Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ
Εμπόριο ελπίδας σε βάρος των ανέργων

Αποκαλυπτική η περίπτωση του δήμου Πειραιά

Σε «μέσο» για ροκάνισμα κοινοτικών χρημάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς αναδεικνύονται οι άνεργοι, με τις Περιφέρειες και τους δήμους να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Την ώρα που η ανεργία καλπάζει και η τιμή της εργατικής δύναμης συρρικνώνεται δραματικά, ανθεί το εμπόριο ελπίδας όχι για κάποια θέση εργασίας, αλλά για ψίχουλα που δε δίνουν καν ανάσα.

Συγκεκριμένα, άνεργοι καλούνται να συμμετέχουν σε δράσεις των λεγόμενων Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση, τα οποία «αξιοποιούν» χρήματα της ΕΕ για τη διοργάνωση ουσιαστικά σεμιναρίων και συμβουλών πώς θα βρουν δουλειά ή πώς θα συστήσουν ατομική ή κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Για την υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων συστήνονται Αναπτυξιακές Συμπράξεις από φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα, με αντικείμενο την εκτέλεσή τους. Ενεργός είναι η συμμετοχή των δήμων, οι οποίοι μετέχουν στις Αναπτυξιακές Συμπράξεις με έργο κυρίως την προβολή και υποστήριξη της εκτέλεσης των Τοπικών Σχεδίων και των Περιφερειών που είναι οι ενδιάμεσες διαχειριστικές Αρχές, αξιολογώντας και υπογράφοντας τις σχετικές προτάσεις που οι Συμπράξεις καταθέτουν.

Χαρακτηριστικό του πώς λειτουργεί στην πράξη η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή ΕΕ και κυβερνήσεων που την προωθούν είναι η περίπτωση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Πειραϊκή Αναπτυξιακή», στην οποία συμμετέχει ο δήμος Πειραιά. Η εν λόγω Αναπτυξιακή θα διαχειριστεί το ποσό των 350.000 ευρώ για να συμβουλέψει και να καταρτίσει 70 άνεργους επιστήμονες στο πώς θα συστήσουν ατομικές και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης, οι 70 «ωφελούμενοι» θα παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης, θα συμμετέχουν σε σεμινάρια και θα δεχτούν συμβουλευτική υποστήριξη για το πώς θα στήσουν την επιχείρησή τους. Το εν λόγω Τοπικό Σχέδιο αφορά 20 ανέργους που θα καταρτιστούν σε τεχνικά επαγγέλματα και επαγγέλματα της ζώνης του λιμένα και της ναυτιλίας και 50 που θα καταρτιστούν στη σύσταση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στους τομείς καθαριότητας, τεχνικών εργασιών, διαμόρφωσης - συντήρησης ανάπλασης εξωτερικών χώρων και χώρων πρασίνου και υποστηρικτικών προς μονάδες κοινωνικής στήριξης υπηρεσιών. Οι 70, που θα επιλεγούν, θα παρακολουθήσουν 120 ώρες εκπαίδευσης για περίπου 450 ευρώ. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος σημειώνεται ότι οι «ωφελούμενοι» θα λάβουν 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, με τις ασφαλιστικές εισφορές. Στην πράξη δηλαδή θα λάβουν 3,75 ευρώ την ώρα. Συνολικά δηλαδή θα καταλήξουν στους ανέργους 31.500 ευρώ, ενώ στο ταμείο της Πειραϊκής Αναπτυξιακής για το εν λόγω Τοπικό Σχέδιο έχουν εγκριθεί 350.000 ευρώ.

Συμπερασματικά, όχι μόνο δε δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αλλά επιχειρείται να εκτονωθεί το μείζον ζήτημα της ανεργίας με ψίχουλα και προσδοκίες για δουλειά. Την ίδια ώρα προωθείται η ενσωμάτωση των συνειδήσεων του κόσμου στη λογική - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δήμους - της παράδοσης δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες προωθούνται γενικότερα από τους δήμους, στο όνομα της έλλειψης χρημάτων.

Ανά τη χώρα υπάρχουν 64 Αναπτυξιακές Συμπράξεις που θα διαχειριστούν το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, για την εκπαίδευση ανέργων στο πώς θα βρουν δουλειά προβλέπεται να δοθούν 24 εκατ. ευρώ, τα οποία βεβαίως δε θα δουν ούτε από μακριά οι ίδιοι οι άνεργοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ