλλά του υπουργού Οικονομικών.

Το έργο με τον «καλό» και τον «κακό» χωροφύλακα το έχουν ξαναδεί οι εργαζόμενοι και σε προηγούμενες αντεργατικές - αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Τέτοιους ρόλους φαίνεται πως έχουν μοιράσει στην κυβέρνηση, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον αρμόδιο γενικό γραμματέα και τελευταία τον υπουργό Οικονομικών. Ολα αυτά στο φόντο των ειδήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι το κράτος ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τα όποια αποθεματικά έχουν απομείνει στα Ταμεία και σε άλλους οργανισμούς, για να διασφαλίσει την ομαλή αποπληρωμή του χρέους προς τους δανειστές. Αυτό θα σημάνει την ολοκληρωτική ισοπέδωση των Ταμείων και θα αξιοποιηθεί σαν Κερκόπορτα για νέες σαρωτικές αλλαγές.

Το δίδαγμα που βγαίνει είναι ότι δε συγχωρείται κανενός είδους εφησυχασμός, ακόμα κι αν για λόγους που αφορούν ελιγμούς απέναντι στο κίνημα, η κυβέρνηση επιλέξει να «φρενάρει» προσωρινά μέτρα που υπηρετούν τη γενικότερη «μετάλλαξη» των ασφαλιστικών συστημάτων, σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες αποδέχεται στο σύνολό τους. Αλλωστε, με τις ίδιες κατευθύνσεις, η προηγούμενη συγκυβέρνηση νομοθέτησε αντιασφαλιστικά μέτρα, τα οποία η σημερινή ονομάζει «εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος» που θέλει να επεκτείνει, σύμφωνα με όσα γράφει στο κείμενο του Γιούρογκρουπ.


Π.

Λεωφορεία για το ΣΕΦ

Λεωφορεία για την εκδήλωση δρομολογούν Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ από τα παρακάτω σημεία: Κερατσίνι, στις 4.45 μ.μ. από Τσαλδάρη και Λαμπράκη, με στάση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας (Εθνική Τράπεζα). Νίκαια, στις 4.45 μ.μ. από πλατεία Κουμπάκη, με στάσεις σε Χαλκηδόνα, Περιβολάκι και Κρατικό. Πέραμα, στις 4.45 μ.μ. από πλατεία Ηρώων. Κορυδαλλό, στις 4.45 μ.μ. από Γρ. Λαμπράκη (Πλειάδες). Μεταμόρφωση - Φιλαδέλφεια, στις 4.30 μ.μ. από τον Αγιο Κωνσταντίνο και στις 4.45 μ.μ. από το Δημαρχείο Φιλαδέλφειας. Χαϊδάρι - Αγία Βαρβάρα - Αιγάλεω, στις 4.45 μ.μ. από Παλατάκι, στις 5 μ.μ. από Δημαρχείο Αιγάλεω και 5.15 μ.μ. από πλατεία Εσταυρωμένου. Ιλιον - Αγ. Αναργύρους - Καματερό, στις 5 μ.μ. από τον ΟΤΕ Ιλίου και στις 5.15 μ.μ. από Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων. Πετρούπολη, στις 4.45 μ.μ. από λεωφόρο Πετρουπόλεως (στάση Δημαρχείου). Ανω Λιόσια - Ζεφύρι, στις 4.45 μ.μ. από τριγωνική πλατεία (πίσω από το Δημαρχείο) και στις 5 μ.μ. από αίθριο Αττικής Οδού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ