ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Νέκρωσαν» τα μεγάλα εργοτάξια

Το μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργία
Το μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργία
Καθολική ήταν η συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία, που νέκρωσε τα μεγάλα αλλά και μικρότερα εργοτάξια στην Αθήνα. Το Συνδικάτο Οικοδόμων συνδύασε την προετοιμασία της απεργίας με τις αρχαιρεσίες του, πραγματοποιώντας μαζικό άνοιγμα στα εργοτάξια, αλλά και στις γειτονιές που ζουν οι οικοδόμοι. Η καθημερινή εξόρμηση γινόταν με την ανακοίνωση των εκλογών στο ένα χέρι και την προκήρυξη για την απεργία στο άλλο.

Αντίστοιχα, τις μέρες των αρχαιρεσιών (10 - 14 Νοέμβρη) οι περίπου 3.000 οικοδόμοι που συμμετείχαν σε αυτές συζήτησαν με επίκεντρο την απεργία και τη συμμετοχή τους σε αυτή. Ο συνδυασμός αυτός βοήθησε όχι μόνο στην πλατιά προπαγάνδιση της απεργίας και την πιο ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα αιτήματά της, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση της σημασίας της συμμετοχής στη ζωή του Συνδικάτου, και φυσικά και στις εκλογές του.

Σημαντική παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση είχαν οι οικοδόμοι που εργάζονται στην κατασκευή του Μετρό. Η απεργία έδειξε ότι γίνονται βήματα ώστε ένας μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων να συμμετέχει σταθερά στον αγώνα. Αντίστοιχα, διευρύνονται οι πυρήνες εργαζόμενων και άνεργων οικοδόμων που συσπειρώνονται γύρω από τα παραρτήματα του Συνδικάτου.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Παραρτήματος στο Μενίδι που κατέβηκε με πούλμαν στην απεργιακή συγκέντρωση. Και τα άλλα παραρτήματα κάλεσαν τους οικοδόμους να συγκεντρωθούν στα γραφεία τους και να κατέβουν οργανωμένα στην απεργία, πρακτική που εφάρμοζαν και στο παρελθόν, είχε όμως τα τελευταία χρόνια ατονήσει. Επίσης, ορισμένα παραρτήματα ζήτησαν από τις διοικήσεις των δήμων να διαθέσουν λεωφορείο για τη μετακίνηση των απεργών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ψηλά οι ρυθμοί της δουλειάς μετά το συλλαλητήριο

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής διατήρησε ψηλά τους ρυθμούς της δουλειάς μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο και αυτό εκφράστηκε πολλαπλά στην απεργία. Ολο το Νοέμβρη, το πρόγραμμα εξορμήσεων που καταρτίστηκε για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου συνεχίστηκε κανονικά, τώρα με αιχμή την απεργία, αλλά και τις εκλογές του Συνδικάτου, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, γινόταν προσπάθεια η απεργία να συζητηθεί σε γενικές συνελεύσεις.

Την περίοδο πριν την απεργία, έγιναν μαζικές γενικές συνελεύσεις στα σωματεία πολλών δήμων της Αττικής (Πετρούπολη, Αγ. Ανάργυροι, Πεύκη, Ηλιούπολη, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα και αλλού). Στον αντίποδα, εκεί όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της συναίνεσης, η δουλειά για την απεργία ήταν μηδαμινή, αν δεν υπονόμευε την ίδια την κινητοποίηση.

Το Συνδικάτο κατάφερε να οργανώσει περιοδείες σε περισσότερους από 50 δήμους της Αττικής και σε πολλαπλάσιους χώρους δουλειάς. Η δουλειά που προηγήθηκε, σε συνδυασμό με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, συνέβαλε, ώστε σ' αυτήν την απεργία να καταγραφούν υψηλά ποσοστά συμμετοχής, τα οποία, σε ορισμένους δήμους ξεπέρασαν το 85% και έφτασαν μέχρι και 95% (Μαρούσι και Πεύκη, αντίστοιχα).

Το μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια ήταν ιδιαίτερα μαζικό, ενώ είχε παρουσία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, με το τοπικό παράτημα, αλλά και στην Ελευσίνα, όπου συμμετείχαν οι δυνάμεις του τοπικού σωματείου. Στα θετικά αποτελέσματα αυτής της δουλειάς συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι μέχρι την Τρίτη, και ενώ συνεχίζονταν οι εκλογές του Συνδικάτου, οι ψηφίσαντες είχαν ήδη ξεπεράσει το σύνολο όσων είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες αρχαιρεσίες.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Σχεδιασμένο άνοιγμα σε απολυμένους και ανέργους

Οι λιθογράφοι στην απεργιακή συγκέντρωση

ΤΑΤΣΗΣ

Οι λιθογράφοι στην απεργιακή συγκέντρωση
Με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, αλλά και τους ανέργους του κλάδου, προετοίμασε την απεργία η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Μέσα από τη δραστηριότητα που ανέπτυξε, ξεχωρίζει η ανταπόκριση από εργαζόμενους και ανέργους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με το Σωματείο των Λιθογράφων να έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτές.

Στη βαθυτυπία «Αφοί Βλάχου», στο Κορωπί, έγινε Γενική Συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία. Μάλιστα, στην περιφρούρηση της απεργίας πήραν μέρος αρκετοί εργαζόμενοι, κάποιοι από τους οποίους έκαναν το βήμα για πρώτη φορά. Η εργοδοσία, μάλιστα, «επιβράβευσε» με επιταγές των 100 ευρώ τους λιγοστούς εργαζόμενους που εμφανίστηκαν για δουλειά την περασμένη Πέμπτη.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της συγκεκριμένης επιχείρησης στην απεργία, αποτέλεσε βήμα διεκδίκησης μιας σειράς αιτημάτων, όπως η αύξηση 5% στους μισθούς. Γι' αυτά τα αιτήματα και για άλλα, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων ανέπτυξε δράση το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα ενάντια στην τακτική της εργοδοσίας να δίνει τις μέρες της ετήσιας άδειας όποτε την εξυπηρετεί, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς και την καταπόνηση των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απεργία η Διοίκηση δεσμεύτηκε να δίνει τις άδειες με τον τρόπο που ζητούν οι εργαζόμενοι.

Μαζικό «παρών» στην απεργία έδωσαν οι εργαζόμενοι της «Βιβλιοσυνεργατικής», που διεκδικούν δεδουλευμένα 5 μηνών. Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυναν οι λιθογράφοι στους ανέργους και τους απολυμένους του κλάδου, όπως στους ανέργους της «3Ε Εκτυπωτική», που διεκδικούν την καταβολή επιδόματος αφερεγγυότητας από τον ΟΑΕΔ. Το απεργιακό κάλεσμα μετέφερε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην «Χ. Κ. Τεγόπουλος».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποφασιστικά στην απεργία και στην κάλπη

Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου Μετάλλου στην απεργιακή συγκέντρωση

ΤΑΤΣΗΣ

Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου Μετάλλου στην απεργιακή συγκέντρωση
Και για το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η μάχη της απεργίας συνέπεσε με την προετοιμασία για τις αρχαιρεσίες του σωματείου. Αντικειμενικά, οι δύο αυτοί κορυφαίοι σταθμοί συνδυάστηκαν στη δουλειά του συνδικάτου και πέρασαν μέσα από τη μαζική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που έγινε στις 19 Νοέμβρη. Εκεί, πάνω από 700 μεταλλεργάτες απ' όλη την Αττική συζήτησαν για το στόχο της ανασύνταξης του κινήματος, για την ανάγκη να δυναμώσει η συσπείρωση στο νέο Συνδικάτο.

Το Συνδικάτο έβαλε στόχο και πέτυχε να βρεθεί ξανά σε όλους τους χώρους που έφτασε κατά την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου. Σ' αυτούς τους χώρους διοργάνωσε περιοδείες και συγκεντρώσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη, να συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς καταγράφηκαν τόσο στην παρουσία του μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργιακή συγκέντρωση, όσο και στην αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές, από τις πρώτες κιόλας μέρες.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ