ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταψήφισαν τον αντιλαϊκό και φορομπηχτικό απολογισμό

Από συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Από συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Τον οικονομικό απολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το 2013 καταψήφισαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Κατάγγειλαν ότι στον οικονομικό απολογισμό αντανακλώνται οι αντιλαϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν από την πλειοψηφία της Περιφέρειας και υλοποιήθηκαν από αυτή στη διάρκεια του 2013.

Η Περιφέρεια, είπαν, περηφανεύεται ότι έχει πλεόνασμα τη στιγμή που το κράτος δίνει ξεροκόμματα στις αδήριτες και πιεστικές ανάγκες του λαού της Αττικής, όταν καταργούνται νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί, μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, όταν η απόφαση για να δοθούν 350.000 ευρώ για τις ανάγκες των εργαζομένων και των νέων στο Πέραμα δεν έχει υλοποιηθεί, όταν δεν έχει καν συζητηθεί το θέμα που πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση» τον περασμένο Δεκέμβρη για μείωση των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ της Αττικής.

Στάθηκαν στο ότι το 57% των εσόδων (αφαιρούμενων των επιχορηγήσεων προς τρίτους και των τόκων) προέρχεται από τέλη, πρόστιμα και παράβολα, αποδεικνύοντας το φορομπηχτικό χαρακτήρα του πλεονάσματος και επισήμαναν ότι προέκυψε από ανεκτέλεστα έργα και αποφάσεις, από δομές που υπολειτουργούν και από το «αίμα» του κόσμου, όπως το κρατικό πλεόνασμα που προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Αντί, λοιπόν, τα χρήματα αυτά να έχουν δοθεί για κάλυψη κοινωνικών αναγκών χρησιμοποιούνται ως προπαγάνδιση χρηστής οικονομικής διαχείρισης.

Ανέδειξαν, ειδικότερα, την καθυστέρηση της Διοίκησης σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για οικονομική στήριξη των κατοίκων του Περάματος, μία απόφαση που έχει παρθεί από τον περασμένο Οκτώβρη. Οπως τόνισαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, η απόφαση είχε διπλό σκέλος, δηλαδή τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας προς κοινωνικές ομάδες της περιοχής με χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας αλλά και προς την κυβέρνηση. Ειδικότερα υπενθύμισαν πως ως προς το δεύτερο σκέλος, οι παρεμβάσεις έπρεπε να είναι η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το σφράγισμα των βιβλιαρίων των ανέργων, χωρίς καμία προϋπόθεση, αλλά και η παράταση του επιδόματος προς τους ανέργους από τον ΟΑΕΔ.

Για τη δημιουργία πολυκέντρου τύπου «Mall» στο παλιό εργοστάσιο του «Μουζάκη» στη Λ. Κηφισού, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ υποστήριξαν πως στόχος είναι η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και πως η κατασκευή του θα φέρει αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, έκρηξη ενοικίων και δημοτικών τελών, πλήττοντας έτσι και τους κατοίκους της περιοχής αλλά και κατά πολύ περισσότερο τους μικρούς επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής καθώς θα στείλει στην ανεργία χιλιάδες κόσμο από τα μικρομάγαζα της περιοχής του 4ου Διαμερίσματος της Αθήνας. Μάλιστα, χαρακτήρισαν αστείο το επιχείρημα του επενδυτή περί 1.600 θέσεων εργασίας στη λειτουργία του τονίζοντας πως όπως είναι σήμερα οι εργασιακές σχέσεις, όταν το επτάωρο μπορεί να γίνει ωριαίο, δίωρο ή τετράωρο, οι 100 θέσεις εργασίας μπορούν να γίνουν 800 ή και 1.000.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε για συζήτηση και το θέμα της επικείμενης μεταφοράς των Προσφυγικών πολυκατοικιών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ υποστήριξαν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος της εκχώρησης σε «επενδυτές» και της αξιοποίησής τους στο πλαίσιο των λεγόμενων «αστικών αναπλάσεων». Είπαν πως η ένταξή τους στο ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι τυχαία και στάθηκαν στους αγώνες των κατοίκων για τη σωτηρία και ανάπλαση των Προσφυγικών από το Δήμο Αθηναίων καθώς αποτελούν πολύτιμο στοιχείο ιστορικής μνήμης αφού φέρουν στους τοίχους τους σφαίρες των μαχών του Δεκέμβρη του '44 και αποτελούν ζωντανή μαρτυρία για τους μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που πολέμησαν ενάντια στην αστική τάξη και τον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό. Ζήτησαν ο χώρος να παραμείνει δημόσιος, οι πολυκατοικίες να ανακαινιστούν και να αναβαθμιστούν και συγκεκριμένα δύο κτίρια να δοθούν για δωρεάν φιλοξενία των συγγενών των καρκινοπαθών οι οποίοι υποβάλλονται σε μακροχρόνιες θεραπείες, ένα να γίνει Μουσείο Προσφύγων της Μικράς Ασίας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τα υπόλοιπα κτίρια να παραχωρηθούν για κάλυψη κοινωνικών αναγκών και όχι στην επιχειρηματική δράση. Τελικά, ο περιφερειάρχης Αττικής πρότεινε την αγορά των πολυκατοικιών με χρήματα από το αποθεματικό της Περιφέρειας, μια κίνηση που αποτελεί ανέξοδο προεκλογικό πυροτέχνημα το οποίο ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να υλοποιήσει.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ
Εμπόριο ελπίδας σε βάρος των ανέργων

Αποκαλυπτική η περίπτωση του δήμου Πειραιά

Σε «μέσο» για ροκάνισμα κοινοτικών χρημάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς αναδεικνύονται οι άνεργοι, με τις Περιφέρειες και τους δήμους να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Την ώρα που η ανεργία καλπάζει και η τιμή της εργατικής δύναμης συρρικνώνεται δραματικά, ανθεί το εμπόριο ελπίδας όχι για κάποια θέση εργασίας, αλλά για ψίχουλα που δε δίνουν καν ανάσα.

Συγκεκριμένα, άνεργοι καλούνται να συμμετέχουν σε δράσεις των λεγόμενων Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση, τα οποία «αξιοποιούν» χρήματα της ΕΕ για τη διοργάνωση ουσιαστικά σεμιναρίων και συμβουλών πώς θα βρουν δουλειά ή πώς θα συστήσουν ατομική ή κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Για την υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων συστήνονται Αναπτυξιακές Συμπράξεις από φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα, με αντικείμενο την εκτέλεσή τους. Ενεργός είναι η συμμετοχή των δήμων, οι οποίοι μετέχουν στις Αναπτυξιακές Συμπράξεις με έργο κυρίως την προβολή και υποστήριξη της εκτέλεσης των Τοπικών Σχεδίων και των Περιφερειών που είναι οι ενδιάμεσες διαχειριστικές Αρχές, αξιολογώντας και υπογράφοντας τις σχετικές προτάσεις που οι Συμπράξεις καταθέτουν.

Χαρακτηριστικό του πώς λειτουργεί στην πράξη η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή ΕΕ και κυβερνήσεων που την προωθούν είναι η περίπτωση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Πειραϊκή Αναπτυξιακή», στην οποία συμμετέχει ο δήμος Πειραιά. Η εν λόγω Αναπτυξιακή θα διαχειριστεί το ποσό των 350.000 ευρώ για να συμβουλέψει και να καταρτίσει 70 άνεργους επιστήμονες στο πώς θα συστήσουν ατομικές και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης, οι 70 «ωφελούμενοι» θα παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης, θα συμμετέχουν σε σεμινάρια και θα δεχτούν συμβουλευτική υποστήριξη για το πώς θα στήσουν την επιχείρησή τους. Το εν λόγω Τοπικό Σχέδιο αφορά 20 ανέργους που θα καταρτιστούν σε τεχνικά επαγγέλματα και επαγγέλματα της ζώνης του λιμένα και της ναυτιλίας και 50 που θα καταρτιστούν στη σύσταση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στους τομείς καθαριότητας, τεχνικών εργασιών, διαμόρφωσης - συντήρησης ανάπλασης εξωτερικών χώρων και χώρων πρασίνου και υποστηρικτικών προς μονάδες κοινωνικής στήριξης υπηρεσιών. Οι 70, που θα επιλεγούν, θα παρακολουθήσουν 120 ώρες εκπαίδευσης για περίπου 450 ευρώ. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος σημειώνεται ότι οι «ωφελούμενοι» θα λάβουν 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, με τις ασφαλιστικές εισφορές. Στην πράξη δηλαδή θα λάβουν 3,75 ευρώ την ώρα. Συνολικά δηλαδή θα καταλήξουν στους ανέργους 31.500 ευρώ, ενώ στο ταμείο της Πειραϊκής Αναπτυξιακής για το εν λόγω Τοπικό Σχέδιο έχουν εγκριθεί 350.000 ευρώ.

Συμπερασματικά, όχι μόνο δε δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αλλά επιχειρείται να εκτονωθεί το μείζον ζήτημα της ανεργίας με ψίχουλα και προσδοκίες για δουλειά. Την ίδια ώρα προωθείται η ενσωμάτωση των συνειδήσεων του κόσμου στη λογική - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δήμους - της παράδοσης δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες προωθούνται γενικότερα από τους δήμους, στο όνομα της έλλειψης χρημάτων.

Ανά τη χώρα υπάρχουν 64 Αναπτυξιακές Συμπράξεις που θα διαχειριστούν το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, για την εκπαίδευση ανέργων στο πώς θα βρουν δουλειά προβλέπεται να δοθούν 24 εκατ. ευρώ, τα οποία βεβαίως δε θα δουν ούτε από μακριά οι ίδιοι οι άνεργοι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το Μετρό

Να συζητηθεί η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ζητούν οι Σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Με επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνουν: «Η πρόσφατη δήλωση διακοπής εργασιών του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης από τον εργολάβο του έργου φέρνει με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια το γεγονός ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων μέσα στην οποία εντάσσεται και η ανάθεση των δημόσιων έργων σε ιδιώτες εργολάβους δε θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κατασκευή τους χωρίς το κόστος τους να εκτιναχτεί στα ύψη, χωρίς να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο την εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτά.

Επειδή η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην πόλη, όχι μόνο στη συγκοινωνία, αλλά και με κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων που έτυχε να βρεθούν στο δρόμο του ΜΕΤΡΟ και οι οποίες δε δικαιολογούνται από την ανεύρεση αρχαιολογικών μνημείων που είναι μεγάλης αξίας και πρέπει να προστατευτούν στον τόπο που βρέθηκαν. Ζητούμε να εισάγετε ως θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ