ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Μιχάλης Μιχαήλ

Απόστρατος ανθυποπυραγός, υποψήφιος στην Κέρκυρα

Την επόμενη μέρα ο λαός μας χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ. Ηδη πριν από την κρίση, το ΚΚΕ έδωσε δείγματα γραφής για το πώς μπορεί να βάζει φρένο στα αντιλαϊκά σχέδια της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τα υλοποιούν στη χώρα μας. Μέσα στην κρίση έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα του λαού μας με τις παρεμβάσεις του στο κοινοβούλιο οπού εκεί έδειξαν όλοι την ειλικρίνειά τους για τα ζητήματα που αφορούν το λαό, απορρίπτοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανεργία, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα χαράτσια κ.λπ. Το ΚΚΕ έδρασε μέσα στο λαϊκό κίνημα και στήριξε το λαό μας σε δύσκολες καταστάσεις, όταν του έκοβαν το ρεύμα, όταν τα παιδιά λιποθυμούσαν στα σχολεία από τον υποσιτισμό. Οργάνωσε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη.

Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, εξαιρουμένων των τμημάτων που έχουν να κάνουν με την άμεση καταστολή του λαϊκού κινήματος που δεν χαρακτηρίζουν τη στάση όλων των εργαζομένων, βιώνουν άγρια εκμετάλλευση και έντονο αυταρχισμό και θα πρέπει να καταλάβουν ότι η θέση τους είναι δίπλα στο λαϊκό κίνημα.

Θα πρέπει να θυμηθούν ότι στους αγώνες που έδωσαν, μόνο το ΚΚΕ στάθηκε σοβαρά και ειλικρινά δίπλα τους, για την επίλυση των προβλημάτων τους και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Για παράδειγμα, μόνο το ΚΚΕ ενημέρωσε ήδη από το 1992 για τις επιπτώσεις των αλλαγών στο ασφαλιστικό, τη στιγμή που όλα τα άλλα κόμματα προσπαθούσαν να αποκοιμίσουν και να παροπλίσουν τους εργαζόμενους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν τους αφορά. Ολα αυτά τα χρόνια, το ΚΚΕ έκανε συνεχείς παρεμβάσεις για τα ζητήματα των ένστολων π.χ. για το μισθολόγιο, για τα σχέδια αναδιοργάνωσης των σωμάτων αυτών που στόχο έχουν την πλήρη στρατιωτικοποίησή τους και τη μεγαλύτερη εμπλοκή τους στις κατασταλτικές δυνάμεις, για ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στη Βουλή. Ο αγώνας αυτός ήταν αγώνας ουσιαστικός και όχι για τις εντυπώσεις, αγώνας μέχρι την ουσιαστική λύση των προβλημάτων, όπως στο πυροσβεστικό σώμα για τα επιδόματα όσων τραυματίζονταν εν ώρα υπηρεσίας ή για την αποκατάσταση των παιδιών των θανόντων πυροσβεστών.

Θα πρέπει να θυμηθούν ποιο κόμμα ήταν κοντά τους, ποιος τους είπε την αλήθεια, ποιος πάλεψε για τα προβλήματά τους. Αυτό αρκεί για να πάει κάποιος στην κάλπη με σιγουριά. Ενα δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα θα είναι συμπαραστάτης για ό,τι θα αντιμετωπίσει ο λαός μας και τα παιδιά του.

Τάκης Πετρόπουλος

Παλιός καλαθοσφαιριστής, προπονητής μπάσκετ, υποψήφιος στην Αχαΐα

Με δεδομένο ότι δεν έχουν ωριμάσει όλες οι συνθήκες για να αλλάξει χέρια η εξουσία, το κρίσιμο για τον ελληνικό λαό στις 25 Γενάρη δεν είναι να αποφασίσει με ποια κυβέρνηση θα συνεχιστεί η καταδυνάστευσή του από την ντόπια και την ξένη οικονομική ολιγαρχία, με λιγότερη ή περισσότερη βαρβαρότητα, απροκάλυπτα όπως το λέει η ΝΔ ή συγκαλυμμένα όπως το εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι το αν την επόμενη μέρα ο ελληνικός λαός θα είναι σε καλύτερη ή χειρότερη θέση για να οργανώσει τη λαϊκή του αντίσταση. Και αυτό που εξασφαλίζει την καλύτερη θέση είναι ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ και έξω αλλά και μέσα στη Βουλή. Ενα ΚΚΕ δυνατό, γιατί είναι το μόνο Κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί, με την 96χρονη ηρωική του Ιστορία, με την απαράμιλλη αγωνιστική του παράδοση, με το πολιτικό του ήθος, με την αταλάντευτη κι ανυποχώρητη υποστήριξη των λαϊκών δίκιων. Γι' αυτό και καλούμε κάθε αριστερό, ριζοσπάστη, κάθε Ελληνα πατριώτη, δημοκράτη αυτήν τη φορά να αξιοποιήσει και την πείρα που έχουμε - και την ελληνική πείρα και τη διεθνή πείρα - και να κάνει το μεγάλο άλμα να στηρίξει με την ψήφο του το ΚΚΕ.

Νίκος Αγγέλου

Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, υποψήφιος στην Αργολίδα

Ο αγροτικός κόσμος, όλος ο ελληνικός λαός, όλα τα λαϊκά νοικοκυριά να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, για να είναι ο λαός πιο δυνατός εμποδίζοντας και διεκδικώντας τη ζωή που πρέπει να έχει! Η ανάπτυξη που υπόσχονται τα δυο κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάπτυξη μόνο για τα μεγάλα μονοπώλια, ανάπτυξη μόνο για τις μεγάλες αγροτικές εταιρείες που θα ελέγχουν αυτοί τον πλούτο που με κόπο καθημερινά παράγουν οι αγρότες, θα χτίσουν πάνω στα αποκαΐδια των αγροτών! Η νέα κοινή αγροτική πολιτική θα εφαρμοστεί από όποιο κόμμα και να κυβερνήσει την επόμενη των εκλογών! Ολοι οι αντιλαϊκοί νόμοι θα είναι εδώ, όλα τα μνημόνια θα είναι εδώ γιατί και οι δυο στηρίζουν την ΕΕ που είναι υπεύθυνη της πολιτικής που ευνοεί αποδεδειγμένα τους μεγαλοκαπιταλιστές και όχι το λαό! Αυτό που λέει το ΚΚΕ είναι το μόνο ρεαλιστικό, είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να εμποδίζει αλλά και να ανατρέπει τα αντιλαϊκά σχέδιά τους! Αποδέσμευση από την ΕΕ, από το ΝΑΤΟ, μονομερής διαγραφή του χρέους. Για να μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι!

Νατάσα Παναγιωτάρα

Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, υποψήφια στην Ηλεία

Με το ΚΚΕ για τον ίδιο λόγο που συμπορεύτηκα για πρώτη φορά και στις ευρωεκλογές: Γιατί είναι το μόνο Κόμμα που μπορεί, γιατί προέρχεται απ' το λαό και βρίσκεται πάντα δίπλα στο λαό με εντιμότητα, με ειλικρίνεια, χωρίς κωλοτούμπες, χωρίς ηχηρές μεταγραφές με απροσδιόριστες ιδεολογικές πλατφόρμες, που ποτέ δεν αιτιολογούνται σε ποιο επίπεδο έγιναν... Και γιατί θεωρώ ότι είναι πραγματικά ιστορική επιταγή για όλους μας να βρισκόμαστε στο ΚΚΕ γιατί πάρα πολύ απλά αυτό που ζούμε τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κακοπαιγμένη επανάληψη ταινίας που τη ζήσαμε στο πετσί μας με το ΠΑΣΟΚ. Εγώ ειδικά δε θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου, μια και προέρχομαι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, να ξαναπροδοθώ στα σαράντα έξι μου, θεωρώ ότι μεγαλώνοντας κάποιος πρέπει να ωριμάζει, να προβληματίζεται και να εξελίσσεται.

Ακόμα και αυτοί που λένε θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ ή θα ψηφίσω ΝΔ, λένε αυτό το αμίμητο «ξέρω ότι δε θα αλλάξει κάτι, αλλά μήπως ρε παιδί μου να τους δοκιμάσουμε κι αυτούς»... Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για εναλλαγή προσώπων κι όχι για εναλλαγή πολιτικών απόψεων, εναλλαγή πολιτικής. Η αλήθεια είναι όμως ότι απ' το «καταλαβαίνω πως με κοροϊδεύουν» μέχρι το «κάνω το σωστό βήμα» υπάρχει πολύ πολύ χιλιόμετρο, που λένε στο χωριό μου. Εκεί είναι ο δικός μας ο ρόλος. Γιατί εκεί το δικό μας το Κόμμα, ο δικός μας ο χώρος, το ΚΚΕ επειδή ακριβώς ποτέ δεν κορόιδεψε, αλλά και ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει εξουσία με αυτούς τους όρους (με συνεργασίες, με ανταλλαγές και με κωλοτούμπες) είναι ο ρόλος μας να εξηγήσουμε στον κόσμο πως οι εύκολες λύσεις δεν είναι οι σωστές λύσεις. Κι έτσι κι αλλιώς, εμείς είμαστε στους δρόμους κάθε μέρα και στις 24 το μεσημέρι θα μοιράζουμε υλικό και όχι προεκλογικό και στις 26 το πρωί θα διαδηλώνουμε και θα διαμαρτυρόμαστε μαζί με το λαό, μαζί με τον αυτοαπασχολούμενο, με τον εργάτη, με το μικροαγρότη... Ο ρόλος ο δικός μας δεν είναι ένας ρόλος που στοχεύει στις εκλογές, ο ρόλος ο δικός μας είναι να διαπαιδαγωγήσουμε το λαό, να ενημερώσουμε το λαό.

Νομίζω ότι δεν έχει υπάρξει πιο τρελό φλερτ από αυτό που δεχόμαστε τον τελευταίο καιρό, για να δείξουμε ανοχή... Απλώς στους καιρούς μας που υπήρχε το φλερτ ακόμα - γιατί στις νεότερες γενιές δεν υπάρχει πια - ξέραμε πολύ καλά ότι γίνεται το φλερτ για να γίνεται, να 'χαμε να λέγαμε... Προφανώς και δε θα συνεργαζόμουν με το ΚΚΕ αν υπήρχε έστω και η παραμικρή περίπτωση να φανταστώ ότι την επόμενη μέρα θα κάναμε μια τέτοια κωλοτούμπα που θα μας επέτρεπε να συνεργαστούμε με τον όποιο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κυβέρνηση, προφανώς θα βγάλει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χωρίς τις ευλογίες μας. Γιατί ζητάει από μας άλλοθι; Αλλοθι ζητούν οι ένοχοι.

Παύλος Ορκόπουλος

Ηθοποιός, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας

Επειδή είμαι... μεγάλο παιδάκι πια, πάω 62 χρόνων και τυχαίνει να ψηφίζω από το 1974. Κι επειδή είμαι και άνθρωπος του θεάτρου και του κινηματογράφου το έργο αυτό το έχω ξαναδεί.

35 χρόνια τώρα, ο δικομματισμός κι ο διπολισμός είναι το ίδιο, έχουν το ίδιο προσωπείο.

Τόσα χρόνια είχαμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μία έπαιρνε την εξουσία ο ένας, μία ο άλλος κι έλεγαν τότε και οι δύο - θυμάμαι - «βρήκα "καμένη γη" και άδεια ταμεία, τα 'φαγε ο προηγούμενος». Και θυμάμαι το εργάκι από τότε: Λιτότητα για να ετοιμαστούμε, να μπούμε στην ΕΟΚ, λιτότητα για να διατηρηθούμε στην ΕΟΚ, λιτότητα γιατί αναβαθμιστήκαμε και γίναμε ΕΕ, λιτότητα για να συμβάλουμε όλοι να δυναμώσει και να διευρυνθεί η ΕΕ... Το ΚΚΕ προειδοποιούσε: «Αυτός ο δρόμος δεν είναι φιλολαϊκός, δεν έχει να ωφεληθεί τίποτα ο λαός από αυτό το δρόμο».

Και πράγματι επιβεβαιώθηκε. Τι απολαμβάνουμε σήμερα; Ποιοι είναι οι καρποί της ΕΕ; Ανέχεια, φτώχεια, ανεργία, υποαπασχόληση, μερική απασχόληση, συρρίκνωση νοσοκομείων, παιδικών σταθμών, μειώσεις συντάξεων, αδιέξοδα, αδιέξοδα, θυσίες... Και το εργάκι συνεχίζεται. Σήμερα καλούμαστε να θυσιαστούμε - έτσι μας λένε οι σωτήρες - για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες! Είναι καταπληκτικό! Ο ένας πόλος φθάρηκε βεβαίως και αντικαταστάθηκε από τον άλλο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Βαδίζουν όμως και οι δύο πάνω στην ευρωλαγνεία και στον ευρωμονόδρομο.

Ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί. Ο κόσμος που έχει προδοθεί μπορεί να καταλάβει. Να τολμήσει. Να μην περιμένει τα ψίχουλα που του 'χουν τάξει, γιατί μόνο ψίχουλα μπορεί να έχει ως απολαβή απ' αυτή την κατάσταση που του προτείνουν.

Το ΚΚΕ πάντα έλεγε την αλήθεια στο λαό, ποτέ δεν έκρυψε την πραγματική αιτία των δεινών που τραβάει. Το ΚΚΕ ήταν και είναι πάντα μπροστάρης, δίπλα στον εργαζόμενο.

ΚΚΕ, το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή. Γιατί η Κυριακή είναι πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ κοντά και η Δευτέρα. Και τη Δευτέρα τα προβλήματα θα είναι μπροστά μας και θα γιγαντώνονται. Αλλωστε, το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Γιάννης Κασσίδας

Αυτοαπασχολούμενος, δημοτικός σύμβουλος Αγιάς, υποψήφιος στη Λάρισα

Συμμετείχα στους αγώνες τα τελευταία τρία χρόνια με το ΚΚΕ και συμμετέχω και στο ψηφοδέλτιό του τώρα πια, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ισχυρό ΚΚΕ. Ισχυρό ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή, αλλά και στους αγώνες, γιατί μόνο με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση σε βάρος του λαού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ