ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις

Από την κινητοποίηση των μικρών ανθρακωρύχων
Από την κινητοποίηση των μικρών ανθρακωρύχων
Κινητοποιήσεις διαρκείας ξεκίνησαν από την Τετάρτη οι ανθρακωρύχοι σε μικρά ορυχεία στην Κολομβία σε 80 πόλεις σε 13 επαρχίες της χώρας, διεκδικώντας να κατοχυρώσουν το δικαίωμα να μπορούν να ζουν από αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα που ασκούν εδώ και γενιές. Φυσικά αυτοί οι μικροί ανθρακωρύχοι που φτιάχνουν συνεταιρισμούς μπαίνουν στο στόχαστρο της αστικής κυβέρνησης που θέλει να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο του τεράστιου ορυκτού πλούτου για τα πολυεθνικά μονοπώλια. Ετσι οι εργαζόμενοι αυτοί δέχτηκαν την επίθεση των κρατικών δυνάμεων καταστολής με χημικά και δακρυγόνα στα περίχωρα της πόλης Ιρα στην επαρχία της Ρισαράλντας. Οπως καταγγέλλουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης, δύο άνθρωποι που συμπαραστέκονταν στους διαδηλωτές μια 70χρονη νοικοκυρά και ένας 56χρονος μικρέμπορος, πέθαναν στο νοσοκομείο που είχαν διακομιστεί με αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά που δέχτηκαν.

Η κινητοποίηση των ανθρακωρύχων πραγματοποιείται παράλληλα με την εδώ και πάνω από ένα μήνα κινητοποίηση των φτωχών αγροτών στην περιοχή Κατατούμπο στην επαρχία Σανταντέρ, όπου περισσότεροι από 15.000 αγρότες διεκδικούν να διασφαλιστεί η περιοχή τους ως αγροτική ζώνη, να αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδομές να σταματήσει η εκμετάλλευση και η καταστροφή της γης από τις πετρελαϊκές πολυεθνικές. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις έχουν σκοτωθεί από τις 11 Ιούνη 4 αγρότες και 50 έχουν τραυματιστεί από τις δυνάμεις καταστολής.

Ταυτόχρονα, σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν από χτες και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΕ
Πολιτικά παιχνίδια πίσω από τον αφθώδη πυρετό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρώσικης εφημερίδας «Νεζαβίσιμαγια γκαζέτα», η Ουκρανία ανέστειλε τη διέλευση του ρώσικου σιταριού από την περιοχή Κρασνοντάρ μέσω του εδάφους της, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας μπορεί να απαγορεύσει γενικότερα τη διέλευση του σιταριού από τη Ρωσία. Η κρατική κτηνιατρική και φυτο-υγειονομική υπηρεσία της Ουκρανίας ανέφερε πως η αιτία αυτής της απόφασης είναι τα κρούσματα αφθώδους πυρετού και αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στη Ρωσία.

Η κατάσταση αυτή έθεσε υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα δημιουργίας ενός καρτέλ σιτηρών από την Ουκρανία, τη Ρωσία και το Καζαχστάν, για το οποίο μόλις την περασμένη Παρασκευή συζητούσαν στο Σότσι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Νικολάι Αζάροφ. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του καρτέλ σιτηρών την έλαβε η Ρωσία, κι αυτή η ιδέα άρχισε να συζητιέται από το 2009. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πως ενωμένοι οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί σιτηρών στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Χωρών (ΚΑΚ) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μια ομάδα και να ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Ενωσης Σιτηρών, λόγω των αποσπασματικών ενεργειών και του αμοιβαίου ανταγωνισμού στις αγορές του εξωτερικού, η Ρωσία, η Ουκρανία και το Καζαχστάν χάνουν ετησίως 10 δολάρια σε κάθε τόνο σιταριού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, το Κίεβο στη συγκεκριμένη φάση χρησιμοποιεί τα κρούσματα αφθώδους πυρετού και αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που εμφανίστηκαν στη Ρωσία, για να βάλει στο «γύψο» την ιδέα της συγκρότησης του καρτέλ σιτηρών. Πρόσφατα, ο υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Ιβάν Μπισιούκ, δήλωσε πως το ζήτημα αυτό απαιτεί σοβαρή μελέτη, και διευκρίνισε πως «δε θα θέλαμε να εξαρτιόμαστε από άλλες χώρες, επειδή η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο», ενώ οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας τάσσονται αρνητικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας αυτού του καρτέλ σιτηρών με τις χώρες της Τελωνειακής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν), υποστηρίζοντας πως αυτό δε συμφέρει την Ουκρανία, που πρέπει να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη συνεργασία με τη ΕΕ, με την οποία η Ουκρανία σκοπεύει να υπογράψει το Νοέμβριο του 2013 Συμφωνία Σύνδεσης για μια διευρυμένη ζώνη «ελεύθερου» εμπορίου.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Προσωρινά ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε αφέθηκε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα για κατάχρηση εξουσίας και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Το βράδυ της Πέμπτης περισσότεροι από 200 διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο πρόσωπο του, συνελήφθησαν, ενώ η καταδίκη του αντιδράσεις προκάλεσε στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

ΚΙΕΒΟ.-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή το βιασμό μίας γυναίκας, από αστυνομικούς τον περασμένο μήνα, διέλυσαν χτες τα ξημερώματα ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας στο Κίεβο. Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 10 άτομα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πέντε παιδιά και μία γυναίκα σκοτώθηκαν χτες στην επαρχία Πάκτικα του Αφγανιστάν, μετά από έκρηξη βόμβας. Σύμφωνα με τις αρχές, τα θύματα ήταν συγγενείς στελέχους των Ταλιμπάν και σκοτώθηκαν όταν εξερράγη μηχανισμός με τον οποίο έπαιζαν τα παιδιά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να μετεγκατασταθούν λόγω των καταρρακτωδών βροχών που πλήττουν την κινεζική επαρχία Σετσουάν. Οι αρχές προειδοποιούν για συνέχεια των φαινομένων και καλούν τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους επίσημα 58 άνθρωποι, ενώ ακόμα 175 αγνοούνται.

ΚΑΣΜΙΡ.-- Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις του ινδικού Κασμίρ έχουν επιβάλλει οι αρχές, μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Πέμπτη, με αφορμή την έφοδο αστυνομικών σε τέμενος, την ώρα της προσευχής και το θάνατο έξι ανθρώπων, από αστυνομικά πυρά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις χτύπησαν και τον κληρικό του τεμένους, ενώ περισσότεροι από 40 ήταν συνολικά οι τραυματίες.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Πολλούς τραυματίες άφησαν πίσω τους οι ολονύχτιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε άνδρες των δυνάμεων καταστολής έξω από την έδρα του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Ραχόι στην ισπανική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τον πρώην ταμία του κόμματος ο οποίος φέρεται να διαχειριζόταν μυστικό τραπεζικό λογαριασμό όπου κατασκευαστικές εταιρείες τοποθετούσαν χρηματοδοτήσεις προς στελέχη του νυν κυβερνώντος κόμματος.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 20 νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός νέας επίθεσης καμικάζι κατά αμάχων στην πόλη αλ Γουατζιχίγια, λίγο έξω από την Μπαακούμπα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας. Και αυτή η επίθεση είχε ως ξεκάθαρο στόχο να πυροδοτήσει διαδογματικό θρησκευτικό μίσος καθώς ο καμικάζι ανατινάχθηκε έξω από σουνιτικό τέμενος.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Η σύλληψη του πρώην επικεφαλής της CIA στο Μιλάνο γνωστοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, από την Ιταλίδα υπουργό Δικαιοσύνης, Αννα Μαρία Καντσελιέρι. Ο 59χρονος σήμερα Μπομπ Σέλντο Λέιντι, είχε καταδικαστεί ερήμην από ιταλικό δικαστήριο, και στη διαδικασία της έφεσης, για την απαγωγή ενός Αιγύπτιου ιμάμη στην Ιταλία το 2003. Εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στο απόγειό τους και οι «μυστικές πτήσεις» της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με απαγωγές και εξαφανίσεις «υπόπτων για τρομομοκρατική δράση ή σχέση με την αλ Κάιντα».

ΚΥΠΡΟΣ
Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις τρόικας - κυβέρνησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι προτάσεις των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Παιδείας, που θα αφορούν νέες περικοπές και μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων αναμένεται να είναι αυτές που θα κρίνουν την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του κυπριακού μνημονίου, με τα διλήμματα στο όνομα της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου να επανέρχονται. Στο επίκεντρο των θεμάτων του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται μεταξύ άλλων περικοπές στις Κυπριακές Αερογραμμές και ζητήματα που «αφορούν τα ταμεία πρόνοιας», με συσκέψεις να λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, με στόχο αποφασιστικές περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα εφαρμόσιμο Γενικό Σχέδιο Υγείας, επίσης με σημαντικές περικοπές στις παροχές, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θεωρούνται από την τρόικα ως εξαιρετικά προβληματικός τομέας, λόγω των μισθών και των ωρών εργασίας των εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή, προς συρρίκνωση οδηγούνται οι συνεργατικές τράπεζες, με σχέδιο να υποβάλλεται στην τρόικα από την ηγεσία του Συνεργατισμού και την Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με αυτή, προτείνεται να περιοριστούν σε 18 τα συνεργατικά ιδρύματα από τα 93 που λειτουργούν σήμερα, ενώ από την 1η Αυγούστου, όπως προβλέπει το μνημόνιο, την εποπτεία του Συνεργατισμού αναλαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη που αφορά το ένταλμα της Ελλάδας για έκδοση του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του Μιχάλη, αναφορικά με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, παραπέμπεται σε νέα δίκη, καθώς το Δικαστήριο τερμάτισε την αρχική διαδικασία γιατί οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν νέα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, μετά την τροποποίηση από την Κυπριακή Βουλή του Συντάγματος, με την οποία επιτρέπεται η έκδοση Κύπριων πολιτών.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Απόρριψη της πρότασης μομφής

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι κατά της κυβέρνησης της Πορτογαλίας χάρη στην ευρεία πλειοψηφία που διαθέτουν στο κοινοβούλιο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου και ο εταίρος του στην κυβέρνηση, το συντηρητικό CDS-PP.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα ζήτησε την περασμένη βδομάδα από τα τρία κόμματα, που έχουν συνυπογράψει το αντιλαϊκό μνημόνιο με την τρόικα, να καταλήξουν σε ένα «σύμφωνο εθνικής σωτηρίας». Οι τριγμοί στην κυβέρνηση προέκυψαν πρόσφατα με παραιτήσεις υπουργών που αντανακλούν τις δυσκολίες της αστικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που διευρύνεται και τσακίζει τα λαϊκά στρώματα. Το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» (PS), το PSD και το CDS-PP έχουν διορία μέχρι την Κυριακή για να καταλήξουν σε μια λύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ