Ο σχολιασμός που έκανε χτες ο «Ριζοσπάστης» για τον τρόπο που ο αστικός Τύπος στηρίζει την κυβερνητική προπαγάνδα στο θέμα των συντάξεων, ισχύει απόλυτα για κάθε θέμα όπου συγκρούεται η πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι με την κατασκευασμένη από την προπαγάνδα των καπιταλιστών πραγματικότητα.
Στις ειδικές οικονομικές στήλες διαβάζεις για την «επινοητικότητα» των εφοπλιστών, για τα «ρίσκα» που παίρνουν, έτσι που να διαμορφώνεις συνείδηση ότι είναι μεγάλοι και τρανοί επειδή είναι καπάτσοι στα οικονομικά. Αυτό που λείπει πάντα από τις αναλύσεις είναι το ποιος κινεί τα πλοία, ώστε αυτά να είναι κερδοφόρα. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» γεννήθηκε σε μια απεργία ναυτεργατών από τη φράση «χωρίς μηχανικούς προπέλα δε γυρνά». Αυτή η αλήθεια αποκρύπτεται είτε πρόκειται για τα βαπόρια, είτε για τα εργοστάσια, είτε για όποια άλλη παραγωγική δραστηριότητα.
Αντίθετα, ο εργάτης παρουσιάζεται πάντα σαν κόστος. Σ' αυτήν τη διαστρέβλωση κατέφυγε η κυβέρνηση και στην περίπτωση της ΕΡΤ. Επικαλέστηκε τους μισθούς σαν κόστος για να ισχυριστεί ότι πρέπει να γίνει η δημόσια τηλεόραση κερδοφόρα. Η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα. Δεν είναι βαπόρι. Για να έχει κέρδος πρέπει να προβάλλει σκουπίδια. Τότε, όμως, δε θα είναι δημόσια τηλεόραση που να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην αποστολή της (είναι άλλης συζήτησης θέμα το γεγονός ότι στο κράτος των καπιταλιστών τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θα είναι πάντα «κλειστά» για τους αγωνιζόμενους εργάτες).
«Είναι απαράδεκτο να είναι κλειστή η ΕΡΤ», είπε ο Κουβέλης, την ώρα που η κυβέρνηση στην οποία μετέχει έκλεισε την ΕΡΤ. Ξεπερνά τα όρια της υποκρισίας, γίνεται επικίνδυνος εμπαιγμός, που συναντά τον ανάλογο του ΠΑΣΟΚ και εξασφαλίζει άλλοθι πλουραλισμού απόψεων στην κυβέρνηση, η οποία την ώρα που κλείνει τη δημόσια τηλεόραση εμφανίζεται και φιλολαϊκή γιατί, λένε τα παπαγαλάκια της, το καλοκαίρι δεν θα πληρώνουμε εισφορά υπέρ ΕΡΤ με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σωστά, αφού θα 'ναι κλειστή η ΕΡΤ δε θα εισπράττεται εισφορά. Μήπως σκέφτονται να επεκτείνουν το κλείσιμο και μετά το Σεπτέμβρη; Και άρα το πόπολο θα πρέπει να τους χρωστά και χάρη; Αθλιοι και στην υποκρισία τους.
Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η υποκρισία τους, είναι η αφέλεια αυτών που σαν τον πνιγμένο πιάνονται από τα μαλλιά τους και διαπιστώνουν ότι τα δύο από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης ζήτησαν να ανοίξει η ΕΡΤ. Μα, η ΕΡΤ θα ανοίξει τον Σεπτέμβρη, όμως τότε κανένας εργαζόμενος σ' αυτήν δεν θα έχει οποιοδήποτε δικαίωμα.
Το πρόβλημα το έχουν κατά κύριο λόγο όσοι ακόμα και σήμερα δε συνειδητοποιούν ότι με τους νόμους τους σφάζουν. Και κατά το «ζήσε μαύρε μου ...» βρίσκονται ήδη πεταμένοι στο δρόμο περιμένοντας πότε θα γίνει κυβέρνηση ο όποιος πιθανός επόμενος διαχειριστής που από σήμερα διακηρύσσει την πίστη του στη νομιμότητα. Με τη νομιμότητα πάει και η κυβέρνηση. Τους νόμους επικαλούνται κι αυτοί που τρέμουν στην ιδέα οι εργάτες να βαδίζουν στους δρόμους της ανατροπής.
Στο χέρι των εργαζόμενων της ΕΡΤ να κάνουν πέρα τους «νόμιμους» που τους σφάζουν και να συντονιστούν με όλους εκείνους που είναι ήδη στο δρόμο. Διάφορες «πίσω σκέψεις» ορισμένων για παζάρια, ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση στην επόμενη ΕΡΤ, οδηγούν πιο γρήγορα στην εξαχρείωση.
Οι εξελίξεις σ' αυτό που λέμε «εποικοδόμημα» είναι κρίσιμες και για την εξέλιξη της ταξικής πάλης. Οσο πιο γρήγορα οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση κατανοήσουν ότι ο δρόμος τους είναι κοινός με τους αγωνιζόμενους εργάτες τόσο το καλύτερο. Ετσι κι αλλιώς, το εργατικό κίνημα τράβηξε μπροστά και τότε που η ΕΡΤ ήταν κλειστή κι απέναντι στους αγώνες. Θα τραβήξει μπροστά και τώρα. Το ταξικό κίνημα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο που έχει. Η απόφαση για το με ποιους θα πορευτούν ανήκει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Τα στοιχεία για την τιμή του νερού σε μια σειρά χώρες δείχνουν τι θα συμβεί για κάθε κοινωνικό αγαθό όσο τα μονοπώλια οργώνουν. Ακόμα κι αν δε δέχεται κάποιος την προοπτική που προβάλλει το ΚΚΕ για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η πάλη ενάντια στα μονοπώλια προβάλλει αναγκαστική. Ισχύει και για την ενημέρωση όπου οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών τρίβουν τα χέρια τους, όχι όμως και οι εργαζόμενοι σ' αυτά.
Η ΤΑΣΗ: «Το ενδιαφέρον είναι η τάση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας της δεύτερης οικονομίας της ευρωζώνης (σ.σ. αναφορά στη Γαλλία) για να πιάσει κάποιος την καλή στην αγορά εργασίας θα πρέπει να έχει στο βιογραφικό του τουλάχιστον έξι μήνες εργασιακής εμπειρίας σε πρόγραμμα VIE (...) το αρκτικόλεξο αντιστοιχεί στην καινοτόμο μέθοδο Διεθνούς Εταιρικού Εθελοντισμού (...) ο νέος προσλαμβάνεται από μια επιχείρηση αλλά δεν πληρώνεται όσο ακολουθεί το πρόγραμμα (...) το διάστημα αυτό (που μπορεί να διαρκέσει έως δύο χρόνια) εργάζεται για λογαριασμό της εταιρείας σε κάποια θυγατρική ή σε υποκατάστημά της στο εξωτερικό. Και επειδή η προϋπηρεσία εκτός συνόρων θεωρείται εμπειρία ανεκτίμητης αξίας η εργασία είναι εθελοντική δηλαδή άμισθη. Μεγάλοι όμιλοι όπως η τράπεζα Credit Agricole έχουν ανακοινώσει "προσλήψεις" εκατοντάδων εθελοντών τους επόμενους μήνες, υποσχόμενοι μια "κανονική θέση εργασίας" μετά τη λήξη του προγράμματος. Ποιος είπε ότι το τσάμπα πέθανε;» (στα ΝΕΑ)
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ: «Στο Παρίσι τη διαχείριση του συστήματος ύδρευσης κατείχαν από το 1985 δύο ιδιωτικές εταιρείες που επέφεραν αύξηση των τιμολογίων κατά 260%. Οταν το 2008 "επαναδημοτικοποιηθηκε" το νερό ο δήμος εξοικονόμησε 35 εκατομμύρια ευρώ και μειώθηκαν κατά 8% τα τιμολόγια (...) στις ΗΠΑ όταν τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης ήταν ιδιωτικά οι τιμές αυξήθηκαν τρεις φορές πάνω από τον πληθωρισμό και οι λογαριασμοί νερού των νοικοκυριών κατά μέσο όρο τριπλασιάστηκαν στα πρώτα δέκα χρόνια, στη Βρετανία ο μέσος λογαριασμός έχει εκτοξευτεί από 129 λίρες το 1989 σε περίπου 388 λίρες σήμερα» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ)
ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ: «Μακράν οι πρωταγωνιστές στη δευτερογενή αγορά ποντοπόρων πλοίων αλλά και στις νέες ναυπηγήσεις αναδεικνύονται και φέτος οι Ελληνες εφοπλιστές καθώς στο πρώτο πεντάμηνο του έτους βρίσκονται στην κορυφή των σχετικών καταλόγων όλων των ναυλομεσιτικών οίκων (...) το πρώτο πεντάμηνο του 2013 πούλησαν στη δευτερογενή αγορά 27 πλοία και αγόρασαν 140 ποντοπόρα (...) Παράλληλα τοποθέτησαν παραγγελίες σε ναυπηγεία για 48 νεότευκτα έναντι 357 εκατ. δολ. Ητοι, δρομολόγησαν συνολικά επενδύσεις 2,2 δισ. δολ. (...) δεύτερη στις τάξεις των αγοραστών ήταν η Κίνα, τρίτη η Ινδονησία και τέταρτες οι ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα στην προοπτική ανάκαμψης των ναυλαγορών καθώς μεγάλο ποσοστό του νεοαποκτηθέντος στόλου αναμένεται να ανατιμηθεί δραστικά εφόσον η αγορά των διεθνών θαλασσίων μεταφορών αναζωογονηθεί (...) Οπως παρατηρεί (...) μεγάλος Ελληνας εφοπλιστής "οι τιμές είναι σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο ελκυστικές που δεν έχεις να χάσεις τίποτα λειτουργώντας το πλοίο εωσότου έρθει η ανάκαμψη και μπορέσει αυτό να πουληθεί με σημαντικές υπεραξίες"» (από το capital)
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έκλεισε την ΕΡΤ
ΤΑ ΝΕΑ: Δόγμα - σοκ για 2.656 απολύσεις
ΕΘΝΟΣ: Θύελλα για τον ξαφνικό θάνατο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκτέλεση με δύο θύματα προς χάριν της τρόικας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Βόμβα» στην ΕΡΤ με 2.656 απολύσεις
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αντιδράσεις για το λουκέτο στην ΕΡΤ
Η ΕΛΛΑΔΑ: Σύγκρουση υψηλού ρίσκου με το Δημόσιο
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Αποφασίζομεν και διακόπτομεν
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανατροπή σκηνικού με λουκέτο στην ΕΡΤ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Γροθιά για την ΕΡΤ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ευρύ μέτωπο στο Δημόσιο με πρώτο χτύπημα την ΕΡΤ
Η ΑΥΓΗ: Ερτ-πύστριες, τίτλοι τέλους για κυβέρνηση
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκθετη η ΕΕ για ΔΕΠΑ
Αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις απόψεις μου, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα! Αυτός φαίνεται να είναι ο οδηγός δημοσιογραφίας της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας των «Νέων», η οποία, αξιοποιώντας μια σκόπιμη διατύπωση του υπουργού Εργασίας σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, βγάζει τον βαρύγδουπο τίτλο «Υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν 9 συντάξεις»! Και έτσι η καλή εφημερίδα βρήκε τον ένοχο για την κατάσταση του Ασφαλιστικού. Και όχι μόνο αυτό. Φαίνεται ότι στη χώρα μας οι πιο προνομιούχοι Ελληνες είναι οι συνταξιούχοι. Αυτοί που ζούνε ζωή μαχαραγιά, όχι με μια, ούτε δύο, αλλά εννιά ολόκληρες συντάξεις! Τι είπε ο υπουργός και ποια είναι η πραγματικότητα; Ο υπουργός Εργασίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει και αυτός εντυπώσεις, δήλωσε - σύμφωνα με το δημοσίευμα - ότι «υπάρχουν τρεις συνταξιούχοι στη χώρα που λαμβάνουν εννέα συντάξεις, 11 συνταξιούχοι που λαμβάνουν 8 συντάξεις και 151 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επτά συντάξεις», για να προσθέσει με νόημα: «Δε σημαίνει ότι είναι παράνομες οι συντάξεις που λαμβάνουν. Θα τις ψάξουμε όμως». Γνωστή τακτική... Αφού ρίχνει τη ρετσινιά στους συνταξιούχους, παίρνει και τα μέτρα του για να μην το χρεωθεί, προσθέτοντας ότι αυτό δε σημαίνει ότι είναι παράνομο. Και αφού μπορεί και να μην είναι παράνομο, γιατί το πετάει ο υπουργός; Γιατί ενώ έψαξε και ανακάλυψε πόσοι συνταξιούχοι παίρνουν αυτές τις συντάξεις, δεν έψαξε να δει αν είναι παράνομες πριν βγει να σπεκουλάρει;
Είναι αυτά τα υπονοούμενα που στα χέρια «έμπειρων» κονδυλοφόρων μπορούν να βγάλουν τίτλο ότι «υπάρχουν συνταξιούχοι με 9 συντάξεις»! Και από αυτό να οδηγηθεί ο αναγνώστης στους αναγκαίους για την κυρίαρχη πολιτική συνειρμούς. Ποιους; Μα ότι για την κατάσταση των συνταξιούχων φταίνε οι ίδιοι οι συνταξιούχοι... οι «απατεώνες», οι «μαϊμού» συντάξεις κλπ. Το τι, όμως, πραγματικά συμβαίνει με τις συντάξεις, το μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία (...) σε κάθε 100 συνταξιούχους αντιστοιχούν 160 συντάξεις, αριθμός εύλογος, αν αναλογιστούμε ότι οι μισοί απ' αυτούς, τουλάχιστον, είναι και δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης ή κάποιοι μπορεί να λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη χηρείας ή κάποια άλλη σύνταξη από άλλο Ταμείο. Συντάξεις, όμως, που κατά τεκμήριο είναι χαμηλές - έχουν πλέον μετατραπεί σε προνοιακά βοηθήματα - και που αντιστοιχούν σε εισφορές που έχουν αποδοθεί. Σημειώνεται ότι σχεδόν 4 στις 10 συντάξεις είναι κάτω των 500 ευρώ. Αλλά αυτό ακριβώς επιχειρούν τα στελέχη της κυβέρνησης και οι κονδυλοφόροι τους να αποκρύψουν. Οτι σήμερα ο συνταξιούχος είναι συνώνυμο της φτώχειας και ότι για τη φτώχεια που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι αιτία είναι η αντιλαϊκή και αντιασφαλιστική πολιτική που σε αγαστή συνεργασία υπηρετούν κυβερνήσεις και αστικά μέσα «ενημέρωσης» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).