ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Με ασφαλές κριτήριο την πραγματικότητα, απέναντι στις «κούφιες» διακηρύξεις

Σε εκδήλωση της ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής μίλησε την Τρίτη το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής

Σε εκδήλωση της ΤΟ Εκπαιδευτικών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής στο θέατρο «Βεάκη» μίλησε προχτές το απόγευμα ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής. Ο Θ. Παφίλης ανέλυσε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μπροστά και στις εκλογικές μάχες του Μάη, ενώ επίσης αναφέρθηκε σε ζητήματα της επικαιρότητας και στις διαχρονικές ευθύνες της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεων που τη στήριξαν και τη στηρίζουν.

«Σήμερα πια», τόνισε, «με ασφαλές κριτήριο την πραγματικότητα και όχι τις διακηρύξεις, μπορούν και πρέπει οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα να αντιληφθούν πόση αξία είχαν οι διακηρύξεις όλων των κομμάτων πλην ΚΚΕ, για τη σύγκλιση των επιπέδων ανάπτυξης, των τιμών, των μισθών, των κοινωνικών κατακτήσεων. Πόση αξία είχαν οι διακηρύξεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και άλλων που είναι με την ΕΕ, περί ευρωπαϊκού κεκτημένου, περί ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, που τάχα ήταν αδιαπραγμάτευτα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Οση αξία είχαν τότε αυτά που έλεγαν, άλλη τόση έχουν σήμερα οι διακηρύξεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και άλλων δορυφόρων περί επανεκκίνησης της ΕΕ "με νέα αφήγηση" ή οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επανίδρυσης και αλλαγής της Ευρώπης μέσα από καλύτερες συμμαχίες και καλύτερες διαπραγματεύσεις. Πιο σκληρή, πιο επιθετική θα γίνεται για τους λαούς, για να εξυπηρετήσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Ο Θ. Παφίλης ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική, λαϊκή εξουσία ως τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο και αναφέρθηκε στις αυταπάτες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για φιλολαϊκές λύσεις εντός ΕΕ. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις σχετικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Παφίλης έθεσε σειρά ερωτημάτων που καλούνται να απαντήσουν με βάση την πραγματικότητα οι εργαζόμενοι: Θα αυξηθούν οι συντάξεις, θα μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης, όταν χτες ο Ολι Ρεν έβαλε θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης; Θα αλλάξει η κατεύθυνση και η στρατηγική της ΕΕ για την παιδεία, θα γίνει φιλολαϊκή, δημόσια δωρεάν, εργαλείο διαμόρφωσης της προσωπικότητας και θα παραιτηθεί η ΕΕ από τη λογική της παιδείας στην υπηρεσία των μονοπωλίων, που διαμορφώνει φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό; Πώς θα αναπτυχθεί ο δημόσιος τομέας, πώς θα γίνουν επενδύσεις αφού η ΕΕ και το ευρωπαϊκό πλαίσιο απαγορεύουν να ενισχύονται οι δημόσιες υπηρεσίες γιατί παραβιάζεται ο νόμος του ανταγωνισμού; Θα αλλάξει τίποτα με την κατάργηση του μνημονίου, όταν υπάρχει η δανειακή σύμβαση και το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», το ευρωπαϊκό μνημόνιο που ελέγχει κάθε τρεις μήνες τους προϋπολογισμούς σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ; Θα αλλάξει η πολιτική μισθών και ημερομισθίων όταν το Σύμφωνο για το το Ευρώ π.χ. στο σημείο 17 λέει ότι για να υπηρετηθεί ο στόχος της ευρωπαϊκής οικονομίας να γίνει η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο πρέπει να ρυθμιστούν οι μισθοί με γνώμονα τους κατώτερους στην ΕΕ; Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα παραιτηθεί από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό; Θα αντιμετωπιστεί η ανεργία των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων με οποιαδήποτε μορφή καπιταλιστικής ανάπτυξης;

«Η καπιταλιστική ανάπτυξη, εκτός των άλλων, λόγω της τεχνολογίας σήμερα, αντί να δημιουργεί, αφαιρεί θέσεις εργασίας, διώχνει κόσμο. Αυτή είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Αντί να μειωθεί το ωράριο, να αναπτυχθούν άλλοι τομείς, να εξοικονομηθεί δυναμικό για να πάει σε κοινωνικούς τομείς, στέλνεται στην ανεργία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μετά από την ομιλία ακολούθησε συζήτηση με εκπαιδευτικούς, που έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το ρεύμα του «ευρωσκεπτικισμού», την προοπτική της αποδέσμευσης της Ελλάδας από την ΕΕ κ.ά.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θέλει το ΚΚΕ να κυβερνήσει ή θέλει να είναι κόμμα αντιπολίτευσης;

Οι αναμετρήσεις του Μάη αφορούν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για Δήμους - Περιφέρειες, ωστόσο το ερώτημα παραμένει: Θέλει το ΚΚΕ να κυβερνήσει ή θέλει να είναι κόμμα αντιπολίτευσης;

Δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να μη διεκδικεί την εξουσία. Το ΚΚΕ, από την ίδρυσή του, είναι το κόμμα που παλεύει για να οδηγήσει την εργατική τάξη στην εξουσία, σε συνεργασία και κοινή πάλη με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτή η εξουσία, που θα συγκροτείται από λαογέννητους θεσμούς, δημιουργημένους μέσα στην εργατική - λαϊκή πάλη, θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, θα προωθήσει τον παραγωγικό συνεταιρισμό στην αγροτική παραγωγή. Με κεντρικό σχεδιασμό θα οργανώσει την παραγωγή σε όλη τη χώρα με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών - εργατικών αναγκών. Θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, θα διαγράψει μονομερώς όλο το χρέος. Σε αυτήν την εξουσία, στη «λαϊκή διακυβέρνηση» αυτής της εξουσίας το ΚΚΕ θα δώσει το «παρών» με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση - όργανο της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ενώ ο πλούτος που παράγεται, τα κλειδιά της οικονομίας θα βρίσκονται στα χέρια των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών κ.τ.λ. Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα εξασφαλίσει τίποτα θετικό για το λαό, για τους εργαζόμενους. Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο λαός θα ήταν με δεμένα τα χέρια. Ούτε μέτρα ανακούφισης θα μπορούσε να πάρει υπέρ των εργαζομένων. Γι' αυτό, άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για το ποιο κόμμα θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση, γιατί ξέρει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στο σημερινό πλαίσιο εκ των πραγμάτων θα ασκήσει διαχείριση υπέρ των συμφερόντων των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, ανεξάρτητα από διακηρύξεις.

Το ΚΚΕ μιλάει καθαρά και παίρνει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό. Δεν σπέρνει αυταπάτες ότι μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αλλαγές υπέρ των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, του λαού. Αυτή η λογική έχει δοκιμαστεί (π.χ., με τη συμμετοχή ΚΚ σε κυβερνήσεις, στη Γαλλία, στην Ιταλία κ.α.), και συνοδεύτηκε από κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων (γιατί αυτό απαιτούσαν οι ανάγκες του κεφαλαίου), από περαιτέρω αφοπλισμό και υποχώρηση του λαϊκού κινήματος, απογοήτευση και συμβιβασμό. Αυτό άλλωστε δείχνει και το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου. Ο λαός σήμερα δεν πρέπει να «παραμυθιάζεται» ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση, χωρίς ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, που θα υλοποιήσει πολιτική υπέρ του λαού.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα αφού σήμερα δεν έχουμε την εξουσία, βρισκόμαστε εκ των πραγμάτων στην αντιπολίτευση. Το ζήτημα είναι να το συνειδητοποιήσουμε, να οργανώσουμε τη δική μας μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στους χώρους σπουδών. Αντιπολίτευση στην εργοδοσία, στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις τους, συνολικά στην εξουσία τους, στην ΕΕ. Αυτή η αντιπολίτευση σημαίνει: να ανασυνταχθεί ταξικά το εργατικό κίνημα, να ισχυροποιηθεί η λαϊκή συμμαχία των εργατών, φτωχών ΕΒΕ, αγροτών, γυναικών, σπουδαστών σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Αυτός είναι άλλωστε ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να δοθεί απάντηση σήμερα στην αντιλαϊκή επίθεση, για να αμβλυνθούν οξυμένα λαϊκά προβλήματα, για να μπουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά και για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων, να αποκτήσει ο λαός τη δύναμη, την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και ικανότητα για να ανατρέψει αύριο την εξουσία των μονοπωλίων, να γίνει αυτός κυρίαρχος στον τόπο του.

Σε αυτήν την προσπάθεια θα «κατατεθεί» η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη.

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση των ΚΟ Κατασκευών, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς.

-- Αύριο, Παρασκευή στις 11 π.μ., στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

-- Την Κυριακή 23/3, στις 11 π.μ., στον Πειραϊκό Σύνδεσμο (Καραΐσκου 104 & Σωτήρος, Πειραιάς) η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «71 χρόνια από την ίδρυση της ΟΕΝΟ. Τιμάμε τους αγωνιστές της εργατικής τάξης». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ