ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Δηλώσεις υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Καθηγητές, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι του αθλητισμού, που κατεβαίνουν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, μιλούν στο «Ριζοσπάστη» για την εκλογική μάχη.

Λεωνίδας Γεωργούσης

Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αρτας, υποψήφιος στην Αρτα

Eίναι πραγματικά τιμή μου που ένα κόμμα με Ιστορία 96 ετών με συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του στο νομό της Αρτας. Προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ. Με το ΚΚΕ συναντηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στο πεζοδρόμιο, στις πορείες και συγκεντρώσεις, για να αντιπαλέψουμε μια πολιτική συγκεκριμένη, που πάντα είχε σαν στόχο την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους μισθωτούς. Ειλικρινά, από τον πρώτο καιρό, έζησα με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες τον πραγματικό, δυνατό και μαχητικό συνδικαλισμό, τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο που δεν έρχεται σαν μάννα εξ ουρανού αλλά κατακτιέται με θυσίες και μεγάλη προσπάθεια στο πλευρό του λαού μας. Αυτά τα χρόνια, μόνο το Κόμμα των εργαζομένων, μόνο το ΚΚΕ, στάθηκε.

Είμαι εργαζόμενος στην Υγεία, είναι γνωστή η επίθεση που έχει δεχτεί η Υγεία περικοπές - χαράτσια - ελλείψεις σε προσωπικό, ο στόχος τους όμως είναι ένας: η πλήρης εμπορευματοποίηση αυτού του κοινωνικού αγαθού.

Γνωστή και καθαρή η άποψη του ΚΚΕ. Για να υπάρχει δημόσια Υγεία δεν μπορεί να υπάρχει επιχειρηματική δράση κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι εφικτό.

Το ΚΚΕ στήριξε πραγματικά τη δράση των εργαζομένων στην Υγεία με τις περισσότερες Ερωτήσεις στη Βουλή, παρ' όλο που ήταν αδύναμο κοινοβουλευτικά μιας και είχε λίγους βουλευτές, στήριξε με παραστάσεις διαμαρτυρίας, σε συγκεντρώσεις και πορείες.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση που αναγνωρίζει το χρέος, που δέχεται την ΕΕ δεν μπορεί να καλύψει το αίτημα του λαού για ανάκτηση των απωλειών στην περίοδο της κρίσης, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις φιλολαϊκές ανάγκες.

Αυτό τον εχθρό αποκαλύπτει το ΚΚΕ 96 χρόνια τώρα με αγώνα, δράση, θυσία, θυσία μελών και φίλων σε αντίθεση με όλους τους άλλους και ιδιαίτερα τη σοσιαλδημοκρατία πριν ΠΑΣΟΚ τώρα ΣΥΡΙΖΑ που τον συγκαλύπτουν και έτσι εξηγείται το αλισβερίσι που βλέπουμε τελευταία της αστικής διαχείρισης, έτσι δημιουργούνται μικρά κόμματα που θέλουν να γίνουν οι «ρυθμιστές» της επόμενης μέρας.

Αυτό που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πορεία στον ίδιο δρόμο από άλλο μονοπάτι. Αν ο λαός συμβιβαστεί, αν δεν αξιοποιήσει και τις εκλογές για να ξεστρατίσει, η ζωή του, και κυρίως η ζωή της νέας γενιάς, θα χειροτερέψει κι άλλο.

Στις 26 Γενάρη θα έχουμε κυβέρνηση, το θέμα είναι αν θα έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση να παλεύει για τα συμφέροντα του λαού χωρίς ιδιοτέλεια.

Γι' αυτό, στις 25 Γενάρη:

Δυνατό ΚΚΕ, ώστε να μπορέσει με την αντίσταση και τους αγώνες να κάνει αφόρητη τη νίκη οποιουδήποτε κόμματος.

Δυνατό ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο κόμμα που υποστήριξε, και συνεχίζει να υποστηρίζει, τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των ανέργων.

Δυνατό ΚΚΕ, γιατί σήμερα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει λύσεις και εγγυήσεις, εδώ που μας έφτασαν οι εκάστοτε κυβερνώντες.

Δυνατό ΚΚΕ, γιατί μόνο με ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί ο λαός μας να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι ο μοναδικός πολιτικός σύμμαχος του λαού, έχοντας αποδείξει στην πολύχρονη πορεία του με τους αγώνες και τις θυσίες χιλιάδων κομμουνιστών πόσο αποφασισμένο είναι να μην κάνει πίσω.

Για όλα αυτά, όλοι και όλες, να φτάσει παντού το πρόγραμμα του ΚΚΕ, όλοι και όλες με κάθε τρόπο, να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς να μπει ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Σπύρος Μπούας

Αρχιτέκτονας - μηχανικός, υποψήφιος στη Φθιώτιδα

Εγώ από 1973 έως το 1987 ήμουν οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Από το 1987 έχω διαχωρίσει τη θέση μου απ' το ΠΑΣΟΚ. Και θέλω να απευθυνθώ στους παλιούς συναγωνιστές, τους αριστερούς αγωνιστές του άλλοτε ΠΑΣΟΚ, για τον εξής λόγο: Διότι είμαι της γενιάς που στις διαδηλώσεις φωνάζαμε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», πώς μπορούσα επομένως να αποδέχομαι «ναι σε όλα» που έλεγε το ΠΑΣΟΚ; Πώς μπορούσα να προδώσω την ιδεολογία μου και τους αγώνες μου; Θυμάμαι και βλέπω συχνά τις φωτογραφίες του '73 και του '74 που κρατούσα πάντα το πανό με τ' αγαπημένο μου σύνθημα «μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας». Πώς, επομένως, μπορούσα να συνεχίσω ν' ανήκω σε μια πολιτική παράταξη που πρόδωσε τους αγώνες μας και μας κορόιδεψε; Το ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε 30 χρόνια τη λαϊκή επανάσταση, το ίδιο τώρα που προσπαθεί να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει ο λαός να τους σταματήσει.

Πολλές φορές βρισκόμενος με τους συναδέλφους μου μηχανικούς, εδώ και πολλά χρόνια λέγαμε «ρε παιδιά τι θα ψηφίσουμε πλέον;» κι εγώ τους έλεγα πάντα το εξής: Εμείς πρέπει να ψηφίσουμε ΚΚΕ μόνο και μόνο γιατί αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται πραγματικά. Είναι οι μόνοι που κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις, οι μόνοι που αγωνίζονται πραγματικά, κανένας άλλος, οι άλλοι κάθονται στις καρέκλες τους. Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική παράταξη που ακούραστα και ανιδιοτελώς εδώ και χρόνια αγωνίζεται για το δίκιο του λαού και των εργαζομένων, στέκεται απέναντι στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, λέει καθαρά λόγια κι έχει συνεπή στάση. Αυτός είναι ο λόγος που με ώθησε να αγωνιστώ πάλι μετά από τόσα χρόνια πολιτικής απραξίας.

Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους ξέρουμε, δε χρειάζεται να καταναλώσουμε πολλή φαιά ουσία για να εξηγήσουμε ότι η δικαιολογία τους είναι ότι τα κάνουνε όλα για το καλό της οικονομίας για να έχουμε ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί, όμως, τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το χρέος ως χρέος του λαού, που πρέπει να το διαπραγματευτεί, να το «κουρέψει» δήθεν με τη Μέρκελ, τον Γιούνκερ και τη Λαγκάρντ; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συνέχεια, ας πούμε του ΠΑΣΟΚ και όπως είπα και παραπάνω, καθυστερεί την επανάσταση του λαού, καθυστερεί τη λαϊκή εξουσία.

Το ΚΚΕ έχει καθαρές θέσεις. Μας λέει αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εξάλειψη της ανεργίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δωρεάν υγεία, παιδεία, αθλητισμό. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μάς λέει ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε το χρέος και «ναι» στην ΕΕ και «ναι» στο ΝΑΤΟ, δηλαδή επιστρέφουμε στα ίδια, όπως πάντα... Αυτός είναι ο λόγος που εμείς οι παλιοί πραγματικοί αγωνιστές της αριστεράς δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό.

Γιώργος Λεοντιάδης

Ιστορικός, συγγραφέας, υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Οι λόγοι για να ψηφιστεί το ΚΚΕ είναι πάρα πολλοί. Πρώτα και κύρια γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά. Γιατί είναι το Κόμμα που ποτέ δε φυγομάχησε και πάντα στάθηκε μπροστάρης στις μεγάλες προκλήσεις που έθετε η Ιστορία ενώπιον του λαού μας.

Γιατί είναι το Κόμμα που έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για τα δεινά που έρχονται, όταν όλοι οι άλλοι πανηγύριζαν για την ισχυρή Ελλάδα εντός της ΕΕ και εντός του ευρώ.

Γιατί είναι το Κόμμα που καθημερινά προσφέρει με ανιδιοτέλεια στην οργάνωση του λαϊκού κινήματος. Δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος αγώνας που να μη βλέπεις τους κομμουνιστές να συμμετέχουν. Δεν υπάρχει σωματείο και σύλλογος που να μη βλέπεις μέλη και φίλους του ΚΚΕ να παίρνουν δραστήριο μέρος.

Γιατί είναι το μοναδικό Κόμμα που το πρόγραμμά του βγάζει έξω από το πλαίσιο που μας οδήγησε στην κρίση και συντηρεί την κρίση.

Γιατί όταν όλοι οι άλλοι ισχυρίζονται ότι κατεβάζοντας μια διαφορετική ομάδα στο γήπεδο (δεξιά ομάδα, εθνική ομάδα, τελευταία την ονομάζουν και αριστερή ομάδα) θα φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα, το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που διακηρύσσει ότι ο αγώνας είναι στημένος, ότι παίζουν με δικό τους διαιτητή, σε δικό τους γήπεδο και με δικούς τους κανόνες. Είναι το Κόμμα που ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να αλλάξει συνολικά το παιχνίδι, θα πρέπει να το οργανώσουμε από την αρχή το παιχνίδι και τους κανόνες του παιχνιδιού να τους θέσει ο ίδιος ο λαός.

Εν κατακλείδι, ένα ισχυρό ΚΚΕ είναι όσο ποτέ απαραίτητο σ' αυτή τη χώρα για την επόμενη μέρα, για τους αγώνες που αναπόφευκτα θα αναπτυχθούν. Αγώνες για την τιμή, τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας και του τόπου μας.

Σπήλιος Ξενόπουλος

Οφθαλμίατρος, υποψήφιος στην Κορινθία

Πέντε χρόνια τώρα, όλοι βιώνουμε τη σκοτεινή εμπειρία του τι σημαίνει κρίση του καπιταλισμού για τους εργαζόμενους, το λαό και τη χώρα μας.

Ολες οι κατακτήσεις, όλα τα εργασιακά δικαιώματα που με αγώνες δεκαετιών κερδήθηκαν, μέσα σε ελάχιστα χρόνια αποτελούν παρελθόν.

Η στέγαση, η σίτιση, η μόρφωση, οι ιατροφαρμακευτικές ανάγκες και γενικά η πρόσβαση των ανθρώπων στα αγαθά που οι ίδιοι παράγουν με το μόχθο τους, τίθενται εν αμφιβόλω.

Κάθε παραγωγική υποδομή διαλύεται ή χαρίζεται στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, με κίνδυνο ακόμη και για την εθνική υπόσταση της χώρας.

Ολα αυτά τα χρόνια το μόνο κόμμα που στάθηκε στο πλάι του λαού, με βροντερό παρών στους αγώνες του, ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Στις 26 μπορεί «να έχουν φύγει αυτοί», αλλά οι πραγματικοί αντίπαλοι του λαού, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο θα παραμένουν εδώ ζητώντας και άλλες θυσίες για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

Στηρίζουμε λοιπόν το ΚΚΕ για το δυνάμωμα του κινήματος ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό για να ανοίξουμε το δρόμο στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί η ανθρωπότητα ακόμη και με πισωγυρίσματα πηγαίνει πάντα μπροστά και μπροστά είναι η κοινωνία που όλοι οραματιζόμαστε.

Νικήτας Μελισσάκης

Πυρονόμος ε.α., πρώην πρόεδρος ΔΣ υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Χανίων, υποψήφιος στα Χανιά

Μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομίας, ένας ένστολος δεν είναι παρά ένας εργαζόμενος που αγωνίζεται να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς του, έχοντας συχνά να αντιμετωπίσει μια σκληρή πραγματικότητα με κόστος πολλές φορές και την ίδια του τη ζωή. Με απλά λόγια, πρόκειται για έναν σκληρά εκμεταλλευόμενο εργαζόμενο.

Να μην ξεχνάμε ότι ένστολοι δεν γίνονται τα παιδιά των πλουσίων αλλά των λαϊκών οικογενειών. Είναι σάρκα από τη σάρκα της εργατικής τάξης. Είναι οι πιο αδικημένοι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα. Δεν πληρώνονται οι υπερωρίες τους, ο ελεύθερος τους χρόνος είναι στη διάθεση της υπηρεσίας τους, εργάζονται άπειρες ώρες στα μεγάλα συμβάντα κ.λπ.

Σύμμαχος και συμπαραστάτης στους αγώνες μας ήταν πάντα το ΚΚΕ αλλά και μέσα στη Βουλή κατέθεσε δεκάδες Επερωτήσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου μας, όπως για την υγιεινή και την ασφάλεια, για την παλαιότητα των οχημάτων, για τον ελλιπή εξοπλισμό μας, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας στα Σώματα Ασφάλειας, για την αναβάθμιση της πυρασφάλειας στη χώρα.

Γι' αυτό είμαι υποψήφιος με το ΚΚΕ και καλώ όλους τους ένστολους να το ψηφίσουν. Με ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή την επόμενη μέρα των εκλογών, οι ένστολοι και ο υπόλοιπος λαός θα έχουν ένα στήριγμα, για να οργανωθεί η αντίστασή μας στα χειρότερα που μας ετοιμάζουν αλλά και για να ανακτήσουμε τις απώλειες που είχαμε τα τελευταία χρόνια.

Διόρθωση

Στις δηλώσεις συνδικαλιστών, υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ που δημοσιεύτηκαν στη σελ. 14 του χτεσινού «Ριζοσπάστη», κατά λάθος γράφτηκε ότι ο Χρήστος Παπαζαχαρίας είναι υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στην Α' Αθήνας, αντί για τη Β' Αθήνας που είναι το σωστό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ