ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σπίτι το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος» θα μιλήσει τη Δευτέρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση για την ανεργία που πραγματοποίησε η ΚΝΕ το καλοκαίρι στο «Μπαρουτάδικο»
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση για την ανεργία που πραγματοποίησε η ΚΝΕ το καλοκαίρι στο «Μπαρουτάδικο»
Οι Κομματικές και οι ΚΝίτικες οργανώσεις πυκνώνουν τις παρεμβάσεις τους στις εργατογειτονιές της δυτικής Αθήνας, καλώντας τους εργαζομένους να τιμωρήσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. «Να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού, στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για τη Λαϊκή Εξουσία». Με στόχο αυτό το σύνθημα να μπει σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο δουλειάς, οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργώνουν τις γειτονιές του Αιγάλεω, για την επιτυχία της συγκέντρωσης με τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπα, τη Δευτέρα 24/2 στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος».

Αιγάλεω, το παλιό «Μπαρουτάδικο»

Εκεί που οι παλιές προσφυγικές κατοικίες υποδέχτηκαν χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες και που σήμερα εξακολουθεί να συγκεντρώνεται κατά χιλιάδες το εργατικό στοιχείο. Στο Αιγάλεω που το Σεπτέμβρη του 1943, στη μάχη του Κηφισού 100 Αιγαλιώτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζί, προδομένοι από τους χίτες και τους ταγματασφαλίτες. Μια πραγματική εργατούπολη.

Το Αιγάλεω είναι ένας από τους λίγους Δήμους στο Λεκανοπέδιο που διατηρούνται μέσα στον οικιστικό ιστό του βιομηχανικές μονάδες, όπως τα δύο εργοστάσια της «Πεταλούδα», η YLA και η AMSTEL. Οι χιλιάδες εργάτες που κατοικούν στην περιοχή απασχολούνται κύρια στους κλάδους των κατασκευών και του μετάλλου, αλλά και σε βιομηχανικές μονάδες. Εδώ βρίσκονται και τα δύο μεγαλύτερα ΤΕΙ της Ελλάδας, που συγκεντρώνουν χιλιάδες παιδιά εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αθήνας οι επιπτώσεις της σκληρής ταξικής πολιτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια, με ιδιαίτερη όξυνση μετά την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, είναι πολλές: υψηλά ποσοστά ανεργίας που φτάνουν και ξεπερνούν το 40% και γίνονται ακόμα πιο συντριπτικά στις νέες ηλικίες, εκατοντάδες λουκέτα σε μικρές βιοτεχνίες και εμπορομάγαζα.

Η δημιουργία και η γιγάντωση μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή (IKEA, River West, Practiker, Jumbo, BSB κ.ά.) συγκέντρωσε μεγάλο κομμάτι από το μερίδιο της αγοράς. Η βαθιά κρίση στον κλάδο των κατασκευών και του μετάλλου αφήνει το στίγμα της στην περιοχή, αφού εκατοντάδες εργάτες όπως της γειτονικής περιοχής στην Ορφέως στο Βοτανικό και αλλού έχουν μείνει άνεργοι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως για μια θέση ημιαπασχόλησης με μισθό 180 ευρώ που προκήρυξε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών έγιναν 1.200 αιτήσεις!

Οι κομμουνιστές μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της λαϊκής πάλης

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά για να οργανώσουν την πάλη του λαού.

Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο: Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι τίμησαν με τη δράση και την παρέμβασή τους την εμπιστοσύνη που τους έδωσε το 17% του λαού του Αιγάλεω.

Στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων στο Δήμο, αντιτάχθηκαν στις απολύσεις προσωπικού, το οποίο μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια μειώθηκε περίπου στο μισό. Είναι χαρακτηριστική η θέση της Δημοτικής Αρχής του ΠΑΣΟΚ πως αποδεικτικό του ...νοικοκυρέματος που έχει γίνει στα οικονομικά του Δήμου αποτελεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα από 220 μειώθηκαν σε 70!

Καταγγέλθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η συντονισμένη προσπάθεια της Διοίκησης να δώσει καίριο πλήγμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, υλοποιώντας συνειδητά και κατά γράμμα την πολιτική της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχοντας για συμμάχους πότε τη ΝΔ, πότε τον ΣΥΡΙΖΑ και πότε και τους δυο μαζί. Προωθήθηκαν οι 5μηνες συμβάσεις στα πλαίσια της λεγόμενης «Κοινωφελούς Εργασίας», αλλά και κάθε είδους εργασιακές σχέσεις σε βάρος πάντα της σταθερής και μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα. Παραιτήθηκε ο Δήμος Αιγάλεω από το πρόγραμμα προσλήψεων της περιόδου 2012 - 2013 με κοινή τοποθέτηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενοι όλοι ότι θα γίνει «ορθολογικότερη κατανομή του υπάρχοντος (σ.σ. που προφανώς ήταν και πλεονάζον κατά τη γνώμη τους) προσωπικού του Δήμου».

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι αποκάλυψαν στο λαό την προσπάθεια της Διοίκησης να παραδώσει σε ιδιώτες το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και μάλιστα εν κρυπτώ, και με παρεμβάσεις ακυρώθηκε στην πράξη.

Με την παρέμβαση των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων σταμάτησε, πριν καν ξεκινήσει, η άθλια πρακτική της Διοίκησης να απειλεί όσους δεν είχαν πληρώσει τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς ότι θα κοινοποιήσει τα «χρέη» τους στην εφορία, λειτουργώντας σαν άλλη συγκυβέρνηση. Την από κοινού απόφαση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσουν τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς, μόνο η Δημοτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε. Την ίδια στιγμή η Διοίκηση με απόφασή της προχώρησε στη συγχώνευση Παιδικών Σταθμών, μειώνοντάς τους από 14 σε 10.

Παραδόθηκαν πλατείες και το άλσος Μπαρουτάδικο σε ιδιώτη για να βάλει την πραμάτεια του τις ημέρες των Χριστουγέννων και να βγάλει ζεστό χρήμα και σαν αντάλλαγμα να φροντίσει για το στολισμό της πόλης! Μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλαν το γεγονός και το καταψήφισαν.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι έδωσαν μάχη απέναντι στα σχέδια Διοίκησης και αντιπολίτευσης να μπει αντίτιμο σε κάθε υπηρεσία του Δήμου, καταψήφισαν έργα στήριξης διάφορων μεγαλοεργολάβων, διεκδίκησαν να παρθούν μέτρα από το Δημοτικό Συμβούλιο για την προστασία των ανέργων, των συνταξιούχων, έδωσαν μάχη να μην κλείσουν δομές και υπηρεσίες του Δήμου (π.χ. Κολυμβητήριο, ΚΕΠ κ.ά.), στηρίζοντας τους αγώνες των εργαζομένων. Η κατάσταση και στο Αιγάλεω, επιβεβαιώνει τη συμβολή των δήμων στην κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, στην ιδιωτικοποίηση δομών παιδείας, υγείας και πρόνοιας, στη φορομπηξία και το φόρτωμα νέων βαρών στη λαϊκή οικογένεια.

Η οργανωμένη δράση και παρέμβαση των κομμουνιστών είχε καίρια συμβολή στο να αναβληθούν τουλάχιστον 3 φορές τα σχέδια των κυβερνήσεων των τελευταίων 10 χρόνων για το κλείσιμο του νοσοκομείου «Η Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών). Με συγκεντρώσεις, πολύμορφες πρωτοβουλίες, συναυλίες, άλλες κεντρικές παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια στα οποία ανταποκρίθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία, τα σχέδια αυτά όλα τα προηγούμενα χρόνια αναβλήθηκαν, καθυστέρησαν.

Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, οι Κομματικές Οργανώσεις πρωτοστάτησαν στην πάλη του λαού, κατήγγειλαν τις μεθόδους και τις τακτικές των Διοικήσεων των τριών γειτονικών Δήμων, του Αιγάλεω (ΠΑΣΟΚ), του Χαϊδαρίου (ΝΔ) και της Αγίας Βαρβάρας (ΠΑΣΟΚ) που ουσιαστικά έστρωναν το έδαφος για το κλείσιμο του νοσοκομείου. Ανέδειξαν τον ύπουλο ρόλο των οπορτουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια και μόνο στο άκουσμα του αιτήματος για «καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας» έβγαζαν σπυριά και καταψήφιζαν ψήφισμα οποιουδήποτε σωματείου και φορέα το έθετε. Και από την άλλη προσπάθησαν να καπελώσουν τις κινητοποιήσεις υγειονομικών και εργαζόμενων πραγματοποιώντας κομματικές παρελάσεις (αυτοί που μέχρι πρότινος έσκουζαν για το δήθεν «ακηδεμόνευτο κίνημα»), ενώ επιτίθονταν στα στελέχη του ΚΚΕ που κατήγγειλαν στο λαό την τακτική τους αυτή.

Στη Λαϊκή Επιτροπή, στα σωματεία, στο κίνημα: Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με πρωτοπόρους εργαζομένους μπήκαν μπροστά σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας.

Η Λαϊκή Επιτροπή έδωσε δυναμικό «παρών» για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα.

Οργάνωσε κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια μαζί με την Επιτροπή Ανέργων έξω από τον τοπικό ΟΑΕΔ με αίτημα να σφραγιστούν τα βιβλιάρια όλων των ανέργων.

Συμπαραστάθηκε έμπρακτα στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΕΒΕ έξω από τον τοπικό ΟΑΕΕ με αντίστοιχα αιτήματα για τους φτωχούς μικροϊδιοκτήτες και αυτοαπασχολούμενους.

Οργάνωσε δίμηνο δράσης για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού με σύνθημα «Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους - Εξω το κεφάλαιο από τα νοσοκομεία», μαζί με τα παραρτήματα των σωματείων Συνταξιούχων και Οικοδόμων Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μόνη εγγύηση για το λαό

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι η μόνη εγγύηση για τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πιο δυνατό ΚΚΕ παντού, σημαίνει πιο αποτελεσματική πάλη του λαού και της νεολαίας. Περισσότεροι κομμουνιστές εκλεγμένοι σημαίνει περισσότερα εμπόδια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση, η αλληλεγγύη, η αισιοδοξία και η μαχητικότητα ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, οργανώνοντας τώρα τη δική του εργατική λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να βάλει εμπόδια σήμερα στην αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσει στην πορεία τον πλούτο που παράγει. Με ισχυρό ΚΚΕ προωθείται η Λαϊκή Συμμαχία, που θα ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές στο πεδίο της εξουσίας και της οικονομίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ