ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Οσο πλησιάζει στη διαχείριση τόσο αποκαλύπτεται

Να πάρει ο λαός στην πλάτη του την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας, την επαναφορά δηλαδή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αξίωσε ξανά χτες ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξη στο περιοδικό «Επίκαιρα». Αμφότεροι κάλεσαν το λαό να αγωνιστεί για ένα στόχο που δεν περιλαμβάνει ανασυγκρότηση και των δικαιωμάτων του, αντιθέτως προϋποθέτει την παραπέρα υπονόμευσή τους.

Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «δε διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει το λαό και τον τόπο σ' ένα νέο Μνημόνιο» και λεονταρίζοντας απέναντι στην ΕΕ πρόσθεσε: «Οφείλουν να γνωρίζουν και οι εταίροι πως εμείς δεν θα αποδεχτούμε τέτοιου είδους προεκλογικά τετελεσμένα». Ωστόσο, λίγες μέρες πριν, καλλιεργώντας άλλοθι για την εξίσου αντιλαϊκή διαχείριση που εκπροσωπεί, διαμαρτυρόταν υποκριτικά ότι οι αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης θα τους δέσουν τα χέρια για τα επόμενα πενήντα χρόνια! Κι όχι οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας που θέλουν να υπηρετήσουν...

Αυτές τις ανάγκες, άλλωστε, έχοντας κατά νου εκτίμησε ότι «το έδαφος είναι πρόσφορο για αλλαγή πολιτικής» και προέτρεψε τους λαούς της ΕΕ «να κινητοποιηθούν ενάντια στη λιτότητα και να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να συνεννοηθούμε όλοι μαζί για την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη». Να γίνουν, δηλαδή, ο μοχλός πίεσης για προσαρμογή του μείγματος διαχείρισης στις σημερινές ανάγκες της ντόπιας αστικής τάξης, βασικό συστατικό του οποίου θα εξακολουθήσει να είναι η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, στο λαϊκό εισόδημα.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, ο Γ. Δραγασάκης δεν κρύβει ότι θέλουν την Τοπική Διοίκηση «μοχλό της κοινωνικής κινητοποίησης και της ανασυγκρότησης της χώρας». Υπερασπίζεται την ΕΕ και ουσιαστικά τσουβαλιάζει την πάλη για αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία, με το αστικό ρεύμα του «ευρωσκεπτικισμού», το φασισμό κ.τ.λ. κάνοντας λόγο γενικώς για «λογική του φόβου, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας που θέλει να διαλύσει ό,τι έχει κατακτηθεί στην Ευρώπη, και να μας επιστρέψουν στο μεσαίωνα των τυφλών εθνικών ανταγωνισμών».

Δηλώνει δε ότι «η αφετηριακή και ιδρυτική θέση μας είναι ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας» και δεν κρύβει πως η προσπάθεια εξόδου απ' την κρίση προς όφελος της αστικής τάξης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας εντός της ΕΕ, όταν λέει «η πάλη για την ανατροπή του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος θα ευοδωθεί μόνο αν διεξαχθεί σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο». Παρόλα αυτά, δεν αγνοεί τους προβληματισμούς στους κόλπους της αστικής τάξης ως προς τις συμμαχίες της και δηλώνει «είμαστε έτοιμοι πάντα να αντιμετωπίσουμε και ενδεχόμενα ή απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν ανεξάρτητα από τις δικές μας προτιμήσεις ή επιθυμίες».

Προπαγανδίζουν «κοινούς στόχους» ανάμεσα στο κεφάλαιο και το λαό

Με τη σειρά του, εμφανίζει το λαό να έχει ίδιους στόχους με την πλουτοκρατία, καλώντας τον «κόσμο της εργασίας, το λαό να ενωθεί γύρω από αυτούς τους κοινούς στόχους».

Ο Γ. Δραγασάκης συμφωνεί με την πρόσφατη δήλωση Σταθάκη ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας αποκλίνουν απ' τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιχαίρει μάλιστα για τη «διόρθωση» που επέφερε η κυβερνητική πολιτική φοροαφαίμαξης: «Σήμερα, ο ποσοτικός στόχος που θέταμε στο πρόγραμμά μας έχει προσεγγισθεί ως έναν βαθμό, αφού τα δημόσια έσοδα της γενικής κυβέρνησης έχουν, ως ποσοστό του ΑΕΠ, φτάσει στο 44% από 38% που ήσαν το 2009». Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία προσθέτει ότι αυτό επιτεύχθηκε με το στράγγισμα του λαού και υπόσχεται γενικώς και αορίστως ...φορολογική δικαιοσύνη.

Οταν ρωτάται, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει, απαντά ότι «η κρατική ιδιοκτησία δεν εμποδίζει από μόνη της την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών» κι αντιπαραβάλλει «ανάπτυξη ποικίλων συνεργατικών μορφών αλληλέγγυας οικονομίας, οικονομικής καινοτομίας και κοινωνικού πειραματισμού» (!) και «ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαθιστά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, με την προστασία των δημόσιων αγαθών και όπου χρειασθεί με αναπτυξιακές κοινοπραξίες και συμπράξεις».

Δηλώνει ότι όλα αυτά θα τα υλοποιήσει «ένας δυναμικός και διευρυνόμενος συνασπισμός κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα αναλάβει το βάρος και την ευθύνη της παραγωγικής ανασυγκρότησης», δίχως να προσδιορίζει τα όρια της ...διεύρυνσης που μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να οδηγήσουν και στον περιβόητο «μεγάλο συνασπισμό».

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες αναμόρφωσης

Στην πρώτη συνάντηση της άτυπης αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με την αντίστοιχη αντιπροσωπεία των «58», συμφωνήθηκε να συναντηθούν σήμερα Παρασκευή με τους εκπροσώπους και άλλων κινήσεων και του κόμματος του Λοβέρδου («Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα») για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες της ενιαίας καθόδου τους στις ευρωεκλογές. Επίσης, κατέληξαν σε ένα γενικό πλαίσιο για την ΕΕ και στην ύπαρξη μιας κοινής διακήρυξης για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ανοιχτά παραμένουν θέματα όπως το όνομα του ψηφοδελτίου, ωστόσο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αναγράφονται κάτω από το κοινό όνομα τα ονόματα και τα σύμβολα όλων όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Στη ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρός της, Φ. Κουβέλης, εξέφρασε τη στήριξή του στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη. Δράττοντας την ευκαιρία, επανέλαβε τα σαθρά περί «ακηδεμόνευτης, χειραφετημένης από κομματικές εξαρτήσεις λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης». Το πόσο «χειραφετημένη» ήταν η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνεται απ' το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στην εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων της κυβέρνησης, στη φορολεηλασία μέσω των ανταποδοτικών τελών, στην προώθηση της στρατηγικής της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, στο παραπέρα προχώρημα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, το ότι άνοιξε το δρόμο για ιδιωτικοποίηση και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών.

Ο Φ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι «είναι σε εξέλιξη» η πορεία των συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή υποψηφιότητα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η επιθυμία της ΔΗΜΑΡ για στήριξη του Μ. Μπόλαρη σκοντάφτει στην άρνηση προσώρας του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, ο Μπουτάρης έχει ήδη εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του προερχόμενου από τη ΝΔ Α. Τζιτζικώστα, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Γιάννη Ιωαννίδη.

Ζητείται άρση ασυλίας άλλων εννιά χρυσαυγιτών βουλευτών

Με έγγραφό τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να διαβιβαστεί στη Βουλή, οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ι. Κλάππα και Μ. Δημητροπούλου που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ζητούν την άρση της ασυλίας και των άλλων 9 χρυσαυγιτών βουλευτών (Ελ. Ζαρούλια, Ν. Κούζηλου, Αντ. Γρέγου, Π. Ζησιμόπουλου, Κ. Μπαρμπαρούση, Χρ.Αλεξόπουλου, Δ. Κουκούτση, Αρ. Ματθαιόπουλου, Μ. Αρβανίτη) οι οποίοι δεν είχαν κατηγορηθεί μέχρι τώρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Με πολυσέλιδο πόρισμα, οι ειδικές ανακρίτριες ζητούν τη δίωξή τους με την ίδια κατηγορία που έχουν διωχθεί και οι άλλοι εννέα χρυσαυγίτες βουλευτές. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο πόρισμα υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων, κατασχεθέν υλικό, βίντεο, φωτογραφίες, βάση του οποίου προκύπτει η δομή και η λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπρόσθετα, στο ίδιο πόρισμα ζητείται επιπρόσθετη άρση της ασυλίας για έξι βουλευτές, για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους Ν. Μιχαλολιάκο, Η. Κασιδιάρη, Ν. Μίχο, Γ. Γερμενή, Γ. Λαγό, Ε. Μπούκουρα, οι οποίοι κατηγορούνται πως εφοδίαζαν με οπλισμό την εγκληματική οργάνωση. Επίσης ζητείται με αίτημα που θα διαβιβάσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτ. Γκουτζαμάνη στη Βουλή η άρση της ασυλίας του Ν. Μιχαλολιάκου για κατοχή όπλων σε βαθμό πλημμελήματος και του Ν. Παππά για σύσταση παράνομου αρχείου. Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη προφυλακισμένοι οι Ν. Μιχαλολιάκος, Χ. Παππάς, Γ. Γερμενής, Ι. Λαγός, Ευστ. Μπούκουρας, Π. Ηλιόπουλος. Εμπλέκονται ποινικά, αλλά δεν είναι προφυλακισμένοι οι Ηλ. Παναγιώταρος, Ηλ. Κασιδιάρης και Ν. Μίχος.

ΚΟΒ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Σύσσωμοι στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της σε σχέση με προβοκατόρικα και ψευδή δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, η ΚΟΒ Κόνιτσας του ΚΚΕ τονίζει:

«Η Κομματική Οργάνωση Κόνιτσας Ιωαννίνων του ΚΚΕ καταγγέλλει τα προβοκατόρικα και ανυπόστατα δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, διαδίδουν ψέματα ότι τάχα διαγράφηκε η Κομματική Οργάνωση Κόνιτσας του ΚΚΕ, επειδή τάχα ήθελε να υποστηρίξει κοινό ψηφοδέλτιο και υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΚΟ Κόνιτσας, όπως όλες οι οργανώσεις του ΚΚΕ, δίνει τη μάχη για ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ. Στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το Κόμμα μας.

Επιλέγουμε τους υποψηφίους και τους επικεφαλής στα ψηφοδέλτιά μας με κριτήριο τη δράση τους, την αγωνιστική τους προσφορά στους αγώνες της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, της νεολαίας.

Ουδέποτε στην Κομματική μας Οργάνωση έγινε κουβέντα για στήριξη κοινού ψηφοδελτίου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν σαν σκέψη από κάποιο κομματικό μέλος. Το αντίθετο, η ΚΟ Κόνιτσας ομόφωνα υπερψήφισε το πολιτικό πλαίσιο της ΚΕ για τις εκλογικές μάχες του Μάη, που είναι απέναντι στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, κανένα μέλος της ΚΟ Κόνιτσας δεν έχει διαγραφεί!

Οι βρωμιές και οι προβοκάτσιες, που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, είναι ο κρυφός πόθος όσων έχουν ταχθεί απέναντι στο ΚΚΕ. Οσων ονειρεύονται συνεργασίες του ΚΚΕ, επιζήμιες για το λαό, για να σώσουν το καπιταλιστικό σύστημα από την κρίση του.

Σύσσωμη η ΚΟ Κόνιτσας του ΚΚΕ, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, θα δώσουν τη μάχη για ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, στην Περιφέρεια Ηπείρου και στο Δήμο Κόνιτσας με υποψήφιο Δήμαρχο τον Τάκη Σδούκο.

Καλούμε τους εργαζομένους της περιοχής να βγάλουν συμπεράσματα για τις μεθόδους που αξιοποιούν κάποιοι για να επιτεθούν στο ΚΚΕ και να απαντήσουν στις προβοκάτσιες, τα ψέματα και τη συκοφαντία, στηρίζοντας παντού το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ