Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε κινητοποιήσεις οι εργολαβικοί στα «Ελληνικά Λιπάσματα»

Αντιδρούν στις ατομικές Συμβάσεις και διεκδικούν να συνεχίσουν τη δουλειά με τους ίδιους όρους

Με νέα κινητοποίηση σήμερα το πρωί στην πύλη του εργοστασίου συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Λιπάσματα ELFE» (πρώην «Βιομηχανικά Φωσφορικά Λιπάσματα»), που εκβιάζονται από την εργοδοσία να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών μέχρι και 50% για ορισμένους από αυτούς. Πρόκειται για 75 περίπου εργαζόμενους από τους σχεδόν 200 που απασχολούνται στο εργοστάσιο μέσω εργολάβων και οι οποίοι μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν από την κλαδική τους Σύμβαση.

Αξιοποιώντας τη λήξη της μετενέργειας, ο νέος εργολάβος που ανέλαβε από την 1/1/2015 μεθοδεύει την αλλαγή των όρων εργασίας όσων καλύπτονταν από την κλαδική Σύμβαση και την επιβολή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μεικτά για όλους. Σημειώνουμε ότι με αυτόν το μισθό δουλεύει η πλειοψηφία των εργολαβικών στα «Ελληνικά Λιπάσματα».

Οι εργολαβικοί αρνούνται να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις και από τη Δευτέρα συγκεντρώνονται έξω από την πύλη του εργοστασίου. Χτες έκαναν γενική συνέλευση απ' όπου εκλέχτηκε Επιτροπή και επιβεβαιώθηκε το αίτημα για καμιά απόλυση και συνέχιση της εργασίας με τους ίδιους όρους που προέβλεπε η κλαδική Σύμβαση. Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής με την εργοδοσία ήταν άκαρπη και έτσι αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Στο πλευρό των εργαζομένων, βρίσκεται σταθερά το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Η στάση των συναδέλφων μας εργολαβικών να μη σκύψουν το κεφάλι και ο αγώνας τους να μη δεχτούν να υπογράψουν τη νέα σύμβαση - λαιμητόμο αποδεικνύει ότι όταν ο εργαζόμενος αποφασίσει να διεκδικήσει μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους και τις αναστολές του. Από την άλλη μεριά, η εργοδοσία δείχνει τι στάση θα κρατήσει απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους αύριο».

Καταγγέλλει, επίσης, την πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο που «απορρίπτει κάθε μορφή αγωνιστικής διεκδίκησης για την επίλυση των προβλημάτων των εργολαβικών και δεν τους δέχεται ως μέλη του σωματείου, τηρεί στάση αναμονής - συμβιβασμού (...) Μοναδική απάντηση είναι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, μόνιμοι και εργολαβικοί, σαν μια γροθιά να διεκδικήσουμε αιτήματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ