ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
Με δικαστική βούλα απλήρωτοι οι ναυτεργάτες

Δικαστική απόφαση που ενισχύει την επιδίωξη των εφοπλιστών να μετατρέψουν τους ναυτεργάτες σε σύγχρονους δούλους, να εξασφαλίσουν τζάμπα εργατική δύναμη για τα καράβια τους, εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Β. Αιγαίου. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η «Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου», με την οποία η εταιρεία αξιώνει μέχρι και τις 17 Ιούλη, οπότε και θα γίνει η δίκη για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 β' του Ν. 3588/2007 (τμήμα του πτωχευτικού κώδικα), να μην εκτελεστούν οφειλές της σε πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων για δεδουλευμένους μισθούς!

Η απόφαση για την «προσωρινή διαταγή» εκδόθηκε μία βδομάδα μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των πληρωμάτων των επιβατηγών πλοίων των ακτοπλοϊκών εταιρειών που διεκδικούν τους μισθούς τους, και την εμφάνιση εισαγγελέα με εντολή του πρωθυπουργού στο πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» της ΝΕΛ, ο οποίος επικαλούμενος την πολιτική επιστράτευση απείλησε με αυτόφωρη διαδικασία τους ναυτεργάτες του πλοίου. Ωστόσο, κάτω από την αποφασιστικότητα των πληρωμάτων, η ΝΕΛ είχε δεσμευτεί τότε για την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι το τέλος του Ιούνη. Ηρθε η δικαστική απόφαση και της έδωσε «παράταση», ενώ οι ναυτεργάτες παραμένουν απλήρωτοι.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Εφετείου: «Απαγορεύει οποιαδήποτε ατομική δίωξη από κάθε είδους πιστωτή εναντίον των εκκαλουσών - αιτουσών και ενδεικτικά, απαγορεύει τη λήψη και εκτέλεση μέτρων ατομικής, διοικητικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, εκκρεμών ή μη, για όλες τις οφειλές των εκκαλουσών - αιτουσών, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτήσεων των εργαζομένων για δεδουλευμένους μισθούς». Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα η αίτηση της εταιρείας για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 β' απορρίφθηκε. Η ΝΕΛ κατέθεσε έφεση μαζί με την αίτηση για προσωρινή διαταγή.

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν ότι «η εταιρεία οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές στο σύνολο των ναυτεργατών των 15 πλοίων της καθώς και στους εργαζόμενους των γραφείων της, ενώ έχουν γίνει και ασφαλιστικά μέτρα από ναυτεργάτες που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους». Επισημαίνουν ότι τα όσα βιώνουν οι ναυτεργάτες στα πλοία της ΝΕΛ είναι μέρος της επιθετικότητας των εφοπλιστών, συνολικά του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων και καλούν «σε αγωνιστική ετοιμότητα, οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων για την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».

ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις από σήμερα

Αγωνιστικές παρεμβάσεις ξεκινάνε από σήμερα τα ξημερώματα στο λιμάνι της Πάτρας τα ναυτεργατικά σωματεία ενάντια στην απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας να περιορίσει κατά 42% τις οργανικές συνθέσεις 6 επιβατηγών πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, αρχίζοντας σήμερα από το «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» της ΑΝΕΚ. Την κινητοποίηση αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ μετά από αίτημα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία με ανακοίνωσή τους (τυπωμένη στα ελληνικά και ιταλικά) προς τα πληρώματα των πλοίων της γραμμής καταγγέλλουν τη μείωση των οργανικών συνθέσεων και αναφέρουν: «Στη γραμμή Πάτρα - Ιταλία δραστηριοποιούνται πλοία με ελληνική και ιταλική σημαία και σε αυτά εργάζονται ναυτεργάτες και από τις δύο χώρες σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος σήμερα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα αφού η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι σε πρώτη προτεραιότητα». Ενημερώνουν ότι «με βάση την "πολιτική των Αθηνών": 1) Ανεξάρτητα από εθνικότητα ή φύλο στα πλοία που δραστηριοποιούνται στην ίδια γραμμή ισχύει η βέλτιστη σύμβαση. 2) Οι ώρες εργασίας και ανάπαυσης καθορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση 180/1996 και τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας MLC - 2006». Και σημειώνουν προς τους ναυτεργάτες: «Αποφασίσαμε να παρεμβαίνουμε όπου παρατηρούνται φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας και παραβίασης των παραπάνω διατάξεων».

Καλούν «σε ετοιμότητα - οργάνωση - αλληλεγγύη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την εφαρμογή των διεθνών απαιτήσεων και των συνθηκών εργασίας, της ασφάλειας και της αξιοπλοΐας των πλοίων. Η ζωή επιβεβαιώνει ότι μόνο με την οργάνωση στον αγώνα των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα του κεφαλαίου. Ναυτεργάτες, εργάτες, εργαζόμενοι μας ενώνει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Απεργούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Στις 11 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο του Δεσύλλα στη Γαρίτσα

Μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία δίνουν σήμερα με απεργία οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα.

Με τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση διεκδικείται να μην καταργηθεί το επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς εργαζόμενους, η καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών, η ακύρωση των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο εργοστάσιο του Δεσύλλα στη Γαρίτσα.

Η εργοδοσία για να χτυπήσει την απεργία χρησιμοποιεί μια το καρότο και μια το μαστίγιο. Ορισμένοι μεγαλοξενοδόχοι προχώρησαν, παραμονές της απεργιακής κινητοποίησης, σε καταβολή μέρους των δεδουλευμένων οφειλών. Από την άλλη ασκούνται πρωτοφανείς πιέσεις και εκβιασμοί για να μην απεργήσουν.

Σε αυτή την αναμέτρηση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας είναι αποφασισμένοι, με στήριγμα το σωματείο τους και όπλο την ταξική αλληλεγγύη, να μην κάνουν πίσω. Στο πλευρό τους θα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον τουρισμό και επισιτισμό, όπως οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ξεναγοί, μάγειρες, μπουφετζήδες, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, η Γενική Συνέλευση των οποίων μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ έλαβε απόφαση συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση. Εκεί θα συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής δράσης και πάλης των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απέναντι στην ταξική πολιτική.

Επανασύνδεσαν το ρεύμα

Την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα σπίτια του χωριού, πέτυχαν οι κάτοικοι της Αγριάνης του Εβρου με τη δυναμική παρέμβαση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ. Κατάφεραν επίσης να πραγματοποιήσουν νέο διακανονισμό των οφειλών τους.

Στο μεταξύ, με μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης απειλεί η ΔΕΗ και στην πρωτεύουσα του Εβρου, την Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα δόθηκε εντολή από τα κεντρικά της ΔΕΗ, να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 600 σπίτια και καταστήματα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ σημειώνει, ότι «και η περίπτωση της Αγριάνης δείχνει τον ένα και μοναδικό δρόμο που έχουν οι εργαζόμενοι μπροστά τους για να αντιμετωπίσουν την ανάλγητη πολιτική της ΕΕ - κυβέρνησης: Μαζικός επίμονος αγώνας με αλληλεγγύη».

Στη «ΦΗΜΗ ΠΑΚ»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απλήρωτους εργάτες της «ΦΗΜΗ ΠΑΚ» έγινε έξω απ' την πύλη του εργοστασίου, που την οργάνωσαν η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Σωματειακή Επιτροπή των εργαζομένων του χώρου. Πλήθος σωματείων συμμετείχαν στην εκδήλωση, που, μαζί με το ΠΑΜΕ, παρέδωσαν δύο φορτηγά τρόφιμα στους εργάτες. Απ' όλους τονίστηκε πως στην κρίση δε θα μείνει κανείς μόνος του.

ΛΙΜΑΝΙΑ
Κάλεσμα από τη «Δημοκρατική Ενότητα» για απεργία

Αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους των λιμανιών της χώρας απευθύνει η παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα» Λιμανιών ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ, καταθέτοντας ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο και πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη διαδικασία, που είναι σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση, της ολοκληρωτικής παράδοσης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών στα μονοπώλια. Επισημαίνει ότι «η παραπέρα διείσδυση του κεφαλαίου στο λιμενικό δίκτυο σημαίνει: Ενίσχυση της δύναμης, της κυριαρχίας και της επιθετικότητας των μονοπωλίων», με βαρύτατες συνέπειες σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ζητά να δοθεί «αγωνιστική απάντηση με 24ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια μέσα από Γενικές Συνελεύσεις σωματείων. Εκτίμηση της κατάστασης για προγραμματισμό της παραπέρα κλιμάκωσης». Αναδεικνύει την ανάγκη για «αλλαγή συσχετισμών σε κάθε σωματείο. Συσπείρωση γύρω απ' το ΠΑΜΕ, συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα σε κάθε λιμάνι», για «κοινή δράση και συντονισμένο αγώνα με τα άλλα τμήματα των μεταφορών, με το σύνολο των εργαζομένων». Καλεί τους εργαζόμενους των λιμανιών να δώσουν την πρώτη συντονισμένη τους απάντηση στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ αύριο, Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ