Eurokinissi |
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες |
Για τη θέση του επιτρόπου είχε δηλώσει ενδιαφέρον η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και η σημερινή επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, ενώ ακούστηκαν και άλλα ονόματα. Ο δε ορισμός προσώπου αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και προσωπικά των Σαμαρά - Βενιζέλου.
Σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά τον ορισμό του, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο η θέση του επιτρόπου και δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό δεν συζήτησε το θέμα της αντικατάστασης στο υπουργείο Αμυνας. «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ τώρα από υπουργός, κανένας άλλος επίτροπος ο οποίος είναι υπουργός δεν παραιτήθηκε από τη θέση του, θα παραμείνω στη θέση μου ως τα μέσα Οκτώβρη», πρόσθεσε. Τότε, 15 Οκτώβρη, ο Αβραμόπουλος αναλαμβάνει και επισήμως τα νέα του καθήκοντα στις Βρυξέλλες. Οταν παραιτηθεί και από βουλευτής, τη θέση του θα καταλάβει ο Θάνος Πλεύρης, πρώτος επιλαχών στην Α' Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση διεκδικεί ως αρμοδιότητα επιτρόπου, στο πλαίσιο της Κομισιόν, το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης. Λέγεται ότι σε αυτό συμφώνησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Αντ. Σαμαρά στις πρόσφατες επαφές τους στη Φλωρεντία. Το τοπίο πιθανά να ξεκαθαρίσει την επόμενη Δευτέρα, 4 Αυγούστου, στην επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις συζητήσεις του εδώ με Σαμαρά - Αβραμόπουλο.
Σημειωτέον, η τοποθέτηση και οι αρμοδιότητες των επιτρόπων αποτελούν πεδίο σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων. Εχουν καταγραφεί ήδη υπόγειες ή και πιο φανερές αντιθέσεις μεταξύ π.χ. Γερμανίας και Γαλλίας για το ποια χώρα θα καπαρώσει τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών, με επίκεντρο το ποιο μείγμα διαχείρισης θα εφαρμόσει σε όφελος ποιων μονοπωλίων. Ανάλογη αντιπαράθεση έχει καταγραφεί μεταξύ Γερμανίας - Βρετανίας - Πολωνίας για τη θέση του επιτρόπου Ενέργειας. Τέτοια κόντρα εκφράζεται και για τον ορισμό του νέου ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, θέση που διεκδικεί η ιταλική κυβέρνηση, σε αντιπαράθεση με ένα διαφαινόμενο μπλοκ ανατολικών χωρών της ΕΕ που θεωρούν τη στάση της Ιταλίας σχετικώς «φιλο-ρωσική»...
Διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι δεν παρεκκλίνει ούτε τρίχα από τη στρατηγική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, με δήλωσή του στο «Εθνος της Κυριακής», ζητώντας παράλληλα ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, που θα επιτρέψει απορρόφηση λαϊκών αντιδράσεων αλλά και απελευθέρωση κονδυλίων πάλι για τους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, προπαγανδίζει υπέρ της «πολιτικής σταθερότητας» και ζητά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Με τα ίδια προτάγματα και υπέρ της ταχύτερης αναμόρφωσης της εγχώριας κεντροαριστεράς τοποθετούνται με κοινό κείμενό τους στελέχη που θεωρείται ότι κινούνται στον περίγυρό του.
Ο Ευ. Βενιζέλος ερμηνεύει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών ως «ένα μήνυμα που αναδεικνύει την πολιτική σταθερότητα ως βασική προϋπόθεση για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, για την αλλαγή σελίδας που θέλει η ελληνική κοινωνία». Καλεί δε σε «σεβασμό των θεσμών, με κορυφαίο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Υπογραμμίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη (...) δεν έχει στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις ως προς την πορεία της χώρας, ούτε δέχεται μαθήματα και υποδείξεις, γιατί έχει αποδείξει στην πράξη με επώδυνο τρόπο ότι αυτό που λέει το εννοεί. Αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να καταλαβαίνουμε στα επιμέρους θέματα ποια είναι κάθε φορά τα όρια αντοχής της κοινωνίας. Επιπλέον, ο σεβασμός των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και η ανάγκη να υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες πρέπει να συνεκτιμάται στους ειδικότερους χειρισμούς μας, εφόσον το στρατηγικό πλαίσιο είναι σταθερό και μάλιστα εξυπηρετείται καλύτερα απ' το να δημιουργούνται περιττές τριβές για άδικες ή μη αποτελεσματικές λεπτομέρειες. Αυτή είναι και η ορθή βάση για τη διαρκή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας».
Την ίδια στιγμή έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Παντελής Καψής, Αθηνά Δρέττα, Θανάσης Χειμωνάς, Κώστας Σπηλιόπουλος) με κείμενο - παρέμβαση μπαίνουν στη συζήτηση για το μέλλον της Ελιάς, για ανάγκη ιδρυτικού συνεδρίου ενός άλλου σχήματος αναδιάταξης του χώρου.
Επαναλαμβάνουν ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα» και ότι «η παρούσα Βουλή μπορεί και οφείλει να εκλέξει ικανό και άξιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Αναφέροντας ότι «η συγκρότηση της Ελιάς ήταν ένα πρώτο διστακτικό βήμα» ζητούν «να προχωρήσουμε πιο τολμηρά» για τη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη»: «Να οργανώσουμε ένα ιδρυτικό, ανοικτό, προγραμματικό συνέδριο, του συνόλου των δυνάμεων μεταξύ κέντρου και ανανεωτικής αριστεράς στις αρχές του φθινοπώρου (...) Ενός συνεδρίου που θα θέσει το ζήτημα του φορέα και των συμμαχιών σε πολιτική βάση με ξεκάθαρη την πολιτική αυτονομία του χώρου. Δεν έχουμε παντρευτεί τη ΝΔ ούτε χρειάζεται να λογοδοθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εμφανίζεται για την κεντροαριστερά μετεκλογικά είναι ο ετεροκαθορισμός της, και πιο συγκεκριμένα η υποβάθμισή της σε μικρό εξάρτημα για τον σχηματισμό κυβέρνησης είτε από τη ΝΔ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ», κάνοντας σαφές ότι θέλουν να αποτελέσουν έναν τρίτο πόλο εξουσίας με σεβαστά ποσοστά.
Θα επιμείνει η ΔΗΜΑΡ στη συζήτηση με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που εκτιμά ότι ασπάζονται ένα κοινό - σε γενικές γραμμές - σχέδιο κι αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και με το ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής». Με άξονα - κριτήριο τη χιλιοφορεμένη «συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων» ο Θ. Θεοχαρόπουλος εκτιμά ότι «είναι ήδη ικανοποιητική εξέλιξη η θετική ανταπόκριση που υπήρξε στις επιστολές» που έστειλε η ΔΗΜΑΡ σε κόμματα και κινήσεις της κεντροαριστεράς και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι είναι θετικό το ισοζύγιο του διαλόγου αφού, όπως λέει, «καλέσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν προγραμματικό διάλογο με βάση 12 προγραμματικά σημεία για τη διαμόρφωση μίας εναλλακτικής προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας με αδιαπραγμάτευτη την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή στο ευρώ. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει 9 προγραμματικές θέσεις για μία αριστερή πρόταση εξόδου από την κρίση. Συνεπώς δεν υφίσταται θέμα να δεχθεί κανείς τη λογική του άλλου, αλλά να γίνει ένας διάλογος για την εύρεση συγκλίσεων και κοινού τόπου προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας». Κατά συνέπεια, συμπληρώνει, «απέναντι στις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές (...) η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συνεργασθεί με τη ΝΔ (...) Συμμετέχουμε στο διάλογο για την κεντροαριστερά και τη συσπείρωση των δυνάμεων του χώρου. Ταυτόχρονα θεωρούμε αναγκαίο και επιδιώκουμε το διάλογο για την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».
Συνεχίζουν οι Αμερικανοί την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία εξουδετέρωση χημικών της Συρίας εν πλω, στο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «Cape Ray», στα δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, συνταγματάρχης Steve Warren, έχει εξουδετερωθεί το 25% της ουσίας «methylphosphonyl difluoride» ή αλλιώς DF, από την οποία παράγεται το «Σαρίν». Ακολούθως αναμένεται να ξεκινήσει η εξουδετέρωση του αερίου της μουστάρδας.
Υποστήριξε ότι έως τις 21 Ιούλη εξουδετερώθηκαν συνολικά 411 τόνοι χημικών: 380,1 τόνοι χημικών που έχουν ελάχιστη έως καμία ειρηνική χρήση και 31,5 τόνοι χημικών άλλων κατηγοριών.
Η τεχνική εξουδετέρωσης που χρησιμοποιείται είναι η μείξη των χημικών ουσιών σε έναν αντιδραστήρα από τιτάνιο ώστε να καταστούν αδρανείς. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι οι ρυθμοί εξουδετέρωσης σταδιακά θα ενταθούν και ότι η όλη διαδικασία - που όπως υπολογίζεται ξεκίνησε περί τις 7 Ιούλη - θα διαρκέσει συνολικά εξήντα μέρες.
Τα υποπροϊόντα της εξουδετέρωσης, τα οποία οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου αναγνωρίζουν ότι πρέπει να θεωρούνται «επικίνδυνα απόβλητα», θα σταλούν για καταστροφή σε ειδικές εγκαταστάσεις σε Φινλανδία και Γερμανία.
Υπενθυμίζουμε ότι η μέθοδος της υδρόλυσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά εν πλω: Στην πράξη δεν έχει γίνει προσομοίωση της διαδικασίας σε πραγματικές συνθήκες, δεν υπάρχει σχετική εμπειρία από έκτακτες καταστάσεις, υπάρχει πίεση χρόνου για την υλοποίηση της επιχείρησης, ενώ είναι γνωστές οι αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας του «Cape Ray». Η ύπαρξη πολύ επικίνδυνων φορτίων αποτελεί παράγοντα που πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα και ως προς την πιθανότητα ατυχήματος και ως προς τις δυνατότητες ουσιαστικής αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης.