ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «FRIENDSHIPGAZ»
Στο απυρόβλητο ο εφοπλιστής

Με την καταδίκη του μεταλλεργάτη Βασίλη Καββαδία, που γλίτωσε την τελευταία στιγμή από το θάνατο, «απάντησαν» χτες οι δικαστικές αρχές του Πειραιά, στο αίτημα για την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων, που στις 24 Ιούλη του 2008 έβαψαν στο αίμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εκτελώντας εν ψυχρώ 7 μεταλλεργάτες και ένα ναυτεργάτη στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ» του εφοπλιστή Πετρίδη! Το τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά αποφάνθηκε ότι ο μεταλλεργάτης είναι συνυπεύθυνος για την «παγίδα θανάτου» που έστησαν σε βάρος του και σε βάρος των 8 νεκρών εργατών, εφοπλιστές και εργολάβοι και τον καταδίκασε με 5,5 χρόνια φυλακή!

Σε 11 χρόνια φυλακή καταδικάστηκαν οι εργολάβοι αδελφοί Σουρλή και οι Στυλιανού, που είχαν αναλάβει τις εργασίες στο πλοίο, ενώ βέβαια δεν «αγγίχτηκε τρίχα» του εφοπλιστή και της εταιρείας του. Ακόμα και κάποιοι εκπρόσωποί του, χαρακτηρίστηκαν αθώοι!

Υπενθυμίζεται ότι εξαρχής ο προσανατολισμός που είχε δοθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και το πόρισμα των πραγματογνωμόνων "εδειχνε" σαν ενόχους τον Β. Καββαδία και έναν από τους 8 νεκρούς εργάτες τον Κ. Οικονομάκη!

Το δικαστήριο, στην κατεύθυνση να τσουβαλιαστούν θύτες και θύματα, στέλνοντας γενικότερα το μήνυμα στην εργατική τάξη που διεκδικεί στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, δέχτηκε τις χαλκευμένες κατηγορίες σε βάρος του μεταλλεργάτη, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι και πάνω από 3 χρόνια άνεργος. Τον χαρακτηρίζει συνυπεύθυνο, όταν τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια στη διάρκεια της δίκης, αλλά και από την ημέρα που οι 8 εργάτες βρήκαν τον τραγικό θάνατο όταν ξέσπασε φωτιά στο αμπάρι νο 3 του πλοίου, στο χώρο εργασιών οι εργοδότες δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει έστω πυροσβεστήρας και δεν υπήρχε καν έξοδος διαφυγής!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «EXTRA» ΛΑΥΡΙΟΥ
«Μάθαμε ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί»

Aπο τις μέρες της απεργίας
Aπο τις μέρες της απεργίας
Με ψηλά το κεφάλι γύρισαν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στα σούπερ - μάρκετ EXTRA στο Λαύριο, μετά την 60ήμερη απεργιακή τους κινητοποίηση, απαιτώντας την επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφισσάς τους, ύστερα από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης το Σάββατο 27 Ιούλη.

Η Απεργιακή Επιτροπή των ΕΧΤRΑ Λαυρίου με ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Καταφέραμε να σπάσουμε το φόβο που είχαμε όλοι να πούμε στην εργοδοσία, ως εδώ!! Γίναμε όλοι απεργοί γιατί βάλαμε τον εαυτό μας στη θέση της απολυόμενης και είπαμε δεν γυρνάμε χωρίς τη συνάδελφο στην εργασία. Κάναμε προσπάθειες με εξορμήσεις στα άλλα καταστήματα των ΕΧΤΡΑ για να γενικευτεί ο αγώνας. Μάθαμε ότι για να νικήσουμε χρειάζεται κλιμάκωση, να γίνουν όλα τα μαγαζιά κάστρα του αγώνα. Μόνο έτσι θα έκανε πίσω η εργοδοσία. Κάναμε παρεμβάσεις στο επιχειρησιακό σωματείο που είχε προσωρινή διοίκηση και προσπαθήσαμε να γίνει κτήμα όλων των εργαζομένων των ΕΧΤΡΑ και όχι μαγαζάκι της εργοδοσίας. Μάθαμε ότι ο αγώνας για να φτάσει στο στόχο του χρειάζεται οργάνωση, ικανούς, πρωτοπόρους εργάτες που θα είναι σε σύγκρουση με την εργοδοσία και δεν θα κοιτάνε το προσωπικό τους συμφέρον, δεν θα είναι ρουφιάνοι».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόσφατη δικαστική απόφαση, που έβγαλε τον αγώνα των απεργών παράνομο, αλλά και στην ταξική αλληλεγγύη: «Την προηγούμενη εβδομάδα τα αστικά δικαστήρια με απόφαση εξπρές έβγαλαν το δίκαιο αγώνα μας παράνομο. Ηταν αναμενόμενο και ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό. Αλλωστε ποιος αγώνας δικαιώθηκε στα δικαστήρια; Κανένας. Ολοι οι αγώνες των εργαζομένων βγαίνουν παράνομοι. Ετσι είναι, οι κυβερνήσεις και τα δικαστήρια υπηρετούν τα αφεντικά τους!!. Δεν πτοηθήκαμε όμως, είπαμε συνεχίζουμε για την επαναπρόσληψη και ενάντια στην ποινικοποίηση του αγώνα μας. Σε αυτόν τον αγώνα μάθαμε ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι οι εχθροί μας. Ευχαριστούμε το ταξικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής και το ταξικό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, που στήριξαν από την πρώτη στιγμή τον αγώνα μας. Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου των ΕΧΤΡΑ, η οποία είχε την υποχρέωση να στηρίξει τον αγώνα μας, μετά την απόφαση του δικαστηρίου και δεν το έπραξε. Αυτά τα σωματεία λέγονται εργοδοτικά! (...)».

ΛΑΡΙΣΑ
«Εφυγε» η σ. Κλαίρη Καψαχάτη

«Εφυγε» αιφνίδια από τη ζωή το περασμένο Σάββατο η σ. Κλαίρη Καψαχάτη, μέλος της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών στη Λάρισα και στέλεχος του ΠΑΜΕ στο χώρο της εκπαίδευσης. Ηταν 50 ετών, παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και δούλευε ως εκπαιδευτικός στο ΕΠΑΛ. Πριν το ΕΠΑΛ εργαζόταν για 13 χρόνια στα ΤΕΙ Λάρισας. Στο ΚΚΕ εντάχθηκε το 2010, ενώ τα χρόνια πριν το 2010 συμμετείχε ενεργητικά στα ψηφοδέλτια που στήριζε το Κόμμα.

Η Μαρία Γαβαλά, στέλεχος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, μιλώντας στην κηδεία της που έγινε την Κυριακή, είπε μεταξύ άλλων: «...πάλεψες μαζί με τους συντρόφους σου από την ΚΟΒ εκπαιδευτικών μέσα σε σκληρή ιδεολογική πολιτική αντιπαράθεση στο χώρο. Είχες ευκαιρίες συντρόφισσα να κάνεις πίσω, ήσουν όμως αταλάντευτη. Κατέβαλες τεράστια προσπάθεια να μαθαίνεις, να διαβάζεις, αναζητούσες πάντα πολιτικά επιχειρήματα και έτσι έβγαινες μπροστά, κέρδισες κύρος, σεβασμό, ακόμη κι από τους πολιτικούς σου αντιπάλους. (...) έγινες στέλεχος του ΠΑΜΕ, διετέλεσες μέλος του ΔΣ στην ΕΛΜΕ Λάρισας, το 2011 - 2012, στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, μέχρι σήμερα. (...) δεν ταλαντεύτηκες, έδινες το χέρι για να σηκωθούν οι συνάδελφοί σου, για να σπάσει ο φόβος, για να πάρει πόδι η αυταπάτη, η λογική του μικρότερου κακού. Ετσι, σε κρατάμε στη θύμηση και στις καρδιές μας, συντρόφισσα Κλαίρη. Λεβέντισσα, γνήσια, μ' αυτό το χαμόγελο στα μάτια σου. Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ εκφράζει στο σύντροφο της ζωής σου Νίκο, στις λατρεμένες κόρες σου, σε όλη την οικογένειά σου, τα θερμά της συλλυπητήρια».

Σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή πόλης Λάρισας του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη «για τον αιφνίδιο θάνατο της συντρόφισας Κλαίρης Καψαχάτη» και υπογραμμίζει πως η στάση της υπήρξε «ταξικά υποδειγματική ως εκπαιδευτικός - παιδαγωγός, απέναντι στους μαθητές των ΕΠΑΛ, πολεμώντας έμπρακτα την αντιδραστική θεωρία "του ποιοι παίρνουν τα γράμματα", συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους σε αγωνιστική κατεύθυνση».

Τη θλίψη της εκφράζει και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, η οποία σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Το τελευταίο διάστημα πάλεψε δραστήρια ενάντια στην κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και στις διαθεσιμότητες - απολύσεις εκπαιδευτικών. Πρωτοστάτησε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα των απολυθέντων εκπαιδευτικών του νομού Λάρισας, της οποίας ήταν και μέλος, όντας και η ίδια ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Πρωτοπόρα και "πανταχού παρούσα" στους αγώνες του κλάδου και όχι μόνο, υπηρετώντας με σθένος τις αξίες, τα οράματα και το δίκιο της εργατικής τάξης, μας αφήνει κληρονομιά το παράδειγμα της αγωνιστικής στάσης ζωής».

ΠΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Για τις εξελίξεις στον κλάδο

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τις αυταπάτες και να προχωρήσουν σε οργάνωση της αντίστασης στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές, επιβεβαιώνουν και οι εξελίξεις που συνοδεύουν το «σπάσιμο» της «Probank» σε «καλή» και «κακή» και την εξαγορά του καλού τμήματος από την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), όπως και η απορρόφηση της «FBB» από την ΕΤΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού σημειώνει, ανάμεσα σ' άλλα, ότι οι εργαζόμενοι της «Probank» και της «FBB» και τα δικαιώματά τους «βρίσκονται στον αέρα, αφού η ΕΤΕ θα τους πάρει αρχικά με εξάμηνες συμβάσεις». Επιπλέον, «οι εργαζόμενοι της "Probank" βρίσκονται χρεωμένοι ως το λαιμό, αφού κάτω από τον άμεσο ή έμμεσο εκβιασμό της απόλυσης, κάτω από αυταπάτες έχουν δανειστεί για να ''επενδύσουν στην τράπεζά τους''».

Οι εξελίξεις, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού, επιβεβαιώνουν ότι «οι Τράπεζες είτε δημόσιο χαρακτήρα έχουν, είτε ιδιωτικό, στην οικονομία της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους θεωρούν τον εργαζόμενο κόστος. Οσες μετοχές και να αγοράσουν οι εργαζόμενοι και τα Ταμεία τους, κουμάντο θα κάνουν οι ιδιοκτήτες των τραπεζικών ομίλων. (...) Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί το όχημα για να περάσουν τα σχέδια των τραπεζιτών (...) Οργανώνουμε την αντίσταση και τον αγώνα μας, ενισχύουμε την αλληλεγγύη. Η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων, η αλλαγή των συσχετισμών, η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να οργανωθεί το κίνημα, να αποκρουστεί αυτή η επίθεση, να ανατραπεί αυτή η πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ