ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Μόνιμη επιτήρηση για όλα τα κράτη - μέλη

Τους μηχανισμούς επιβολής «μνημονίων διαρκείας» σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ επιβεβαίωσε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τα εργαλεία επιτήρησης είναι η «ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση» και το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» της ΕΕ, που επιβάλλονται με ή χωρίς μνημόνια, ως κομμάτι της στρατηγικής των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης. Κατεύθυνση χαραγμένη χρόνια πριν την εκδήλωση της τελευταίας καπιταλιστικής κρίσης (π.χ. με το «Σύμφωνο Σταθερότητας» κ.ά.), που η εφαρμογή της επιταχύνεται ακριβώς λόγω της κρίσης.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου: «Ολα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης είναι σε μια διαρκή επιτήρηση, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Το "ευρωπαϊκό εξάμηνο", όπως λέγεται, και για το οποίο συζητήσαμε, χθες (σ.σ. προχθές) στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (σ.σ. της ΕΕ), είναι μια διαδικασία συνεχούς επιτήρησης και αλληλοεπιτήρησης. Δηλαδή η επιτήρηση είναι πιο ήπια στη Γαλλία ή την Ιταλία, που δεν έχουν καμία σχέση με μνημόνιο απ' ό,τι είναι στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία; Κατά βάθος δεν είναι».

Αποφάσεις σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Σήμερα, πρώτη μέρα του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών (ανάμεσά τους ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς) θα συζητηθεί η έκθεση για την ως τώρα εφαρμογή του «ευρωπαϊκού εξαμήνου». Στα προπαρασκευαστικά της συνόδου κείμενα τονίζεται ότι το Συμβούλιο θα εκτιμήσει «τη συνολική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεων ανά χώρα για το 2013» και «παρέχοντας καθοδήγηση στα κράτη - μέλη (...) προκειμένου να εφαρμόσουν τις προτεραιότητες που τίθενται στην ετήσια επισκόπηση της Επιτροπής για την ανάπτυξη». Επίσης, το Συμβούλιο «θα σημειώσει την κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"». Θυμίζουμε ότι η σχεδιασμένη ήδη από το 2009 «Ευρώπη 2020» συνιστά συνέχεια και εμβάθυνση της αντιλαϊκής Στρατηγικής της Λισαβόνας, εκφράζει την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Προβληματισμοί για τις ανισομετρίες

Παράλληλα, σκιαγραφώντας ο Ευ. Βενιζέλος τις ανισομετρίες στην καπιταλιστική ανάπτυξη, εστίασε πάλι στην ανάγκη των μονοπωλίων της Ελλάδας για φτηνότερο κόστος Ενέργειας, φτηνότερο φυσικό αέριο. Ζήτησε να υπάρχει «ενιαία διαπραγμάτευση» σε επίπεδο ΕΕ στην τιμή αγοράς αερίου, «για ν' αντιμετωπισθεί η ευρωπαϊκή αγορά, ακριβώς, ως ενιαία, όχι μόνο ως αγοράστρια, αλλά και γιατί δεν πρέπει να έχει εσωτερικές ανισότητες (...) Δική μας επιθυμία είναι να μην είναι η Ενέργεια στην Ελλάδα εντυπωσιακά ακριβότερη απ' ό,τι είναι στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες. Γιατί αυτό είναι από την αφετηρία μία πολύ μεγάλη ανισότητα. Αν στην ανισότητα αυτή προσθέσει κανείς και την ανισότητα στο κόστος του χρήματος, δηλαδή τα υψηλότερα επιτόκια, έχουμε δυο μειονεκτήματα, τα οποία είναι διαρθρωτικά και τα οποία στην πραγματικότητα καθηλώνουν την εθνική μας ανταγωνιστικότητα». Χαρακτήρισε μάλιστα το θέμα της τιμής «άμεσο, χειροπιαστό, επείγον».

Στην προσπάθεια να αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας, ουσιαστικά τη θέση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, υποστήριξε ότι «έχει μια κομβική θέση στα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου, η Ρεβυθούσα και η προοπτική για άλλους τερματικούς σταθμούς μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα, ο ΤΑP και οι διασυνδέσεις του είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο, η συμμετοχή μας στο λεγόμενο "κεντρικό διάδρομο", στο λεγόμενο "διάδρομο Αιγαίου - Βαλτικής" είναι πάρα πολύ σημαντική».

Αξονας τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Σημειωτέον, τέτοια ζητήματα αναμένεται να συζητήσει σήμερα και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Avidgor Liberman, που επισκέπτεται την Ελλάδα. Οπως δήλωσε ο Βενιζέλος, η συζήτηση θα αφορά και τη «διμερή συνεργασία» Ελλάδας - Ισραήλ και στον ενεργειακό τομέα.

Βέβαια, σηματοδοτώντας τις εκδηλούμενες οξείες ενδοαστικές αντιθέσεις, δείχνοντας τις βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης στο συγκεκριμένο τομέα και την περιοχή έσπευσε να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι ως Ελλάδα «δεν κάνουμε συνεργασίες, οι οποίες στρέφονται κατά τρίτων κρατών, δεν κάνουμε μια αντιτουρκική συνεργασία».

Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε να διασταυρωθούν πρώτα τα «τεχνικά δεδομένα». «Γιατί αυτά είναι μεγάλες επενδύσεις, στις οποίες πρέπει να μετάσχουν εταιρείες, δηλαδή να μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας. Δεν πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις», συμπλήρωσε, δείχνοντας ποιος θα καρπωθεί τον ενεργειακό πλούτο.

Τέλος, πάντα με άξονα την ικανοποίηση μονοπωλιακών συμφερόντων, επιβεβαίωσε τη σύνοδο στις 8 Μάη των ΥΠΕΞ των 28 κρατών - μελών της ΕΕ και των έξι ομολόγων τους των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα κυριαρχήσει η συζήτηση για τις ενεργειακές διασυνδέσεις και τα δίκτυα μεταφορών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς αναγνώριση της ανεξαρτησίας του με ΝΑΤΟική έγκριση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Αίσθηση προκάλεσε χτες σε Βελιγράδι και Πρίστινα η μεταφορά και δημοσίευση δηλώσεων του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στο Κοσσυφοπέδιο Δημήτρη Μοσχόπουλου στην αλβανόφωνη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε», με τις οποίες δίνεται η εντύπωση πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου επειδή τάχα αυτό θα είναι «προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Στη συνέντευξη που αναδημοσιεύεται και από τα σερβικά πρακτορεία ειδήσεων «Tanjug» και «BETA» ο επικεφαλής του διπλωματικού Γραφείου Συνδέσμου στο Κοσσυφοπέδιο φέρεται να δηλώνει επί λέξει: «Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το κράτος του Κοσσόβου όχι επειδή είναι καλή, αλλά επειδή η αναγνώριση θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Μοσχόπουλος φέρεται να υποστηρίζει ότι «όλες οι χώρες της ΕΕ» θα έπρεπε να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, ότι η Ελλάδα θέλει το Κοσσυφοπέδιο στην ΕΕ, λέγοντας (σύμφωνα και με σχετική ανταπόκριση της αγγλόφωνης σερβικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας inserbia.info): «Οταν λέμε ότι θέλουμε το Κοσσυφοπέδιο στην ΕΕ αυτό σημαίνει πως θέλουμε το Κοσσυφοπέδιο να αναγνωριστεί απ' όλες τις χώρες της ΕΕ. Πότε αυτό θα συμβεί και πότε θα γίνει αυτή η αναγνώριση δεν το γνωρίζω»...

Ερωτηθείς εν τούτοις από το δημοσιογράφο της «Κόχα Ντιτόρε» για το πότε η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, ο Μοσχόπουλος φέρεται να δήλωσε άγνοια.

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκρότηση κοσσοβάρικου στρατού, ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να είπε πως η Ελλάδα έχει συζητήσει το σχετικό θέμα με το ΝΑΤΟ και ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει βάσει των αρχών της «ευρωατλαντικής προοπτικής του Κοσσυφοπεδίου».

Αναφερόμενος στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας που πραγματοποιείται από πέρσι με τη μεσολάβηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον, ο Μοσχόπουλος εξήρε τη διαδικασία αυτή λέγοντας ότι «συνέβαλε αναμφίβολα σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα».

Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το θέμα προέκυψε επειδή απομονώθηκαν σε κοσσοβάρικα και σερβικά ΜΜΕ κάποιες δηλώσεις του Μοσχόπουλου και επιμένουν ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα δεν έχει αλλάξει, δηλαδή ότι τάσσεται υπέρ της «ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής (βλ. ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ) μακροπρόθεσμα όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Νωρίτερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος δήλωνε: «Εχουμε διατυπώσει επιφύλαξη στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, παρά τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε, χωρίς αναγνώριση». Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χτες το βράδυ αναμενόταν να εκδοθεί στην Πρίστινα διευκρινιστική δήλωση του Μοσχόπουλου προς τα ΜΜΕ, ότι οι δηλώσεις του δεν αποδόθηκαν σωστά.

Επαναφέρουν το σενάριο «Μεγάλης Αλβανίας»

Το ίδιο 24ωρο ο Τζόνουζ Μουσίου, ηγετικό στέλεχος της αλβανικής μειονότητας στους δήμους Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς της Νότιας Σερβίας και ηγέτης του κόμματος PDP, δήλωσε πως, «εάν η Ρωσία μπορεί να αποσχίσει την Κριμαία, τότε οι νότιοι σερβικοί δήμοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ενωθούν με το... Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία».

Ο απερχόμενος υπουργός της σερβικής κυβέρνησης άνευ χαρτοφυλακίου που είναι αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο, Αλεξάνταρ Βούλιν, έσπευσε να καταδικάσει την παραπάνω δήλωση σημειώνοντας ότι «είναι απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας». Αναρωτήθηκε ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις, καλώντας μάλιστα τη «διεθνή κοινότητα» να καταδικάσει «ηχηρά και δημοσίως τέτοιες δηλώσεις».

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εντείνονται οι προετοιμασίες επέμβασης της ΕΕ

Εντείνονται οι προετοιμασίες της ΕΕ για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, υπήρξε απόφαση να κληθούν τα κράτη - μέλη να συνεισφέρουν με «περισσότερες δυνάμεις». «Υπήρξε μια διάθεση ανταπόκρισης από τα κράτη - μέλη, δεν υπήρξε ακόμη κάτι συγκεκριμένο, αλλά ο κοινός παρονομαστής στη συζήτηση ήταν ότι θα επιδιωχτεί μεγαλύτερη συμμετοχή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Στην πολύπαθη αφρικανική χώρα, στη ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής όπου ευρωενωσιακά μονοπώλια διατηρούν μεγάλα συμφέροντα, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, επιχειρούν ήδη εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει το στρατηγείο στη Λάρισα προκειμένου να λειτουργήσει ως κέντρο επιχειρήσεων της αποστολής. Επιτελάρχης εκεί ορίστηκε Ελληνας ταξίαρχος, επιπλέον έχουν αποσπαστεί για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της επιχείρησης περίπου πενήντα Ελληνες επιτελείς. Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε και τον κινητό κόμβο επικοινωνιών του στρατηγείου, να μεταφερθεί στην ΚΑΔ για να εξασφαλιστούν οι επικοινωνίες των εκεί ευρωενωσιακών δυνάμεων με το κέντρο επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Συνάντηση ενημέρωσης

Με αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Πολιτικής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Γιάννος Γραμματίδης, συναντήθηκε χτες κατόπιν αιτήματός τους ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες επεξεργασίες του Ινστιτούτου σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ