Εγινε την Κυριακή η ετήσια απολογιστική συνέλευση των Αντιπροσώπων των Σωματείων της δύναμής του
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση |
Παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους της διοίκησης, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τάσος Τσιαπλές υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τις μεγάλες απώλειες που έχουμε υποστεί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, όπως προβλέπεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση δεν μπορεί να υπάρχει με όποια πολιτική διαχείρισης του συστήματος και αν εφαρμόζεται, από όποια κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε και διεθνώς.
Πρέπει να γίνει πεποίθηση ότι για να επιβάλουμε το δίκιο μας σήμερα απαιτείται γερή οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στα σωματεία και στους αγώνες με ταξικό προσανατολισμό. Μπαίνει ως επιτακτική και άμεση ανάγκη η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, με συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους, μακριά από τις παγίδες της εργατικής αριστοκρατίας, με μέτωπο στην πολιτική του κεφαλαίου, με αγώνες που δεν θα περιορίζονται στην άμυνα, αλλά θα αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου».
Αναδείχτηκε, τέλος, η ανάγκη να προχωρήσει η οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, με βάση το κοινό πλαίσιο πάλης ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, που υιοθέτησε το ΕΚΛ.
Αντιδρούν στις ατομικές Συμβάσεις και διεκδικούν να συνεχίσουν τη δουλειά με τους ίδιους όρους
Με νέα κινητοποίηση σήμερα το πρωί στην πύλη του εργοστασίου συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Λιπάσματα ELFE» (πρώην «Βιομηχανικά Φωσφορικά Λιπάσματα»), που εκβιάζονται από την εργοδοσία να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών μέχρι και 50% για ορισμένους από αυτούς. Πρόκειται για 75 περίπου εργαζόμενους από τους σχεδόν 200 που απασχολούνται στο εργοστάσιο μέσω εργολάβων και οι οποίοι μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν από την κλαδική τους Σύμβαση.
Αξιοποιώντας τη λήξη της μετενέργειας, ο νέος εργολάβος που ανέλαβε από την 1/1/2015 μεθοδεύει την αλλαγή των όρων εργασίας όσων καλύπτονταν από την κλαδική Σύμβαση και την επιβολή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μεικτά για όλους. Σημειώνουμε ότι με αυτόν το μισθό δουλεύει η πλειοψηφία των εργολαβικών στα «Ελληνικά Λιπάσματα».
Οι εργολαβικοί αρνούνται να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις και από τη Δευτέρα συγκεντρώνονται έξω από την πύλη του εργοστασίου. Χτες έκαναν γενική συνέλευση απ' όπου εκλέχτηκε Επιτροπή και επιβεβαιώθηκε το αίτημα για καμιά απόλυση και συνέχιση της εργασίας με τους ίδιους όρους που προέβλεπε η κλαδική Σύμβαση. Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής με την εργοδοσία ήταν άκαρπη και έτσι αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Στο πλευρό των εργαζομένων, βρίσκεται σταθερά το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Η στάση των συναδέλφων μας εργολαβικών να μη σκύψουν το κεφάλι και ο αγώνας τους να μη δεχτούν να υπογράψουν τη νέα σύμβαση - λαιμητόμο αποδεικνύει ότι όταν ο εργαζόμενος αποφασίσει να διεκδικήσει μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους και τις αναστολές του. Από την άλλη μεριά, η εργοδοσία δείχνει τι στάση θα κρατήσει απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους αύριο».
Καταγγέλλει, επίσης, την πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο που «απορρίπτει κάθε μορφή αγωνιστικής διεκδίκησης για την επίλυση των προβλημάτων των εργολαβικών και δεν τους δέχεται ως μέλη του σωματείου, τηρεί στάση αναμονής - συμβιβασμού (...) Μοναδική απάντηση είναι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, μόνιμοι και εργολαβικοί, σαν μια γροθιά να διεκδικήσουμε αιτήματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας».
Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ» μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο, το κλαδικό και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των σωματείων, «έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους οκτώ μήνες και έχει υποβάλει ταυτόχρονα αίτηση για πτώχευση και στάση πληρωμών, και αίτημα για εξυγίανση στην εταιρεία στο άρθρο 99. Επίσης "συνδιαλέγεται" με αντίστοιχη εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού, δημιουργώντας ερωτήματα στους εργαζόμενους για μια νέα κατάσταση που ίσως δρομολογεί».
Οι εργαζόμενοι έθεσαν στον υπουργό Εργασίας το αίτημα να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να μη χάσουν τη δουλειά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων δούλευε στην εταιρεία 15 έως 33 χρόνια, «σήμερα είναι "κρεμασμένοι" εφόσον αυτή την τακτική δρομολόγησε η εταιρεία για να απαλλαγεί από το "εργατικό κόστος". Απληρωσιά και απαξίωση με όλους τους τρόπους, κρατώντας τους σε στάση αναμονής με υποσχέσεις». Ο υπουργός απάντησε ότι θα καλέσει τον εργοδότη να συζητήσει μαζί του. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με παρεμβάσεις στην εργοδοσία και αλλού.