ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πανελλαδικό απεργιακό σφυροκόπημα
  •   Στο αγωνιστικό στόχαστρο των εργαζομένων μπαίνει αύριο το αντεργατικό νομοσχέδιο κυβέρνησης - κεφαλαίου με την 24ωρη πανεργατική απεργία
  • Στις 10.30,  η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Κάνιγγος

Αρχίζει από απόψε τα μεσάνυχτα η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος που από χτες το απόγευμα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι δίνουν τη μάχη για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα. Υπερασπίζονται το οχτάωρο, τη σταθερή ημερήσια εργασία, αντιτίθενται στην αύξηση των απολύσεων, στην επέκταση της μερικής απασχόλησης. Διαμαρτύρονται για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ, για την υπονόμευση των ταμείων τους, απαιτούν το 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο αλλά και την ικανοποίηση νέων αιτημάτων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με περιοδείες, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς, δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, καλούν σε αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα. Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί στην Αθήνα μεγάλη απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Κάνιγγος.

Στο μεταξύ χτες, με κείμενο που υπογράφουν 5.000 στελέχη συνδικάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλων φορέων, αλλά και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ζητήθηκε από όλους τους βουλευτές η μη ψήφιση του νομοσχεδίου. Πρόκειται για τη συνέχεια μιας κίνησης που είχε εκδηλωθεί πριν μερικούς μήνες, η οποία στον πυρήνα της έχει τα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραφτόπουλο, Μ. Φραγκιαδάκη και άλλους.

Από άκρη σ' άκρη της χώρας απεργούν οι εργάτες της βιομηχανίας, στις κατασκευές, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, στις τράπεζες, στην οικοδομή, στις βιοτεχνίες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες και σε όλες τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ στάση εργασίας έχει προκηρύξει και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας από τις 11π.μ. μέχρι και τη λήξη του ωραρίου, πορεύονται μαζί με τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα αντιδρώντας στο σχέδιο «Πολιτεία», στην οικονομική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Εργατικά Κέντρα και επιτροπές αγώνα διοργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις ενώ η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Πεδίο του Αρεως. Στο μεταξύ μέχρι και την τελευταία ώρα, τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΜΕ συνεχίζουν την καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων. Σήμερα περιοδείες γίνονται σε μια σειρά εργοτάξια, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, νοσοκομεία, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Στην πανελλαδική απεργία για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου της, η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), τα στελέχη της οποίας πραγματοποίησαν πλήθος περιοδειών σε επιχειρήσεις του κλάδου και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και στην προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κάνιγγος. «Είναι αγώνας - σημειώνει στο κάλεσμά της - επιβίωσης και αξιοπρέπειας, αγώνας ζωής και δεν πρέπει να λείψει κανείς». Μαζί με την απόσυρση του νομοσχεδίου η ΟΕΦΣΕΕ προβάλλει τα αιτήματα, για σταθερή ημερήσια εργασία με πλήρη δικαιώματα και γενικευμένη εφαρμογή του 5ήμερου, 7ωρου, 35ωρου, απαγόρευση της υπερεργασίας και δραστική μείωση των υπερωριών, προστασία των ανέργων και επιδότηση για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

Οι λογιστές και οι λογίστριες καλούνται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών να πάρουν μέρος στην πανελλαδική απεργία, τονίζοντας ότι «απαίτηση όλου του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Στην Αθήνα, καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών στην πλατεία Κάνιγγος.

Να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, καλεί τους μεταλλεργάτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή απεργία απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στην απεργία καλούν η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών - Αρχιεργατών ΟΛΠ, λέγοντας «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, ζητώντας ανάπτυξη και προσλήψεις.

Ν' αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το οχτάωρο και αυξάνει την ανεργία, ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά που συμμετέχει στην απεργία. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ειδικών Ταμείων.

Στον αγώνα για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου καλεί τους εργαζόμενους του νησιού το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. Μέλη της Διοίκησης περιοδεύουν σε χώρους δουλιάς προετοιμάζοντας την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 9.30 το πρωί στην πλατεία του Αϊ-Μηνά.

ΒΟΥΛΗ
Να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα!
  • Αρχισε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο καταπατούνται τα εργατικά δικαιώματα χρόνων
  • Σπ. Στριφτάρης: Ψήφος υπέρ του νομοσχεδίου συνιστά συναίνεση στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα

Το αντεργατικό τερατούργημα που χτυπάει κατάκαρδα το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, την ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το οκτάωρο και το επτάωρο, και επιβάλει την «ελαστικότητα» κατ' απαίτηση των καπιταλιστών, συζητείται από χτες στη Βουλή.

Την απόσυρση του αντεργατικού τερατουργήματος ζήτησε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης τονίζοντας: «Κάθε βουλευτής αναλαμβάνει σήμερα μεγάλες ευθύνες. Ψήφος υπέρ του νομοσχεδίου συνιστά συναίνεση στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο αντεργατικό νομοσχέδιο που αφαιρεί το ένα ή το άλλο δικαίωμα των εργαζομένων και παρέχει προνόμια στο κεφάλαιο. Πρόκειται για τερατούργημα που χτυπάει κατάκαρδα το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, την ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το οκτάωρο και το επτάωρο, επιβάλλοντας την ελαστικότητα του ωραρίου εργασίας, τη λεγόμενη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, σύμφωνα με τις ανάγκες των καπιταλιστών για την αύξηση των υπερκερδών τους.

Η κυβέρνηση νομοθετεί για λογαριασμό των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων της ολιγαρχίας του πλούτου, κάνοντας πράξη τις κατευθύνσεις της ΕΕ της επονομαζόμενης Λευκής, στην ουσία Μαύρης, Βίβλου, των πολυεθνικών, που πέρασαν από τη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ.

Την ώρα που η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας τονίζει τις δυνατότητες για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, για τη γενικευμένη εφαρμογή του εφτάωρου και του 35ωρου τη βδομάδα, του εξάωρου για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η κυβέρνηση επιχειρεί να γυρίσει την εργατική τάξη στον εργασιακό μεσαίωνα καταργώντας το οκτάωρο, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα να διαχειρίζονται 138 ώρες εργασίας, να τις κατανέμουν σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους και να αυξάνουν τον ημερήσιο χρόνο εργασίας μέχρι την εξόντωση των εργαζομένων, χωρίς να πληρώνουν υπερωριακή αμοιβή.

Αντί για υπερωριακή αμοιβή θα δίνουν ρεπό ή αύξηση της ετήσιας άδειας. Είναι πρωτάκουστο και πρόκειται για διαδικασία καταλήστευσης των εργαζομένων και χρυσοφόρα πηγή για το μεγάλο κεφάλαιο. Ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί μείωσης των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας στις 38 είναι ουσιαστικά απάτη γιατί το 38ωρο απαιτεί τη ρητή κατοχύρωση των 7,5 εργάσιμων ωρών την ημέρα.

Υποκριτικές χωρίς αντικείμενο είναι επίσης οι κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες για την κατάργηση της υπερεργασίας και η αύξηση της υπερωριακής αμοιβής γιατί οι εργοδότες θα χρησιμοποιούν χωρίς υπερωριακή αμοιβή την υπερεργασία που προκύπτει από τη διευθέτηση των 138 ωρών το χρόνο».

Ο Σπ. Στριφτάρης κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο «οργανώνεται σφοδρότερη επίθεση ενάντια στο δικαίωμα της δουλιάς, ενάντια στην πλήρη σταθερή απασχόληση που θυσιάζεται στο βωμό της απασχολησιμότητας, της μερικής απασχόλησης, της υποαπασχόλησης. Αυτό επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση με την αύξηση του ορίου των απολύσεων, εφοδιάζοντας ταυτόχρονα το οπλοστάσιο της εργοδοτικής τρομοκρατίας με ακόμα περισσότερα όπλα.

Στοχεύοντας στην απασχολησιμότητα στην ψευτοαπασχόληση, στο μοίρασμα της ανεργίας, το νομοσχέδιο προκρίνει τη μερική απασχόληση ακόμα και λιγότερων από τέσσερις ώρες και αναφέρεται σε αυξήσεις - εμπαιγμό για να προσελκύσει νέα θύματα, απασχολήσιμους που θα βασανίζονται για να εξασφαλίσουν ένα μπουκάλι γάλα και μία φραντζόλα ψωμί την ημέρα.

Η κυβέρνηση προκλητικά προχωράει στην απαλλαγή των εργοδοτών από το 18% της ασφαλιστικής εισφοράς, στοχεύοντας όχι μόνο στην πριμοδότηση της πλουτοκρατίας, αλλά και στην υπονόμευση της οικονομικής βάσης των Ταμείων στη βάση των σχεδίων για την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής παρατήρησε ότι η θέση πως η απαλλαγή θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, πρέπει να εξεταστεί μέσα από το πρίσμα των τεράστιων ήδη οφειλών του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που φθάνουν το 1,5 τρισ. δρχ. «Ας καταβάλλει η κυβέρνηση πρώτα τα χρωστούμενα και να αφήσει τα κουβαρνταλίκια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη «διαφωνία» των βιομηχάνων με τα προτεινόμενα μέτρα τόνισε ότι αυτοί «υποτίθεται ότι γκρινιάζουν γιατί στοχεύουν σε ακόμα περισσότερα προνόμια, αφού θεωρούν την κυβέρνηση πραγματικά υπηρέτη τους και τα θέλουν όλα». «Γκρινιάζει, είπε, και η ΝΔ, αλλά από τη σκοπιά της ολοκληρωτικής απελευθέρωσης και έτσι επί της ουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων συμφωνούν στον πυρήνα των αντεργατικών μέτρων και στην κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Η ανεργία, είπε ο Σπ. Στριφτάρης, είναι γέννημα του καπιταλισμού και αυτό το ξέρουν καλά τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ και κάθε διαχειριστής του συστήματος, που διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, οι υποσχέσεις και οι δημαγωγικές μεγαλοστομίες επαναλαμβάνονται, αλλά το πρόβλημα οξύνεται και καταδικάζει χιλιάδες οικογένειες στην εξαθλίωση.

«Το ΚΚΕ, είπε, τονίζει ότι η εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων του νομοσχεδίου θα αυξήσει τη στρατιά των απασχολήσιμων, των μισοανέργων και των ανέργων, γιατί εκτός των άλλων με την ελαστικότητα του ωραρίου και τη διευθέτηση οι βιομήχανοι θα καλύπτουν μεγάλο μέρος των παραγωγικών αναγκών με την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, με την αξιοποίηση των 138 ωρών της διευθέτησης και τις υπερωρίες με την εντατικοποίηση της δουλιάς».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ψευδεπίγραφο» και «αναποτελεσματικό», αλλά η κριτική του ήταν από την πλευρά των ακόμα περισσότερων αντεργατικών ρυθμίσεων, αφού ζήτησε τη λήψη μέτρων για την προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών» και την «απελευθέρωση των αγορών».

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΣΥΝ, Γ. Αμπατζόγλου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν προωθεί την απασχόληση, απορυθμίζει ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και δρομολογεί νέες ανεξέλεγκτες υπέρ των εργοδοτών καταστάσεις στην αγορά εργασίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τόλμη και αποφασιστικότητα

Εντείνονται οι εξορμήσεις κλιμακίων του ΠΑΜΕ για την επιτυχία της  απεργίας

Από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Με αισιοδοξία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και άλλοι συνδικαλιστές «αλωνίζουν» κυριολεκτικά τις τελευταίες μέρες τα εργοστάσια, εργοτάξια, υπηρεσίες, τράπεζες, ξεσηκώνοντας ένα πλατύ κίνημα των εργαζομένων για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη αυριανή πανελλαδική απεργία και την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργατικές σχέσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Το αίτημα για την άρση του νομοσχεδίου και την αγωνιστική αντιμετώπιση των αντεργατικών μέτρων βρίσκει τόσο πλατιά απήχηση στα ευρύτερα στρώματα των εργαζομένων, που, όπως δηλώνουν στελέχη του ΠΑΜΕ της πόλης, επηρεάζει και πολλά μεσαία στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που αν και στις συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων δεν τολμούν να διαφοροποιηθούν από το πλαίσιο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ωστόσο στις καθημερινές άμεσες επαφές τους με τους εργαζόμενους τάσσονται ανοιχτά υπέρ του αιτήματος της απόσυρσης του νομοσχεδίου και της συνέχισης των κινητοποιήσεων σ' αυτή την κατεύθυνση.

Τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς επιβεβαιώνουν τη γενική εκτίμηση ότι η απεργία της Πέμπτης και η εργατική συγκέντρωση θα έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από την αντίστοιχη κινητοποίηση στις 10 Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα αντίστασης τόσο στα κυβερνητικά επιτελεία, όσο και στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Περιοδείες για την καλύτερη συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες σε καταστήματα τραπεζών στο κέντρο της πόλης τα στελέχη του ΠΑΜΕ στο χώρο των τραπεζών Σ. Ζαριανόπουλος και Γ. Χαβατζάς και διαπίστωσαν τη γενική προθυμία των εργαζομένων του κλάδου για συμμετοχή στην απεργία.

Στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων πραγματοποίησαν χτες και προχτές περιοδείες σε μεγάλο αριθμό γιαπιών και εργοταξίων και έφεραν το μήνυμα της απεργίας και του αγώνα στους οικοδόμους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Εξάλλου στελέχη του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Ακη Οργαντζή, πραγματοποίησαν τις δυο τελευταίες μέρες σειρά περιοδειών στα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, συμβάλλοντας στη συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία, που αναμένεται μαζική.

Στελέχη της Διοίκησης του ΕΚΘ επισκέφθηκαν χτες το πρωί το λιμάνι και είχαν πολύ καλή συζήτηση για την απεργία και τα κυβερνητικά σχέδια για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, με τους λιμενεργάτες και τους χειριστές μηχανημάτων φορτοεκφόρτωσης. Κλιμάκιο από τα στελέχη του ΠΑΜΕ και μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ Βασίλη Ρέβα και Θανάση Μητρούδα πραγματοποίησαν περιοδεία στα εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης και την ΕΛΛΕΝΙΤ. Αλλα στελέχη περιόδευσαν χτες στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Παπαναστασίου και προχτές στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΑΓΝΟ.

Η γενική εικόνα που δίνουν όλες αυτές οι εξορμήσεις είναι ότι η άρση του αντεργατικού νομοσχεδίου αποτελεί απαίτηση όλων των εργαζομένων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Επί ποδός» οι εργαζόμενοι

Στη μάχη της προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας έχουν ριχτεί τα σωματεία της πόλης. Στις 10.30, στην πλατεία Κάνιγγος, η συγκέντρωση

«Συναγερμός» έχει σημάνει και στην εργατούπολη του Πειραιά για την προετοιμασία και την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας αύριο Πέμπτη. Ηδη, τα περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. Το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων του Πειραιά είναι στις 10.30 π.μ. στην πλ. Κάνιγγος και έχει καθοριστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά.

Σε σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής τονίζεται ότι «ως πρόσχημα για το αντεργατικό τερατούργημα χρησιμοποιείται η αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά ουσιαστικά επιβάλλεται η κατάργηση του 8ωρου, η "ευελιξία", η απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, η αύξηση των απολύσεων. Προετοιμάζεται το πλαίσιο κατάργησης θεμελιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η επίθεση είναι ολομέτωπη, χτυπάει όλους τους εργαζόμενους».

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση με το ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ προσπαθούν με «μερεμέτια» στο νομοσχέδιο να αποπροσανατολίσουν, να χειραγωγήσουν και να εκτονώσουν τη δίκαιη και συσσωρευμένη αγανάκτηση των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι του Πειραιά - υπογραμμίζεται - μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, συνεχίζουμε, δυνατά αποφασιστικά για την επιτυχία της απεργίας. Αντιστεκόμαστε: στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην κατάργηση του 8ωρου, στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αντιστεκόμαστε: στον αφελληνισμό της ελληνικής ναυτιλίας, στην άρση του καμποτάζ και στο πέταγμα των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια. Στη συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και στη διάλυση της ναυπηγικής βιομηχανίας. Στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΣΕ και των άλλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας».

ΕΣΚ - ΟΤΕ
Επιτακτικός ο ενωτικός αγώνας

«Λέμε "ΟΧΙ" στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν πλουτοκρατία, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση». Με αυτή τη φράση η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους του Οργανισμού να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΚ τονίζει ότι χρειάζεται μαζικός, ενωτικός, αποφασιστικός αγώνας, με συνέχεια και κλιμάκωση για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής που θέλουν να εφαρμόσουν οι κυβερνώντες. Συμπληρώνει ότι η αυριανή απεργία είναι ένα ακόμα βήμα στην αναγκαία συνέχεια και κλιμάκωση των αγώνων, αλλά δεν πρέπει να μείνει εκεί.

«Η κλιμάκωση των αγώνων κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης καθώς ξεδιπλώνονται και οι επιλογές της για το ασφαλιστικό, είναι ανάγκη και απαίτηση των ίδιων των εργαζομένων» αναφέρει και καλεί τους εργαζομένους του ΟΤΕ στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, καθώς και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων πανελλαδικά.

Εξάλλου, τη συμμετοχή της στην αυριανή απεργία γνωστοποίησε η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ. Τα μέλη της Ενωσης θα προσυγκεντρωθούν στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Πατησίων (ΝΥΜΑ). Τέλος, τη συμμετοχή της στην απεργία εξήγγειλε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών.

«Μπλακ - άουτ» στις συγκοινωνίες

Θα παραλύσουν αύριο Πέμπτη οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων σε όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς («μπλε» και «πράσινα» λεωφορεία, «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο», τρόλεϊ και μετρό) στην 24ωρη απεργία. Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία, ενώ στο σιδηρόδρομο θα γίνουν μόνο τα δρομολόγια των κοινωνικών αναγκών. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10.15 π.μ. στην Ομόνοια. Στο έδαφος θα παραμείνουν τα αεροσκάφη της «Ολυμπιακής» και θα πραγματοποιηθεί μόνο μια πτήση ανά προορισμό. Με στάση εργασίας (11.30 π.μ. - 3 μ.μ.) συμμετέχουν στη μεθαυριανή κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ