Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση Ερώτησης του ΚΚΕ
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση των καθαριστριών του ΕΚΠΑ |
Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, που υπέγραφε την Ερώτηση, αφού εξέθεσε την κατάσταση με τα συνεργεία των εργολάβων που είχαν αναλάβει την καθαριότητα του Πανεπιστημίου, όπως αυτό της ΑΛΦΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ, το οποίο άφησε επί 6 και πλέον μήνες απλήρωτες 80 καθαρίστριες και στο τέλος τις απέλυσε, απαίτησε την επαναπρόσληψη άμεσα και των 80 καθαριστριών απευθείας από το Πανεπιστήμιο και όχι από εργολάβους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προκειμένου να λυθεί και οριστικά το πρόβλημα.
Ο υπουργός Παιδείας απάντησε πως «στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, η πολιτεία έχει συγκεκριμένα όρια για παρέμβαση». Σημείωσε ότι έχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενό της, λέγοντας όμως ότι αν δεν του ζητηθεί από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να την καταθέσει. «Δεν μου ζητήθηκε συνδρομή νομοθετική να διευκολύνω. Αρα, τι άλλο να κάνω, κυρία Κανέλλη; Να πάω να καθαρίσω εγώ; Δεν έχω κάποια άλλη δυνατότητα», ήταν η φράση του υπουργού, όταν στο Πανεπιστήμιο έχουν εμφανιστεί, σύμφωνα με αναφορές των φοιτητών, από ψύλλοι μέχρι μυκητιάσεις...
Το αναμενόμενο αδιέξοδο της εγκληματικά αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που ασκείται σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα δεν μπορεί να κρυφτεί και να αποσιωπηθεί, ακόμη κι από εκείνους που σπεύδουν να την υλοποιήσουν. Με τα εκρηκτικά προβλήματα που προκαλεί η υποχρηματοδότηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με πετσοκομμένες επιχορηγήσεις, ελλείψεις προσωπικού, άθλιες υλικοτεχνικές υποδομές, έρχονται αντιμέτωποι και οι φοιτητές που πρόκειται να μεταγραφούν στην πλειοψηφία τους στα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το αδιέξοδο περιγράφεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, όπου, όπως αναφέρει, σε σχολές αυξημένης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική, υπολογίζεται ήδη ότι η αύξηση, με όσους αιτούνται μεταγραφή, αντιστοιχεί σε διπλασιασμό του αρχικού αριθμού εισακτέων.
Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση η Πρυτανεία πράττει το ελάχιστο που οφείλει και μπορεί να κάνει, δηλαδή να καλέσει την «πολιτεία να πράξει το καθήκον της απέναντι στο τόσο πλέον επιβαρυμένο ΕΚΠΑ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στο σύνολο των υποχρεώσεών του. Θα ήταν, π.χ., στοιχειώδης πράξη δικαίου να υπολογισθεί σωστά ένα ποσό ενίσχυσης κατά μετεγγραφόμενο φοιτητή, το οποίο να προστεθεί στα κονδύλια του τελικού Ιδρύματος υποδοχής. Χωρίς ενισχύσεις αυτής και άλλων μορφών είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ΕΚΠΑ θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας του».
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος περιγράφουν την κατάσταση ως εξής: «Το σχολείο ιδρύθηκε και λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια σε ένα εντελώς ακατάλληλο κτίριο όχι μόνο για ειδικό αλλά και για τυπικό σχολείο. Αλλωστε, στο ίδιο κτίριο λειτουργούσε μέχρι πριν από 6 χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Ανω Κορακιάνας, το οποίο καταργήθηκε λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου, αφού είχε κριθεί από μηχανικούς επικίνδυνο λόγω στατικότητας. Στο ίδιο κτίριο και χωρίς καμία παρέμβαση ιδρύθηκε το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο.
Το σχολείο διαθέτει μεγάλο αριθμό σκαλοπατιών με απότομη κλίση τόσο στις εξωτερικές σκάλες μέχρι την κεντρική είσοδο όσο και στις εσωτερικές, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου ράμπες για την πρόσβαση ΑμΕΑ. Οσοι μαθητές έχουν κινητικά προβλήματα κουβαλιούνται από τους εκπαιδευτικούς με τα χέρια.
Δεν υπάρχουν τουαλέτες ΑμΕΑ, ενώ αυτές που υπάρχουν είναι ακατάλληλες. Δεν υπάρχει χώρος για εργαστήριο κηπουρικής ή μαγειρικής, με αποτέλεσμα εξοπλισμός δεκάδων χιλιάδων ευρώ να παραμένει κλεισμένος σε αποθήκες. Το εργαστήριο κηπουρικής γίνεται σε 4 μικρά παρτέρια στην είσοδο του σχολείου. Δεν υπάρχει χώρος για γυμναστήριο που αποτελεί πολύ σημαντική δραστηριότητα για το συγκεκριμένο σχολείο. Ο αύλειος χώρος είναι δύσκολα προσβάσιμος και ακατάλληλος για χρήση. Δεν υπάρχουν χώροι - γραφεία για την υποστήριξη από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Πολλά από τα ηλεκτρικά καλώδια είναι εξωτερικά (λόγω της παλαιότητας του κτιρίου έγιναν προσθήκες) με τους πίνακες του ρεύματος να είναι εκτεθειμένοι στους μαθητές. Τα παράθυρα του πάνω ορόφου έχουν σαπίσει και δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια για τους μαθητές. Από τη σκεπή του σχολείου μπαίνει νερό με τις βροχές ενώ μέρος της σκεπής έχει αμίαντο. Δεν υπάρχει κυλικείο για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Οταν βρέχει, οι 45 μαθητές είναι αναγκασμένοι να κάνουν διάλειμμα σε έναν εσωτερικό χώρο 20 τ.μ. ή μέσα στις τάξεις τους».
Οι βουλευτές επισημαίνουν παράλληλα το σοβαρό ζήτημα της τοποθεσίας του σχολείου (20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας), σημειώνοντας ότι αυτά τα σχολεία πρέπει να βρίσκονται εντός της πόλης και του κοινωνικού ιστού, έτσι ώστε να μπορούν και τα παιδιά να ενταχθούν πιο εύκολα στην κοινωνία, να είναι στο κέντρο του νησιού για να διευκολύνεται η μεταφορά των παιδιών.
Τον τερματισμό τριών προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, κατήγγειλε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από σήμερα σταματά το πρόγραμμα «Streetwork» της Θεσσαλονίκης καθώς λήγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ από το οποίο χρηματοδοτούνταν και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη συνέχισή του. Οι εργαζόμενοι του προγράμματος, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, προσέγγισαν στο δρόμο 1.200 χρήστες και περίπου 300 άτομα δέχτηκαν τις υπηρεσίες του κέντρου.
Εξαιτίας της λήξης της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, οδηγούνται σε κλείσιμο άλλα δύο προγράμματα του ΟΚΑΝΑ μέχρι το Γενάρη του 2015. Και στα 3 προγράμματα εργάζονται συνολικά 25 άτομα.
Οπως σημειώνει, «στο Δήμο Πατρέων, καταγράφεται με έντονη μορφή γενικότερα το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών και των κτιριακών υποδομών των σχολικών μονάδων.
Πρόκειται για σημαντικό θέμα, το οποίο χρειάζεται να σχεδιαστεί και να αντιμετωπιστεί συνολικά.
Ιδιαίτερα, όμως, για τη σχολική περίοδο 2014 - '15 παρουσιάζεται οξυμένο το πρόβλημα αυτό, σε μια σειρά σχολείων του δήμου, για τα οποία απαιτείται η άμεση προσθήκη προκάτ σχολικών αιθουσών.
Ο Δήμος της Πάτρας έχει προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση από την πολιτεία. Η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση». Καλεί δε να παρθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το οξυμένο ζήτημα της στέγασης των μαθητών στο Δήμο της Πάτρας.
Οι μαθητές των σχολείων της Δράμας, από το υστέρημά τους έστειλαν 26 κιβώτια σχολικά είδη, χρήματα αλλά και ζωγραφιές και αγαπημένα τους αντικείμενα.
Η Γραμματεία Δράμας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της, σημειώνει την προσφορά των μαθητών, τονίζοντας ότι ήταν «συγκινητική και ελπιδοφόρα. Απέναντι στους ανταγωνισμούς των κερδών αντέταξαν την αλληλεγγύη των λαών».
Επίσης, τονίζει την ανεκτίμητη βοήθεια όσων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, πρωτοστάτησαν και συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή, δίνοντας την ευκαιρία και στους μαθητές τους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα παιδιά της Παλαιστίνης, που βιώνουν στην καθημερινότητά τους την απανθρωπιά, τη βαρβαρότητα και την ιμπεριαλιστική θηριωδία.