ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενισχύουμε το ΚΚΕ, ενάντια στα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων

Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ από την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», κατά την οποία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για τη μάχη των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα και των υπόλοιπων παρεμβάσεων ανθρώπων από το χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων, συνδικαλιστών, εκπροσώπων φορέων, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους στην εκδήλωση έβαλαν τη δική τους «πινελιά», από το δικό τους μετερίζι, στην προβολή της αναγκαιότητας να βγουν ενισχυμένα τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, σήμερα παρουσιάζονται οι παρεμβάσεις των Γιώργου Μαργαρίτη, καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λιάνας Κανέλλη, δημοσιογράφου, βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Γελαδά, κοσμήτορα στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας, Σάββα Κυριακίδη, προέδρου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών, Στέλλας Χριστοδουλάκου, ψυχιάτρου στο ΨΝΑ, μέλους της επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο, Γιώργου Αντωνόπουλου, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού και Αντώνη Κακαρά, αρχιπλοιάρχου ε.α., συγγραφέα.

Γιώργος Μαργαρίτης

Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Θα κάνω μια μικρή περιδιάβαση, μια μικρή βόλτα από τους άλλους, από την αστική τάξη... Τότε, στα 1789, όταν οι αστοί κάναν την πρώτη τους μεγάλη πολιτική επανάσταση και ήρθαν στην εξουσία στη Γαλλία, αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα πρόβλημα. Η αριστοκρατία τότε, φεουδάρχες, βασιλιάδες, πρίγκιπες και ούτω καθεξής, πέσανε να τους φάνε. Και κατά συνέπεια, θέλανε να σταθεροποιήσουν το καθεστώς, χρησιμοποιώντας ποιον; Χρησιμοποιώντας το λαό της Γαλλίας, γιατί αυτό τους έτυχε. Φτιάξανε λοιπόν ένα μεγάλο παραμύθι. Οτι θα δώσουν στο λαό δημοκρατία, την αστική δημοκρατία. Με αντάλλαγμα. Ποιο ήταν το αντάλλαγμα; Οτι ο λαός αυτός, για να πάρει την ποθούμενη δημοκρατία, θα πάει να σκοτωθεί στα πεδία των μαχών για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Και αυτό το καταφέρανε. Δημοκρατία; Για την ακρίβεια, ο Ναπολέοντας βγήκε. Αυτοκράτορας αυτός...

Προχωρήσανε οι καιροί, κατάκτησαν τον κόσμο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, η αστική τάξη σταθεροποιήθηκε, ο καπιταλισμός ανέβηκε, ο ιμπεριαλισμός διαμορφώθηκε. Είχαν ανάγκη να πολεμάνε μεταξύ τους και να πολεμάνε και τους άλλους, ο λαός φυσικά θα πάει να σκοτωθεί γι' αυτό. Η δημοκρατία πάντα έτσι, σαν υποχρέωση, διότι, πάτε να σκοτωθείτε, κι εμείς θα σας δώσουμε ανταλλάγματα. Αλλά ταμπού, μυστικό, το απόλυτο - δεν αναφέρεται πουθενά σε όλα αυτά τα λαμπρά κείμενα περί δημοκρατίας που οι αστοί κατασκεύασαν - το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής...

Γιατί το ΚΚΕ είναι διαφορετικό; Γιατί το ΚΚΕ ενοχλεί; Γιατί λέει κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Γι' αυτό το ΚΚΕ είναι μισητό, γι' αυτό το ΚΚΕ δέχεται συνεχώς επιθέσεις. Γιατί, απέναντι σε όλα τα παραπάνω των αστών, λέει το εξής απλό: Ωραία, μπείτε, βγείτε από την ΕΟΚ, από την ΕΕ, ό,τι θέλετε κάντε, δείξτε, δημοκρατίες, ξεδημοκρατίες, ποιος θα έχει τα μέσα παραγωγής; Τόσο απλά. Γι' αυτό και το εχθρεύονται...

Γι' αυτό, πολύ απλά, ΚΚΕ και μόνο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Αντώνης Κακαράς

Αρχιπλοίαρχος ε.α., συγγραφέας

Ρωτούν πώς και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων υποστηρίζει το ΚΚΕ, και απαντάω γιατί όχι. Ρωτούν τι δεν σας αρέσει στην ΕΕ ενώ βλέπουν ότι χαΐρι δεν είδαμε αφότου μας έσυραν εκεί μέσα. Το στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πατριώτης, έτσι ισοφαρίζει την άλλη ιδιότητα του προστάτη του πολιτικού συστήματος, της πλουτοκρατίας που απομυζά τον πατέρα και τη μάνα του, έτσι μαθαίνει να είναι περήφανος για τη δουλειά του, αγαπά την πατρίδα του, προστατεύει τα σύνορα...

Και μένει το ΚΚΕ να διατυμπανίζει πως πατριωτισμός είναι το συμφέρον του λαού. Αυτό δεν αφήνει ασυγκίνητο τον στρατιωτικό.

Δεν είναι οι κυβερνώντες μέχρι σήμερα υπεύθυνοι για το γεγονός πως η χώρα μας ξενέρισε στη διεθνή οικονομική κρίση ως κορυφή στο παγόβουνο, δεν είναι και αυτοί υπεύθυνοι για τη βαρβαρότητα στους εργαζόμενους, για την αθλιότητα των ανέργων; Και τα λοιπά κόμματα που προέκυψαν ξαφνικά στη λαίλαπα της επερχόμενης καταστροφής, αν δεν είναι πλυντήρια συνειδήσεων και νέες κερκόπορτες, τι είναι; Οσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, πιστεύουν εκεί πραγματικά πως την ΕΕ των εμπόρων, των χρηματιστών και των τοκογλύφων, άρα το συνονθύλευμα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, θα το κάνουν Ευρώπη των λαών;

Δεν είναι ηλίθιος ο αξιωματικός και ο υπαξιωματικός, θέλει να μην εξευτελίζεται η χώρα του, να μην ξεπουλάνε τον ήλιο, τη θάλασσα, τις ακτές, θέλει τα 12 μίλια για χωρική ζώνη, να διακηρυχθεί η ΑΟΖ. Δεν θέλει να δει τον ορυκτό πλούτο, τους υδρογονάνθρακες, τις ακτές, το νερό που πίνει, τα πάντα να γίνονται βορά στα χέρια των πολυεθνικών εν ονόματι δήθεν της κρίσης.

Εχω, όπως και ο καθένας, υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μου, στο λαό απ' όπου προέρχομαι, στην οικογένειά μου, και όπως κάθε πολίτης έχω δικαίωμα να κάνω την επιλογή μου. Ετσι οδηγούμαι στον συγκεκριμένο χώρο, το ΚΚΕ, αφού εκεί με πάει η λογική και όχι το συναίσθημα, αφού εκεί αγωνίζονται οι ασυμπίεστοι, σεμνά, καθαρά και ανόθευτοι, με μια συντριπτική ιδεολογία, κι αυτά είναι που δίνουν ελπίδες, προοπτική και όραμα.

Λιάνα Κανέλλη

Δημοσιογράφος, βουλευτής ΚΚΕ

Εγώ σας καλώ να πάτε να πείσετε τον κόσμο να ψηφίσει ΚΚΕ, γιατί αλλιώς καταντάει, τον κατάντησαν ανόητο, σχεδόν ηλίθιο, να ψάχνει το δίκιο και να μην το αναγνωρίζει, γιατί δίκιο μέχρι τώρα μόνο το ΚΚΕ είχε...

Σας καλώ λοιπόν να πείσετε τον κόσμο που δεν καταλαβαίνει ότι έρχονται οι ναζί να του φάνε το παιδί, όπως έρχονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, χωρίς σφυροδρέπανο, χωρίς σφυρί και δρεπάνι, ο φασισμός δεν πεθαίνει, διογκώνεται στην Ευρώπη, σύντροφοι, διογκώνεται τερατωδώς. Οσο μεγαλώνει και η ψευδαίσθηση ότι η Ευρώπη θα σωθεί επειδή μπορεί να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας.

Σας καλώ να καλέσετε τον κόσμο να ψηφίσει ΚΚΕ για τον κοινό νου. Για το δίκιο. Οχι μόνο για το δίκιο του εργάτη, αλλά και για το δίκιο του αγανακτισμένου. Σας καλώ να καλέσετε τον κόσμο να ψηφίσει ΚΚΕ για ν' αποδείξει ότι υπάρχει πατρίδα και ξέρει να την υπερασπίζεται.

Σας καλώ να καλέσετε ειδικά τις γυναίκες να πάψουν ν' ακούνε πως χάνονται από 'δώ τα λαμπρά μυαλά της χώρας και διαφεύγουν στο εξωτερικό ως μοντέρνοι γκασταρμπάιτερ, και ειδικά τις μανάδες που δεν έχουν να τα ταΐσουν. Σας καλώ να τις καλέσετε να καταλάβουν ότι και 23 εκατομμύρια Γερμανίδες μάνες και 15 εκατομμύρια Ιταλίδες μάνες και 15 εκατομμύρια Γαλλίδες μάνες δεν έχουν να θρέψουν τα παιδιά τους.

Θα σας πω κάτι, χρησιμοποιήστε με και σαν μοντέλο, όποιος πάει με το ΚΚΕ καταλαβαίνει ότι όφειλε να είναι, ήταν και δεν το ήξερε, κομμουνιστής από καρδιάς, αν θέλει να στέκεται όρθιος, να είναι αξιοπρεπής και να έχει ψυχή να παραδώσει εκεί που θέλει. Ψηφίστε λοιπόν ΚΚΕ και για έναν άλλο λόγο, δεν τάζει σωτηρία, τάζει όμως ένα πράγμα, μόνο ένα, σκληρή δουλειά, συγκεκριμένο στόχο, πραγματική λαϊκή εξουσία.

Σάββας Κυριακίδης

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών

Προέρχομαι από ένα χώρο που έχει ζήσει την κρίση από το 1990 και δώθε. Ενας κλάδος που αριθμούσε μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής 2.800 επιχειρήσεις και αυτήν τη στιγμή με το ζόρι αριθμούμε 300 - 350.

Αυτήν τη στιγμή, πέραν από το ότι είμαι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας που δραστηριοποιούμαστε και στην ΠΑΣΕΒΕ, μιλάω εκ μέρους 400.000 συναδέλφων που δεν έχουν ούτε καν γιατρούς γιατί χρωστούν στο ΤΕΒΕ. Μιλάω για τους ανθρώπους εκείνους που δεν μπορούν να έχουν το γιατρό τους. Μιλάω για το μέλλον που είναι ακόμα πιο δυσοίωνο και ήδη έχουν φτάσει στο σκληρό πυρήνα και δυστυχώς από 'δώ και πέρα θα είναι πολύ πιο ραγδαίες οι εξελίξεις στον κλάδο των μικρομεσαίων.

Το θέμα είναι να δούμε αυτό το κανάλι προς τις εκλογές σαν το εργαλείο εκείνο που θα βοηθήσει στη συγκέντρωση των δυνάμεων για να προχωρήσουμε από καλύτερες θέσεις από εκεί και μετά. Πιστεύω ότι το Κόμμα μας δε μετρά μόνο ψήφους, μετρά ανθρώπους που μπαίνουν καθημερινά στον αγώνα, που καθημερινά μαζικοποιούν το σωματείο τους, που καθημερινά συμμετέχουν στους αγώνες, και πείθουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτήν την ανατροπή που είναι αναγκαία και απαραίτητη και ικανή συνθήκη για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Κλείνοντας, θέλω να πω το εξής, απευθυνόμενος στο σύντροφο το σεισμολόγο. Υπάρχει ένας σεισμός που μπορούμε εμείς να τον φέρουμε. Και αυτό έχει να κάνει με τη δική μας μαχητική παρέμβαση στις εκλογές και την παραπέρα μετά τις εκλογές, τη δυναμική παρέμβαση στο κίνημα.

Γιώργος Αντωνόπουλος

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού

Μπροστά στις επικείμενες εκλογές, οι ψηφοφόροι, το ενήλικο κομμάτι του πληθυσμού ετοιμάζεται να επιλέξει, να στηρίξει, να μαυρίσει, να τιμωρήσει και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι δύσκολο για τον μέσο Ελληνα πραγματικά να έχει ορθή κρίση μπροστά στις κάλπες αφού κάθε φορά βρίσκει μπροστά του την προπαγάνδα των αστικών κομμάτων, τα ΜΜΕ δηλαδή, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που ελέγχουν, την τρομοκρατία της εργοδοσίας, το φάσμα της ανεργίας, όλα όσα συνωμοτούν για τη δημιουργία σύγχυσης και καπνού και προσπαθούν να θολώσουν την κατάσταση.

Κάθε εποχή έχει και τα δικά της θέματα. Και φυσικά πάντα επίκαιρη η λέξη «ανταγωνιστικότητα», πίσω απ' όλα. Αυτή η ανταγωνιστικότητα στη ναυτιλία δημιούργησε ένα χάσμα ανάμεσα στον εφοπλισμό και στη ναυτεργασία. Υπάρχει ένας στόλος 4.500 πλοίων, τα 800 έχουν ελληνική σημαία και από την άλλη πλευρά υπάρχουν 16.000 θέσεις εργασίας και 5.000 - σύμφωνα με τα ψευδή στοιχεία του υπουργείου - άνεργοι. Είναι 30 χρόνια, από το 1980, που αυτή η λέξη «ανταγωνιστικότητα» έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει τις ζωές των ναυτικών...

Για μας η απελευθέρωση στις Μεταφορές μέσα στην ΕΕ καθιερώνεται με βάση την οδηγία 3577 του '92. Από τότε έπρεπε σταδιακά να αντικαθιστώνται οι Ελληνες ναυτεργάτες από συναδέλφους τους χωρίς δικαιώματα. Και αν υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι που εργάζονται στην ποντοπόρο, στην ακτοπλοΐα και στις διεθνείς γραμμές Πάτρα - Ιταλία είναι γιατί μέσα σε συνθήκες πολιτικής επιστράτευσης, το ΠΑΜΕ στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους, έκανε 36 απεργίες, μέσα σε πολιτική επιστράτευση και είχαμε πραγματικά την έμπρακτη αλληλεγγύη.

Επειδή οι αγώνες είναι μπροστά και όχι μόνο για τις εκλογές, οφείλει ο καθένας να ψηφίσει και να στηρίξει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Μπορούμε να πούμε στους άλλους, στο διπλανό μας, στο συνάδελφο, απλά ότι ψηφίζω ΚΚΕ γιατί είναι το κόμμα του εργάτη. `Η με περισσότερες λέξεις ότι η ψήφος του ΚΚΕ θα επιστρέψει πολλαπλάσια σε σένα και στην οικογένειά σου.

Στέλλα Χριστοδουλάκου

Ψυχίατρος στο ΨΝΑ, μέλος της Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο

Προέρχομαι από ένα νοσοκομείο με βαριά αποστολή. Είμαι ψυχίατρος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί και - όπως σε όλο το χώρο της υγείας - έχουμε δει τι γίνεται στο χώρο της κρατικής υγείας που έχει απομείνει. Το σημαντικό αυτό αγαθό της υγείας γίνεται αγοραίο εμπόρευμα.

Η επίθεση αυτή είναι βέβαια ενιαία σε όλο το χώρο και δε θα μπορούσε να ξεφύγει η ψυχική υγεία. Πόσο μάλλον που οι δικοί μας άνθρωποι, οι ασθενείς μας, είναι μάλλον το πιο ευάλωτο, το πιο αδύναμο και κοινωνικά και οικονομικά και πολιτικά κομμάτι του λαού. Μια ιδιαιτερότητα υπάρχει στο δικό μας χώρο, που πλέον έχει μπει η ημερομηνία λήξεως: 31 Ιούνη του 2015 τα τρία τελευταία ψυχιατρεία θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν καταργηθεί. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι σ' εμάς πλέον έχει φανεί ξεκάθαρα το παραμύθι της «Ευρωπαϊκής Ενωσης των λαών» που αποκάλυψε το ΚΚΕ ευθύς εξαρχής. Γιατί εμάς δε μας κλείνει καμία τρόικα, κανένα μνημόνιο. Η ΕΕ ήδη πριν το 2000 έχει δεσμεύσει τις ελληνικές κυβερνήσεις σε αυτήν την κατάργηση των ψυχιατρείων. Και στο να μπορούν οι ΜΚΟ ν' αλωνίζουν το χώρο μας και να περνούν υπηρεσίες σε ιδιωτικά κέντρα.

Η λύση βρίσκεται μόνο στην ανατροπή αυτών των σχεδιασμών. Γιατί, κι αν έπεσε η πρώτη μάσκα, αυτή της ΕΕ, ήδη έχουν τρέξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να την αναστηλώσουν μ' έναν καινούργιο σχεδιασμό, με το δίλημμα που προσπαθούν να παγιδέψουν μ' αυτό τους εργαζομένους, «θέλετε τον κακό σχεδιασμό του Σαμαρά ή προτιμάτε τον καλό μετασχηματισμό του νοσοκομείου που θα γίνει με τον Τσίπρα;». Την ανατροπή όλων αυτών των σχεδιασμών μόνο η ισχυρή θέληση του λαού μπορεί να την υλοποιήσει. Ισχυρός λαός σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ.

Νίκος Γελαδάς

Κοσμήτορας του ΤΕΦΑΑ Αθήνας

Οπως ο λαός υποφέρει με φορολογία, με ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, με απολύσεις, με ανεργία, έτσι κι εμείς στο Πανεπιστήμιο ζούμε με λιγότερο προσωπικό, εμπορευματοποίηση της γνώσης, ξεπούλημα της περιουσίας του, «κούρεμα» των χρημάτων του και ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κορωνίδα σε όλα αυτά είναι ότι βγάζουμε πτυχιούχους οι οποίοι, με μαθηματική ακρίβεια, θα είναι είτε άνεργοι, είτε μετανάστες.

Μαζευτήκαμε εδώ απόψε για να μιλήσουμε για τις επικείμενες δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και τα ψηφοδέλτια του Κόμματος. Ετσι όπως είναι τα πράγματα, με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες οι οποίοι μας διοικούν, οι οποίοι προέρχονται από τα τρία μεγάλα κόμματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε φόρους και άλλους φόρους, απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δήμων, ιδιωτικοποιήσεις φιλέτων γης ή υπηρεσιών, ξεπούλημα χώρων. Αυτήν την εποχή, οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Ιδιωτικοποιούν τους ελεύθερους χώρους, βάζουν τους γονείς -όσους έχουν- να πληρώσουν για να γυμνάζονται τα παιδιά τους και εκμαυλίζουν τη νεολαία σε φαινόμενα βίας, σε φαινόμενα φανατισμού.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται, πώς αντιδρούμε και τι κάνουμε εμείς. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι η συσπείρωση στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η συσπείρωσή μας σε ψηφοδέλτια του Κόμματος που έχουν αντικαπιταλιστική βάση, που έχουν ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε τους υποψήφιους και το Κόμμα να δυναμώσει. Είναι οι μοναδικές συνεπείς δυνάμεις που αντιπαλεύουν τον καπιταλισμό. Και να σταματήσουμε να περιπλεκόμεθα σε συζητήσεις περί ενότητας της αριστεράς, ειδικά από δυνάμεις οι οποίες προέρχονται από αλλεπάλληλες διασπάσεις, οι οποίες μας κάνουν επίθεση φιλίας, ενότητας, μιας ενότητας η οποία δεν θα οδηγήσει πουθενά, γιατί αποτελούν πολιτική βαβέλ και άλλη εναλλακτική λύση του συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ