Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Μόνιμη επιτήρηση για όλα τα κράτη - μέλη

Τους μηχανισμούς επιβολής «μνημονίων διαρκείας» σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ επιβεβαίωσε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τα εργαλεία επιτήρησης είναι η «ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση» και το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» της ΕΕ, που επιβάλλονται με ή χωρίς μνημόνια, ως κομμάτι της στρατηγικής των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης. Κατεύθυνση χαραγμένη χρόνια πριν την εκδήλωση της τελευταίας καπιταλιστικής κρίσης (π.χ. με το «Σύμφωνο Σταθερότητας» κ.ά.), που η εφαρμογή της επιταχύνεται ακριβώς λόγω της κρίσης.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου: «Ολα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης είναι σε μια διαρκή επιτήρηση, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Το "ευρωπαϊκό εξάμηνο", όπως λέγεται, και για το οποίο συζητήσαμε, χθες (σ.σ. προχθές) στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (σ.σ. της ΕΕ), είναι μια διαδικασία συνεχούς επιτήρησης και αλληλοεπιτήρησης. Δηλαδή η επιτήρηση είναι πιο ήπια στη Γαλλία ή την Ιταλία, που δεν έχουν καμία σχέση με μνημόνιο απ' ό,τι είναι στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία; Κατά βάθος δεν είναι».

Αποφάσεις σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Σήμερα, πρώτη μέρα του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών (ανάμεσά τους ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς) θα συζητηθεί η έκθεση για την ως τώρα εφαρμογή του «ευρωπαϊκού εξαμήνου». Στα προπαρασκευαστικά της συνόδου κείμενα τονίζεται ότι το Συμβούλιο θα εκτιμήσει «τη συνολική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεων ανά χώρα για το 2013» και «παρέχοντας καθοδήγηση στα κράτη - μέλη (...) προκειμένου να εφαρμόσουν τις προτεραιότητες που τίθενται στην ετήσια επισκόπηση της Επιτροπής για την ανάπτυξη». Επίσης, το Συμβούλιο «θα σημειώσει την κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"». Θυμίζουμε ότι η σχεδιασμένη ήδη από το 2009 «Ευρώπη 2020» συνιστά συνέχεια και εμβάθυνση της αντιλαϊκής Στρατηγικής της Λισαβόνας, εκφράζει την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Προβληματισμοί για τις ανισομετρίες

Παράλληλα, σκιαγραφώντας ο Ευ. Βενιζέλος τις ανισομετρίες στην καπιταλιστική ανάπτυξη, εστίασε πάλι στην ανάγκη των μονοπωλίων της Ελλάδας για φτηνότερο κόστος Ενέργειας, φτηνότερο φυσικό αέριο. Ζήτησε να υπάρχει «ενιαία διαπραγμάτευση» σε επίπεδο ΕΕ στην τιμή αγοράς αερίου, «για ν' αντιμετωπισθεί η ευρωπαϊκή αγορά, ακριβώς, ως ενιαία, όχι μόνο ως αγοράστρια, αλλά και γιατί δεν πρέπει να έχει εσωτερικές ανισότητες (...) Δική μας επιθυμία είναι να μην είναι η Ενέργεια στην Ελλάδα εντυπωσιακά ακριβότερη απ' ό,τι είναι στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες. Γιατί αυτό είναι από την αφετηρία μία πολύ μεγάλη ανισότητα. Αν στην ανισότητα αυτή προσθέσει κανείς και την ανισότητα στο κόστος του χρήματος, δηλαδή τα υψηλότερα επιτόκια, έχουμε δυο μειονεκτήματα, τα οποία είναι διαρθρωτικά και τα οποία στην πραγματικότητα καθηλώνουν την εθνική μας ανταγωνιστικότητα». Χαρακτήρισε μάλιστα το θέμα της τιμής «άμεσο, χειροπιαστό, επείγον».

Στην προσπάθεια να αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας, ουσιαστικά τη θέση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, υποστήριξε ότι «έχει μια κομβική θέση στα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου, η Ρεβυθούσα και η προοπτική για άλλους τερματικούς σταθμούς μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα, ο ΤΑP και οι διασυνδέσεις του είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο, η συμμετοχή μας στο λεγόμενο "κεντρικό διάδρομο", στο λεγόμενο "διάδρομο Αιγαίου - Βαλτικής" είναι πάρα πολύ σημαντική».

Αξονας τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Σημειωτέον, τέτοια ζητήματα αναμένεται να συζητήσει σήμερα και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Avidgor Liberman, που επισκέπτεται την Ελλάδα. Οπως δήλωσε ο Βενιζέλος, η συζήτηση θα αφορά και τη «διμερή συνεργασία» Ελλάδας - Ισραήλ και στον ενεργειακό τομέα.

Βέβαια, σηματοδοτώντας τις εκδηλούμενες οξείες ενδοαστικές αντιθέσεις, δείχνοντας τις βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης στο συγκεκριμένο τομέα και την περιοχή έσπευσε να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι ως Ελλάδα «δεν κάνουμε συνεργασίες, οι οποίες στρέφονται κατά τρίτων κρατών, δεν κάνουμε μια αντιτουρκική συνεργασία».

Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε να διασταυρωθούν πρώτα τα «τεχνικά δεδομένα». «Γιατί αυτά είναι μεγάλες επενδύσεις, στις οποίες πρέπει να μετάσχουν εταιρείες, δηλαδή να μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας. Δεν πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις», συμπλήρωσε, δείχνοντας ποιος θα καρπωθεί τον ενεργειακό πλούτο.

Τέλος, πάντα με άξονα την ικανοποίηση μονοπωλιακών συμφερόντων, επιβεβαίωσε τη σύνοδο στις 8 Μάη των ΥΠΕΞ των 28 κρατών - μελών της ΕΕ και των έξι ομολόγων τους των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα κυριαρχήσει η συζήτηση για τις ενεργειακές διασυνδέσεις και τα δίκτυα μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ