ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ - ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Πανηγύρια για το κεφάλαιο, ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Η Λετονία που αποδίδει τιμές στους ναζί έγινε και μέλος της Ευρωζώνης
Η Λετονία που αποδίδει τιμές στους ναζί έγινε και μέλος της Ευρωζώνης
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το αίτημα της αστικής τάξης της Λετονίας να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωζώνη επικύρωσε χτες η ΕΕ. Η απόφαση θα ισχύσει από την 1η Γενάρη 2014, με ισοτιμία 0,702804 λατ προς ένα ευρώ. Η Λετονία είναι μεταξύ των χωρών που παρουσιάζουν ανάπτυξη για το κεφάλαιο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η οποία αναμένεται να φτάσει το 3,8% το 2013 και το 4,1% το 2014, με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστήριξε ότι η ένταξη στο ευρώ είναι μια «καλή είδηση για τη Λετονία και για την Ευρωζώνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 η κυβέρνηση της χώρας είχε προχωρήσει σε σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπές μισθών, προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ, χρήματα που αξιοποίησαν οι κεφαλαιοκράτες την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν. Η «ανάπτυξη» που τόσο προβάλλουν οι αστοί ήρθε με την αύξηση των φόρων, με τη μείωση του πληθυσμού στα 2 εκατομμύρια (επίπεδα που είχε το 1959) από τη μετανάστευση, τη μείωση των δημόσιων δαπανών και περικοπές μισθών στο Δημόσιο μέχρι και 60%. Εκλεισαν δεκάδες σχολεία, αλλά και νοσοκομεία, κυρίως στην επαρχία. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2006 στη Λετονία λειτουργούσαν 121 νοσοκομεία, το 2007 94 και το 2009 54. Με τα μέτρα της κυβέρνησης - για μείωση κατά 40% του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία - και το ρυθμό κλεισίματος των νοσοκομείων, υπολογίζεται πως στο τέλος του 2013 θα υπάρχουν μόλις 24!

Απολύθηκαν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να μειωθεί κατά 30%. Σήμερα, με τα επίσημα στοιχεία, το 13% του ενεργού δυναμικού της χώρας είναι άνεργοι (ωστόσο είναι πολύ διαδεδομένη η μερική απασχόληση), ενώ το 40% του πληθυσμού ζει κάτω και από τα όρια της φτώχειας και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το 51% των ηλικιωμένων. Και όλα αυτά σε μια ...δημοκρατική χώρα που υμνεί τους ναζί και επίσημα ονομάζει την περίοδο του σοσιαλισμού επί ΕΣΣΔ (μόνη περίοδος που υπήρξε ανάπτυξη για το λαό) ...«σοβιετική κατοχή».

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Σε εξέλιξη τα κοινά ναυτικά γυμνάσια

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα κοινά γυμνάσια Ρωσίας - Κίνας, «Κοινή Θάλασσα 2013», που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 12 Ιούλη και χαρακτηρίζονται ως η μεγαλύτερη κοινή άσκηση που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ οι δύο χώρες. Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 18 φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, τρία αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα και ομάδες ειδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κινεζικού Ναυτικού, Γου Σένγκλι, η άσκηση χαρακτηρίζεται υψίστης σημασίας, προκειμένου να αποδειχθεί στην πράξη η ικανότητα κοινής δράσης απέναντι σε απειλές και να τονιστεί η αποφασιστικότητα κοινής δράσης. Οι κοινές ασκήσεις πραγματοποιούνται στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και θα τις ακολουθήσουν αντιτρομοκρατικά γυμνάσια μεταξύ του ρωσικού και κινεζικού στρατού, στα Ουράλια Ορη, από τις 27/7/2013 - 15/8/2013.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Παζάρι για τον Σνόουντεν;

ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται οι συζητήσεις στην Κάτω Βουλή της Ρωσίας, αλλά και σε κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας, σχετικά με την πρόταση περί ανταλλαγής του πρώην πράκτορα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν, που εξακολουθεί να βρίσκεται στη Μόσχα, με τον Αλεξάντρ Ποτέεφ, πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που έχει διαφύγει από το 2010 στις ΗΠΑ, μετά την αποκάλυψη δικτύου Ρώσων πρακτόρων. Ρωσία και ΗΠΑ, πάντως, αναζητούν την πλέον συμφέρουσα λύση και για τις δύο πλευρές, επιδιώκοντας να βγουν ωφελημένες από τη συγκεκριμένη υπόθεση με τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα, Μάικλ Μακφολ να δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, στη Μόσχα το Σεπτέμβρη, για τη Σύνοδο Κoρυφής των G20.

O Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι η χώρα του δέχτηκε επίσημο αίτημα ασύλου από τον Ε. Σνόουντεν, ενώ την πρόθεσή τους έχουν εκφράσει και οι Πρόεδροι Βολιβίας και Νικαράγουας. Πάντως, επιχειρηματίες της Νικαράγουας ζήτησαν την επανεξέταση του ενδεχόμενου να δοθεί άσυλο λόγω των οικονομικών σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ. Ζήτημα μπαίνει και πώς θα καταφέρει να αναχωρήσει ο Αμερικανός από τη Μόσχα, καθώς δεν έχει ταξιδιωτικά έγγραφα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απομάκρυνε από τη θέση του τον υπουργό Οικισμού και βετεράνο αγωνιστή κατά του Απαρτχάιντ που είχε φυλακιστεί μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα, Τόκιο Σέξγουελ. Ο Σέξγουελ, που σήμερα είναι ιδιαίτερα πλούσιος επιχειρηματίας, είναι ο έβδομος υπουργός που απομακρύνεται στο πλαίσιο, κατά την επίσημη εκδοχή, «προσπάθειας βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες». Βέβαια, ο Σέξουελ πέρυσι είχε αμφισβητήσει την ηγεσία του Ζούμα και αυτός θεωρείται ότι είναι μάλλον ο βασικός λόγος.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ενάντια στη Ρωσία θα προσφύγει η ΕΕ με αφορμή το τέλος «ανακύκλωσης» που επιβάλει η Μόσχα σε αυτοκίνητα που εξάγονται από την ΕΕ. Από το τέλος εξαιρούνται τα αυτοκίνητα που παράγονται στην ίδια τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν και οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στις εξαγωγές αυτοκινητοβιομηχανιών των ευρωπαϊκών χωρών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 250.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βορειο - ανατολική Ινδία λόγω των πλημμυρών που προκάλεσαν οι μουσώνες στο κρατίδιο Ασαμ. Σύμφωνα με τις αρχές οι πλημμύρες έπληξαν 400 χωριά στις 11 περιφέρειες της περιοχής. Τον περασμένο μήνα τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επίσης από τους μουσώνες στη χώρα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Δικαστήριο της Νιγηρίας καταδίκασε σε ισόβια τέσσερις κατηγορούμενους ως μέλη της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χάραμ», η οποία έχει αιματοκυλίσει, από το 2009 που ανέλαβε δράση με στόχο την ίδρυση ενός ισλαμιστικού κράτους, τη χώρα σκοτώνοντας τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους. Οι τέσσερις εμπλέκονται σε βομβιστικές επιθέσεις που πέρυσι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 19 αμάχους.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση με χειροβομβίδα δέχτηκε αυτοκίνητο που μετέφερε αξιωματικούς της αστυνομίας ενώ διέσχιζε μία από τις πλέον πολυσύχναστες ανοιχτές αγορές της πρωτεύουσας της Σομαλίας, την Μπακάρα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, τραυματίστηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ενώ οι υποψίες στρέφονται κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης «αλ Σαμπάμπ» που έχει διασυνδέσεις και με την «αλ Κάιντα».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε στρατιωτική βάση της ανατολικής Αγγλίας θα αρχίσει, εντός των επομένων ημερών, η εκπαίδευση περίπου 2.000 ανδρών των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας από το βρετανικό στρατό, όπως ανακοίνωσε χτες το βρετανικό υπουργείο Αμυνας στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας συνεργασίας που έχει υπογραφεί διμερώς. Για την εκπαίδευση θα καταβληθεί αντίτιμο από τη λιβυκή ηγεσία.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Κατηγορίες για «είσοδο σε κλειστή στρατιωτική ζώνη» απαγγέλθηκαν σε δύο Παλαιστίνιες (37 και 21 χρόνων) που συμμετείχαν σε απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία στις 28 Ιουνίου στην περιοχή Νάμπι Σάλιχ ενάντια στην προσάρτηση εδαφών από τον εκεί εποικισμό. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες και ενώ αποχωρούσαν διασχίζοντας τα χωράφια, οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν εντελώς αναίτια όπως κατήγγειλε η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση B'tselem.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα στην περιοχή του Δυτικού Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις αρχές η επίθεση αποδίδεται στους Ταλιμπάν. Στόχος ήταν περιπολία του στρατού, ωστόσο η βόμβα εξερράγη την ώρα που διερχόταν από το σημείο όχημα με 12 γυναίκες, τέσσερα παιδιά και έναν άνδρα, όλοι τους άμαχοι.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΚΙΝΑ
Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Εξαιρετικά θετική» χαρακτηρίζεται από κινεζικά και πακιστανικά ΜΜΕ η πενθήμερη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, στην Κίνα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 8 Ιούλη. Υπογράφτηκαν οκτώ μνημόνια και συμφωνίες όσον αφορά στην οικονομική συνεργασία, στις οποίες, όπως αναφέρουν τα πακιστανικά ΜΜΕ, περιλαμβάνονται σειρά έργων και επενδύσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα κινεζικά μονοπώλια διεισδύουν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, με την κατασκευή μετρό και το σχεδιασμό δικτύου λεωφορείων, αλλά και την εμπορική σύνδεση των δύο χωρών, μέσω των λιμένων.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Προς εισαγωγή γιατρών

Σχέδιο για την εισαγωγή χιλιάδων γιατρών από το εξωτερικό ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ στη Βραζιλία που θα ενταχθούν από τα μέσα του Σεπτέμβρη σε όλη την χώρα. Το μέτρο παρουσιάστηκε ως «ανταπόκριση» στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που διεκδικούσαν ανάμεσα στα άλλα και βελτίωση των υποδομών Υγείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας λείπουν 54.000 γιατροί από το Δημόσιο Σύστημα.

Η Ρουσέφ είπε ταυτόχρονα ότι θα δώσουν και υποτροφίες για νέους Βραζιλιάνους που θέλουν να σπουδάσουν Ιατρική, υποσχέθηκε ότι οι εισαγόμενοι γιατροί δε θα πάρουν τη θέση ντόπιων και ότι κριτήριο για να έρθουν στη χώρα θα είναι η χώρα προέλευσης να έχει αναλογία τουλάχιστον 1,8 γιατρούς ανά χίλιους κατοίκους.

Η Ρουσέφ και το Κόμμα Εργατών όπως και ο προκάτοχός της Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που εφάρμοσαν συνέβαλαν στην καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα λαϊκά στρώματα, που αντιδρούν. Ετσι τώρα προσπαθεί να αναδιπλωθεί και προσπαθεί να εξασφαλίσει κοινωνική συναίνεση και να μη ριζοσπαστικοποιηθεί ο αγώνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ