ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G-20»
Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την οικονομία και οι αντιθέσεις

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των «G20» στην Αυστραλία
Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των «G20» στην Αυστραλία
Ανάγλυφα εκφράστηκε η ανησυχία των καπιταλιστών για την οικονομία, αλλά και οι μεταξύ τους «κόντρες» στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (γνωστής ως «G-20»). Οι εργασίες είχαν έντονο το στίγμα της σφοδρής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, χαρακτηριστική γενικότερα για το πόσο μεγαλώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Αυστραλία, Βρετανία αλλά και ΕΕ κ.τ.λ. επανέλαβαν ότι είναι έτοιμες για νέες κυρώσεις, ενώ μπόλικο «παρασκήνιο» μαρτυρά και η αποχώρηση από τις εργασίες του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν την επίσημη λήξη τους, αν και η ρωσική πλευρά έκανε λόγο για μεγάλο ταξίδι και ανάγκη ο Πρόεδρος να ξεκουραστεί «πριν επιστρέψει στη δουλειά».

Στο Κοινό Ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «οι κίνδυνοι παραμένουν, εξαιτίας των οικονομικών αγορών αλλά και από τις γεωπολιτικές εντάσεις».

«Εφαρμόζουμε δομικές μεταρρυθμίσεις για να ανέλθει η ανάπτυξη και η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα», σημειώνουν οι «G-20», που εστίασαν ιδιαίτερα στα μέτρα για την «αύξηση των επενδύσεων, την αύξηση του εμπορίου και τον ανταγωνισμό». Σε μια ένδειξη ότι παραμένουν οι «κόντρες» και διεργασίες για το ποιο μείγμα οικονομίας θα φέρει την έξοδο από την κρίση, το Ανακοινωθέν αναφέρει ότι «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε οικονομικές πολιτικές ευέλικτα, λαμβάνοντας υπόψιν τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνθήκες, βάζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος ως μέρος του ΑΕΠ σε ένα βιώσιμο μονοπάτι».

Στα περίπου 800 μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο «Σχέδιο Δράσης του Μπρισμπέιν» (από το όνομα της αυστραλέζικης πόλης όπου φιλοξενήθηκαν οι διήμερες εργασίες) συμπεριλαμβάνονται - σύμφωνα με τον αυστραλέζικο Τύπο γιατί το ίδιο το κείμενο δεν έχει δοθεί ακόμα επίσημα - αλλαγές που αφορούν σε εργασιακά ζητήματα μέχρι και αλλαγές για την κατάργηση ή μείωση μιας σειράς δασμών. Ειδικό «κάλεσμα» για σχεδιασμένες επενδύσεις στις Υποδομές απευθύνεται σε 8 χώρες - ανέφερε ο «Δε Αστράλιαν» - μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία αλλά και οι ΗΠΑ, όπου ο σχετικός κλάδος παρουσιάζει σημαντική πτώση τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός «κέντρου παγκόσμιων υποδομών» (θα έχει έδρα στο Σίδνεϊ) που θα συντονίζει τις σχετικές επενδύσεις.

Το 2015 την προεδρία του «G-20» αναλαμβάνει η Τουρκία, ενώ το 2016 η Κίνα. Επίσης, το 2015 αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, για πρώτη φορά. Ενώ υπήρξε και αναφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη βιομηχανική παραγωγή και προκαλεί τριβές. Πάντως, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν αισιόδοξες μετά από συνεννόηση με την Κίνα για πιθανή υπογραφή διεθνούς συμφωνίας το 2015.

Βιάζονται για την Τράπεζά τους οι BRICS

Στο περιθώριο της Συνόδου είχαν συνάντηση και οι χώρες των BRICS, καταλήγοντας να επιταχύνουν τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας που είχαν αποφασίσει στην τελευταία τους επίσημη συνάντηση, στη Βραζιλία. Εκφράζοντας την ανησυχία τους για τους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία και Νότια Αφρική ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών των αντίστοιχων χωρών να έχουν ορίσει πρόεδρο της αναπτυξιακής τράπεζας μέχρι την επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της βραζιλιάνικης προεδρίας. Η Τράπεζα των BRICS θα ξεκινήσει με κεφάλαιο 50 δισ. δολάρια, ενώ η έδρα της θα είναι στην Κίνα.

Η «βιασύνη» των BRICS είναι χαρακτηριστική και του «προβληματισμού» στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, αλλά και της έντασης με την οποία θα ξεδιπλωθούν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των εκπροσώπων των μονοπωλίων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η τράπεζα θα διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στην Κίνα. Η προεδρία θα εναλλάσσεται μεταξύ των χωρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα με πρώτη στη σειρά την Ινδία. Οι χώρες είχαν συμφωνήσει επίσης στη δημιουργία αποθεματικού σε συνάλλαγμα ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η υιοθέτηση και των δύο σχεδίων, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν προηγουμένως από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, στοχεύει στη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα για πιθανή έκτακτη χρηματοδότηση.

Από την πληθώρα επαφών που έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου, ίσως ξεχωρίζει η συνάντηση των ηγετών Ιαπωνίας, Αυστραλιας και ΗΠΑ, στην οποία ο Σίνζο Αμπε έθεσε πάλι το θέμα της σύσφιξης της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας.

Ακόμα, συνάντηση είχαν Πούτιν και Ολάντ, όπου ο πρώτος φέρεται να έθεσε στον δεύτερο την ανάγκη να «διαφυλαχτούν» οι διμερείς σχέσεις των χωρών, παρά τις εξελίξεις στην Ουκρανία (την ίδια στιγμή η Μόσχα έθεσε στο Παρίσι προθεσμία για την παράδοση των «Μιστράλ»).

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς νέα κλιμάκωση ή παζάρι

ΚΙΕΒΟ.--

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Ανατολική Ουκρανία με σποραδικά πυρά και τουλάχιστον 10 νεκρούς το τελευταίο 48ωρο, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να δίνει το Σάββατο εντολή για την αποχώρηση των ουκρανικών δημόσιων υπηρεσιών από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων στην ανατολική Ουκρανία. Ουκρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για μέτρο προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι που «θα διανεμηθούν υπό μορφήν ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές αυτές». Πάντως, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε από την Αυστραλία «σοβαρό λάθος» την κίνηση αυτή. Ωστόσο αυτή η κίνηση της κυβέρνησης του Κιέβου δεν αποκλείεται να σηματοδοτεί και μια νέα φάση παζαριών, αν και προς το παρόν αποκλείεται συνάντηση με τους ηγέτες των πολιτοφυλακών.

Επίσης, σε συνέντευξή του που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στο γερμανικό κανάλι ARD, αλλά δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, κάνει λόγο για προσπάθεια εθνοκάθαρσης στην Ανατολική Ουκρανία. Ενώ απαντώντας στις κατηγορίες για την αποστολή όπλων από τη Μόσχα προς τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες απάντησε ότι «οι άνθρωποι που διεξάγουν έναν αγώνα και που θεωρούν αυτόν τον αγώνα δίκαιο ...βρίσκουν πάντα όπλα».

Πάντως, χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε να προχωρήσει στη διεύρυνση των κυρώσεων σε ακόμα περισσότερα άτομα από τις αρχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ δεν αποφάσισαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η λίστα αυτή θα πρέπει να έχει καθοριστεί έως τις 30 Νοέμβρη.

Επίσης, σήμερα αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Αξονας η ανάληψη βασικού ρόλου στο διεθνή ανταγωνισμό

Με άξονα την ανάληψη από πλευράς ΕΕ μεγαλύτερου ρόλου στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ώστε να διεκδικήσει και μεγαλύτερο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία, συνεδριάζει από χθες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ενωσης.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου: «Είναι δύσκολο, αλλά ιστορικά και πολιτικά υποχρεωτικό για την ΕΕ, ως πολιτική οντότητα, να διαμορφώνει τη δική της πολιτική, σε συνεργασία πάντα με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ - στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - για όλα τα ανοιχτά θέματα, τα οποία, αυτή τη στιγμή, πιέζουν πανταχόθεν την Ευρώπη και ειδικότερα τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο (...) Αρα, πρέπει ο κοινός παρονομαστής της ευρωπαϊκής πολιτικής να είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή και η ανάδειξη του ιδιαίτερου ευρωπαϊκού ρόλου, κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο και κάτι που δεν είναι καθόλου απλό».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΕΥ εστίασε χθες στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή, στα Δυτικά Βαλκάνια με έμφαση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στη Λιβύη και την εξάπλωση του «Εμπολα».

Παραπέρα, η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν τη συμφωνία για το «στάτους» της «Συμβουλευτικής Αποστολής» της ΕΕ στη χώρα για ζητήματα «αναμόρφωσης του τομέα πολιτικής ασφάλειας» (EUAM Ukraine), προωθώντας μεταρρυθμίσεις π.χ. στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Η Αποστολή θα φτάσει στο Κίεβο την 1η Δεκέμβρη με ορίζοντα να παραμείνει εκεί τουλάχιστον για μια διετία, σηματοδοτώντας την ευρύτερη επιχείρηση διείσδυσης και αγκίστρωσης ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Στα Συμπεράσματα, άλλωστε, του Συμβουλίου για την Ουκρανία, επαναλαμβάνεται η στήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία, στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφήνονται αιχμές «για ένοπλα τμήματα που μπαίνουν στις αποσχισθείσες ανατολικές επαρχίες από τη Ρωσία», και γίνεται αναφορά σε «ευθύνες» της Μόσχας. Το ΣΕΥ χαρακτηρίζει παράνομες τις εκλογές που έγιναν στις 2/11 στις επαρχίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, και καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕEAS, το «διπλωματικό σώμα» της ΕΕ) και την Κομισιόν μέχρι τα τέλη του μήνα να παρουσιάσουν μια νέα λίστα με «αυτονομιστές» ενάντια στους οποίους θα πρέπει να παρθούν μέτρα.

Χαιρετίζει τις εκλογές που έγιναν στην Ουκρανία στις 26/10, και καλεί τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε «οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Σε άλλο σημείο των Συμπερασμάτων τονίζεται σχετικά: «Το Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη, σε συντονισμό με άλλους χορηγούς και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να υποστηρίξει την εφαρμογή της συνολικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ανοικοδόμηση της οικονομίας της Ουκρανίας». Με άλλα λόγια, αν το Κίεβο προχωρήσει στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ζητά το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, θα ανοίξουν και κάποιοι κρουνοί χρηματοδότησης για τις άμεσες ανάγκες της ουκρανικής κυβέρνησης.

Τέλος, το ΣΕΥ εκφράζει «ικανοποίηση» για τη συμφωνία που επετεύχθη στις 30/10 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σχετικά με την παράδοση φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία μέχρι τα τέλη Μάρτη 2015. «Η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας (...) θα εξασφαλίσει σταθερή, επαρκή και απρόσκοπτη διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτό το χειμώνα», επιχαίρει το ΣΕΥ έχοντας κατά νου τις ανάγκες των ευρωενωσιακών βιομηχανιών για συνεχή τροφοδότηση με φτηνό καύσιμο.

Εξάλλου, χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά το Συμβούλιο Εταιρικής Σχέσης ΕΕ - Γεωργίας. Το ΣΕΥ στα ειδικά Συμπεράσματά του για τη χώρα χαιρετίζει τα βήματα που έχουν γίνει για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Γεωργιανούς που επισκέπτονται τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στο ίδιο φόντο διείσδυσης σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σήμερα στο περιθώριο του ΣΕΥ συνεδριάζει το Συμβούλιο Συνεργασίας με το Κιργιστάν. Για σήμερα, εξάλλου, προγραμματίζονται και διαβούλια για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (European Defence Agency), τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών, τη φάση που διανύουν σήμερα οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ εκτός συνόρων της και την «κατάσταση ασφαλείας» της ΕΕ στην ευρύτερη ζώνη γειτονίας της. Παρών στις συζητήσεις για αυτά τα δυο θέματα θα είναι και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ