ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Κατασχέσεις και ασήκωτα πρόστιμα

Μαζικές και γενικευμένες διαστάσεις παίρνουν οι απειλές και εκβιασμοί απέναντι στα οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά
Μαζικές και γενικευμένες διαστάσεις παίρνουν οι απειλές και εκβιασμοί απέναντι στα οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά
Σε μέτρα θωράκισης του αντιλαϊκού νομοθετικού οπλοστασίου, με την ενεργοποίηση του μέτρου των «ηλεκτρονικών» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και με την επιβολή δυσβάστακτων προστίμων, κλιμακώνεται η φοροεπιδρομή της συγκυβέρνησης με στόχο τη συγκέντρωση των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων, οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων χρηματικών ποσών που βρίσκονται στα «χέρια τρίτων» επιβάλλονται ακόμη και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των οφειλετών. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις η υποχρέωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να αποστέλλει ειδοποιητήρια παραμένει για όλες τις άλλες περιπτώσεις, δηλαδή σε όσες δεν εντοπίζονται διαθέσιμα προς κατάσχεση χρηματικά ποσά. Οι απειλές και εκβιασμοί απέναντι στα οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά αναμένεται να πάρουν μαζικές και γενικευμένες διαστάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνει στα 2,4 εκατομμύρια.

Ειδικότερα :

Από τη στιγμή της κοινοποίησης ατομικής ειδοποίησης σε οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να προχωρά σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μέσα σε 30 μέρες.

Εξοντωτικά μέτρα προβλέπονται για λαϊκά νοικοκυριά τα οποία έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση διευκόλυνσης χωρίς, όμως, να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην έγκαιρη αποπληρωμή των δόσεων. Και σε αυτές τις περιπτώσεις το μέτρο της κατάσχεσης ενεργοποιείται χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» για δυο στη σειρά μήνες η ρύθμιση «διευκόλυνσης» χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «οφειλής».

Η Φορολογική Διοίκηση απαγορεύεται να παραλαμβάνει ή να χορηγεί κάθε έγγραφο που απαιτείται κατά τις κείμενες διατάξεις για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει το 50% των τραπεζικών καταθέσεων. «Εξαίρεση» προβλέπεται για ποσά μισθών και συντάξεων που κατατίθενται στους «οικείους» λογαριασμούς φυσικών προσώπων, που όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται στην πράξη, ούτε καν για τα ποσά που βρίσκονται κάτω από το προβλεπόμενο όριο της παρεχόμενης προστασίας που ισχύει για μισθούς και συντάξεις και που είναι 1.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα το ανεβάσει στα 1.500 ευρώ.

Από την 1η Γενάρη 2014 μπαίνουν σε εφαρμογή τα ασήκωτα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση το επιτόκιο «υπερημερίας» διαμορφώνεται στο 8,51% πάνω από τα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (0,25%), φτάνει δηλαδή στο 8,76% το χρόνο ή 0,73% ανά μήνα καθυστέρησης. Πέρα από το προηγούμενο επιβάλλονται και πρόστιμα ως εξής : Για καθυστέρηση έξι μηνών 10% επί του οφειλόμενου ποσού, για 12μηνη καθυστέρηση το πρόστιμο διπλασιάζεται στο 20% και για καθυστέρηση πάνω από 2 έτη στο 30%.

Διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, ενώ στα σχετικά κατάστιχα προστίθενται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια. Το Νοέμβρη του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, απογειώθηκαν στα 63,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Φυσικά πρόσωπα: Στο τέλος του Οκτώβρη τα φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται με «ληξιπρόθεσμες οφειλές» έφτασαν στα 2,4 εκατομμύρια. Το σύνολο της εμφανιζόμενης οφειλής διαμορφώνεται στα 23,1 δισ. ευρώ από 20,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012.

Νομικά πρόσωπα: Στις 464.411 φτάνει ο αριθμός των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 40,2 δισ. ευρώ από 35,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκέμβρη του 2012.

  • Στα 5,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Νοέμβρη 2013 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα και εταιρίες). Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά σε χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,9 δισ. προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ενισχύσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες 1,4 δισ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε

Την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατή πηγή για την παροχή ρευστότητας προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες έδωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων του αναπτυξιακού και επενδυτικού νόμου για το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός, το 2013 υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο 379 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα του 2012.

Ο υφυπουργός παρουσιάζοντας τις δράσεις που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και τη βελτίωση του «επενδυτικού περιβάλλοντος» ανέφερε:

Τη δημιουργία του «Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας», με στόχο την προώθηση των εξαγωγών και προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό (FDI), την προκήρυξη νέου κύκλου κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα», την έναρξη λειτουργίας του «Αυτοτελούς Γραφείου Επιθεώρησης Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων» - θεσμός που υποτίθεται θα συμβάλει στην ενίσχυση της «διαφάνειας» - καθώς και η εφαρμογή «ελέγχων» των επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου από πιστοποιημένους φορείς.

Τέλος, σημείωσε ότι σύντομα θα «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία του Ελληνικού, ενώ ανεπίσημα πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης υπολόγιζαν ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου το Δημόσιο θα στείλει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές την τελική σύμβαση, η οποία θα κυρωθεί με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

ΣΕΡΡΕΣ
Μπίζνες με τα απορρίμματα

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ. Την Παρασκευή, 3 Γενάρη, παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκη, σε ειδική συνεδρίαση στις Σέρρες, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι ανάδοχος του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών ανακηρύχθηκε ομόφωνα από το ΔΣ της ΕΔΣΑΝΣ ΑΕ (Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Σερρών AΕ) η ένωση εταιρειών ARCHIRODON - ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ENVITEC.

Σήμερα, το απόγευμα ο δήμαρχος Σερρών και πρόεδρος της ΕΔΣΑΝΣ συγκαλεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα οργανώνουν ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, «Λαϊκή Συσπείρωση» και καλούν το λαό να συμμετάσχει μαζικά και να διαδηλώσει την αντίθεσή του στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες και στα νέα χαράτσια για τα σκουπίδια.

Δυσβάστακτο το κόστος για το λαό

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών (επένδυση 30 εκατομμυρίων ευρώ) θα γίνει με χρηματοδότηση κατά 60% από το ΕΣΠΑ και 40% από την ανάδοχο εταιρεία. Προβλέπεται η επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων για τα επόμενα 27 χρόνια, που θα επιβαρύνει τις λαϊκές οικογένειες με πολλαπλάσια ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν μέχρι τώρα η διαχείριση για έναν τόνο απορριμμάτων κόστιζε 20 ευρώ, με τη λειτουργία του έργου, αυτό το ποσό θα αυξηθεί στα 100 ευρώ ανά τόνο και, φυσικά, τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Τις αρνητικές εξελίξεις είχε καταγγείλει μέσα στο καλοκαίρι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σερρών, σημειώνοντας ότι στο βωμό του κέρδους έγινε λάστιχο ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά, ο ΧΥΤΥ των Σερρών έγινε ΧΥΤΑ και στη συνέχεια ΧΥΤ και μάλιστα σε τοποθεσία (περιοχή Νεράιδα στο Παλαιόκαστρο) που δεν καλύπτει τις περιβαλλοντικές ανάγκες του νομού, αφού έγινε σε υδροφόρο ορίζοντα με κίνδυνο επιπτώσεων για την υγεία των κατοίκων. Σ' αυτόν το χώρο προβλέπεται να γίνει η εγκατάσταση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Προειδοποιούσε ότι «όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, με τους γερασμένους στόλους, με τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού οδηγούν εκ των πραγμάτων σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με μεγάλο κόστος. Στα σχέδιά τους μάλιστα δήθεν για τη μείωση του κόστους συμπεριλαμβάνεται και η καύση, με στόχο την παραγωγή Ενέργειας, βάζοντας σε δεύτερη προτεραιότητα το περιβάλλον και τη ζωή των δημοτών και των εργαζομένων».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΑΕ
Προτάσεις στήριξης των βιομηχάνων

Τα μέτρα που έχει προτείνει από τις αρχές του περασμένου έτους η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των εγχώριων βιομηχανιών, επαναφέρει ο πρόεδρος της «ανεξάρτητης» Αρχής Ν. Βασιλάκος, με άρθρο του στον «Τύπο της Κυριακής».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ζητά τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των βιομηχανιών για το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τη μείωση των - ήδη χαμηλών - φόρων και άλλων χρεώσεων που επιβάλλονται στην κατανάλωση ηλεκτρικής Ενέργειας και φυσικού αερίου (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τέλη ΑΠΕ), καθώς και άλλες παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την πρόσβαση των βιομηχανιών σε Ενέργεια χαμηλού κόστους.

Ο Ν. Βασιλάκος καταλήγει στο άρθρο του με την επισήμανση ότι, αν δεν εφαρμοστούν άμεσα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, εντός της καινούριας χρονιάς θα επιταχυνθεί η «φθίνουσα πορεία» της «σημαντικά συρρικνωμένης εγχώριας βιομηχανικής δραστηριότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ