Κλιμακώνεται ο εμπαιγμός με τα ψίχουλα του «επιδόματος θέρμανσης»
Motion Team |
Τα ψίχουλα του επιδόματος δεν καλύπτουν ούτε ένα μέρος από τις διαδοχικές ανατιμήσεις των φόρων στο πετρέλαιο |
Στα 1,3 ευρώ στο λίτρο φαίνεται να διαμορφώνεται φέτος η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ακλόνητοι στο ύψος τους θα παραμείνουν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, στους οποίους στη συνέχεια προστίθεται και ο ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα 260 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για το «επίδομα θέρμανσης» πέρσι, τελικά μοιράστηκαν μόλις τα 80 εκατ. ευρώ, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των λαϊκών νοικοκυριών δεν κατάφερε να προμηθευτεί καθόλου πετρέλαιο, ο μόνος... προβληματισμός του υπουργείου Οικονομικών έχει να κάνει με τη δυνατότητα μικρής προκαταβολής από το επίδομα, προκειμένου υποτίθεται να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του κυβερνητικού εμπαιγμού, αρκεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: για ολόκληρο το χειμώνα, και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), για σπίτι 80 τ.μ. στην περιοχή της Αθήνας, το σύνολο του επιδόματος θα μπορούσε να φτάσει το πολύ μέχρι τα 179,2 ευρώ.
Πρόκειται για ψίχουλα που όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα αλλά που ταυτόχρονα δεν καλύπτουν ούτε ένα μικρό μέρος από τις διαδοχικές τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους φόρους κατανάλωσης, οι οποίες στην περίοδο περιόδου 2010 - 2013 έφτασαν στα 380 ευρώ στο χιλιόλιτρο, κάνοντας απαγορευτική την κατανάλωση πετρελαίου για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να λεηλατούνται από ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής.
Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν απογειώσει τους ειδικούς φόρους από τα 21 ευρώ (χειμώνας 2010 - 2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011 - 2012) και στη συνέχεια (2012 - 2013) στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο, επίπεδα στα οποία θα παραμείνει και το χειμώνα που έρχεται. Οπως προκύπτει η διόγκωση των ειδικών φόρων από τα 21 στα 330 ευρώ φτάνει στα 309 ευρώ στο χιλιόλιτρο και μαζί με τον ΦΠΑ (23%) διαμορφώνεται στα 380 ευρώ στο χιλιόλιτρο.
Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας για την απειλή αφαίρεσης του ΑΦΜ σε όσους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ χρωστούν στην Εφορία
Ως έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των φορολογικών μέτρων σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών περί αφαίρεσης ΑΦΜ σε επαγγελματίες με φορολογικές εκκρεμότητες.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ που φέρει τον τίτλο «Αντιστεκόμαστε στη φορολογική τρομοκρατία», σημειώνει:
«Η νέα προσπάθεια φορολογικής τρομοκρατίας που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με την απειλή ότι θα αφαιρείται το ΑΦΜ από όσους δεν πληρώνουν τους υπέρογκους φόρους που μας έχουν επιβάλει, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των φορολογικών μέτρων σε βάρος των επαγγελματιών, βιοτεχνών, μικρών εμπόρων και αυτοκινητιστών.
Μας ξεζουμίζουν με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στη φορολογία. Για το 2014 σκοπεύουν να μας γδάρουν με το συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Μας φορτώνουν εισφορές αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος και τα χαράτσια. Με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια μας φορτώνουν με εισόδημα που δεν αποχτήσαμε ποτέ. Τώρα, με την απειλή αφαίρεσης του ΑΦΜ επιχειρούν να μας στραγγαλίσουν, να οδηγήσουν χιλιάδες συναδέλφους σε αναγκαστική έξοδο από τη δουλειά, στην ανεργία και τη φτώχεια».
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα είναι η καταστροφή και η εξαφάνιση για χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες - βιοτέχνες - μικρούς εμπόρους - αυτοκινητιστές. Δεν πληρώνουμε γιατί δεν έχουμε, έχουμε στεγνώσει. Πρέπει να τους εμποδίσουμε».
Τέλος, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, να κινητοποιηθούν, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα όπου δεν υπάρχουν και να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία. «Μόνο με τον ενωμένο αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους μπορούμε να εμποδίσουμε τα χειρότερα. Να ανοίξουμε δρόμο για την ανατροπή της πολιτικής που εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, που τα δίνει όλα σε τράπεζες, βιομηχάνους, εφοπλιστές, την ίδια ώρα που χιλιάδες από εμάς οδηγούμαστε στην καταστροφή».
Το 81% δεν είναι σε θέση να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ για τους προσεχείς 12 μήνες
Πρόκειται για στοιχεία στατιστικής καταγραφής της εξαθλίωσης που υφίσταται ο ελληνικός λαός από τις σαρωτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που εφαρμόζονται με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 3,5 χρόνια, προκειμένου ο ελληνικός καπιταλισμός να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να επανέλθει σε νέους κύκλους διευρυμένης αναπαραγωγής και κερδοφορίας.
Το στοιχεία αυτά περιέχονται στα «Αποτελέσματα Ερευνας Οικονομικής Συγκυρίας» που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και εκφράζει τις θέσεις του ΣΕΒ.
Στην καταγραφή της έρευνας για την «καταναλωτική εμπιστοσύνη» των νοικοκυριών, εμφανίζονται τα ακόλουθα στοιχεία για την οικονομική θέση των εργαζομένων:
-- Το ποσοστό εκείνων που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» ανήλθε στο 66% (από 60% τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο), ένα 14% αντλεί από τις αποταμιεύσεις για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, ενώ ένα 12 - 13% δηλώνει ότι έχει χρεωθεί για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές ανάγκες.
-- Το 81% δεν είναι σε θέση να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ για τους προσεχείς 12 μήνες.
-- Το 78% τους προσεχείς 12 μήνες θα προβεί σε μικρότερες δαπάνες για σημαντικές αγορές (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές).
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα των επιχειρήσεων με το σχετικό δείκτη να ανέρχεται το Σεπτέμβρη στο 93,1 (όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 100 σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης). Θετικές προβλέψεις υπάρχουν για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής (η οποία όμως βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα), και τις κατασκευές (λόγω της προσδοκώμενης επανεκκίνησης των μεγάλων έργων), ενώ αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για το λιανικό εμπόριο λόγω της χαμηλής ζήτησης.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στο τέλος του 2013 η σωρευτική συρρίκνωση του προϊόντος στην περίοδο εκδήλωσης της κρίσης θα ανέλθει στο 25%.
Την είσοδο στην τελική ευθεία σηματοδοτούν οι κυβερνητικές ενέργειες για την ιδιωτικοποίηση συγκεντρωμένων και νευραλγικών κλάδων και υποδομών της οικονομίας και της παραγωγής, όπως η Ενέργεια (ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ), η Υδρευση (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), οι λιμενικές υποδομές, οι οδικοί άξονες, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα φιλέτα δημόσιας γης κ.ά.
Ειδικότερα:
Η λίστα με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνει επίσης το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, με πανωπροίκι στους «επενδυτές» την παραλιακή ζώνη και επίσης την περιοχή - φιλέτο Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη μαζί με το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστήρ Παλλάς», ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας.
Ηδη φέτος έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του κρατικού μετοχικού πακέτου στον ΟΠΑΠ, των Κρατικών Λαχείων, της περιοχής - φιλέτο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.
Σε «εκκρεμότητα» και υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι η πώληση της ΔΕΣΦΑ στη «Socar».