ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οικονομικός στραγγαλισμός των δημόσιων νοσοκομείων
  • Το 2014 οι λειτουργικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 17% σε σχέση με το 2013, που είναι η μεγαλύτερη την περίοδο 2009-2014
  • Συνολικά την τελευταία πενταετία οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,28 δισ. ευρώ ή 44,1%!

Θηλιά οικονομικού στραγγαλισμού των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2014 καθώς οδηγούν για πέμπτη συνεχή χρονιά σε κατρακύλα τις λειτουργικές δαπάνες τους. Είναι ορατός πια ο κίνδυνος αδυναμίας λειτουργίας σε ορισμένα από αυτά, για να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για τον προϋπολογισμό του 2014 αναφέρουν επί λέξει: «Οι λειτουργικές δαπάνες για τη χρήση του 2014 δεν θα υπερβούν τα 1,618 δισ. ευρώ με ισόποση πρόβλεψη εσόδων». Οι λειτουργικές δαπάνες - δεν περιλαμβάνεται η μισθοδοσία - αφορούν σε φάρμακα, υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, συντήρηση, σίτιση και καθαριότητα. Επίσης περιλαμβάνει τα κονδύλια για τις υπερωρίες του προσωπικού και τις αμοιβές του επικουρικού προσωπικού.

Οι λειτουργικές δαπάνες είχαν την παρακάτω εξέλιξη: 2009: 2,9 δισ. ευρώ. 2010: 2,6 δισ. ευρώ. 2011: 2,4 δισ. ευρώ. 2012: 2,050 δισ. ευρώ. 2013: 1,95 δισ. ευρώ και 2014: 1,618 δισ. ευρώ. Την περίοδο 2009-2014 προκύπτει μια μείωση 1,28 δισ. ευρώ ή 44,1%, που είχε ως αποτέλεσμα να «στεγνώσουν» νοσοκομεία από οινόπνευμα και γάζες ή να σταματήσουν χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών.

Για το 2013 οι λειτουργικές δαπάνες υπολογίζονται σε 1,95 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το 2014 θα μειωθούν κατά 332 εκατ. ευρώ ή 17%, που είναι η μεγαλύτερη μείωση από έτος σε έτος την περίοδο 2009-2013. Ηδη οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τα νοσοκομεία ξεχωριστά άρχισαν να προσαρμόζουν τα κονδύλια των προϋπολογισμών τους για το 2014. Για παράδειγμα, η 2η ΥΠΕ, στην οποία περιλαμβάνονται τα νοσοκομεία Αττικόν, Ασκληπιείο, Θριάσιο, Κρατικό Νίκαιας, Αγία Βαρβάρα, Τζάνειο, Μεταξά, ΨΝΑ, Δρομοκαΐτειο και τα νοσοκομεία 12 νησιών, έκανε τις παρακάτω περικοπές σε σχέση με το 2013: Φάρμακα: 16,154 εκατ. ευρώ από 18,761 ή -16,13%. Υγειονομικό υλικό: 2,188 εκατ. από 4,0 εκατ. ή -45,30%. Ορθοπεδικό υλικό: 87.438 ευρώ από 246.000 ευρώ ή -64,45%! Δηλαδή, στα δημόσια νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ θα σταματήσουν πια οι επεμβάσεις των ορθοπεδικών, καθώς τα υλικά θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Το κονδύλι για τις συντηρήσεις, τη σίτιση και την καθαριότητα - υπηρεσίες που έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες - παρουσιάζει αύξηση 23,8%. Προϋπολογίστηκαν 3,211 εκατ. ευρώ για το 2014 έναντι 2,593 εκατ. ευρώ το 2013.

Οπως έλεγαν ειδικοί στον «Ρ», το μέσο ημερήσιο λειτουργικό κόστος των δημόσιων νοσοκομείων - χωρίς τη μισθοδοσία - θα διαμορφωθεί σε 170 ευρώ το 2014 έναντι 220 ευρώ το 2013. Αν συνυπολογιστεί και το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» τότε το ημερήσιο συνολικό κόστος θα φτάσει τα 390 ευρώ. «Το αντίστοιχο συνολικό κόστος σε όλα τα κράτη της Ευρώπης είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ», έλεγαν οι ίδιοι σχολιαστές, τονίζοντας: «Είναι πλέον εμφανής η επιλογή να οδηγήσουν τα δημόσια νοσοκομεία σε κατάσταση μη λειτουργίας, ώστε να διευκολυνθεί - και μάλιστα χωρίς ανταγωνιστικά όρια - η επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο σχεδιασμός για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων ήταν να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ 120 εκατ. το μήνα, δηλαδή 1,44 δισ. ευρώ το χρόνο και τα υπόλοιπα να καλύπτονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως κατακλείδα έρχεται η υπόδειξη ότι «τα νοσοκομεία πρέπει να προβλέψουν μηδενικές πιστώσεις για αγορά κεφαλαιουχικών αγαθών ή να συμπεριλάβουν την εν λόγω δαπάνη εντός του αρχικά εγκριθέντος ποσού». Δηλαδή, οι επενδύσεις για υποδομές στον τομέα της Υγείας εκχωρούνται κατ' αποκλειστικότητα στους επιχειρηματίες του χώρου.

ΝΑΟΥΣΑ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
«Στο πόδι» για τα νοσοκομεία

Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση για το νοσοκομείο της Νάουσας
Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση για το νοσοκομείο της Νάουσας
Χιλιάδες Ναουσαίοι, κάθε ηλικίας, συμμετείχαν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα φορέων της Νάουσας, το βράδυ της Δευτέρας, και διαδήλωσαν ενάντια στο σχεδιαζόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου Νάουσας. Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρη τοπική απεργία.

Με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία, που κατέληξε στο νοσοκομείο, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Νάουσας απαίτησε: Νοσοκομείο με 5 κλινικές σε πλήρη λειτουργία και άμεσα την επαναφορά στις 8, όπως ήταν πριν τις συγχωνεύσεις. Νοσοκομείο που θα λειτουργεί στην υπηρεσία του λαού της Νάουσας με βάση τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες του. Οχι σε νοσοκομεία της αγοράς και της κρατικής υποχρηματοδότησης. Νοσοκομείο που θα θεραπεύει όλους τους άνεργους - ανασφάλιστους.

Στη συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία, χαιρέτισαν εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του Δήμου Νάουσας, των Επαγγελματιών, του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» και των Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας.

Στην Κυπαρισσία

Συναγερμό για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας (οδεύει για κλείσιμο) σήμανε η Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης που διοργάνωσε προχτές το βράδυ στο δημαρχείο με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων μαζικών φορέων καθώς και του δήμαρχου Τριφυλίας.

Στην εισήγησή του, ο εκλεγμένος με το ΚΚΕ δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης σημείωσε πως «με συστηματικό τρόπο η κυβέρνηση οδηγεί σε αργό θάνατο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, για να στηρίξει και στην περίπτωση αυτή την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, εκθέτοντας την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σε κινδύνους ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Τούτη την ώρα, απαιτείται όσο το δυνατό περισσότεροι φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ώστε να μην κλείσει το Νοσοκομείο».

  • Το θέμα του νοσοκομείου Κυπαρισσίας έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Λαμπρούλης και Ν. Μωραΐτης.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Χωρίς νεφρολόγο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Η μακροχρόνια αντιλαϊκή πολιτική χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία εκδηλώνεται με δραματικό τρόπο στο νοσοκομείο της Αμφισσας: Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) έμεινε χωρίς νεφρολόγο γιατρό, καθώς η Διευθύντρια υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης απ' τις 10.6.2013.

«Ετσι, αυτήν την περίοδο οι αιμοκαθάρσεις γίνονται χωρίς την εποπτεία νεφρολόγου γιατρού, ενώ στην εφημερία του νοσοκομείου για να καλυφθούν οι ανάγκες μετακινούνται δύο νεφρολόγοι γιατροί απ' τη Λειβαδιά», κατάγγειλε στο «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, που μένει στην περιοχή. «Στη ΜΤΝ, συνέχισε, εξυπηρετούνται 30 ασθενείς απ' την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας, που κάνουν 400 - 450 συνεδρίες το μήνα, ενώ τους θερινούς μήνες υπάρχει αύξηση λόγω του ότι φιλοξενούνται και επισκέπτες αιμοκαθαιρόμενοι».

Μετά την υποβολή συνταξιοδότησης της μοναδικής νεφρολόγου, η ΜΤΝ καλύπτεται απ' το Διευθυντή Παθολόγο της Παθολογικής κλινικής, ο οποίος διαθέτει πιστοποιητικό μετεκπαίδευσης σε νεφρολογικό κέντρο. Εκτός απ' τους μετακινούμενους νεφρολόγους απ' τη Λειβαδιά, κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο και δύο γενικοί γιατροί.

Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητήσει να μετατεθεί στην Αμφισσα γιατρός - νεφρολόγος, που υπηρετεί στο νοσοκομείο της Λέρου και η οποία έχει ζητήσει να μετακινηθεί. Επίσης, προκηρύχτηκε για δεύτερη -η πρώτη απέβη άκαρπη- φορά η θέση επικουρικού νεφρολόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ