ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Καταγγέλλει τις απολύσεις στην «Αλιτάλια»

Τις απολύσεις άνω των 2.000 εργαζομένων από την «Alitalia», που αποτελούν μέρος της συμφωνίας της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας με την επιχείρηση «Etihad», καταγγέλλει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Γραμματεία της ΠΣΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις "Alitalia" και "Etihad", με την κρατικής ιδιοκτησίας επιχείρηση από το Αμπού Ντάμπι να στοχεύει στην εξαγορά του 49% της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας.

Η ΠΣΟ καταγγέλλει το σχέδιο για 2.251 απολύσεις, τις οποίες η "Alitalia" περιλαμβάνει σαν μέρος της συμφωνίας χωρίς ούτε να προχωρήσει σε ενημέρωση για τις λεπτομέρειες.

Είναι γεγονός ότι ο ιταλικός αερομεταφορέας, που απασχολεί 14.000 εργαζόμενους, έχει συσσωρεύσει περισσότερα από 840 εκατομμύρια σε ζημιές μέχρι που τελικά διασώθηκε από τη χρεοκοπία και ιδιωτικοποιήθηκε το 2009. Ωστόσο, δεν είναι παρά λίγοι μήνες από τότε που παρέλαβε πακέτο κρατικής ενίσχυσης ύψους 500 εκατομμυρίων. Τώρα τεμαχίζεται σε κομμάτια, πουλιέται και καταδικάζει 2.251 εργαζόμενους, καθώς και τις μελλοντικές γενιές, στην ανεργία.

Η ΠΣΟ στέκεται στο πλευρό της ιταλικής εργατικής τάξης και του συνδικάτου Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) και στηρίζει το αίτημα "καμιά απόλυση"».

AIΓΥΠΤΟΣ
Ο στρατάρχης ... δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη

Από τη συνάντηση του στρατάρχη Προέδρου της Αιγύπτου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, την Κυριακή στο Κάιρο
Από τη συνάντηση του στρατάρχη Προέδρου της Αιγύπτου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, την Κυριακή στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Τον τάχα «ανεξάρτητο» ρόλο της αστικής Δικαιοσύνης στην Αίγυπτο υπερασπίστηκε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της χώρας, στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, με αφορμή την ένταση των αρνητικών αντιδράσεων που προκαλεί διεθνώς η πρόσφατη καταδίκη τριών δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα σε επτά ως 10 χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο του Καΐρου.

Ο Πρόεδρος Σίσι, υποστήριξε έτσι ότι δεν προτίθεται να παρέμβει στις δικαστικές αποφάσεις που επιβλήθηκαν σε δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα (οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι υποστήριξης προς τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που τέθηκαν εκτός νόμου στα τέλη του 2013, μέσω της «διασποράς ψευδών ειδήσεων»), ισχυριζόμενος ότι είναι «ανεξάρτητο το αιγυπτιακό δικαστικό σύστημα» και ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές.

Ο ίδιος επιχείρησε να φανεί, εκτός από «φρουρός» της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος, και «έτοιμος» να θυσιάσει τη μισή του περιουσία και να καταθέσει τη μισή πρωθυπουργική του αποζημίωση (μηνιαίως ύψους 42.000 αιγυπτιακών λιρών) υπέρ της «αιγυπτιακής οικονομίας», καλώντας και τους άλλους να μιμηθούν το παράδειγμά του «για να προστατεύσουν το μέλλον των επόμενων γενιών». Ο Σίσι, έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο μετά την αντίδραση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Αμποτ, ότι η κυβέρνησή του θα ασκήσει πιέσεις στον Αιγύπτιο Πρόεδρο προκειμένου να δοθεί χάρη στους καταδικασθέντες δημοσιογράφους.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η καταδίκη των τριών ρεπόρτερ του Αλ Τζαζίρα προκάλεσε και χτες τις έντονες διαμαρτυρίες διεθνών και εθνικών δημοσιογραφικών οργανώσεων, που απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο Σίσι, ενώ παράλληλα έγιναν ποικίλες κινητοποιήσεις, υπέρ των τριών καταδικασθέντων, από δημοσιογράφους σε μεγάλα διεθνή δίκτυα, όπως τα βρετανικά ΒΒC, Sky, ITN. Παράλληλα, τα υπουργεία Εξωτερικών σε Ολλανδία, Βρετανία και Βέλγιο κάλεσαν χτες τους πρεσβευτές της Αιγύπτου για «συνομιλίες» σχετικά με τις καταδίκες των τριών δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._ Η ρίψη πυρών, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αργά χτες βράδυ, σε πολιτικό αεροσκάφος των Πακιστανικών Αερογραμμών (ΡΙΑ) λίγο μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Πεσαβάρ στο Πακιστάν είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θάνατο μίας γυναίκας, πιθανώς αεροσυνοδού, και τον τραυματισμό δύο ατόμων. Το αεροσκάφος μετέφερε 178 επιβάτες.Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της επίθεσης.

TEΛ ΑΒΙΒ.--Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, επανέλαβε χτες τις λοιδορίες του πρωθυπουργού Νετανιάχου κατά της Δαμασκού, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις του συριακού στρατού ευθύνονται για την επίθεση της περασμένης Κυριακής σε κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή των υψωμάτων του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός έφηβος αραβικής καταγωγής.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Νέο σκάνδαλο ταρακουνάει το αστικό πολιτικό σύστημα, μετά την αποκάλυψη του περιοδικού Wprost, που προέκυψε από τηλεφωνική υποκλοπή, ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, Μάρεκ Μπέλκα (έχει διατελέσει και πρωθυπουργός), εμφανίζεται να παζαρεύει την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής με τον υπουργό Εσωτερικών με αντάλλαγμα η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών. Αν και δεν πρόκειται για τίποτε παράξενο μεταξύ αστών, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις λόγω των ενδοαστικών ανταγωνισμών.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Τα εθνικιστικά και ρατσιστικά κόμματα Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και Κόμμα Ελευθερίας της Ολλανδίας, της Μαρί Λε Πεν και του Γκερτ Βίλντερς αντίστοιχα, απέτυχαν να σχηματίσουν ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δε συγκέντρωσαν τους 25 βουλευτές από 7 χώρες που ήταν προϋπόθεση. Θυμίζουμε ότι τα άλλα λεγόμενα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα (αντιτίθενται στην ΕΕ από τη σκοπιά της υπεράσπισης της εθνικής αστικής τάξης), όπως το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ και το ιταλικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, σχημάτισαν μαζί με άλλους ευρωβουλευτές ομάδα με την επωνυμία «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Παραγουάη λόγω των πλημμυρών από τις συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Η έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων είχε ως αποτέλεσμα τα νερά των υπερχειλισμένων ποταμών Παραγουάη και Παρανά να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές. Πλημμύρες υπάρχουν και στη γειτονική Αργεντινή, ενώ και στη Βραζιλία, των υπερογκών δαπανών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, τεράστιες είναι οι καταστροφές, επίσης, από τις πλημμύρες.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Στα κεντρικά της εθνικής ασφάλειας στο Χαρτούμ οδηγήθηκε χτες το μεσημέρι η 27χρονη χριστιανή που είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή αλλαξοπίστησε και της οποίας η ποινή ακυρώθηκε προχτές από Εφετείο. Η γυναίκα συνελήφθη με το σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, ενώ βρίσκονταν στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ με σκοπό να μεταβούν στις ΗΠΑ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες από επίθεση ενόπλων, πιθανώς μελών της ισλαμικής οργάνωσης Σαμπάμπ, σε παράκτιο χωριό της Νότιας Κένυας, κοντά στην πόλη Μπεκετόνι, όπου είχαν σφαγιαστεί σε ανάλογη επίθεση στα μέσα Ιούνη άλλοι 65 άνθρωποι.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος συμβάλλουν στη χρηματοδότηση εγκληματικών, τρομοκρατικών και παρακρατικών ομάδων και οργανώσεων, καθώς αποκομίζουν ετησίως κέρδη ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, σημειώνει νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), που δημοσιοποιήθηκε χτες στο διεθνές περιβαλλοντικό συνέδριο που γίνεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, που δρα σε Σομαλία και Κένυα, για παράδειγμα, υπολογίζεται πως αποκομίζει ετησίως το λιγότερο 56.000.000 δολάρια από την παράνομη εξόρυξη άνθρακα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζ. Τζόνσον, δήλωσε χτες στο Κογκρέσο ότι αναζητεί «κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο» για να αντιμετωπίσει το διαρκώς αυξανόμενο κύμα Λατινοαμερικανών μεταναστών προς τις ΗΠΑ από τη μεθόριο με το Μεξικό, νοτίως του Τέξας. Μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, που αναζητούν μία ευκαιρία καλύτερης ζωής στο μέλλον, είναι τουλάχιστον 52.000 παιδιά (ακόμη και δύο ετών) που συνελήφθησαν ασυνόδευτα να προσπαθούν να περάσουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό....

ΛΟΝΔΙΝΟ.--Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, χαρακτήρισε «εσφαλμένη» την πρόσληψη του Αντι Κόλσον ως εκπροσώπου του το 2007, αφού ο Κόλσον, πρώην διευθυντής μιας «κίτρινης» εφημερίδας του μεγαλοεκδότη Ρούπερτ Μέρντοκ, βρέθηκε χτες ένοχος για συμμετοχή σε συνωμοσία για την υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών. Αντίθετα, στην ίδια δίκη αθωώθηκε η Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην επικεφαλής του κλάδου βρετανικών εφημερίδων του ομίλου «News Corp».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ακαρπη απέβη και η χτεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και αρχηγού του κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, και του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, σχετικά με την έναρξη συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για άρση της πολιτικής κατάστασης που έχει προκύψει στη χώρα μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 27 Απριλίου και την αποχή της από τη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ