Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Με ασφαλές κριτήριο την πραγματικότητα, απέναντι στις «κούφιες» διακηρύξεις

Σε εκδήλωση της ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής μίλησε την Τρίτη το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής

Σε εκδήλωση της ΤΟ Εκπαιδευτικών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής στο θέατρο «Βεάκη» μίλησε προχτές το απόγευμα ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής. Ο Θ. Παφίλης ανέλυσε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μπροστά και στις εκλογικές μάχες του Μάη, ενώ επίσης αναφέρθηκε σε ζητήματα της επικαιρότητας και στις διαχρονικές ευθύνες της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεων που τη στήριξαν και τη στηρίζουν.

«Σήμερα πια», τόνισε, «με ασφαλές κριτήριο την πραγματικότητα και όχι τις διακηρύξεις, μπορούν και πρέπει οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα να αντιληφθούν πόση αξία είχαν οι διακηρύξεις όλων των κομμάτων πλην ΚΚΕ, για τη σύγκλιση των επιπέδων ανάπτυξης, των τιμών, των μισθών, των κοινωνικών κατακτήσεων. Πόση αξία είχαν οι διακηρύξεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και άλλων που είναι με την ΕΕ, περί ευρωπαϊκού κεκτημένου, περί ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, που τάχα ήταν αδιαπραγμάτευτα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Οση αξία είχαν τότε αυτά που έλεγαν, άλλη τόση έχουν σήμερα οι διακηρύξεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και άλλων δορυφόρων περί επανεκκίνησης της ΕΕ "με νέα αφήγηση" ή οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επανίδρυσης και αλλαγής της Ευρώπης μέσα από καλύτερες συμμαχίες και καλύτερες διαπραγματεύσεις. Πιο σκληρή, πιο επιθετική θα γίνεται για τους λαούς, για να εξυπηρετήσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Ο Θ. Παφίλης ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική, λαϊκή εξουσία ως τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο και αναφέρθηκε στις αυταπάτες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για φιλολαϊκές λύσεις εντός ΕΕ. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις σχετικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Παφίλης έθεσε σειρά ερωτημάτων που καλούνται να απαντήσουν με βάση την πραγματικότητα οι εργαζόμενοι: Θα αυξηθούν οι συντάξεις, θα μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης, όταν χτες ο Ολι Ρεν έβαλε θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης; Θα αλλάξει η κατεύθυνση και η στρατηγική της ΕΕ για την παιδεία, θα γίνει φιλολαϊκή, δημόσια δωρεάν, εργαλείο διαμόρφωσης της προσωπικότητας και θα παραιτηθεί η ΕΕ από τη λογική της παιδείας στην υπηρεσία των μονοπωλίων, που διαμορφώνει φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό; Πώς θα αναπτυχθεί ο δημόσιος τομέας, πώς θα γίνουν επενδύσεις αφού η ΕΕ και το ευρωπαϊκό πλαίσιο απαγορεύουν να ενισχύονται οι δημόσιες υπηρεσίες γιατί παραβιάζεται ο νόμος του ανταγωνισμού; Θα αλλάξει τίποτα με την κατάργηση του μνημονίου, όταν υπάρχει η δανειακή σύμβαση και το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», το ευρωπαϊκό μνημόνιο που ελέγχει κάθε τρεις μήνες τους προϋπολογισμούς σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ; Θα αλλάξει η πολιτική μισθών και ημερομισθίων όταν το Σύμφωνο για το το Ευρώ π.χ. στο σημείο 17 λέει ότι για να υπηρετηθεί ο στόχος της ευρωπαϊκής οικονομίας να γίνει η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο πρέπει να ρυθμιστούν οι μισθοί με γνώμονα τους κατώτερους στην ΕΕ; Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα παραιτηθεί από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό; Θα αντιμετωπιστεί η ανεργία των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων με οποιαδήποτε μορφή καπιταλιστικής ανάπτυξης;

«Η καπιταλιστική ανάπτυξη, εκτός των άλλων, λόγω της τεχνολογίας σήμερα, αντί να δημιουργεί, αφαιρεί θέσεις εργασίας, διώχνει κόσμο. Αυτή είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Αντί να μειωθεί το ωράριο, να αναπτυχθούν άλλοι τομείς, να εξοικονομηθεί δυναμικό για να πάει σε κοινωνικούς τομείς, στέλνεται στην ανεργία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μετά από την ομιλία ακολούθησε συζήτηση με εκπαιδευτικούς, που έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το ρεύμα του «ευρωσκεπτικισμού», την προοπτική της αποδέσμευσης της Ελλάδας από την ΕΕ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ